Δημοσκοπήσεις : Αναζητείται η έξοδος από τα αδιέξοδα του δικομματισμού.

Κώστας Πουλάκης, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2007-07-01

poulakis90
Πριν από 2,5 μήνες, όταν η υπόθεση των ομολόγων πρωτοαπασχόλησε την πολιτική επικαιρότητα, προσπαθήσαμε με τα στοιχεία της επιτροπή δημοσκοπήσεων, μέσα από τις φιλόξενες στήλες της ΑΥΓΗΣ, να αναλύσουμε τα δημοσκοπικά ευρήματα και να αναζητήσουμε τις απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα.

Σήμερα που ουσιαστικά η προεκλογική περίοδος έχει αρχίσει, καθώς οι κυβερνητικές ενέργειες και διαρροές τείνουν να μας πείσουν ότι είμαστε μια ανάσα από τις εκλογές, θα επιχειρήσουμε να αναλύσουμε το νέο κύμα δημοσκοπήσεων, από γνωστές αλλά και νέες εταιρείες δημοσκοπήσεων, αφού τις εντάξουμε και τις συγκρίνουμε με τις προηγούμενες για ασφαλέστερα συμπεράσματα.

Θυμίζουμε ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα κυριάρχησαν στην πολιτική επικαιρότητα:

1. η υπόθεση των ομολόγων που έδειξε ότι η διαφθορά κυκλοφορεί «και σε μπλε και σε πράσινους κόκκους»,

2. οι κινητοποιήσεις των πολιτών της Αττικής για τη ελεύθερη πρόσβαση στους δημόσιους χώρους που ιδιωτικοποιούνται, και

3. ο ευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας από την Αστυνομία με τα βίντεο της ντροπής.

Συγχρόνως η πλειοψηφία των πολιτών συνεχίζει να βιώνει την καθημερινότητα με γενικευμένη ανασφάλεια, οικονομική στενότητα, απουσία ελεύθερου χρόνου και ποιότητα ζωής υποβαθμισμένη. Αυτά μαζί με τις αρνητικές λειτουργίες του πολιτικού συστήματος από την αναξιοκρατία και την απουσία ίσων ευκαιριών, δημιουργούν την διάθεση σε ένα τμήμα πολιτών για αμφισβήτηση του δικομματικού συστήματος.

Είναι ο δικομματισμός σε κάμψη ;

Παρόλο που το τελευταίο διάστημα τα δύο κόμματα εξουσίας, με την οξυμένη ρητορική τους αντιπαράθεση και τις προεκλογικές τους συγκεντρώσεις, δημιούργησαν κλίμα πόλωσης, θα λέγαμε ότι εξακολουθούν να φαίνονται τα σημάδια κρίσης του δικομματισμού. Ούτε η Ν.Δ δείχνει επιχειρησιακή ετοιμότητα, ούτε πολύ περισσότερο το ΠΑ.ΣΟ.Κ φαντάζει ως εναλλακτική λύση.

Η Ν.Δ εξακολουθεί να διατηρεί το προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου, αν και μειωμένο, σε μια δύσκολη για αυτήν συγκυρία, αφού μετά την αναταραχή στην Παιδεία, ήρθε η υπόθεση των ομολόγων.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ απλά θα λέγαμε ότι πραγματοποιεί άλματα επί τόπου. Δεν μπορεί να εγγυηθεί την πάταξη της διαφθοράς, οι πολίτες θυμούνται ότι έχει εφαρμόσει τις πολιτικές που καταγγέλλει και δεν δημιουργεί προσδοκίες. (Γραφική παράσταση 1)

Τα γεγονότα των τελευταίων μηνών τσαλάκωσαν και την εικόνα του πρωθυπουργού, χωρίς όμως αντίστοιχη ενίσχυση του Γ.Παπανδρέου. Η διαφορά ανάμεσα τους (16%), εξακολουθεί να είναι μεγάλη και έχει την αξία της στο πρωθυπουργοκεντρικό μας σύστημα.

