Να ηττηθεί η οικογενειοκρατία που καταδυναστεύει τη Δροσιά

Μάνος Ουρανός, Συνέντευξη στον Νίκο ΦΙΛΗ, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2006-10-11

* Γιατί δημιουργήθηκε η παράταξή σας; Σε τι υστερεί η απερχόμενη διοίκηση του δήμου;

Η Δροσιά, γνωστή στους Αθηναίους για τα δροσερά καλοκαίρια και το παραδοσιακό πεϊνιρλί και τις ταβέρνες της περιοχής, δεν είναι μόνο ένα πευκόφυτο και δροσερό προάστιο. Είναι μια περιοχή φτωχή σε υποδομές, με προβλήματα τα οποία δεν διαπιστώνει εύκολα ο επισκέπτης, αλλά προβλήματα που υποβαθμίζουν συνεχώς την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Η απερχόμενη διοίκηση διακρίνεται για την αδράνεια, την αδιαφορία για το φυσικό και δομημένο περιβάλλον, τα έργα βιτρίνας και όχι έργα υποδομής. Και, το χειρότερο, υπάρχει εγκατεστημένη μία οικογενειοκρατία, ένα καθεστώς εξαγοράς συνειδήσεων και εκβιασμών, τα οποία λειτουργούν σαν μηχανή αναπαραγωγής της τοπικής εξουσίας, εξουσίας που βρίσκεται σε πολύ λίγα χέρια, την ίδια οικογένεια εδώ και 20 χρόνια. Ο πρόεδρος (14 χρόνια) και νωρίτερα ο αδελφός και ο θείος του! Δεν έχουν όραμα, είναι συντηρητικοί από κάθε άποψη και οδηγούν την περιοχή σε τέλμα.

* Ποιο έργο θεωρείτε το σημαντικότερο για την επόμενη τετραετία;

Το αποχετευτικό. Είναι έκπληξη ίσως για τον καθένα ότι ένα από τα βόρεια και υποτίθεται προνομιούχα προάστια δεν έχει αποχετευτικό δίκτυο. Οι κάτοικοι δαπανούν συνολικά περισσότερο από ένα εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο για τα βυτία εκκενώσεως βόθρων (περί τα 50 ευρώ το μήνα ανά οικογένεια).

Το έργο της αποχέτευσης καρκινοβατεί, γεγονός το οποίο οφείλεται εν μέρει στην κακή κατασκευή του αγωγού λυμάτων που οδηγεί στο Κέντρο Λυμάτων Μεταμόρφωσης. Δεν γίνεται όμως καμία εργασία, ούτε καν άρχισε το εσωτερικό δίκτυο της πόλης. Αυτό και η διαφαινόμενη συνεχής αναβολή του έργου από την πλευρά της σημερινής δημοτικής αρχής, μας οδηγούν σε υποψίες αλλά και συμπεράσματα για την ανάγκη αλλαγής στη Δροσιά.

* Ποια άλλα προβλήματα νομίζετε πως προέχουν;

Η Δροσιά αντιμετωπίζει την σταδιακή υποβάθμιση του φυσικού και του δομημένου περιβάλλοντος, πρόβλημα και άλλων περιοχών βεβαίως. Ο δασικός πλούτος της περιοχής, το πευκοδάσος, βάλλεται από τις πυρκαγιές αλλά και από την βαμβακίαση των πεύκων. Κάθε καλοκαίρι ζούμε με τον φόβο της φωτιάς. Και η δημοτική αρχή αφήνει όλο το έργο της πυρασφάλειας στην Πυροσβεστική υπηρεσία, έχοντας μόνο συμβολική παρουσία στο έργο της πρόληψης και της έγκαιρης ειδοποίησης, που σώζουν το δάσος, ζωές και περιουσίες.

Όσον αφορά την δόμηση, έχουμε σχέδιο πόλης εδώ και μισόν αιώνα, χτίζονται καλές κατασκευές, αλλά με τα γνωστά προβλήματα της υπερεξάντλησης του συντελεστή δόμησης και της αντικατάστασης των πεύκων από υδροβόρα φυτά, συνήθως εισαγόμενα. Η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού (διπλασιάζεται ανά δεκαετία) έφερε και σε μας προβλήματα κυκλοφορίας και στάθμευσης. Η μετάβαση από την κατοικία στην εργασία δυσκολεύει χρόνο με χρόνο. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν έχουν επεκταθεί πέραν της Κηφισιάς. Μόνο τα τοπικά λεωφορεία, με αραιά δρομολόγια, οδηγούν σε κατάχρηση των Ι.Χ. αυτοκινήτων, με ολέθρια αποτελέσματα. Το νέφος φθάνει μέχρις εδώ. Αλλά και τα σχολικά μας κτίρια είναι ανεπαρκή, οι αθλητικές εγκαταστάσεις είναι ελάχιστες και υποβαθμισμένες και υπάρχει και σε μας πρόβλημα παραβατικότητας, λόγω έλλειψης αστυνομικής προστασίας των σχολείων και των πλατειών. Η κατάσταση είναι ακόμη αναστρέψιμη, αλλά μέχρι πότε;

