Η καλή ακρίβεια

Κώστας Καλλίτσης, Δημοσιευμένο: 2024-04-28

Κώστας Καλλίτσης
Κώστας Καλλίτσης

Ένας βασικός παράγοντας που υποδαυλίζει τον πληθωρισμό και αναδεικνύει την Ελλάδα στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με κριτήριο την ακρίβεια, είναι η έλλειψη υγιούς, ισχυρού ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά. Οι πρακτικές τύπου καρτέλ που υιοθετούνται από τμήματα της επιχειρηματικότητας, που ‘χουν (κακο)μάθει «να τα βρίσκουν» μεταξύ τους και να δουλεύουν με τόσο υψηλά ποσοστά κέρδους επί των δικών τους (ιδίων) κεφαλαίων, που δεν υπάρχουν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα -και που, δοθείσης ευκαιρίας, πχ κάποιας διεθνούς αναστάτωσης, σπεύδουν να τα διευρύνουν.

Αυτά δεν είναι υποθέσεις. Είναι διαπιστώσεις που κάνουν οικονομικοί οργανισμοί υπεράνω υποψίας.

Στις αρχές Απριλίου, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος παρουσίασε την Έκθεσή του στην ετήσια γενική συνέλευση του ιδρύματος. Οι αναφορές του στον πληθωρισμό κερδών έκαναν αίσθηση: Με αφορμή την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας το 2021-22, επιχειρήσεις αύξησαν πολύ περισσότερο τις τιμές τους και διεύρυναν τα περιθώρια κέρδους τους σε ιστορικά υψηλά επίπεδα -είπε. Το 2022, στη βιομηχανία αυτές οι αυξήσεις έφτασαν στο 19,5% και στο 17% σε εμπόριο, ξενοδοχεία-εστιατόρια, μεταφορές και αποθήκευση.

Ο Γ. Στουρνάρας κατ’ επανάληψη αναφέρεται στον αδύναμο ανταγωνισμό που χαρακτηρίζει καθ’ ημάς αγορές, όπως την αγορά των τροφίμων (από την παραγωγή μέχρι το ράφι της λιανικής), τα ιδιωτικά νοσοκομεία και άλλους κλάδους με ολιγοπωλιακή δομή. Ανάλογες διαπιστώσεις κάνει το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Πριν λίγες ημέρες, στην τελευταία τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, για άλλη μια φορά υπογραμμίζει με διπλωματική αλλά σαφή γλώσσα «την ασθενέστερη του επιθυμητού ένταση του ανταγωνισμού στις αγορές».

Τί κάνει επ’ αυτού η κυβέρνηση; Επί πέντε χρόνια, επιμελώς αποφεύγει να θίξει τα κακώς κείμενα.

Μία ερμηνεία θα ήταν ότι ο πληθωρισμός δεν της φαινόταν και τόσο κακός. Αφενός, αύξανε το ονομαστικό ΑΕΠ και μείωνε το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του, αφετέρου μείωνε δραστικά το πραγματικό κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους –αφού τα επιτόκια για το συντριπτικά μεγάλο μέρος του είναι «κλειδωμένα» στην περιοχή του 1,5%. Ταυτόχρονα, αύξανε τα έσοδα του κράτους, κυρίως από την έμμεση φορολογία (αφού οι ίδιοι συντελεστές υπολογίζονται επί αυξημένων ονομαστικών τιμών) αλλά και από την άμεση –αφού, με ύμνους στη μείωση της φορολογίας, αποφεύχθηκε η τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας.

