Ο «αόρατος στρατός» του Ομπάμα

Μιχάλης Μητσός, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2008-04-24

«Η καταμέτρηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί στην Πενσυλβάνια, αλλά ένα πράγμα είναι σαφές. Σε μια Πολιτεία όπου μόλις πριν από δύο εβδομάδες ήμασταν πίσω 25 μονάδες, βοηθήσατε να μειωθεί η διαφορά σε επίπεδα που λίγοι φαντάζονταν».

Αυτό ανέφερε ένα e-mail που έλαβαν την περασμένη νύχτα εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο (του υπογράφοντος περιλαμβανομένου) από τον ίδιο τον Μπάρακ Ομπάμα- δηλαδή από την ηλεκτρονική ιστοσελίδα my. barackobama. com, γνωστή και ως Μybo. Με τη βοήθεια αυτής της ιστοσελίδας, το επιτελείο του γερουσιαστή από το Ιλινόι έχει δημιουργήσει μια οργάνωση σχεδόν στρατιωτικού τύπου, τον «αόρατο στρατό» του Ομπάμα, που έχει στόχο να κινητοποιεί τους οπαδούς του σε κάθε Πολιτεία και να πείθει τους αναποφάσιστους.

Το βασικό όπλο αυτής της οργάνωσης είναι το τηλέφωνο. Η Μybo λειτουργεί ως συντονιστικό κέντρο για όποιον θέλει να διαθέσει τον χρόνο του για να τηλεφωνήσει σε ψηφοφόρους. Κάθε εθελοντής λαμβάνει έναν κατάλογο 25 ονομάτων, τα οποία πρέπει να καλέσει. Και κάθε κλήση πρέπει να ακολουθεί αυστηρά ορισμένους κανόνες. Η εισαγωγή είναι πάντα η ίδια: «Χάι. Λέγομαι τάδε. Είμαι εθελοντής της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάρακ Ομπάμα. Πώς είστε σήμερα;». Αν ο ψηφοφόρος δώσει κάποια, οποιαδήποτε απάντηση και δεν κλείσει το τηλέφωνο (κάτι που δεν συνηθίζεται στην Αμερική), ο εθελοντής συνεχίζει. Στην περίπτωση, ας πούμε, των τηλεφωνημάτων που έγιναν προχθές, η επόμενη φράση ήταν: «Σήμερα έχουμε εκλογές και η Πενσυλβάνια θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη του επόμενου προέδρου μας. Μήπως ψηφίσατε ήδη τον Μπάρακ Ομπάμα;». Αν ο ψηφοφόρος απαντήσει «όχι ακόμα», ο εθελοντής ακολουθεί τις οδηγίες που περιλαμβάνονται στην κατηγορία «Οπαδός». Αν η απάντηση είναι «το σκέφτομαι», πηγαίνει στην κατηγορία «Αναποφάσιστος», όπου περιλαμβάνονται αρκετές αναφορές στις επιθέσεις που έχει δεχθεί τελευταία ο γερουσιαστής. Αν ο ψηφοφόρος δηλώσει ότι ψηφίζει άλλον ή ότι ψήφισε ήδη, ο εθελοντής κλείνει ευγενικά το τηλέφωνο. Και αν βγει τηλεφωνητής, υπάρχει ειδικό κείμενο όπου τονίζεται ότι ο Ομπάμα είναι ο μόνος υποψήφιος που δεν χρηματοδοτείται από τα λόμπι της Ουάσιγκτον, τις Επιτροπές Πολιτικής Δράσης ή τις πετρελαϊκές εταιρείες. Όποιος έχει απορίες μπορεί να επισκεφθεί την τοπική ιστοσελίδα του Ομπάμα ή να καλέσει σε ένα συγκεκριμένο αριθμό τηλεφώνου.

Με τον τρόπο αυτό, σημειώνει η Μοντ, καθίσταται δυνατό να αξιολογείται συνεχώς η αποτελεσματικότητα της εκστρατείας, αλλά και να γίνεται μια γιγαντιαία δημοσκόπηση όπου το δείγμα είναι πολύ μεγαλύτερο από εκείνο των ινστιτούτων. Η Μybo μοιάζει, έτσι, περισσότερο με επιχείρηση παρά με στρατό. Και φυσικά, έχει και το σχετικό (ηθικό) μπόνους. Στο τέλος κάθε ψηφοφορίας δημοσιεύεται κατάλογος των «δέκα καλύτερων τηλεφωνητών»! Στην Πενσυλβάνια, πρώτη ήρθε η Κάθι Μίνοου. Έκανε 150 τηλεφωνήματα.

Θέματα επικαιρότητας: Αμερικανικές εκλογές

Άρθρα/ Πολιτική

×