Τα στοιχεία ως την ώρα δείχνουν ότι ο δικομματισμός στις προσεχείς εκλογές θα έχει πτώση. Η Ν.Δ θα απέχει πολύ από το ποσοστό της στις εκλογές του 2004 και το ΠΑ.ΣΟ.Κ δεν θα το υπερβαίνει. Θυμίζουμε ότι τον Σεπτέμβριο του 1996 το άθροισμα των δύο κομμάτων (79,6%) ήταν το μικρότερο. Έχω την γνώμη ότι αρκετοί παράμετροι που καθορίζουν το εύρος του δικομματισμού μοιάζουν και θυμίζουν εκείνον τον Σεπτέμβρη, αντίστροφα βέβαια και με διαφορετικούς πρωταγωνιστές.

Ο δικομματισμός έχει απογοητεύσει.

Η δυναμική και η αξιοπιστία των κομμάτων εξουσίας, όπως είναι η ικανοποίηση των πολιτών από το έργο της Κυβέρνησης (33,5% ικανοποιημένοι) και οι προσδοκίες των πολιτών από τον αντιπολιτευτικό λόγο της αξιωματικής αντιπολίτευσης (22,5% ικανοποιημένοι), δείχνουν τα προβλήματα που έχουν με τους ψηφοφόρους τους και φωτίζουν το υπόλοιπο και προβληματισμένο 44%.

Αν παρατηρήσουμε δε και τα στοιχεία στα μεγάλα θέματα, ανεργία, ακρίβεια, διαφθορά και παιδεία που διαχρονικά απασχολούν τους πολίτες, ανακαλύπτουμε ανάλογη απογοήτευση. Ενδεικτικά αναφέρουμε για την Ν.Δ ότι, οι 3 στους 10 ψηφοφόρους της δεν είναι ικανοποιημένοι από την αντιμετώπιση της διαφθοράς και των θεμάτων της παιδείας, ενώ οι 4 στους 10 πιστεύουν ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ακρίβεια και την ανεργία. Τα ίδια και ίσως δυσμενέστερα είναι τα στοιχεία για το ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Η ορθή ανάλυση των υπόγειων κοινωνικών διεργασιών που διαμορφώνονται βασικά από τους προηγούμενους παράγοντες, μας δείχνει ότι μέσα στην κοινωνία παράλληλα με την συντηριτικοποίηση ενός τμήματος και την ριζοσπαστικοποίηση ενός άλλου, υπάρχουν και οι πολίτες που απλά σκέφτονται να τιμωρήσουν τα δύο κόμματα εξουσίας για την μίζερη καθημερινότητα τους. Πίσω από τους αριθμούς των δημοσκοπήσεων κρύβεται και δυναμώνει, ένα «δεν πάει άλλο», που αναζητεί την πολιτική του έκφραση.

Η νέα Βουλή.

Όλες οι αναλύσεις θεωρούν την πεντακομματική Βουλή ως το πιθανότερο σενάριο.

Η είσοδος του ΛΑ.Ο.Σ στην Βουλή εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τους εν δυνάμει ψηφοφόρους του που 4 στους 10 προέρχονται από την Ν.Δ.

Έτσι η Ν.Δ συνεπικουρούντος του ΠΑ.ΣΟ.Κ, θα προσπαθήσει να πολώσει το προεκλογικό κλίμα. Ο στόχος της Ν.Δ θα είναι η επάνοδος των απογοητευμένων ψηφοφόρων της από τον ΛΑ.Ο.Σ και βασική της επιδίωξη η Βουλή των τεσσάρων κομμάτων με ισχυρή αυτοδυναμία. Αντίστοιχος στόχος του ΠΑ.ΣΟ.Κ, η δημιουργία κλίματος «ντέρμπι» για να αποκτήσει την δυναμική που του λείπει.

Ως αντίλογος των προηγουμένων, η παράσταση νίκης όπου το 60% των πολιτών πιστεύει ότι θα κερδίσει η Ν.Δ και μόνο το 25% το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Με τέτοιες διαφορές και η πόλωση έχει τα όρια της, διότι τώρα υπάρχει ένα νέο δεδομένο. Στο πολιτικό ερώτημα των δημοσκόπων, θέλετε πέντε κόμματα στην Βουλή με κίνδυνο ακυβερνησίας ή λιγότερα με Κυβερνητική σταθερότητα, οι επτά στους δέκα πολίτες ως την ώρα δεν τρομάζουν. (Γραφική παράσταση 2)

Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ και οι δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Στο τελευταίο κύμα δημοσκοπήσεων θα περίμενε κανείς εξαιτίας της τεχνητής πόλωσης που Ν.Δ και ΠΑ.ΣΟ.Κ προσπαθούν να δημιουργήσουν, να παρουσιαστεί μια μικρή μείωση στην πρόθεση ψήφου. Αντί του αναμενόμενου, είχαμε μικρή αύξηση και ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ξεπερνάει το 4% στις περισσότερες δημοσκοπήσεις.