Έτσι, ο πληθωρισμός συμμετείχε ενεργά στη «συνετή» δημοσιονομική πολιτική. Βοήθησε να βρίσκονται τα λεφτά για να συντηρείται ένα κράτος άθικτο από μεταρρυθμίσεις, που σέρνεται, χωρίς σχέδιο, προτεραιότητες, αξιολόγηση. Και, μπορεί η ελληνική βιομηχανία να δουλεύει με τα ακριβότερα -λόγω φορολογίας- καύσιμα της Ευρώπης, σε βάρος της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης. Ή, μπορεί να αυξήθηκε 37,5% το 2023 η φορολογική-ασφαλιστική επιβάρυνση ενός μέσου μισθωτού που έχει δύο παιδιά, ενώ η αντίστοιχη αύξηση στις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν μόνο 29,5%. Αλλά, πάντως, πετυχαίνουμε «υγιή» πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο πληθωρισμός συνέβαλε, επίσης, στην οικονομική μεγέθυνση, μέσω της τροφοδότησης των κερδών και της μεγαλύτερης αναδιανομής εισοδήματος σε βάρος της μισθωτής εργασίας που ‘χει γίνει εδώ και χρόνια. Το ΑΕΠ αυξάνεται, μαζί κι οι ανισότητες. Το 2022 τα εισοδήματα από μισθούς ήταν το 27% του ΑΕΠ (δεύτερο μικρότερο ποσοστό στους 27) ενώ τα εισοδήματα από κέρδη ήταν το 52,2% του ΑΕΠ -τρίτο υψηλότερο ποσοστό στους 27 και δεύτερο μεγαλύτερο στους 20 της Ευρωζώνης. Και το 2023 οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο πέτυχαν την υψηλότερη κερδοφορία της 15ετίας: Πάνω από 10,4 δισ. ευρώ, έναντι προηγούμενου ρεκόρ 11,3 δισ. ευρώ, το 2007.

Αυτή είναι η πραγματικότητα –λες και δεν υπάρχει αύριο. Κι όσο παρατείνεται η πρωτοφανής πολιτική κυριαρχία της κυβέρνησης και η επίσης πρωτόγνωρη αδυναμία της αντιπολίτευσης, ίσως όλα αυτά ψιλοδιασκεδάζονται με ευχολόγια για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και για αυξήσεις στους μισθούς. Μέχρι να τιναχτεί το καπάκι.

Άρθρα/ Οικονομία-Εργασία

Κώστας Καλλίτσης

Μειώσεις φόρων;

Κώστας Καλλίτσης, 2025-04-27

...Δεν χρειάζονται γενικά μειώσεις φόρων –και τί θα γίνει,...

Κώστας Καλλίτσης

Δασμοί, συνέπειες και αντιδράσεις

Κώστας Καλλίτσης, 2025-04-13

Τα τύμπανα του δασμολογικού πολέμου δεν φαίνεται να σιγούν...

Κώστας Καλλίτσης

Το άμεσο κόστος των δασμών

Κώστας Καλλίτσης, 2025-04-06

Είναι συζητήσιμο αν η περασμένη Τετάρτη, 2 Απριλίου, όταν...

Ποιός λέει ψέμματα; Η EUROSTAT ή ο Μητσοτάκης;

Νικόλ Λειβαδάρη, 2025-03-31

Την ίδια μέρα που ανακοινώθηκε η αύξηση του κατώτατου μισθού...

Κώστας Καλλίτσης

Παραίτηση από τη ρήτρα διαφυγής

Κώστας Καλλίτσης, 2025-03-30

Ηκυβέρνηση δείχνει ότι αδημονεί να εκμεταλλευθεί τη ρήτρα...

Κώστας Καλλίτσης

Ηρεμία στην αγορά κεφαλαίου

Κώστας Καλλίτσης, 2025-03-23

Σε προηγούμενες εποχές, ακόμα και πριν λίγα χρόνια, αν σημειώνονταν...

Η άδικη ”προτασιολογία”

Πάσχος Μανδαρβέλης, 2025-03-09

Είναι άδικος ο ψόγος του πρωθυπουργού (τον οποίο παπαγαλίζουν...

Κώστας Καλλίτσης

Πικρή γεύση

Κώστας Καλλίτσης, 2025-02-23

Η Ελλάδα έχει εισπράξει τα μισά από τα 36 δισ. ευρώ που της...

Κώστας Καλλίτσης

Περί σταθερότητας

Κώστας Καλλίτσης, 2025-02-16

Τέλη 2024, πριν μερικές εβδομάδες δηλαδή, φαινόταν ότι η χώρα...

Οι 16 (επενδύσεις) που έγιναν 4 και κατέληξαν σε 1

Δημήτρης Καμπουράκης, 2025-01-24

Έτυχε μήπως να κάνετε προσφάτως καμιά βόλτα στις περίφημες...

Κώστας Καλλίτσης

Πιο λαϊκιστής πεθαίνεις;..

Κώστας Καλλίτσης, 2025-01-19

Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) υποτίθεται...

Κώστας Καλλίτσης

Με τους πραματευτάδες;..

Κώστας Καλλίτσης, 2024-12-15

Οι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης ξεθυμαίνουν όσο πλησιάζει...

×
×