ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ανανεωτική Συσπείρωση Θεσ/νίκης

Δημοσιευμένο: 2006-11-02

(2/11/2006)

1. Οι πρόσφατες Αυτοδιοικητικές εκλογές αποτελούν σημαντικό σταθμό στην πορεία της Θεσσαλονίκης τα τελευταία είκοσι χρόνια. Μέσα από αυτές τις εκλογές έγινε η εκκίνηση για την αλλαγή της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης στο Δήμο και τη Νομαρχία. Η ανατροπή των Παπαγεωργόπουλου- Ψωμιάδη μπορεί να μην ολοκληρώθηκε αποτελούν όμως και οι δύο πλέον μειοψηφικές Αυτοδιοικητικές αρχές.

Ιδιαίτερα για το Δήμο Θεσσαλονίκης είναι πλέον πασιφανές ότι το ενωτικό κάλεσμα των 4 δημοτικών συμβούλων πριν ενάμισι χρόνο δεν αξιολογήθηκε και δεν αξιοποιήθηκε όπως έπρεπε από τις κομματικές ηγεσίες. Το κάλεσμα αυτό εξ αντικειμένου δημιούργησε ελπίδες αλλά και δυνατότητες για την ανάδυση μιας άλλης Θεσσαλονίκης. Όμως, για μια ακόμα φορά οι κομματικές ηγεσίες ενέταξαν τις δημοτικές εκλογές στις "ευρύτερες" πολιτικές τους σκοπιμότητες και περιόρισαν τις φιλοδοξίες τους στις κομματικές καταγραφές.

Η μετεξέλιξη της ενωτικής πρωτοβουλίας "των τεσσάρων" στον ανεξάρτητο συνδυασμό "Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη" με επικεφαλής το Γιάννη Μπουτάρη, και με σαφές προγραμματικό – πολιτικό πλαίσιο σε προοδευτική κατεύθυνση, τάραξε τα στάσιμα νερά και διαμόρφωσε ριζικά διαφορετικά δεδομένα, καθώς μια "άλλη" Θεσσαλονίκη, αυτή των ενεργών πολιτών, αναδύθηκε με μια εξαιρετική δυναμική. Αποδείχτηκε στην πράξη πως η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη μπορεί να αλλάξει.

2. Οι δυνάμεις της ευρύτερης Ανανεωτικής και Οικολογικής Αριστεράς εμφανίστηκαν σε αυτές τις εκλογές με διαφορετικές απόψεις και Αυτοδιοικητικά Σχήματα. Το κομματικά υποστηριζόμενο ψηφοδέλτιο με επικεφαλής τον Τάσο Κουράκη, πάρα το ότι κατέγραψε μικρότερο ποσοστό σε σχέση με τις προηγούμενες Δημοτικές εκλογές και πήρε λιγότερες ψήφους από αυτές που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ στις Βουλευτικές εκλογές, έδειξε ότι παραμένει δύναμη αμφισβήτησης και αντίστασης. Παράλληλα, η ενεργητική συμμετοχή μελών του ΣΥΝ στο ψηφοδέλτιο Μπουτάρη αποτέλεσε μια σημαντική προσφορά τμήματος της Ανανεωτικής Αριστεράς στη συγκρότηση ευρύτερων συσπειρώσεων για την αλλαγή στην πόλη. Η υποστήριξη αυτού του Ψηφοδελτίου από το 43% των ψηφοφόρων του ΣΥΝ επιβεβαίωσε την ορθότητα αυτής της επιλογής.

Παρά τις υπάρχουσες διαφορές θεωρούμε ως μη ανταγωνιστικά τα Αυτοδιοικητικά σχήματα με επικεφαλής τους Πλωμαρίτη - Τρεμόπουλο στη Νομαρχία και τους Κουράκη - Μπουτάρη στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Ενδεικτικό της ενδοεπικοινωνίας ήταν ότι το ψηφοδέλτιο με επικεφαλής τον Τρεμόπουλο ψηφίστηκε από το 30% των ψηφοφόρων του ΣΥΝ και από το 22% αυτών που στο Δήμο ψήφισαν Κουράκη. Εκτιμούμε ότι αυτά τα Αυτοδιοικητικά σχήματα συγκλίνουν σε πολλά σημεία και αποτελούν δυνάμεις που αντιστέκονται στις κατεστημένες λογικές και προβάλλουν μια άλλη προοπτική για την πόλη. Έχουν ανοικτή μπροστά τους την προοπτική της κοινής παρέμβασης για τα θέματα που απασχολούν τους κατοίκους αλλά και της αναζήτησης στις μετεκλογικές συνθήκες ενός νέου δρόμου για το μετασχηματισμό της υφιστάμενης κατάστασης στη Θεσσαλονίκη.

