Αλέξης και Διαμαντής:όψεις του ίδιου νομίσματος

Δημήτρης Παπαδημούλης, Freesunday, Δημοσιευμένο: 2009-01-11

1. Πώς είδατε το νέο κυβερνητικό σχήμα;

Ο κ. Καραμανλής έκανε ότι και η νύφη την παραμονή της επίσκεψης της πεθεράς της. Έκρυψε, όπως-όπως, τα σκουπίδια κάτω από το χαλί.

Είναι ένας ανασχηματισμός προεκλογικής βιτρίνας και ανάγκης. Δείχνει τα πολύ περιορισμένα περιθώρια του κ. Καραμανλή και αποδεικνύει ότι είναι ακατάλληλος για τη διαχείριση κρίσεων.

Στην οικονομία θα ακολουθήσει την πολιτική Αλογοσκούφη, χωρίς τον κ. Αλογοσκούφη. Στις Βρυξέλλες όλοι στοιχηματίζουν γι’ αυτό.

Σε τρεις τομείς όπου η κυβέρνησή του τα έχει κάνει μούσκεμα, οικονομία, δημόσια τάξη και παιδεία, αλλάζει τα πρόσωπα, ομολογώντας την αποτυχία.

Η επιλογή του κ. Σπηλιωτόπουλου δείχνει ότι θέλει να διαχειριστεί το μεγάλο θέμα της δημόσιας παιδείας– που διαρκώς υποβαθμίζεται- με όρους επικοινωνίας και όχι ουσίας. Αυτός ο ανασχηματισμός έχει και ένα ευτράπελο. Κρατάει τον κ. Αβραμόπουλο στο Υπουργείο Υγείας, παρότι είχε πει το μνημειώδες «ολοκλήρωσα το έργο μου». Τι θα κάνει τώρα ο κ. Αβραμόπουλος;

2. Συμπληρώνουμε ένα μήνα μαζικών διαδηλώσεων της νεολαίας, μαζί όμως και ένα πρωτοφανές, ανησυχητικό ξέσπασμα βίας. Ο Αλέκος Αλαβάνος υποστηρίζει ότι «η πορεία προς ανατροπές δεν μπορεί να έχει την ασφάλεια σχολικών γυμναστικών επιδείξεων». Ποια πρέπει να είναι η τοποθέτηση στο σύνθετο αυτό ζήτημα ενός σύγχρονου κόμματος της ευρωπαϊκής αριστεράς;

Σταθήκαμε από την πρώτη στιγμή δίπλα στις μαζικές ειρηνικές εκδηλώσεις της νέας γενιάς και κατηγορηματικά αντίθετοι στα κρούσματα βίας. Οι κουκουλοφόροι, οι βανδαλισμοί και, πολύ περισσότερο, τα "κουμπούρια", παίζουν το παιχνίδι της ΝΔ και των δυνάμεων καταστολής. Είναι ένα "γήπεδο" απολύτως εχθρικό για τη σύγχρονη δημοκρατική αριστερά και το μαζικό δημοκρατικό κίνημα.

Για όσους βλέπουν πέρα από τη μύτη τους, το μίγμα είναι εκρηκτικό: σκάνδαλα, εντεινόμενες κοινωνικές ανισότητες, ακρίβεια, ανεργία, υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης. Για πρώτη φορά η νέα γενιά βιώνει ότι θα ζήσει χειρότερα από τους γονείς της.

Χρειάζονται άμεσες αλλαγές. Να υπάρξει τέλος στην ατιμωρησία. Η αστυνομία να προστατεύει τον πολίτη και όχι να στελεχώνεται από νταήδες που εκτελούν ατιμώρητοι. Το εκπαιδευτικό σύστημα να γίνει αντάξιο του ρόλου που προβλέπει το Σύνταγμα. Οι νέοι μας να αποκτήσουν προοπτική για αξιοπρεπή δουλειά. Να υπάρξει παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ισχυροποίηση του κοινωνικού κράτους. Να μπει τέλος στην αναξιοκρατία, τη διαφθορά και την οικογενειοκρατία.

Η συγχορδία στοχοποίησης του Συνασπισμού, με συντονιστή το Μέγαρο Μαξίμου, υπηρετεί φτηνές μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Κάνω έκκληση να σταματήσει αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι.

Η δολοφονία του 15χρονου μαθητή και η απόπειρα δολοφονίας του 21χρονου αστυνομικού αποτελούν όψεις του ίδιου νομίσματος. Τροφοδοτούν το φαύλο κύκλο της βίας. Σπρώχνουν τη χώρα και την κοινωνία προς τα πίσω. Η σύγχρονη δημοκρατική αριστερά οφείλει να πρωτοστατεί για την ακύρωση αυτής της επιχειρούμενης οπισθοδρόμησης.

3. Στο άλλο μεγάλο θέμα των ημερών, αυτό της Λωρίδας της Γάζας, πώς κρίνετε την έως τώρα ευρωπαϊκή αντίδραση;

Η συνολική στάση της Ευρωπαϊκής ηγεσίας είναι απογοητευτικά κατώτερη των περιστάσεων. Η Προεδρία Σαρκοζί, παρά την κινητικότητά της, έκανε πολύ λιγότερα απ’ όσα πέτυχε στην πρόσφατη κρίση Ρωσίας -Γεωργίας, γιατί πολύ απλά δεν είχε την πολιτική βούληση να καταγγείλει τη στρατιωτική υπεραντίδραση του Ισραήλ, όπως έκανε ακαριαία και με αποτελέσματα στην περίπτωση Πούτιν.