* Η δημοτική σας παράταξη έχει πολιτική στήριξη;

Την προσπάθεια μας στηρίζει ο ΣΥΝ, του οποίου είμαι κι εγώ απλό μέλος. Στηρίζει όμως και το ΠΑΣΟΚ και μία μεγάλη ομάδα από ανεξάρτητες προσωπικότητες της περιοχής μας. Είναι δηλαδή μία παράταξη ανεξάρτητη, που συσπειρώνει ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις, με κοινούς στόχους και οράματα.

Άρθρα/ Αυτοδιοίκηση-Διοίκηση

Χωρίς ντροπή

Δημήτρης Ρηγόπουλος, 2024-03-23

Υπάρχουν τρία έργα που είναι συνώνυμα μιας σχεδόν ξεδιάντροπης...

Κώστας Ζαχαριάδης

Τι κερδίσαμε στην ΚΕΔΕ και τι μένει για το μέλλον

Κώστας Ζαχαριάδης, 2024-03-12

Οι αναλύσεις και τα πρωτοσέλιδα ήταν έτοιμα πριν ανακοινωθεί...

Καθημερινότητα και Χιλιετίες

Δημήτρης Ψυχογιός, 2023-09-12

Τα επιχειρήματα για το μέγεθος της καταστροφής, ότι «τόσο...

Τάκης Καμπύλης

Η ελαφρότητα του project «Μύκονος»

Τάκης Καμπύλης, 2023-03-29

Στις 24 Μαΐου 2008 δημοσιεύεται στα ΝΕΑ συνέντευξη του Ρομπέρτο...

Απο-μαφιοποίηση της Μυκόνου τώρα!

δρ Δέσποινα Νάζου, 2023-03-13

Εστω και αργά είναι καιρός οι τοπικές κοινωνίες των Κυκλάδων...

Προετοιμάζοντας τη διακυβέρνηση

Θεόδωρος Ν. Τσέκος, 2023-02-13

Η εφαρμοσμένη πολιτική μέσα από τα συγκοινωνούντα δοχεία...

Καλή διακυβέρνηση την εποχή της μετα-αλήθειας

Θεόδωρος Ν. Τσέκος, 2022-12-02

Τις συζητήσεις περί τη Δημόσια Διοίκηση συχνά μονοπωλούν...

Γιώργος Σωτηρέλης

Η εκ των υστέρων νομοθετική αλλοίωση του αντιπροσωπευτικού συστήματος των ΟΤΑ υπό το πρίσμα του Συντάγματος, της ΕΣΔΑ και του Eυρωπαϊκού Χάρτη Tοπικής Αυτονομίας

Γιώργος Σωτηρέλης, 2020-02-26

Α. Με τον ν. 4555/2018 καθιερώθηκε, για πρώτη φορά στην περίοδο...

Αποκέντρωση ναι, αλλά πώς;

Παναγιώτης Μαΐστρος, 2019-10-16

Τα τελευταία 40 χρόνια, από την εποχή που εφαρμόστηκε η μεταρρύθμιση...

Σάκης Παπαθανασίου

Η συντηρητική παλινόρθωση στη Θεσσαλονίκη είναι αναπόφευκτη;

Σάκης Παπαθανασίου, 2018-12-02

Η ανεξάρτητη δημοτική κίνηση ενεργών πολιτών «Πρωτοβουλία...

Θωμάς Ψύρρας

Το ν/σχέδιο Κλεισθένης Ι δεν καλύπτει ουσιαστικές πλευρές εκσυγχρονισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Θωμάς Ψύρρας, 2018-05-14

...Το νομοσχέδιο Κλεισθένης Ι, όπως κατατέθηκε βιαστικά...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Η απλή αναλογική δεν είναι πασπαρτού

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2018-04-19

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ειδικεύεται στις κατεδαφίσεις....

×
×