3. Πολλά έχουν να γίνουν ακόμη για την ανάδυση - διαμόρφωση του ρεύματος της άλλης Θεσσαλονίκης. Πολλά που αφορούν τα κόμματα αλλά και τον κάθε πολίτη ξεχωριστά. Η συμμετοχή και δράση όλων των προοδευτικών ανθρώπων είναι απαραίτητη, με στόχο μια Θεσσαλονίκη που θα αναπτύσσεται ως δυναμικό αστικό κέντρο της Ευρώπης των περιφερειών με νευραλγικό ρόλο στο πλαίσιο της Βαλκανικής συνανάπτυξης, που θα διαθέτει υψηλό βαθμό απασχόλησης, επαρκές σύστημα κοινωνικής προστασίας, αυξημένα μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας, ποιότητα ζωής, πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα και θα είναι φιλική προς τους ξένους, τους μετανάστες και το διαφορετικό.

Η δημιουργία ενός δικτύου αυτοδιοικητικών κινήσεων, κοινωνικών αλλά και πολιτικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε όλο το νομό με στόχευση τη διαμόρφωση – ανάδυση της άλλης Θεσσαλονίκης είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαία. Το δίκτυο αυτό θα έχει μορφές οργάνωσης που ενισχύουν τη συμμετοχή των ενεργών πολιτών, θα δημιουργεί μια ενιαία κοίτη πολύπλευρων δραστηριοτήτων με κοινωνικά προοδευτικό περιεχόμενο, θα συνενώνει αντιστάσεις στις κυρίαρχες πολιτικές και παράλληλα θα επεξεργάζεται εναλλακτικές προτάσεις προς τις κατεστημένες λογικές. Το δίκτυο αυτό θα δημιουργεί ευρύτερες συσπειρώσεις, θα «εκπαιδεύει» τους πολίτες και τα κινήματα, θα αλλάζει νοοτροπίες, θα ανεβάζει το επίπεδο της κοινωνικής - πολιτικής διαπάλης «ισορροπώντας το» με αυτό της υπόλοιπης χώρας και θα προετοιμάζει το έδαφος για μεγαλύτερες και βαθύτερες αλλαγές στη Θεσσαλονίκη.

4. Ο Συνασπισμός δεν πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο των άλλων κομμάτων που προσπερνούν την πραγματικότητα των εκλογών (μεγάλη αποχή, πολλαπλές εκφράσεις αποτυχίας των απλών κομματικών καταγραφών, σαφής έκφραση ζήτησης μιας αυθεντικότερης εκπροσώπησης) και επιχειρούν να "διαβάσουν" τα ποσοστά μέσα από τη στενή τους οπτική προσπαθώντας να πείσουν για την υποτιθέμενη νίκη τους. Εξάλλου αυτή η μετεκλογική προσπάθεια των κομμάτων προκαλεί αντίθετα αποτελέσματα και αυξάνει την αμφισβήτηση απέναντί τους. Μια τέτοια αλαζονική στάση απέναντι στους πολίτες επέδειξε το ΠΑΣΟΚ, χαρακτηριστική της οποίας είναι η ανακοίνωση από τον Παπανδρέου των υποψηφιοτήτων Πατουλίδου-Αράπογλου για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Αντίθετα ο Συνασπισμός πρέπει να εξετάσει τη σημαντική παρουσία – συμμετοχή στις πρόσφατες εκλογές των δυνάμεων της ανανεωτικής αριστεράς, με όλες τις εκφάνσεις της και τα χαρακτηριστικά της παρέμβασης τους. Πρέπει με προσοχή να μελετήσει τα αποτελέσματα και με ενωτική διάθεση να προχωρήσει σε διάλογο, αξιολόγηση και, όπου απαιτείται, διορθωτικές κινήσεις. Ιδιαίτερα πρέπει να σταθεί στις μεγάλες δυνατότητες που δημιουργούνται για να μετατραπεί σε κύριο συνομιλητή και «συνεργό» των ενεργών πολιτών που δεν εφησυχάζουν στην παντός είδους ιδιώτευση, δεν συναινούν στην υποβάθμιση της ζωής στην πόλη ,αμφισβητούν τις κυρίαρχες πολιτικές μέσα από την οπτική τοπικών ζητημάτων ή τοπικών εκφράσεων γενικών προβλημάτων και αναζητούν μια αυθεντικότερη εκπροσώπηση, χωρίς σκοπιμότητες που δεν αφορούν τους ίδιους και χωρίς προδιαγεγραμμένες διαδικασίες και αποφάσεις.