Από μόνο του αυτό το στοιχείο δεν θα είχε μεγάλη αξία αν δεν συνοδεύονταν και από άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ συνεχίζει να διευρύνει την επιρροή του στις νεώτερες ηλικίες (από 5% στο 7%) και να αυξάνει την συσπείρωση του (από 65% στο 70%). Παράλληλα αρχίζει να μειώνει την δική του ψαλίδα, ανάμεσα στην Αττική και την υπόλοιπη περιφέρεια.

Οι επιδόσεις του στους περισσότερους μετρήσιμους δείκτες που αφορούν την εικόνα και τις πολιτικές του για τα θέματα της χώρας, βελτιώνονται. Από τις μετακινήσεις των πολιτών ανάμεσα στα κόμματα εξακολουθεί να έχει θετικό ισοζύγιο από το ΠΑ.ΣΟ.Κ, ενώ παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά και μικρές μετακινήσεις από το Κ.Κ.Ε, οι οποίες όμως δεν επαρκούν για ασφαλή στατιστικά και πολιτικά συμπεράσματα. Τα αντανακλαστικά ωστόσο της ηγεσίας του Κ.Κ.Ε μάλλον είναι γρήγορα γιατί δυνάμωσε τις επιθέσεις της εναντίον του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, παρόλο που το Κ.Κ.Ε εξακολουθεί στην πρόθεση ψήφου να είναι σταθερά πάνω από το 7%.

Τούτων δοθέντων, θα πρέπει η πολιτική μας σκέψη να επικεντρώνεται στο γεγονός ότι το τμήμα των πολιτών που αγωνιά για το αύριο, που έχει απογοητευθεί από τον εναλλασσόμενο και αδιέξοδο δικομματισμό, είναι πολλαπλάσιο των ποσοστών που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ως πρόθεση ψήφου για τις δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Ο πολιτικός χρόνος είναι σύμμαχός μας. Χρειάζεται να «στήσουμε αυτί», να αφουγκραστούμε σωστά τις διαθέσεις των πολιτών, να βρεθούμε δίπλα τους στις συλλογικές κινητοποιήσεις και να συνδυάσουμε τις ρεαλιστικές τους αναζητήσεις με το όραμα μας. Όσο περισσότερους πολίτες εμπνεύσουμε έξω από τα κομματικά όρια των πολιτικών δυνάμεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, τόσο πιο κοντά θα είμαστε στον στόχο μιας δυναμικής καταγραφής.

Στις εκλογές θα συγκριθούμε με το παρελθόν μας και θα αναμετρηθούμε με τις δυνατότητες μας. Μπορούμε να πετύχουμε και στα δύο με την συλλογική μας σκέψη και δράση.

Πίνακας 1 : Πρόβλεψη αποτελεσμάτων και εδρών με αναγωγές και χρονοσειρές.

Ν.Δ 41,5 % - 43,0 % 151 – 154

ΠΑ.ΣΟ.Κ 39,0 % - 40,5 % 104 – 107

Κ.Κ.Ε 7,5 % - 8,0 % 19 – 21

ΣΥ.ΡΙΖ.Α 4,0 % - 4,5 % 10 – 12

ΛΑ.Ο.Σ 3,8 % - 4,7 % 9 – 13

ΑΛΛΑ 1,7 %- 2,5 %

Θέματα επικαιρότητας: Προς τις Βουλευτικές εκλογές

Σταύρος Λιβαδάς

Η ώρα της κάλπης και η επόμενη μέρα

Σταύρος Λιβαδάς, 2007-09-16

«Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους» ήταν η στερεότυπη απάντηση...

Περισσότερα
Μιχάλης Παπαγιαννάκης

Αναζητώντας την προσωπική κλίμακα αξιών των υποψήφιων εκπροσώπων μας.

Μιχάλης Παπαγιαννάκης, 2007-09-15

Η συστηματική και μόνιμη δράση κατά της ανισότητας και...

