Ανώμαλοι άνθρωποι ή ανώμαλες πολιτικές;

Διονύσης Γουσέτης, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2004-05-14

Θα το έχετε προσέξει όσοι οδηγείτε στην περιοχή της Αθήνας. Στα διόδια της Αττικής οδού, σε όλα τα διόδια χωρίς εξαίρεση, οι υπάλληλοι καλημερίζουν ή καλησπερίζουν τους οδηγούς πριν εισπράξουν το αντίτιμο του εισιτηρίου. Αντίθετα, στα διόδια της εθνικής οδού, σε όλα και πάλι τα διόδια χωρίς εξαίρεση, οι υπάλληλοι εισπράττουν αδιάφορα ή συνομιλώντας με φίλους. Στατιστικά αποκλείεται όλοι οι υπάλληλοι των διοδίων της Αττικής οδού να είναι ευγενέστεροι από όλους τους υπαλλήλους της εθνικής οδού. Επειδή λοιπόν το φαινόμενο δεν είναι μεμονωμένο, μία μόνο εξήγηση υπάρχει: οι υπάλληλοι της Αττικής οδού έχουν εκπαιδευτεί να χαιρετούν τους συναλλασσόμενους οδηγούς και ελέγχονται γι’ αυτό, ενώ οι υπάλληλοι της εθνικής οδού δεν πήραν τέτοια εκπαίδευση.

Αυτό που έγινε με τους υπαλλήλους των διοδίων της Αττικής οδού, δεν έγινε με τους Αμερικανούς και Βρετανούς στρατιώτες στο Ιράκ. Δεν πήραν εκπαίδευση στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ούτε ελέγχθηκαν ποτέ γι’ αυτό. Τα βασανιστήρια των κρατουμένων και οι φόνοι αμάχων στη Βασόρα δεν ήταν μεμονωμένο φαινόμενο. Για το λόγο αυτό, ακόμα και αν η ηγεσία δεν διέταξε τα βασανιστήρια και τους φόνους -όπως μας ανακοινώθηκε επίσημα- δεν αθωώνεται.

Υποψιάζομαι όμως τα χειρότερα. Υποψιάζομαι ότι τα βασανιστήρια και οι εξευτελισμοί ήσαν προμελετημένα, ώστε να κάμψουν το ηθικό των κρατουμένων και να «μιλήσουν». Οι ενδείξεις είναι αρκετές:

Κατ’ αρχήν, δεν είναι η πρώτη φορά που προκύπτει θέμα βασανισμού Ιρακινών. Θυμίζω την ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας στις 25/4/2003, όπου Αμερικανοί διαπόμπευαν Ιρακινούς γυμνούς, με γραμμένο στην πλάτη τους «κλέφτης».

Ύστερα, ο βραβευμένος Εγγλέζος φωτογράφος Ντέηβιντ Μόντελλ μας εξηγεί ότι οι φρικιαστικές φωτογραφίες των βασανιστηρίων αποκλείεται να τραβήχτηκαν κρυφά, ή να τραβήχτηκαν από πρόσωπα συμπαθούντα τα θύματα. Είναι τραβηγμένες με πάσα άνεση και αυτό προδίδει ότι ήταν μέρος του βασανισμού, δηλαδή του εξευτελισμού. Το θύμα γνώριζε ότι οι θύτες το φωτογραφούσαν. Δεν είναι τυχαίο ότι κυρίως επιλέχτηκε ο σεξουαλικός εξευτελισμός, ως αποτελεσματικότερος για τους Άραβες.

Τέλος, ο άνθρωπος που έστειλαν να διοικήσει τη φυλακή των βασανιστηρίων είναι ο στρατηγός Τζόφρεϋ Μίλλερ, πρώην διοικητής του Γκουαντάναμο. Και είναι γνωστές οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Γκουαντάναμο, όπως γνωστές είναι και οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων του ΙΡΑ από τους Βρετανούς τη δεκαετία του ’70. Για να μην πάμε παλιότερα στις σφαγές του ΜυΛάϊ και των Φώκλαντς ή ακόμα παλιότερα, σε χώρες που μας θύμισε ο Άγγελος Τσέκερης στις χθεσινές «Συναντήσεις» της «Αυγής».

