Ο χάρτης των ανισοτήτων και τα ψέματα του κ. Καραμανλή

Δημήτρης Παπαδημούλης, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2008-09-14

Η μεγάλη φθορά της Νέας Δημοκρατίας, η βαθιά γρατσουνιά στο "προφίλ" του Καραμανλή και η πολιτική ρευστότητα που τροφοδοτούν, οφείλεται κυρίως στην παταγώδη αποτυχία της Ν.Δ. στον τομέα της οικονομίας" .

Ο κ. Καραμανλής στη Θεσσαλονίκη έπαψε, αναγκαστικά, να κρύβεται. Είπε πολλά ψέματα, επαναλαμβάνοντας μονότονα και πολλές φορές "αυτή είναι η πραγματικότητα". Απέφυγε να απαντήσει, εμφανώς στριμωγμένος, σε πολλές ερωτήσεις, υιοθετώντας τη σχολή Αντώναρου -Ρουσόπουλου, πως "έχω ήδη απαντήσει".

Κάλυψε πλήρως τις σκανδαλώδεις και προκλητικές επιλογές Υπουργών του. Ανέλαβε πλήρως την πολιτική ευθύνη, στο 100%, καταρρίπτοντας τον επί χρόνια επιμελώς καλλιεργούμενο μύθο περί μειωμένης πρωθυπουργικής ευθύνης.

Μπορεί η ατζέντα των δελτίων των οχτώ να ασχολείται κυρίως με τα πρόσωπα. Εμείς ασχολούμαστε κυρίως με τις πολιτικές.

Η μεγάλη φθορά της Νέας Δημοκρατίας, η βαθιά γρατσουνιά στο "προφίλ" του Καραμανλή και η πολιτική ρευστότητα που τροφοδοτούν, οφείλεται κυρίως στην παταγώδη αποτυχία της Ν.Δ. στον τομέα της οικονομίας. Οι επιπτώσεις στην καθημερινότητα της πλειοψηφίας των πολιτών είναι μεγάλες και γι’ αυτό μη θεραπεύσιμες με επικοινωνιακούς χειρισμούς.

H ελληνική οικονομία ασφαλώς και επηρεάζεται από τη διεθνή κρίση. Εκτός, ωστόσο, από το "εισαγόμενο", υπάρχει και το "ελληνικό" σκέλος της κρίσης. Αυτό κρύβουν οι κυβερνώντες και πληρώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά, ιδίως τα φτωχότερα.

Τα ίδια τα επίσημα και δημοσιευμένα στοιχεία της Κομισιόν και της Eurostat και οι απαντήσεις σε σχετικές ερωτήσεις μου, αποκαλύπτουν τα πρωθυπουργικά ψέματα "περί ισχυρής οικονομίας που πορεύεται σωστά" και "περί κοινωνικής συνοχής". Συνθέτουν τον "χάρτη των ανισοτήτων και των αποκλίσεων", με αριθμούς και αδιαμφισβήτητα στοιχεία.

Η Ελλάδα και η ελληνική οικονομία:

Ακρίβεια

Έχει επίσημο πληθωρισμό 30% παραπάνω από την Ευρωζώνη, λόγω κυρίως των καρτέλ. Αυτός διαβρώνει το λαϊκό εισόδημα και μειώνει κατά 2% ετησίως την ανταγωνιστικότητα.

Ανεργία- στήριξη απασχόλησης

Αν και επισήμως μειώθηκε στο 8,3%, παραμένει μιάμιση μονάδα πάνω από τον μέσο όρο στην Ε.Ε.-15. Στις γυναίκες βρίσκεται στο 12,8% και μας κατατάσσει 24ους στους 25, πριν την Πολωνία. Στους νέους αγγίζει το 25% σχεδόν, υπερδιπλάσιο του κοινοτικού μέσου όρου. Η Ελλάδα είναι 24η στους "27", δαπανώντας μόλις το 0,512% του ΑΕΠ για προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας, έναντι 2,2% στην Ε.Ε.-15.

Επίπεδο μισθών

Με εξαίρεση την Πορτογαλία, οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης είναι οι πιο κακοπληρωμένοι στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι αμοιβές ανά ώρα εργασίας στην Ελλάδα δεν υπερβαίνουν το 52% του μέσου όρου της Ε.Ε.

Εισοδηματικές ανισότητες – Φτώχεια

Έχει μετά την Πορτογαλία το υψηλότερο ποσοστό φτώχειας στην Ευρώπη. Το 20% των πολιτών ζουν με λιγότερα από 500 ευρώ το μήνα. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 16%. Ο δείκτης ανισοτήτων που μετρά την εισοδηματική ψαλίδα μεταξύ πλούσιων και φτωχών βρίσκεται στο 5,8 και είναι στον πάτο της ευρωζώνης.

