Από το κενό της βίας, στον πολιτισμό της Δημοκρατίας

Η κοινωνία των μεγάλων καθρεφτίστηκε αρχικά για λίγο, στην εξέγερση των παιδιών της

Γιάννης Βούλγαρης, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2009-01-10

ΤΟ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ ΗΡΘΕ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΑ ΑΠ΄ Ο,ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ. Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΦΟΥΡΝΙΑΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ. Η ΑΛΗΘΕΙΑ

ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΙΧΑΝ ΔΩΣΕΙ ΗΔΗ ΤΑ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΤΗΡΙΑ ΤΟΥΣ, ΑΛΛΑ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΟΣ ΜΗΝΑΣ ΕΠΙΤΑΧΥΝΕ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΥΨΩΣΕ ΤΙΣ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ

Η αφωνία των βασικών πολιτικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια των γεγονότων του Δεκεμβρίου, ο δημόσιος λόγος δικαιολόγησης και ανοχής της παρατεταμένης βίας των «αναρχοαυτόνομων», δημιούργησαν την κατάλληλη περιρρέουσα ατμόσφαιρα για την επανεμφάνιση τρομοκρατικών ομάδων. Υπό το αμήχανο βλέμμα όλων μας, είδαμε να περνά η διαχείριση και η ιδεολογική έκφραση του αρχικού ξεσπάσματος των μαθητών, στα «εξάρχεια» και στην εξουσιαστική βιαιότητα των «αντιεξουσιαστών». Σαν να μην μπορούσαμε να διακρίνουμε ότι το «κίνημα των μαθητών» ήταν άλλης τάξης φαινόμενο από την επιδρομή των «αναρχοαυτόνομων» κατά της πόλης. Και ότι οι μορφές δράσης που υιοθετούσαν οι μαθητές μιμούμενοι τα «εξάρχεια» ήταν πηγή ανησυχίας για την πολιτικοποίηση μιας ολόκληρης γενιάς.

Οι πολιτικές δυνάμεις και οι πολιτικές προσωπικότητες αρνήθηκαν να παίξουν τον διαπαιδαγωγητικό τους ρόλο. Γενικότερα όμως, υποτιμήσαμε τις αμφισημίες του νεανικού ξεσπάσματος, καθώς «εμείς», δηλαδή οι διαδοχικές γενιές της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, προβάλλαμε επάνω του τα δικά μας στερεότυπα. Συνήθως παρέπεμπαν στο φαντασιακό μιας «κομμουνιστικήςεξεγερτικής» παράδοσης, η οποία κατά κανόνα χαρακτηριζόταν από την πίστη και την ελπίδα ότι η εκάστοτε «εξέγερση» των νέων περιέχει τα σπέρματα της μελλοντικής ανάτασης. Ακούσαμε τέτοια αρκετά. « Άρωμα ΄68,Πολυτεχνείου,ή τελοσπάντων,εμφάνιση μιας νέας αγωνιστικής γε νιάς που παίρνει τη σκυτάλη,κ.λπ. ». Ήταν προβολές των παραστάσεων της Αριστεράς του 20ού αιώνα, οι οποίες- και εδώ είναι η διαφορά- είχαν δεδομένο ένα ιστορικό πολιτικό σχέδιο, έναν αναγνωρίσιμο πολιτικό- ιδεολογικό λόγο και υψηλότατη ικανότητα πολιτικής κοινωνικοποίησης των νέων γενεών, όσο και αν οι τελευταίες προσέθεταν τα δικά τους νέα χαρακτηριστικά. Σε αυτά τα στερεότυπα προστέθηκε βεβαίως η σαχλαμάρα των διαφόρων «επώνυμων», κατά κανόνα «μιντιάδων», που «αυτοκριτικά» οίκτιραν τους εαυτού τους γιατί «βολεύτηκαν», γιατί «πρόδωσαν την επανάσταση», ετσετερά, ετσετερά. Μέσα από τέτοια στερεότυπα υποτιμήσαμε τα προβληματικά στοιχεία που από την αρχή χαρακτήρισαν το «ξέσπασμα των μαθητών» και στη συνέχεια ανεχτήκαμε την άναρθρη βία των «αντιεξουσιαστών». Αν όμως ψάχναμε στο άλμπουμ των εξεγέρσεων και των ξεσπασμάτων, θα βρίσκαμε ίσως συγγενέστερες με τα γεγονότα του Δεκεμβρίου φωτογραφίες. Όπως εκείνη του « ιταλικού φθινοπώρου 1977 » (Γ.Ν. Ξυδάκης, «Η Καθημερινή» 28/12/2008). Παρήγαγε λίγη επαναστατική «θετικότητα» και πολύ διάχυτη βιαιότητα, μη εξαιρουμένης της ένοπλης. Παράλληλα όμως, έδειξε την πολύπλευρη πολιτικήκοινωνική κρίση της ιταλικής ζωής και φώτισε έστω παραμορφωτικά, τις υπόγειες αλλαγές που είχαν συντελεσθεί και τις ιδιαίτερες επιπτώσεις που είχαν στους νέους. Έδειξε ότι μια εποχή τελείωνε και η επόμενη δεν είχε αρχίσει.