Αξίζουν συγχαρητήρια στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, που πρωτοδημοσίευσε τις εξοργιστικές φωτογραφίες, στις 28 Απριλίου. Απέδειξε ότι οι ελευθερία έκφρασης είναι ακόμα στη Δύση αξία ισχυρότερη από το «εθνικό συμφέρον», κάτι για το οποίο δεν μπορεί να καυχηθεί η Ανατολή, αλλά ούτε η κοινωνία μας. Και για να μη θεωρούμε ότι αυτά τα αγαθά η Δύση τα επιφυλάσσει μόνο για τους πολίτες της, θυμίζω ότι στο Ιράκ σήμερα γίνονται διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, τέτοιες που ποτέ δεν έγιναν και υπάρχουν εφημερίδες με δική τους γνώμη, που ποτέ δεν υπήρξαν.

Πράγματι, λόγω της δημοσιότητας, το αποτέλεσμα των βασανιστηρίων μετατράπηκε στο αντίθετο από το επιδιωκόμενο. Τώρα κάμπτεται το ηθικό των στρατιωτών, που παύουν να πιστεύουν στην «απελευθερωτική αποστολή» τους, αφού μπορούν να φανταστούν την οργή των Ιρακινών -αυτών που κάποτε τους ζητωκραύγαζαν.

Από την άλλη μεριά, οι ισλαμιστές φονταμενταλιστές τρομοκράτες (κάποιοι τους βαφτίζουν ιρακινή αντίσταση!), αποκεφάλισαν ως αντίποινα έναν ανυπεράσπιστο Αμερικανό όμηρο μπροστά στην κάμερα. Αυτό δεν είναι πράξη αντίστασης, αλλά πράξη δειλού και ειδεχθούς. Δεν είναι, Άγγελε Τσέκερη, η «μοναδική αξιοπρεπής απάντηση απέναντι στην κατοχή». Ο Γκάντι για παράδειγμα, στην Ινδία που ανέφερες, έκανε αξιοπρεπέστερη αντίσταση.

Υποψιάζομαι όμως τα χειρότερα. Υποψιάζομαι ότι δεν πρόκειται καν για αντίποινα στις δυνάμεις κατοχής, έστω σκληρά, έστω ειδεχθή. Όπως δεν ήταν αντίποινα το κομμάτιασμα ανύποπτων Αμερικανών στη Φαλούτζα ή η ετοιμαζόμενη επίθεση στο Αμμάν με 80.000 νεκρούς. Οι παράφρονες αυτοί δεν σκοτώνουν εχθρούς των Ιρακινών πολιτών. Σκοτώνουν εχθρούς του Αλλάχ. Πουθενά όμως δεν δικαιολογεί το Κοράνιο τέτοια ειδεχθή εγκλήματα. Το Κοράνιο, όπως και όλες οι γνωστές θρησκείες, κηρύσσει την αγάπη. Δυσφημίζουν λοιπόν και συκοφαντούν το Κοράνιο. Γι’ αυτό κινδυνεύεις εσύ κι’ εγώ και όλοι μας.

Στέλεχος του ΣΥΝ μου έλεγε πόσο η φρίκη των βασανιστηρίων δεν τον άφησε να κοιμηθεί και ότι γι’ αυτό σχεδίασε πορεία διαμαρτυρίας και χάπενινγκ μπροστά στην αμερικάνικη πρεσβεία. Φαίνεται ότι ο φρικαλέος αποκεφαλισμός δεν ενόχλησε τον ύπνο του: δεν είδα ούτε πορεία διαμαρτυρίας ούτε χάπενινγκ.

Θέματα επικαιρότητας: Ανθρώπινα δικαιώματα

Άρθρα/ Κοινωνία-Δικαιώματα

×