Η Ακαδημία Αθηνών, οι λογοκλοπές και το βιβλίο της 6ης Δημοτικού

Διονύσης Γουσέτης, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2007-12-15

Έχει ένα ελάττωμα η συντακτική πράξη της 18ης Μαρτίου, με την οποία ιδρύθηκε η Ακαδημία Αθηνών: υπογράφεται από τον δικτάτορα Θεόδωρο Πάγκαλο. Μικροελάττωμα είναι: και ο δικτάτορας Μεταξάς ίδρυσε το ΙΚΑ, όμως για τη σωτηρία του έγινε η μεγάλη απεργία της Τετάρτης. Ευτύχισε δε η Ακαδημία Αθηνών να ξεκινήσει με ένα Κωστή Παλαμά, ένα Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή και ένα Φωκίωνα Νέγρη, ως πρώτο πρόεδρό της. Πολλά υποσχόμενη η Ακαδημία μας: ως μέλος της Διεθνούς Ενώσεως Ακαδημιών, άνοιγε προοπτικές ισοτιμίας και συνεργασίας με την περίφημη Γαλλική και άλλες Ακαδημίες.

Αλίμονο. Η μιζέρια και η ιδιοτέλεια ασκούν σ’ αυτή τη χώρα τρομακτικές ελκτικές δυνάμεις σε όλες τις προσπάθειες. Τις τραβούν προς τα κάτω, προς το επίπεδό τους. Η μέθοδος που διευκολύνει αυτές τις δυνάμεις υπάρχει: είναι ο τρόπος οργάνωσης της Ακαδημίας και ο τρόπος εκλογής νέων μελών. Υπάρχουν τρεις διαφορετικές «τάξεις»: των Θετικών Επιστημών, των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών, των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών. Αντί καθεμιά να εκλέγει τα αντίστοιχα νέα μέλη, μαζεύονται όλες μαζί, έτσι που π.χ. ο θεολόγος να εκλέγει μαθηματικό. Αντί η εκλογή να γίνεται επώνυμα και αιτιολογημένα (όπως η εκλογή των πανεπιστημιακών) γίνεται μυστικά και ανεύθυνα. Η μετριοκρατία που έτσι επικρατεί δεν γίνεται ευρέως γνωστή, για λόγους άγνοιας ή αδιαφορίας της ευρύτερης κοινωνίας, αλλά και για λόγους συντεχνιακής συγκάλυψης. Ο Θάνος Βερέμης (Καθημερινή, 15/7/2007) παραθέτει ένα παράδειγμα αποτυχίας εκλογής του μοναδικού υποψήφιου, που ήταν και μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας, στην έδρα της αρχαίας ιστορίας: η εισηγητική τριμελής επιτροπή αποφάνθηκε ομόφωνα θετικά. Η αρμόδια «τάξη» το ίδιο, με ψήφους 11 στους 12 παρόντες. Εντούτοις, η ολομέλεια της Ακαδημίας τον απέρριψε, χωρίς σκεπτικό, αλλά με ψιθύρους ότι πρόκειται για φιλότουρκο ή βουλγαρόφιλο ή... κομμουνιστή.

Για το άρθρο αυτό, ο κ. Νικόλαος Αρτεμιάδης ζήτησε, όπως πληροφορήθηκα, την καταδίκη του Θάνου Βερέμη. Ποιος είναι ο κ. Αρτεμιάδης; Πρόεδρος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών (το έτος 2000), συνέγραψε την ίδια χρονιά το βιβλίο «Ιστορία των Μαθηματικών από της σκοπιάς του Μαθηματικού». Το 2005 όμως, είχε την ατυχή ιδέα και το περίσσιο θράσος να το δώσει στην Αμερικανική Μαθηματική Εταιρεία (ΑΜS) να του το μεταφράσει στα αγγλικά. Αποκαλύφτηκε έτσι, ότι επρόκειτο για αντιγραφή άλλου βιβλίου. Η ΑΜS απέσυρε αμέσως το βιβλίο.

