Οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού προτιμούν να ελέγχουν ένα ανιαρό δικομματικό Fame story

Γιάννης Πανούσης, Κυριακάτικη Αυγή, Δημοσιευμένο: 2006-10-08

-Ποια ζητήματα επιλέξατε να αναδείξετε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και ποια θέματα σκοπεύετε να αναδεικνύετε στο νέο νομαρχιακό συμβούλιο;

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου απέφυγα ν ασχοληθώ με πρόσωπα και πράγματα της show business, να υποκύψω σ έναν επικοινωνισμό (όπου το αμπαλάζ κι όχι το περιεχόμενο μετράει) και ν αποκτήσω αναγνωρισιμότητα μέσω κοσμικών, κυβερνητικών ή εντυπωσιακών εμφανίσεων. Επιχείρησα ν αναδείξω τις λύσεις των προβλημάτων (κι όχι να καταγγείλω απλώς αυτούς που τόσα χρόνια δεν τα λυναν), να συνομιλήσω με την κοινωνία (κι όχι να ποδηγετήσω τους ψηφοφόρους), ν αφουγκραστώ τα κινήματα (κι όχι να τα "καπελώσω"), να καταθέσω μια γενική και ενιαία πρόταση (κι όχι να χαθώ μέσα στις αποσπασματικές κι εμβαλωματικές κινήσεις μιας χρήσης).

Πάντως το κυριότερο πρόβλημα του Λεκανοπεδίου είναι η συντεταγμένη τεσσάρων άλλων προβλημάτων (και κυρίως η μη ορθή μέχρι σήμερα διαχείρισή τους:

* Χωροταξική, οικιστική, πολεοδομική αναρχία

* περιβαλλοντική υποβάθμιση

* πολιτισμική και κοινωνική αμηχανία

* επιβάρυνση της καθημερινότητας.

Γι αυτά τα θέματα θ αγωνιστούμε στο νομαρχιακό συμβούλιο, για να μην ταλανίσουν κι άλλο τον κόσμο.

-Είστε ευχαριστημένος από το επίπεδο της προεκλογικής αντιπαράθεσης; Συμφωνείτε με την άποψη ότι η κ. Γεννηματά «κρύβεται» από το προεκλογικό ντιμπέϊτ;

Στην ουσία δεν υπήρξε -μ ευθύνη των ΜΜΕ- προεκλογική αντιπαράθεση. Υπήρξαν ορισμένες τηλεοπτικές αγιογραφήσεις, υπήρξαν αφιερώματα εφημερίδων με γκρίζα διαφήμιση υπέρ ορισμένων υποψηφίων, υπήρξε πλήρης αποσιώπηση (από όλα σχεδόν τα ιδιωτικά κανάλια και πολλές τάχα προοδευτικές εφημερίδες) των θέσεων των Ενεργών Πολιτών και εντέλει υπήρξε μια οριζόντια πολιτική προσχεδιασμένη επιλογή ορισμένων υποψηφίων για να κερδίσουν πριν ανοίξουν οι κάλπες (με τη δημιουργία εντυπώσεων ακόμη και μέσω αντιφατικών και ελλιπών δημοσκοπήσεων). Τα παραπάνω δεν τα γράφω ως προσωπικό ή αυτοδιοικητικό παράπονο, αλλά ως πρόβλημα δημοκρατίας και συνταγματικής κατοχύρωσης της πολυφωνίας, της γνήσιας ενημέρωσης.

Η κυρία Φώφη Γεννηματά πιστεύω ότι άφησε (και ανέχθηκε) να γίνει έτσι το παιχνίδι γιατί τη συνέφερε. Φοβάμαι ότι τέτοιες πρακτικές αν δεν τις καταγγείλουμε όλοι μαζί γρήγορα θα επιστρέψουν και θα χτυπήσουν πισώπλατα ακόμη κι αυτούς που σήμερα ευνοούν.

