Ανανέωση με πολιτικά χαρακτηριστικά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2023-09-01

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία βρίσκεται σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι. Στις 10 Σεπτεμβρίου εκλέγουμε πρόεδρο από την βάση των μελών του κόμματος. Σε μία γιορτή δημοκρατίας όπου μπορούν να έρθουν οι πολίτες να γραφτούν μέλη και να ψηφίσουν για πρόεδρο. Σε μία διαδικασία ανοιχτή όπως αρμόζει σε ένα κόμμα ανοιχτό. Με εμπιστοσύνη στο κριτήριο των μελών του κόμματος για επιλογή του κατάλληλου προσώπου που θα εμπνεύσει και θα συσπειρώσει όχι μόνο τον κόσμο μας αλλά και ευρύτερα τον προοδευτικό χώρο γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Είναι ιστορικό χρέος για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ως ο κορμός της αριστερής προοδευτικής παράταξης στην χώρα να προσφέρει στους πολίτες μια εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στην ΝΔ και τις πολιτικές της. Είμαστε κόμμα διακυβέρνησης και όχι διαμαρτυρίας και για να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και να εμπνεύσει τους πολλούς απαιτείται ανανέωση με πολιτικά όμως χαρακτηριστικά και πρόσωπα που έχουν ήδη δείξει δείγματα γραφής, γνωρίζουν την ελληνική πραγματικότητα, έχουν το κατάλληλο βάθος και την γνώση και βέβαια είναι εντός του Κοινοβουλίου ώστε να δώσουν αυτή την τετραετία την μάχη απέναντι στον Μητσοτάκη.

Η αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της χώρας μας απαιτεί προοδευτικές λύσεις οι οποίες θα προέλθουν από τεκμηριωμένη και συλλογική επεξεργασία. Η μάχη των ιδεών είναι πρωτίστως πολιτική και όχι επικοινωνιακή. Ειδικά σε μια περίοδο που οι συντηρητικές ιδέες σε Ευρώπη και Ελλάδα αποκτούν ευρύτερα ακροατήρια, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία οφείλει να μιλήσει για την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισότητα, την αλληλεγγύη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Να παρουσιάσει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, που θα επενδύει στην εργασία, στην έρευνα και στην καινοτομία, σε παραγωγικές επενδύσεις, στη βιώσιμη και όχι στην άναρχη ανάπτυξη. Να αμφισβητήσει την λογική των οριακών αλλαγών και των χαμηλών προσδοκιών και να προτάξει την σημασία της ανοδικής κοινωνικής κινητικότητας σε μια κοινωνία υψηλών προσδοκιών.

Σε μία περίοδο κρίσης της πολιτικής εκπροσώπησης χρειαζόμαστε περισσότερη και όχι λιγότερη πολιτική. Να δώσουμε την μάχη των ιδεών στην κοινωνία. Να εμπνεύσουμε ξανά τον κόσμο. Να γίνουμε ένα κόμμα μεθοδικό και αποτελεσματικό. Να γίνουμε ένα κόμμα σύγχρονο. μαζικό και με ρίζες στην κοινωνία. Να βρισκόμαστε σε όλους τους χώρους που ζουν, δραστηριοποιούνται και αγωνίζονται οι άνθρωποι. Στους χώρους εργασίας, στην αυτοδιοίκηση, στην νεολαία, στα νέα κινήματα της εποχής.

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή για την χώρα αλλά και για τον προοδευτικό χώρο και οφείλουμε να σταθούμε αντάξιοι των ιστορικών μας ευθυνών. Να λάβουμε τις αποφάσεις εκείνες που θα δώσουν νέα πνοή στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Να χτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες και να δώσουμε ξανά προοπτική στην κοινωνική πλειοψηφία.

Θέματα επικαιρότητας: Σύριζα Προοδευτική Συμμαχία

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΞΑΝΑΣΥΝΑΝΤΙΩΝΤΑΙ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-25

Γκώσατε; Κουράγιο!

Τάσος Παππάς, 2023-11-27

Η Κύπρος στο τέλος των ψευδαισθήσεων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-11-25

Καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας, το έργο αρχίζει

Τάσος Παππάς, 2023-11-25

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Λύση είναι η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-24

Αναζητώντας την επόμενη μέρα

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-22

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενότητα και ανασυγκρότηση

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2023-11-22

Στη μαύρη τρύπα της Γάζας

Παντελής Μπουκάλας, 2023-11-21

Ξενοφών Κοντιάδης

ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ στον δρόμο του Επινέ

Ξενοφών Κοντιάδης, 2023-11-19

Η επόμενη μέρα για τη σύνολη Αριστερά

Τάσος Παππάς, 2023-11-18

Των επετείων το νόημα

2023-11-18

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Μονόδρομος η ενωτική διέξοδος

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-08

×