«Ολος ο κόσμος καταγράφει»
Πάσχος Μανδραβέλης, Η Καθημερινή, Δημοσιευμένο: 2023-05-26
Το 1968, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου των Δημοκρατικών στο Σικάγο των ΗΠΑ, η τοπική αστυνομία απάντησε με εξαιρετικώς βίαιο τρόπο εναντίον όσων –πρωτίστως νέων– διαδήλωναν κατά του πολέμου στο Βιετνάμ. Τότε πρωτοακούστηκε, ως σύνθημα, το «The whole world is watching»· «όλος ο κόσμος παρακολουθεί». Αυτό που δεν κατάλαβαν οι μεσήλικοι αρμόδιοι του δήμου ήταν πως η έλευση της τηλεόρασης και οι ζωντανές μεταδόσεις είχαν αλλάξει το επικοινωνιακό τοπίο. Η συμπεριφορά της αστυνομίας του Σικάγου ενίσχυσε το μήνυμα των διαδηλωτών. Οι κάμερες των τριών μεγάλων καναλιών έφυγαν από το συνέδριο και βγήκαν στους δρόμους, κι έτσι «όλος ο κόσμος παρακολουθούσε».
Στην εποχή των κοινωνικών δικτύων, όταν καθένας έχει στο κινητό του κάμερα, το σύνθημα πρέπει να αλλάξει. Τώρα «όλος ο κόσμος καταγράφει, μεταδίδει και παρακολουθεί» Αυτό προφανώς δεν κατάλαβαν οι μεσήλικοι στα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Μετανάστευσης, με αποτέλεσμα να εκτεθεί διεθνώς η χώρα μας με το βίντεο επαναπροώθησης και εγκατάλειψης μεταναστών στη θάλασσα.
Το βίντεο δημοσιοποιήθηκε από τους New York Times. Μεταδόθηκε από το CNN κι έτσι μπόρεσαν να το δουν και οι Ελληνες. Δυστυχώς, τα ΜΜΕ δείχνουν υπέρμετρη «ευαισθησία» για τα αποκαλούμενα «εθνικά θέματα» και, συνεπώς, αυτά που ο κόσμος έχει τούμπανο για την ελληνική δημοσιογραφία, είναι κρυφή ντροπή. Το χειρότερο είναι πως το βίντεο δεν εμφανίζει κάποιο βίαιο ξέσπασμα ενός οργάνου του κράτους. Αυτό θα μπορούσε να δικαιολογηθεί με τη θεωρία του «σάπιου μήλου». Δείχνει μια οργανωμένη επιχείρηση επαναπροώθησης· κάποιοι βάζουν ανθρώπους –μεταξύ αυτών κι ένα μωρό– σε κλειστό βαν, τους μεταφέρουν σε βάρκα και από τη βάρκα σε σκάφος του Λιμενικού.
Ετσι, ο πρωθυπουργός βρέθηκε σε δύσκολη θέση, όταν ρωτήθηκε από την Κριστιάν Αμανπούρ, και να πει ότι ο ίδιος δεν ήξερε και διέταξε έρευνα για το συμβάν. Μας φάνηκε ειρωνική η κατακλείδα επί του θέματος της διάσημης δημοσιογράφου: «Να το ξεκαθαρίσουμε. Λέτε ότι η κυβέρνησή σας δεν μετέχει προθύμως στην εγκατάλειψη ευάλωτων ανθρώπων στη θάλασσα…» (CNN, 23.5.2023).
Ο κ. Μητσοτάκης δεν διευκρίνισε και η κ. Αμανπούρ δεν ήξερε ότι η έρευνα ανατέθηκε σε μια σκοτεινή Αρχή, που ακόμη ψάχνουμε να βρούμε τι δουλειά κάνει. Είδαμε συνεργεία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) να βγαίνουν στα καφενεία για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, η ίδια Αρχή έβγαλε πόρισμα για τις υποκλοπές και τώρα ψάχνει το μεταναστευτικό. Να σημειώσουμε ότι η ΕΑΔ ασχολήθηκε και με άλλες καταγγελίες του ξένου Τύπου για παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών και (όπως στις υποκλοπές) τα βρήκε όλα καλά…