Μπλοκαρισμένη κοινωνία

Αυτή την κενότητα του παρόντος εξέφρασαν και τα γεγονότα του Δεκεμβρίου. Η κοινωνία των μεγάλων καθρεφτίστηκε αρχικά για λίγο, στην εξέγερση των παιδιών της. « Διά των παιδιών υπήρξε μια ομοιοπαθητική,όχι εξέγερση, αλλά έκρηξη των πρεσβυτέρων », κατά την εύστοχη διατύπωση του Βασίλη Παπαβασιλείου («Η Καθημερινή», 4/1/2009). Έκρηξη φαντασιακή και άναρθρη μιας μπλοκαρισμένης κοινωνίας που βρίσκεται στον κυκλώνα μιας θεσμικής, κοινωνικής και ηθικής κρίσης.

Σε προηγούμενο άρθρο μου παρομοίαζα τα γεγονότα με το κύμα ενός «τσουνάμι» που είχε ως επίκεντρο την κρίση αυθεντίας των κεντρικών κρατικών- πολιτικών θεσμών, οι οποίοι σε ομαλές συνθήκες παράγουν κυβερνησιμότητα, ασφάλεια και προσανατολισμό. Αυτό το κύμα έφτασε και πλημμύρισε όλους τους πόρους μιας κοινωνίας που ζει σε συνθήκες υποβόσκουσας έντασης. Έντασης που « πηγάζει από τη διαίσθηση του εύθραυστου της ευμάρειας», «από τη συνειδητοποίηση ότι η συναίνεση που όλοι δώσαμε στον συνδυασμό ιδιωτικού πλουτισμού και δημόσιας φτώχειας,γυρνάει τώρα και μας εκδικείται ». («ΤΑ ΝΕΑ», 17/12/2008).

Σε αυτή την ανάλυση θα πρέπει να προσθέσω την ανησυχητική φθορά του δημοκρατικού ήθους, του ορθολογισμού, του αλληλοσεβασμού και της ικανότητας διευθέτησης των κοινωνικών αντιθέσεων σε πλαίσια θεσμικής κανονικότητας και δημοκρατικής επικοινωνίας. Όπως είδαμε, ο δυτικός homo economicus του παγκοσμιοποιημένου χρηματιστικού καπιταλισμού υπέσκαψε τις θεσμικές και ηθικές προϋποθέσεις του συστήματος επινοώντας παράγωγα, δομημένα ομόλογα και άλλες hi-tech κομπίνες. Ο Έλληνας homo economicus, περισσότερο βιοτεχνικός και κρατικοεξαρτημένος, ξεπάτωσε σιγά σιγά το «σύστημα», υποτάσσοντας στην ιδιωτική- συντεχνιακή ιδιοτέλεια τον δημόσιο χώρο και τις δημόσιες λειτουργίες, γελοιοποιώντας τις θεσμικές εγγυήσεις της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μέσα από ένα παιχνίδι γενικευμένης συνενοχής του τύπου «κοίτα ποιος μιλάει», απονομιμοποιώντας κάθε πηγή παραγωγής κοινού νοήματος.

Θέματα επικαιρότητας: Διαδηλώσεις- Βία

Θόδωρος Μαργαρίτης

Τα σύνορα της πολιτικής βίας

Θόδωρος Μαργαρίτης, 2011-01-08

Η πολιτική βία στη χώρα μας αποτελεί μια νέα πραγματικότητα....

Περισσότερα
Γιώργος Σιακαντάρης

Ο Κωστής Χατζηδάκης και η βία ως πολιτιστικό προϊόν

Γιώργος Σιακαντάρης, 2010-12-27

Η βία που ασκήθηκε κατά ενός πολιτικού, όπως ο Κωστής Χατζηδάκης,...