Δεν το απέσυρε όμως η Ακαδημία Αθηνών. Ακόμα και σήμερα, δυόμισι χρόνια μετά, υπάρχει στον κατάλογο εκδόσεών της και διατίθεται προς €27,50. Για να στραβώνει τους αναγνώστες με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, ο οποίος παράλληλα συνεχίζει να μισθοδοτεί τον ακαδημαϊκό «συγγραφέα» λογοκλόπο. Για το θέμα αυτό έχει αποταθεί στον υπουργό Παιδείας με δυο σημειώματά της η Πανδώρα (ΒΗΜΑ, 24 και 27/11/2007) αλλά και εκείνος αγρόν ηγόρασε.

Αντίθετα, τόσο ο υπουργός, όσο και η Ακαδημία ήσαν ταχύτατοι όταν επρόκειτο να χτυπήσουν και να αποσύρουν το βιβλίο ιστορίας της Μαρίας Ρεπούση για την 6η Δημοτικού. Η Ακαδημία θεώρησε ότι έχει το ηθικό ανάστημα να κρίνει άλλα βιβλία όταν πωλεί εκδοτικά προϊόντα απάτης. Δημοσίευσε ομοβροντία κατακρίσεων εναντίον του βιβλίου Ρεπούση, μεταξύ των οποίων και η ακόλουθη: «Aναφέρεται ότι μεταξύ των λογοτεχνών του 19ου αιώνα ‘ξεχωρίζει’ η Ελισάβετ Μαρτινέγκου και η Καλλιρρόη Παρρέν, ενώ παραλείπονται τα ονόματα του Κάλβου, του Βαλαωρίτη και του Ροΐδη». Μειδιάσαν όσοι σκέφτηκαν τα ονόματα που η ίδια η Ακαδημία παρέλειψε. Καβάφης, Σικελιανός, Καρυωτάκης, Σεφέρης, Ελύτης, Εμπειρίκος, Θεοτοκάς, Καζαντζάκης, Δημαράς, δεν αξιώθηκαν τη δόξα ακαδημαϊκών όπως π.χ. ο Γεώργιος Αθανασιάδης Νόβας (Γαργάλατα!). Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί.

Ο κ. υπουργός απέσυρε άμεσα και παράνομα, χωρίς γνώμη κανενός οργάνου, το επάρατο εθνοπροδοτικό βιβλίο. Τιμώρησε και τα μέλη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, που είχαν γνωματεύσει υπέρ πριν γνωματεύσουν κατά, ζητώντας τις κεφαλές τους. Κάτι που εξόργισε την προκάτοχό του Μαριέτα Γιαννάκου, που αναφώνησε: «Ο νόμος δεν επιτρέπει να αποσύρονται βιβλία. Και δεν είμαστε στην εποχή του χιτλερισμού για να καίμε και να αποσύρουμε βιβλία».

Η κοινωνία μας, πρώτη στην Ευρώπη σε διαφθορά, διακρίνεται στο άθλημα των λογοκλοπών. Ο Θέμης Λαζαρίδης, στο υπό έκδοση βιβλίο του «Ο Δρόμος για την Αναγέννηση του Ελληνικού Πανεπιστημίου», αναφέρει τους κ.κ. Δημήτρη Αναγνωστόπουλο, Χρήστο Νεγκάκη (καθηγητή πανεπ. Μακεδονίας) και το υποψήφιο μέλος ΔΕΠ Παντείου που ξυλοφόρτωσε καθηγητή, επειδή εντόπισε λογοκλοπή στο διδακτορικό του. Ωστόσο, η Ακαδημία Αθηνών υπερισχύει, ως ανώτατο πνευματικό ίδρυμα. Η κοινωνία μας έχει το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα που της αξίζει.

Θέματα επικαιρότητας: Ιστορία Στ΄Δημοτικού

Η Ακαδημία Αθηνών, οι λογοκλοπές και το βιβλίο της 6ης Δημοτικού

Διονύσης Γουσέτης, 2007-12-15

Έχει ένα ελάττωμα η συντακτική πράξη της 18ης Μαρτίου, με...

Περισσότερα
Μαρία Ρεπούση

Οι νόμοι της μνήμης

Μαρία Ρεπούση, 2007-12-07

Στην καμπή του 20ού προς τον 21ο αιώνα κάτι πρωτόγνωρο γίνεται...