Δεν μπορώ να καταλογίσω στην κυρία Γεννηματά το γεγονός ότι τα media δεν διοργάνωσαν debates. Τέτοια ενδεχόμενη προληπτική προστασία είναι άγνωστη στην ελληνική πολιτική σκηνή.

-Πως σχολιάζετε το αποτέλεσμα των δημοσκοπήσεων ;

Οι μεθοδολογίες που χρησιμοποιούν οι διάφορες εταιρείες δημοσκοπήσεων πρέπει ν ακολουθούν τους κανόνες δεοντολογίας κι επιστημονικής αξιοπιστίας. Δεν είμαι εγώ αυτός που θα ελέγξει το σύστημα ή θα το καταγγείλει εν τω συνόλω του. Απλώς επισημαίνω ότι αν κάποιες εταιρείες έχουν εμπλακεί στην οριζόντια πολιτική συμφωνία (στην οποία αναφέρθηκα παραπάνω) γρήγορα θ αποκαλυφθούν και θ απαξιωθούν. Ως το 34% των ψηφοφόρων του ΣΥΝ που θα ψηφίσουν την κυρία Γεννηματά εγώ αναλαμβάνω την αυτοδιοικητική ευθύνη για το ότι δεν τους έπεισα (με όλες τις επικοινωνιακές δυσκολίες για τις οποίες μίλησα πολλές φορές). Το πολιτικό συμπέρασμα για τη διαρροή αυτή πρέπει να εξαγάγει ο ΣΥΝ.

Πάντως αν η κυρία Γεννηματά ψηφισθεί από το 89% του ΠΑΣΟΚ, το 34% του ΣΥΝ, το 26% της Ν.Δ. και το 19% του ΛΑΟΣ (όπως λένε οι δημοσκοπήσεις) τότε πρέπει να γίνει ή Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Η υυπερνομαρχία είναι πολύ λίγη για μια τόσο ευρεία πολιτική νομιμοποίηση.

Αναρωτήθηκε, όμως, κανείς τι θα σημαίνει (για όλους) αν αυτά τα στοιχεία δεν επαληθευθούν στην κάλπη;

-Που αποδίδετε το γεγονός ότι τα κυρίαρχα ΜΜΕ σχεδόν αποσιώπησαν την υποψηφιότητά σας;

Δεν πιστεύω ότι η αποσιώπηση σχετίζεται ευθέως με το πρόσωπό μου. Κυρίως εστιάζεται να στοχεύει στην απαξίωση του "παραδείγματος". Δεν θέλουν δηλαδή οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού ν αλλάξει το πολιτικό σκηνικό, ν ανασυντεθεί το πολιτικό σύστημα, να σκεφθούν διαφορετικά οι πολίτες, να πάψουν να λειτουργούν εσωτερικά τείχη στον αριστερό - προοδευτικό χώρο. Προτιμούν να ελέγχουν ένα ανιαρό δικομματικό fame story παρά να ανοιχθούν σε μη προβλέψιμες περιπέτειες διαλόγου της αριστεράς.

-ΟΙ υποψηφιότητες της ΝΔ για τις και τις νομαρχίες Αθηνών –Πειραιώς μπορούν να κρύψουν τις κυβερνητικές ευθύνες για την κατάσταση στο χώρο της αυτοδιοίκησης;

Σ αυτό το ερώτημα εύκολα μπορεί ν απαντήσουν οι Ενεργοί Πολίτες, οι οποίοι υπενθύμισαν και υπογράμμισαν την έλλειψη πολιτικών, τη συγκάλυψη κακών πολιτικών, τη διαφοροποιημένη στάση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανάλογα με το ποιο κόμμα είναι στην εξουσία, τις αντιλαϊκές επιχειρήσεις εξυγίανσης, τη διαφθορά κ.λπ. Οι επισημάνσεις αυτές αφορούν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και τη Ν.Δ. Το θέμα όμως δεν είναι αυτό, αλλά το γιατί οι πολίτες ενώ γνωρίζουν τι δεν έγινε και ποιος φταίει συνεχίζουν να εμπιστεύονται περισσότερο όσους τους διέψευσαν ή και τους κορόιδεψαν και δεν δίνουν στην αριστερά την ευκαιρία να δοκιμάσει στην πράξη τα όσα χρόνια διακηρύσσει για την ποιότητα της ζωής και το δικαίωμα στην όμορφη πόλη.