5. Ιδιαίτερα για τη Θεσσαλονίκη ο Συνασπισμός οφείλει με αίσθημα ευθύνης να εξαγάγει πολιτικά συμπεράσματα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τη δική του πορεία. Για μας τα πολιτικά συμπεράσματα από τις εκλογές είναι τα εξής:

- Το αίτημα της άλλης Θεσσαλονίκης είναι υπαρκτό.

- Η Ανανεωτική Αριστερά οφείλει ως σύγχρονη δύναμη να μπει στη συζήτηση και την αντιπαράθεση με ευρύτητα πνεύματος και να δώσει το κοινωνικό, οικολογικό, διεθνιστικό και δημοκρατικό της στίγμα για το περιεχόμενο και τα μέσα προώθησης αυτού του αιτήματος. Αν δεν το κάνει, θα βρεθεί περιθωριοποιημένη.

- Το εύρος των συμμαχιών μας σε αυτοδιοικητικό επίπεδο πρέπει να καθορίζεται από τη συμφωνία επί των προγραμματικών αυτοδιοικητικών ζητημάτων και τη φερεγγυότητα των προσώπων και όχι από την προϋπόθεση της γενικής πολιτικής συμφωνίας. Ο χειρισμός των αυτοδιοικητικών εγχειρημάτων, με κύριο κριτήριο την προτεραιότητα των συμφερόντων του κόμματος ή της τάσης, απομακρύνει τους πολίτες και οδηγεί στη συρρίκνωση των δυνάμεων και την αυτοπαγίδευση.

Αυτές τις πολιτικές κατευθύνσεις είχαμε εγκαίρως επισημάνει στα όργανα του κόμματος και δημόσια, αλλά η όλη στάση μας δυστυχώς αντιμετωπίστηκε ως υπονομευτική κίνηση. Σήμερα διατυπώνουμε πάλι την κατηγορηματική άποψη μας ότι ο Συνασπισμός πρέπει να πρωταγωνιστήσει σε μια νέα κοινωνική – πολιτική συμμαχία για την αλλαγή στη Θεσσαλονίκη, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία ενός πραγματικού κινήματος πόλης που θα στηρίζεται στους ενεργούς πολίτες προοδευτικής κατεύθυνσης.

Προϋπόθεση για μια τέτοια στάση-συμβολή του ΣΥΝ είναι να επιχειρήσει να λύσει με πολιτικά συνθετικό τρόπο τα υπαρκτά προβλήματα, να μην περιπέσει σε καταστάσεις διοικητικής επιβολής και να αποφύγει την απομόνωση της «ιδεολογικής καθαρότητας». Αντίθετα, να βάλει πλώρη για τις ανοικτές θάλασσες της κοινής πορείας με τους ενεργούς πολίτες και επιδιώκοντας ευρύτερες συμμαχίες, στη βάση συμφωνιών για το πρόγραμμα, τα μέσα και τις διαδικασίες.

Ο ΣΥΝ πρέπει να αναδείξει και να πείσει για το δικό του στρατηγικό σχέδιο, την πρόταση του για τη ζωή στη Θεσσαλονίκη καθώς και για τα μέσα με τα οποία αυτή μπορεί να προωθηθεί. Πρέπει να πείσει ότι είναι ο συνοδοιπόρος και εν δυνάμει εκφραστής των πολιτών που αναζητούν αυθεντικότερες εκφράσεις και μια νέα σχέση με την πολιτική, που θα διαμορφώνεται με τη δική τους συμμετοχή στο πεδίο του ριζοσπαστικού μεταρρυθμισμού.Ανανεωτική Συσπείρωση Θεσσαλονίκης του ΣΥΝ

Θέματα επικαιρότητας: Δημοτικονομαρχιακές εκλογές 2006

Δημήτρης Μπίρμπας

«ΕΝ ΑΡΧΗ ΗΝ…» ΟΙ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ;

Δημήτρης Μπίρμπας, 2006-12-04

Ο Συνασπισμός είναι γεγονός ότι βγήκε από τις αυτοδιοικητικές...

