Όλα θα ξαναειδωθούν το βράδυ των εκλογών

Δημήτρης Χατζησωκράτης, www.ieidiseis.gr, Δημοσιευμένο: 2023-03-25

Η επαναφορά της πρότασης– προαπαιτούμενο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής Ν. Ανδρουλάκη (ΝΑ), λίγο πριν προκηρυχθούν οι εκλογές, για συμμετοχή του κόμματός του σε κυβέρνηση συνεργασίας, δηλαδή ο αποκλεισμός από την πρωθυπουργία είτε του Κ. Μητσοτάκη είτε του Αλ. Τσίπρα, πυροδότησε εκ των πραγμάτων το πολιτικό σκηνικό.

Το τρίτο κόμμα είναι απαραίτητο για τον σχηματισμό κυβέρνησης, μαζί με το πρώτο κόμμα. Και από τι φαίνεται, στη βάση των σημερινών πολιτικών συσχετισμών, όχι μόνο στις εκλογές της απλής αναλογικής…

Πρόκειται βεβαίως για μια πολιτική απαίτηση, που στην Ελλάδα, στην πενηντάχρονη περίοδο της μεταπολίτευσης… αναζητεί να βρει αντίστοιχή της μόνο στον Ιούλιο του 1989, στον σχηματισμό της κυβέρνησης Τζανετάκη. Στην μεταβατική κυβέρνηση ΝΔ- ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, με περιορισμένο χρονικό ορίζοντα, και με βασική προτεραιότητα την προώθηση των διαδικασιών περί ευθύνης υπουργών ώστε να μην παραγραφούν τα σκάνδαλα.

Η απαίτηση αυτή πολύ δύσκολα θα βρει αντιστοιχίες με το σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας στις χώρες της ΕΕ.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει αντιμετωπίσει με πολύ ψυχραιμία αυτό το πολιτικό προαπαιτούμενο του Νίκου Ανδρουλάκη.

Η στάση του αυτή ξεκινάει από τη βεβαιότητα ότι η ρήση του François Mitterrand ότι δηλαδή, μεταξύ του προεκλογικού και του μετεκλογικού μεσολαβεί ένα καθοριστικό γεγονός που ονομάζεται ΕΚΛΟΓΕΣ, εκφράζει απολύτως τις πολιτικές πρακτικές στις δημοκρατίες. Και εδράζεται πάντα στην πολιτική πραγματικότητα, ότι το Πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ-σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης, όπως συνεχώς επαναλαμβάνουν τα στελέχη του κόμματος-μόνο με τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία έχει συνάφεια. Σε κάθε περίπτωση σίγουρα δεν έχουν σχέση με τους νόμους Κ. Χατζιδάκη, Κ. Σκρέκα κλπ. κλπ.

Θέματα επικαιρότητας: ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Άρθρα/ Πολιτική

×