Περισσότερα
Σήφης Πολυμίλης

Οι Ταλιμπάν είναι εδώ

Σήφης Πολυμίλης, 2010-12-21

Ολα τα ’χαμε σ’ αυτήν την ταλαίπωρη χώρα οι Ταλιμπάν μας...

Περισσότερα

Τα ΜΑΤ δεν μπορούν –και δεν επιτρέπεται!– να δώσουν λύση στο εκρηκτικό πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής!

2010-12-20

Η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί εδώ και μέρες στην περιοχή...

Περισσότερα
Παύλος Αθανασόπουλος

Δύσκολη εβδομάδα

Παύλος Αθανασόπουλος, 2010-12-17

Για μια ακόμη φορά η απεργία – πορεία που ωργάνωσαν οι εντελώς...

Περισσότερα

Του Λυντς ο νόμος

Νίκος Σπιτσέρης, 2010-12-17

Ο νόμος του Λυντς ουδέν καλό προοιωνίζεται. Το ζήτημα δεν...

Περισσότερα
Γρ. Ψαριανός: Η απολύτως δικαιολογημένη αγανάκτηση και οργή δεν νομιμοποιεί τρόπους έκφρασης απολύτως αδικαιολόγητους, υπονομευτικούς του αγώνα των εργαζομένων

Γρ. Ψαριανός: Η απολύτως δικαιολογημένη αγανάκτηση και οργή δεν νομιμοποιεί τρόπους έκφρασης απολύτως αδικαιολόγητους, υπονομευτικούς του αγώνα των εργαζομένων

2010-12-15

....Ζούμε την θέσπιση ενός τερατώδους θεσμικού πλαισίου,...

Περισσότερα

Αποτροπιασμός και ανησυχία για τα κρούσματα βίας στο ΑΠΘ

2010-11-19

Η Δημοκρατική Αριστερά εκφράζει τον αποτροπιασμό της και...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Εξωφρενικό το εξώδικο Κασσελάκη

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2024-10-12

...Το χάσμα είναι υπαρκτό, καθώς ο πρώην πρόεδρος και όσοι/ες...

Θόδωρος Τσίκας

Ελλάδ, Ισραήλ και κρίση στη Μέση Ανατολή

Θόδωρος Τσίκας, 2024-10-12

Στη χώρα μας ο δημόσιος διάλογος διεξάγεται μεταξύ δύο...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Bing bang στην Κεντροαριστερά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-10-06

...Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία οφείλει να συμμετέχει...

Ζητούμενο η ποιότητα της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

2024-09-28

Αν την ευθύνη για την χρεοκοπία και την πολυεπίπεδη κρίση...

Πάμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ

Πάμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ

2024-09-26

Πιστεύω ότι η ελληνική κοινωνία χρειάζεται έναν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ...

Θόδωρος Τσίκας

Κρίσιμο όριο ο χειμώνας για το ουκρανικό μέτωπο

Θόδωρος Τσίκας, 2024-09-29

Ο χειμώνας αλλάζει τις συνθήκες του πολέμου στην περιοχή...

Γεράσιμος Μοσχονάς

Λάμψη, ταλέντο και μετά κενό

Γεράσιμος Μοσχονάς, 2024-09-22

Εν αρχή ην το γνωστικό κενό. Η μη καλή γνώση της χώρας, του...

Γιάννης Δρόσος

Η καθαίρεση

Γιάννης Δρόσος, 2024-09-16

Για ζητήματα κρίνει αποφασιστικά το ίδιο το κόμμα, μέσω...

Στέργιος Καλπάκης

3 σημεία για την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Στέργιος Καλπάκης, 2024-09-12

Η διχαστική ομιλία Κασσελάκη στην έναρξη των εργασιών της...

Δειλά βήματα στο Κυπριακό

Κυριάκος Πιερίδης, 2024-10-20

Η «διευρυμένη συνάντηση» που προανήγγειλε ο Γκουτέρες...

Τα μίλια και η θάλασσα

Παύλος Τσίμας, 2024-10-19

Συμπληρώνονται, αυτές τις ημέρες, 51 χρόνια από τότε που...

Ελληνοτουρκικά, εξαΰλωση του ρεαλισμού

Κώστας Κωστής, 2024-09-22

Δεν είμαι ειδικός στις διεθνείς σχέσεις, πολύ περισσότερο...

×
×