Περισσότερα
Άγγελος Μανταδάκης

Και τώρα τι γίνεται;

Άγγελος Μανταδάκης, 2007-10-27

Με καθυστέρηση περισσότερο του μηνός έφτασε στα σχολεία...

Περισσότερα

Νέες ιδεολογικές ομαδοποιήσεις

Βασίλης Κρεμμυδάς, 2007-10-17

Το περιβόητο πια βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού...

Περισσότερα

Για τη σχολική ιστορία και τους ιστορικούς

Έφη Αβδελά, 2007-10-14

Ένα χρόνο περίπου κράτησε το σήριαλ με το βιβλίο ιστορίας...

Περισσότερα

Οι τρεις παράμετροι της διαμάχης

Αντώνης Λιάκος, 2007-09-30

Η κ. Γιαννάκου είχε μιλήσει για τη συνέχεια του κράτους,...

Περισσότερα
Μαρία Ρεπούση

Μέτωπο πολιτισμικής δεξιάς

Μαρία Ρεπούση, 2007-09-30

Το βιβλίο της Ιστορίας της Στ Δημοτικού ήταν και είναι μια...

Περισσότερα

Οι επιθέσεις στα βιβλία Ιστορίας

Αντώνης Λιάκος, 2007-09-30

Από τις αρχές του 2007 μια νέα διαχωριστική γραμμή χαράχθηκε...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Για να λυθούν  τα προβλήματα των πολιτών απαιτείται κυβερνητική αλλαγή

Για να λυθούν τα προβλήματα των πολιτών απαιτείται κυβερνητική αλλαγή

2025-01-18

...Η υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη είναι η πιο κατάλληλη...

Χρήστος Ροζάκης

Ένας Χρόνος Ελληνικής Εξωτερικής πολιτικής

Χρήστος Ροζάκης, 2025-01-05

Το 2024 υπήρξε ένας έντονος χρόνος με γεωπολιτικές μεταβολές...

Κώστας Καλλίτσης

Να διασωθεί ό,τι απέμεινε

Κώστας Καλλίτσης, 2025-01-05

Το 2024 οι ανεπτυγμένες οικονομίες της Ευρώπης μεγεθύνονταν...

Σωτήρης Βαλντέν

Πού έχει δίκιο ο Αντώνης Σαμαράς

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-12-16

Ακούγοντας την τελευταία ομιλία του Αντώνη Σαμαρά (12/12),...

Νίκος Μπίστης

Γιά ένα νέο Μέτωπο Λογικής στην εεξωτερική πολιτική

Νίκος Μπίστης, 2024-12-02

Πριν μια βδομάδα η Εποχή είχε φιλοξενήσει άρθρο μου για...

Σωτήρης Βαλντέν

Όχι στο ”πατριωτικό Μέτωπο”

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-12-01

Κάθε μέρα που περνά, τα «ήρεμα νερά» στις ελληνοτουρκικές...

Δημήτρης Λιάκος

Σκέψεις, με αφορμή το βιβλίο της Άνγκελα Μέρκελ

Δημήτρης Λιάκος, 2024-12-01

Η έκδοση των απομνημονευμάτων της Άνγκ. Μέρκελ και οι αναφορές...

Στέργιος Καλπάκης

Αφετηρία μιας νέας εποχής ανάκαμψης

Στέργιος Καλπάκης, 2024-11-26

Μετά από όσα συνέβησαν τη χρονιά που πέρασε απαιτούνται...

Αντώνης Λιάκος

Μπορεί να επιβιώσει η Αριστερά;

Αντώνης Λιάκος, 2024-11-24

Δεδομένων του κατακερματισμού, της απώλειας επιρροής και...

Χρήστος Ροζάκης

Ανατρέχοντας στο παρελθόν των ελληνοτουρκικών

Χρήστος Ροζάκης, 2024-11-23

Οι ομάδες του «πατριωτικού μετώπου» έχουν οργιάσει με μια...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Συνέδριο καμπής…

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2024-11-07

Αύριο το απόγευμα ξεκινάει τις εργασίες του το Έκτακτο...

Σωτήρης Βαλντέν

Ελληνοτουρκικά: ο Μητσοτάκης, ο Σαμαράς και η αντιπολίτευση

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-10-29

Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για αποκλιμάκωση και διάλογο...

×
×