-Ο υποψήφιος του ΚΚΕ «χτυπάει» περισσότερο εσάς , παρά τους υποψηφίους του δικομματισμού. Πως το εξηγείτε;

Εγώ από την πρώτη στιγμή κάλεσα το ΚΚΕ σε διάλογο και συνεργασία και παρά την άρνησή του -ουδέποτε έγραψα ή είπα μια κακή λέξη για το κόμμα ή τον υποψήφιό του. Τώρα το γιατί μου επιτίθενται προσωπικά, αλλοιώνουν τις απόψεις μου, αποδίδουν σε μένα συνωμοτικά σχέδια (π.χ. μ έστειλε το ΠΑΣΟΚ να κάνω εισοδισμό ;;;;; και να καταλάβω από τα μέσα το φρούριο του ΣΥΝ) συνιστά εσωτερικό πρόβλημα λειτουργίας του ΚΚΕ.

Εγώ δεν σκοπεύω να εμπλακώ σ έναν (παρα)πολιτικό κλεφτοπόλεμο στο όνομα της όποιας ιδεοληψίας ή ορθοδοξίας. Οι πολιτικοί - κοινωνικοί αγώνες είναι μπροστά μας κι όχι στο μακρινό παρελθόν.

Όποιος πονάει τον λαό ενώνεται με τον πλαϊνό του για ν αντιμετωπίσει τον κύριο εχθρό. Τα άλλα αποτελούν προφάσεις εν αμαρτίαις.

Άρθρα/ Αυτοδιοίκηση-Διοίκηση

Καθημερινότητα και Χιλιετίες

Δημήτρης Ψυχογιός, 2023-09-12

Τάκης Καμπύλης

Η ελαφρότητα του project «Μύκονος»

Τάκης Καμπύλης, 2023-03-29

Απο-μαφιοποίηση της Μυκόνου τώρα!

δρ Δέσποινα Νάζου, 2023-03-13

Προετοιμάζοντας τη διακυβέρνηση

Θεόδωρος Ν. Τσέκος, 2023-02-13

Καλή διακυβέρνηση την εποχή της μετα-αλήθειας

Θεόδωρος Ν. Τσέκος, 2022-12-02

Γιώργος Σωτηρέλης

Η εκ των υστέρων νομοθετική αλλοίωση του αντιπροσωπευτικού συστήματος των ΟΤΑ υπό το πρίσμα του Συντάγματος, της ΕΣΔΑ και του Eυρωπαϊκού Χάρτη Tοπικής Αυτονομίας

Γιώργος Σωτηρέλης, 2020-02-26

Αποκέντρωση ναι, αλλά πώς;

Παναγιώτης Μαΐστρος, 2019-10-16

Σάκης Παπαθανασίου

Η συντηρητική παλινόρθωση στη Θεσσαλονίκη είναι αναπόφευκτη;

Σάκης Παπαθανασίου, 2018-12-02

Θωμάς Ψύρρας

Το ν/σχέδιο Κλεισθένης Ι δεν καλύπτει ουσιαστικές πλευρές εκσυγχρονισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Θωμάς Ψύρρας, 2018-05-14

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Η απλή αναλογική δεν είναι πασπαρτού

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2018-04-19

Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και ο κανόνας 80/20

Ξενοφών Γιαταγάνας, 2017-08-13

Πάνος Σκοτινιώτης

Ο προληπτικός έλεγχος διασφαλίζει τα συμφέροντα των ΟΤΑ

Πάνος Σκοτινιώτης, 2017-02-13

×