Στην αποτελεσματικότητα των κοινωνικών δαπανών η Ελλάδα είναι 27η στους 27, πίσω δηλαδή και από τα δύο νέα κράτη-μέλη την Βουλγαρία και Ρουμανία! Οδηγούν σε μείωση της φτώχειας μόνο κατά 13%, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος της ΕΕ είναι 38%. Μαζί με την Ουγγαρία, είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. που δεν έχει θεσπίσει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Φορολόγηση εργασίας – κεφαλαίου

Οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης επιβάλλουν συντελεστή φορολογίας στα εισοδήματα κεφαλαίου που κυμαίνεται από 15% έως και 48%. Ο αντίστοιχος στην Ελλάδα είναι 0%. Η φορολογική επιβάρυνση του κεφαλαίου στην Ελλάδα είναι κατά 8,8% χαμηλότερη από τον μέσο όρο, ενώ η αντίστοιχη φορολογική επιβάρυνση της εργασίας είναι 2% υψηλότερη!

Δημόσιο χρέος – Έλλειμμα

Εξακολουθεί να έχει, μετά την Ιταλία, το δεύτερο μεγαλύτερο δημόσιο χρέος στην Ε.Ε., 95% του ΑΕΠ. Το δημόσιο έλλειμμα μένει επικίνδυνα κοντά στο όριο του 3%, δηλαδή 4,5 φορές πάνω από την ευρωζώνη και 3 φορές πάνω από τους "27".

Κατά κεφαλή ΑΕΠ

Έχει, μετά την Πορτογαλία, το χαμηλότερο κατά κεφαλή ΑΕΠ στην ευρωζώνη, 88%, σε ισοδύναμες μονάδες αγοραστικής δύναμης.

Εμπορικό έλλειμμα και ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην ευρωζώνη, με 14% του ΑΕΠ.

Ενέργεια

Είναι πολύ εξαρτημένη από το ακριβό πετρέλαιο, 62,5% έναντι 44% στην Ευρωζώνη, γιατί δεν επένδυσε έγκαιρα σε εναλλακτικές μορφές και εξοικονόμηση ενέργειας.

Καύσιμα

Διαθέτει την 4η ακριβότερη προ φόρων βενζίνη Euro-super 95 και το 2ο ακριβότερο πετρέλαιο κίνησης στην Ε.Ε.-27, εξαιτίας πρακτικών καρτέλ στο κύκλωμα παραγωγής και εμπορίας καυσίμων.

Δημόσιες δαπάνες για υγεία και εκπαίδευση

Στην υγεία, αντιπροσωπεύουν ποσοστό 4,6% σε σύγκριση με 6,5% του ΑΕΠ στην Ε.Ε. Στην εκπαίδευση είναι 2,75% του ΑΕΠ (το χαμηλότερο) σε σύγκριση με 5,25% κατά μέσο όρο στην Ε.Ε.

Γεωργικός τομέας

Το αγροτικό εισόδημα μεταξύ 1996 και 2007, μειώθηκε κατά 24%. Αντίθετα, ο αντίστοιχος μέσος όρος για την Ε.Ε.-27 παρουσιάζει σταθερή αυξητική τάση. Μόνο στην περίοδο 2001-2007 αυξήθηκε κατά 5%. Η Ελλάδα κατέχει ευρωπαϊκό ρεκόρ στην ψαλίδα τιμών παραγωγού και καταναλωτή.

Δαπάνες για έρευνα και καινοτομία

Κατέχει την τελευταία θέση στους 15. Το 2006 διέθεσε μόνο το 0,57% του ΑΕΠ, έναντι 1,84% του ΑΕΠ στην Ε.Ε.-27.

Οδική ασφάλεια

Με 150 νεκρούς, σχεδόν διπλάσιους από τον μέσο όρο, ανά εκατομμύριο κατοίκων το 2006, βρίσκεται στην πρώτη θέση των "15" και στη δεύτερη θέση των "25".

Δημόσια διοίκηση- ηλεκτρονική διακυβέρνηση

Το ποσοστό των πολιτών που κάνουν χρήση των νέων τεχνολογιών για τη διεκπεραίωση των συναλλαγών τους με τη διοίκηση είναι το χαμηλότερο στην Ευρώπη των 25. Μόλις το 9% των συναλλασσόμενων με το Δημόσιο χρησιμοποίησε το 2006 τις νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Ποσοστό πληθυσμού εκτεθειμένο σε αέριους ρύπους

Η Ελλάδα είναι δεύτερη σε ποσοστό πληθυσμού, εκτεθειμένο σε επικίνδυνους αέριους ρύπους. Πάνω από 40% των Ελλήνων πολιτών ζει σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις διοξειδίου του αζώτου (ΝΟ2) και μικροσωματιδίων (ΡΜ10).