Περισσότερα

Εξευτελισμός του ψηφοφόρου ή του υποψήφιου;

Διονύσης Γουσέτης, 2007-09-15

Μερικοί το παθαίνουν με τις γιορτές. Πολλοί όμως το παθαίνουν...

Περισσότερα
Γιάννης Καλογήρου

Πώς να ψεύδεσαι με τη βοήθεια της στατιστικής

Γιάννης Καλογήρου, 2007-09-14

«ΥΠΑΡΧΟΥΝ τριών ειδών ψεύδη: τα ψεύδη, τα αναθεματισμένα...

Περισσότερα
Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Ο δικομματισμός και η Αριστερά

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2007-09-14

Ο δικομματισμός, ή ακριβέστερα η κυριαρχία των δύο μεγάλων...

Περισσότερα
Θόδωρος Μαργαρίτης

NEA ΔIAΔPOMH...

Θόδωρος Μαργαρίτης, 2007-09-13

H γραμμή είναι γνωστή. Oι ράγες παλιές. Aυτό το τρένο έχει...

Περισσότερα
Φώτης Κουβέλης

Όχι στην αποχή από το δικαίωμα στη διεκδίκηση

Φώτης Κουβέλης, 2007-09-13

H απαράδεκτη απόφαση της Ένωσης Aστυνομικών Yπαλλήλων Θεσσαλονίκης,...

Περισσότερα
Σοφία Ανδριοπούλου

Εκλογές, αριστερά και οικολογία

Σοφία Ανδριοπούλου, 2007-09-13

Λίγο πριν τις εκλογές, είναι χρήσιμη μια πρώτη ανάλυση των...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Γιάννης Δρόσος

Η καθαίρεση

Γιάννης Δρόσος, 2024-09-16

Για ζητήματα κρίνει αποφασιστικά το ίδιο το κόμμα, μέσω...

Στέργιος Καλπάκης

3 σημεία για την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Στέργιος Καλπάκης, 2024-09-12

Η διχαστική ομιλία Κασσελάκη στην έναρξη των εργασιών της...

Καταστατικό ΣΥΡΙΖΑ: Από την άγνοια, στη διαστρέβλωσή του

Τρύφων Αλεξιάδης, 2024-09-14

Οι πρόσφατες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, έφεραν ξανά στη δημοσιότητα...

Μαρία Ρεπούση

Η μεγάλη περιπέτεια του ΣΥΡΙΖΑ

Μαρία Ρεπούση, 2024-09-14

Μετά τη διπλή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

H δημοκρατία έχει κανόνες, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προχωρά μπροστά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-09-11

Πριν από περίπου έναν χρόνο εκλέχθηκε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική...

Κώστας Καλλίτσης

Καθημερινότητα και μεταρρυθμίσεις

Κώστας Καλλίτσης, 2024-09-08

Μεταρρυθμίσεις ή φροντίδα για την καθημερινότητα; Συνήθως...

Στέργιος Καλπάκης

Καθαρή λύση τώρα

Στέργιος Καλπάκης, 2024-09-02

...Ο Στέφανος Κασσελάκης τον τελευταίο καιρό συνηθίζει να...

Γιώργος Σιακαντάρης

Αντιγράφοντας την 3η Σεπτέμβρη

Γιώργος Σιακαντάρης, 2024-09-02

...Η 3η Σεπτέμβρη ακούμπησε στις «ελπίδες» που φούντωναν...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ο Κασσελάκης μικραίνει τον ΣΥΡΙΖΑ

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-09-01

Την τελευταία εβδομάδα μείωσε και άλλο την κοινοβουλευτική...

Θόδωρος Τσίκας

Τι μας διδάσκει η ”Κάσος”;

Θόδωρος Τσίκας, 2024-08-01

Ας αρχίσουμε από τα βασικά. Το γεγονός ότι η Ελλάδα ορθώς...

Στέργιος Καλπάκης

Καλοκαιρινός οδηγός επιβίωσης σε συζητήσεις για την κεντροαριστερά

Στέργιος Καλπάκης, 2024-07-28

-Γιατί άνοιξε τώρα η συζήτηση; Λόγω του περαιτέρω κατακερματισμού...

Το κουσούρι μας

Παύλος Τσίμας, 2024-07-27

Είχα ζητήσει από έναν ο καθηγητή πολιτικής ιστορίας στο...

×
×