Περισσότερα
Μιχάλης Παπαγιαννάκης

Το στυλ του Μπουτάρη και του Δημαρά διεμβόλισε τον δικομματισμό

Μιχάλης Παπαγιαννάκης, 2006-11-26

Για να διεμβολίσει ο ΣΥΝ τον δικομματισμό πρέπει να ακολουθήσει...

Περισσότερα
Δημήτρης Χατζησωκράτης

Ανανέωση ανά δύο θητείες σε αξιώματα και κόμμα

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2006-11-16

Η ανανέωση στον Συνασπισμό είναι αναγκαία, γι αυτό θα έπρεπε...

Περισσότερα
Γιάννης Πανούσης

Δεν υπάρχει Αριστερά α λα καρτ

Γιάννης Πανούσης, 2006-11-09

Δεν υπάρχει Αριστερά à la carte, ήταν ένας από τους στίχους...

Περισσότερα
Γιάννης Πανούσης

Εντός, εκτός και επί τα αυτά

Γιάννης Πανούσης, 2006-11-07

Όπως δήλωσα το ίδιο το βράδυ των αποτελεσμάτων της πρώτης...

Περισσότερα

«Aριστερές» μυθολογίες

Νίκος Φωτίου, 2006-11-06

Yπήρξε μια μακρά ιστορική περίοδος, όπου η ερμηνεία του...

Περισσότερα

Απόφαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ με το βλέμμα στραμμένο στην εσωκομματική κατάσταση

2006-11-06

Με ψήφους 62 υπέρ έναντι 22 λευκών εγκρίθηκε η εισήγηση της...

Περισσότερα
Γιάννης Βούλγαρης

Το τέλος του μεταπολιτευτικού ύφους

Γιάννης Βούλγαρης, 2006-11-04

ΣΠΑΝΙΑ ΤΌΣΟ ΗΧΗΡΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΑΛΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟΣΟ ΣΙΩΠΗΛΟ ΤΡΟΠΟ...

Περισσότερα

Ειδήσεις/ Ανακοινώσεις

Η απουσία πρόληψης και Εθνικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας, Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων

Η απουσία πρόληψης και Εθνικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας, Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων

2023-09-07

…Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, βρισκόμαστε δίπλα στον...

Αλέξης Τσίπρας

Δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο Ζάππειο Μέγαρο

Αλέξης Τσίπρας, 2023-06-29

Είναι ορισμένες στιγμές που καλείσαι να πάρεις κρίσιμες...

Συμβόλαιο για την Αλλαγή

Συμβόλαιο για την Αλλαγή

2023-05-03

Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους και όλες που βρίσκεστε σήμερα...

150.000 λογαριασμοί στάλθηκαν

2022-05-15

Αλέξης Τσίπρας: Με ενότητα και συναίσθηση ευθύνης θα κάνουμε...

Οι μνήμες και τα μηνύματα παραμένουν επίκαιρα

2019-11-15

Τιμούμε στις 17 Νοέμβρη την εξέγερση των φοιτητών και του...

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας – Για την Ελλάδα των πολλών, Για την Ευρώπη των λαών

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας – Για την Ελλάδα των πολλών, Για την Ευρώπη των λαών

2019-04-21

26 του Μάη θα στείλουμε τους εκπροσώπους μας στο Ευρωκοινοβούλιο....

Προγραμματική διακήρυξη ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ

Προγραμματική διακήρυξη ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ

2019-04-07

Το κείμενο της προγραμματικής διακήρυξης ΣΥΡΙΖΑ- ΔΗΜΑΡ...

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

2019-04-06

Μετά την ομόφωνη εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της...

ΔΗΜΑΡ: ΣΤΑΘΕΡΗ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ

ΔΗΜΑΡ: ΣΤΑΘΕΡΗ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ

2019-02-14

Στη σημερινή ψηφοφορία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση,...

Για μια νέα αρχή

Για μια νέα αρχή

2019-01-30

To 2019 είναι χρονιά πολλαπλών εκλογών.Τα πρώτα δείγματα για...

ΕΚΛΕΧΘΗΚΕ Η ΝΕΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ

ΕΚΛΕΧΘΗΚΕ Η ΝΕΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ

2018-10-13

Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ η εισήγηση...

Δεν υπάρχει ακριβότερο κόσμημα από τη ζωή

Δεν υπάρχει ακριβότερο κόσμημα από τη ζωή

2018-09-24

Την Παρασκευή, μέρα μεσημέρι, στο κέντρο της Αθήνας συνέβη...

×
×