Αντί επιλόγου

Το ελληνικό κράτος έχει μικρότερα έσοδα -σχεδόν 10% του ΑΕΠ- έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου, υψηλή φοροδιαφυγή και παραοικονομία, άδικο και αντιαναπτυξιακό φορολογικό σύστημα, αναποτελεσματικούς και διεφθαρμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς, υψηλού κόστους και χαμηλής αποτελεσματικότητας διοίκηση, αδυναμία αναπτυξιακής αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων, σημαντικά ελλείμματα σε υποδομές.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ κατατάσσει στην πρώτη δεκάδα των πιο ανταγωνιστικών οικονομιών χώρες με υψηλούς μισθούς, κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα, ισχυρό κοινωνικό κράτος και περιβαλλοντική νομοθεσία, όπως η Δανία, η Σουηδία και η Φιλανδία. Αντίθετα, η Ελλάδα των χαμηλών μισθών, των μεγάλων κοινωνικών ανισοτήτων και του αναποτελεσματικού κοινωνικού κράτους, βρίσκεται πολύ χαμηλά στη διεθνή κατάταξη και στον πάτο της Ε.Ε. H κατάκτηση της υψηλής ανταγωνιστικότητας δεν είναι ταυτόσημη με μισθούς πείνας, εργασιακή ανασφάλεια και αύξηση των ανισοτήτων, όπως προσπαθεί να μας πείσει η Ν.Δ.

Μετά από μια περίοδο υπερδεκαετούς μονόπλευρης λιτότητας, τα δημόσια οικονομικά είναι χάλια, η Ελλάδα είναι μια ακριβή ευρωπαϊκή χώρα, οι Έλληνες είναι ουραγοί σε αμοιβές και επίπεδο κοινωνικής προστασίας, ενώ η κερδοφορία των ρετιρέ των επιχειρήσεων σπάει ρεκόρ. Την αποτυχία των κυβερνήσεων να αξιοποιήσουν την υπερδεκαετή περίοδο υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, προκειμένου να εξυγιανθούν τα δημόσια οικονομικά και να πετύχουν την περίφημη πραγματική σύγκλιση, θα την πληρώσουν κυρίως η ΝΔ, αλλά και το ΠAΣOK στις επόμενες κάλπες.

Άρθρα/ Οικονομία-Εργασία

Κώστας Καλλίτσης

Μια καλή κρίση γρήγορα!

Κώστας Καλλίτσης, 2024-09-01

Ηαρχιτεκτονική του ανατρέπεται. Βασικές δομές του καταρρέουν....

Τιμές: μεταρρύθμιση ή κρατισμός;

2024-08-04

Με τι περιθώριο κέρδους δούλεψε η επιχείρησή σας στην τελευταία...

Κώστας Καλλίτσης

Αλλάζοντας για να μένει το ίδιο

Κώστας Καλλίτσης, 2024-07-28

Χάνεται και η ευκαιρία που αντιπροσώπευε το Ταμείο Ανάκαμψης...

Τουρισμός: Από ελπίδα, πρόβλημα

Σπύρος Σαγιάς, 2024-07-28

Στην αρχή της δεκαετίας του 1950 το Ελληνικό Δημόσιο με φορέα...

Κώστας Καλλίτσης

Με αφορμή την ενέργεια

Κώστας Καλλίτσης, 2024-07-21

Κάτι το ιδιαίτερο σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες...

Κώστας Καλλίτσης

Φταίει το μοντέλο

Κώστας Καλλίτσης, 2024-07-14

Γιατί το δημόσιο έχει προχωρήσει σε αναστολή αρκετών πληρωμών;...

Κώστας Καλλίτσης

Πάμε σαν άλλοτε

Κώστας Καλλίτσης, 2024-07-07

Το υπουργείο Οικονομικών κατά κανόνα έχει -εκ της θέσεώς...

Κώστας Καλλίτσης

Ξεμένει το Δημόσιο;

Κώστας Καλλίτσης, 2024-06-23

Τον τελευταίο καιρό πολλές πληρωμές που όφειλε να κάνει...

Ψέματα στον ανεμιστήρα: πώς η μείωση των ΑΞΕ κατά -36% έγινε «έκρηξη επενδύσεων» +62%

Νίκος Ράπτης, 2024-05-09

Εκατοντάδες ΜΜΕ αναμάσησαν πρόσφατα το κυβερνητικό non paper...

Κώστας Καλλίτσης

Η καλή ακρίβεια

Κώστας Καλλίτσης, 2024-04-28

Ένας βασικός παράγοντας που υποδαυλίζει τον πληθωρισμό...

Κώστας Καλλίτσης

Η εθνική μας αφωνία

Κώστας Καλλίτσης, 2024-04-14

Βαδίζουμε προς τις ευρωεκλογές συζητώντας επί παντός επιστητού,...

Κώστας Καλλίτσης

Η Eurostat και η θωρακισμένη οικονομία

Κώστας Καλλίτσης, 2024-03-31

Στα καθήκοντα κάθε κυβέρνησης είναι και η διαχείριση της...

×
×