Με φόντο την ολόμαυρη Θράκη

Παντελής Μπουκάλας, Η Καθημερινή, Δημοσιευμένο: 2023-09-05

Δεν είναι αναπόφευκτο, πάντως η εν εξουσία και εκ της εξουσίας μέθη είναι ό,τι συνηθέστερο. Σπανίζουν εξαιρετικά όσοι κατανοούν τον θώκο τους μόνο ως ευθύνη. Οσοι, γνωρίζοντας ότι τα αξιώματά τους είναι δοτά και δανεικά, αρνούνται πεισματικά την αλκοόλη της φιλαυτίας και της αλαζονείας που πλουσιοπάροχα τους προσφέρει η αυλή τους, αλλά και το ίδιο το διαβρωτικό αίσθημα της ισχύος.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δεν συγκαταλέγεται σε αυτούς. Το μαρτυρεί η πρώτη πρωθυπουργική του θητεία: στη διάρκειά της, κάθε κριτική (για την τραγωδία των Τεμπών, το δράμα των δεκάδων χιλιάδων νεκρών της πανδημίας, τις σκανδαλωδώς αντιδημοκρατικές υποκλοπές, τη θλιβερή αντιμετώπιση των πυρκαγιών) καταγγέλθηκε σαν ανίερη και ανάρμοστη, με τα ψευδώνυμα βεβαίως της «εργαλειοποιητικής», της «στοχοποιητικής», της «λαϊκίστικης». Το προδιαγράφουν οι πρώτες εβδομάδες της δεύτερης, όπου κυριαρχεί το δόγμα-φίμωτρο «τολμάτε και βγάζετε γλώσσα στο 41%;». Το δηλώνει η ειρωνική σιγουριά ότι η κατάκτηση και της τρίτης θητείας θα είναι ένας περίπατος. Πολύ πιο άνετος από τον «Μεγάλο Περίπατο» της ταλαίπωρης Αθήνας.

Ο κ. Μητσοτάκης απολαμβάνει εξαρχής την εύνοια πρωτοφανώς μεγάλης μερίδας του Τύπου, γυάλινου, χάρτινου και ψηφιακού, κι αυτό κατέπνιξε οποιαδήποτε αυτοκριτική του διάθεση. Και στις ατυχέστερες στιγμές της πολιτείας του, τις σφραγισμένες από τις δικές του επιλογές και αποφάσεις, βρίσκει πληθώρα ευφάνταστων υπερασπιστών, ποικίλης ιδεολογικής προέλευσης. Απρόθυμοι όλοι τους να αποδεχτούν ότι λάθεψαν, ότι το είδωλο που έπλασαν απέχει πολύ από την αλήθεια, «εξηγούν» δικαιολογώντας και δοξολογώντας. Μετακυλίουν συστηματικά την ευθύνη από εκεί όπου θεσμικά ανήκει, τις πρωθυπουργικές πλάτες, σε αναλώσιμους υφισταμένους. Και δαιμονοποιούν ό,τι θεωρούν πρόσφορο κάθε φορά: την κλιματική κρίση, τον κορωνοϊό, τους εμπρηστές-πράκτορες, τους Ρομά, μετανάστες και πρόσφυγες, μετεωρολόγους και δασολόγους. Και πάντα τους «λαϊκιστές»… Ελπίζοντας ότι έτσι ανοίγουν για τον προστατευόμενό τους οδούς διαφυγής από την πραγματικότητα.

Η πραγματικότητα, όμως, παραμένει η ισχυρότερη αντιπολιτευτική δύναμη. Φτιασιδώνεται άραγε το αποτεφρωμένο; Δυστυχώς, ακόμα κι αυτό το επιχείρησε ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή. Με φόντο την ολόμαυρη Θράκη, και υποτιμώντας τα αντιπολιτευόμενα κόμματα στα όρια της χλεύης, αξίωσε συγχαρητήρια για την απανθρακωτική κυβερνητική δράση. Τόση αυταρέσκεια πια;

Θέματα επικαιρότητας: Πρωθυπουργός

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΞΑΝΑΣΥΝΑΝΤΙΩΝΤΑΙ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-25

Γκώσατε; Κουράγιο!

Τάσος Παππάς, 2023-11-27

Η Κύπρος στο τέλος των ψευδαισθήσεων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-11-25

Καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας, το έργο αρχίζει

Τάσος Παππάς, 2023-11-25

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Λύση είναι η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-24

Αναζητώντας την επόμενη μέρα

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-22

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενότητα και ανασυγκρότηση

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2023-11-22

Στη μαύρη τρύπα της Γάζας

Παντελής Μπουκάλας, 2023-11-21

Ξενοφών Κοντιάδης

ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ στον δρόμο του Επινέ

Ξενοφών Κοντιάδης, 2023-11-19

Η επόμενη μέρα για τη σύνολη Αριστερά

Τάσος Παππάς, 2023-11-18

Των επετείων το νόημα

2023-11-18

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Μονόδρομος η ενωτική διέξοδος

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-08

×