Όσο για την Τσέχικη Προεδρία, η στάση της είναι εξοργιστικά προκλητική. Αυτοί οι κύριοι λειτουργούν περισσότερο ως εκπρόσωποι των ΗΠΑ και του Ισραήλ, παρά ως η συνισταμένη των 27 κρατών μελών.

4. Η διεθνής οικονομική κρίση καταφέρνει ισχυρό πλήγμα στους μη έχοντες, και στη χώρα μας. Μήπως, τελικά, η Ελλάδα θα πληρώσει ακριβότερα την κρίση; Και αν ναι, γιατί;

Η κρίση βρίσκει πλήρως ανέτοιμη την ελληνική οικονομία αλλά και την κυβέρνηση της ΝΔ. Η χώρα βαδίζει με υψηλό έλλειμμα, τεράστιο χρέος, εκρηκτικό έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών και εντεινόμενες κοινωνικές ανισότητες, σε σημαντική πτώση των ρυθμών ανάπτυξης, τόσο για το 2009, όσο και για το 2010. Έρχεται με μαθηματική βεβαιότητα επιδείνωση της ανεργίας, των δημοσίων εσόδων και κυρίως του λαϊκού εισοδήματος. Εκτός από το "εισαγόμενο", υπάρχει και το πρόσθετο "ελληνικό" σκέλος της κρίσης. Αυτό κρύβουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις. Αυτό ακριβώς πληρώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά, ιδίως τα φτωχότερα.

Μετά από 15 χρόνια υπερδιπλάσιων ρυθμών ανάπτυξης από το μέσο όρο της ευρωζώνης, έχουμε χαμηλούς μισθούς και συντάξεις, χαμηλό εισόδημα για τους αγρότες, είμαστε μια πολύ ακριβή χώρα, με άθλια δημόσια οικονομικά και αδύναμο κοινωνικό κράτος. Αυτό θέλει αντι-νόμπελ οικονομίας, τύπου «Χρυσό Βατόμουρο» για να το πετύχει κανείς.

5. Ένα από τα θέματα στα οποία ρίχνετε ιδιαίτερο βάρος είναι το περιβάλλον. Για το θέμα των παράνομων χωματερών ειδικότερα, είχατε πυκνές παρεμβάσεις προς τον κ. Στ. Δήμα. Τί πρέπει να περιμένει η χώρα μας για το 2009;

Η Ελλάδα έχει καταδικαστεί το 2005 από το Ευρωδικαστήριο για 1.125 παράνομες χωματερές και ήταν υποχρεωμένη, μετά από συνεχείς παρατάσεις, να τις κλείσει μέχρι το τέλος του 2008. Από την 1η Ιανουαρίου 2009, απειλείται με βαρύτατα πρόστιμα, τα οποία θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι για άλλη μια φορά. Παράλληλα, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο η Κομισιόν να προχωρήσει σε νέα παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωδικαστήριο για τις υπόλοιπες, περίπου 1.500, χωματερές που θα παραμείνουν ενεργές, οι οποίες δεν είχαν συμπεριληφθεί στην αρχική απόφασή του.

Στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, υπάρχει ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και λειτουργούν εκτεταμένα προγράμματα ανακύκλωσης και ισχυρής περιβαλλοντικής αγωγής, σε συνδυασμό με αυστηρή αντιμετώπιση των παραβατών.

6. Σε πέντε μήνες έχουμε Ευρωεκλογές. Στην εσωκομματική ψηφοφορία για την κατάρτιση λίστας, το Μάρτιο, θα διεκδικήσετε να είστε και πάλι επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου;

Καταθέτω το δημόσιο απολογισμό της πρώτης μου θητείας και διεκδικώ την ανανέωση της εμπιστοσύνης των συντρόφων μου. Το έργο μας αυτά τα τέσσερα χρόνια, αναγνωρίζεται και από τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και ευρύτερα. Το 2004, τα χιλιάδες μέλη μας, υπερβαίνοντας τασικούς διαχωρισμούς, μού ανέθεσαν αυτήν την τιμή και την ευθύνη. Θα το ήθελα και πάλι και νομίζω ότι το αξίζω. Στις δικές μας διαδικασίες όμως μετράει τελικά ο δημοκρατικός κανόνας, η γνώμη των μελών. Φυσικά, όταν έρθει η ώρα, θα μετρήσει ιδιαίτερα και η θέση που θα πάρουν ο Αλέκος Αλαβάνος και ο Αλέξης Τσίπρας.

Θέματα επικαιρότητας: Διαδηλώσεις- Βία

Θόδωρος Μαργαρίτης

Τα σύνορα της πολιτικής βίας

Θόδωρος Μαργαρίτης, 2011-01-08

Η πολιτική βία στη χώρα μας αποτελεί μια νέα πραγματικότητα....

Περισσότερα
Γιώργος Σιακαντάρης

Ο Κωστής Χατζηδάκης και η βία ως πολιτιστικό προϊόν

Γιώργος Σιακαντάρης, 2010-12-27

Η βία που ασκήθηκε κατά ενός πολιτικού, όπως ο Κωστής Χατζηδάκης,...

Περισσότερα
Σήφης Πολυμίλης

Οι Ταλιμπάν είναι εδώ

Σήφης Πολυμίλης, 2010-12-21

Ολα τα ’χαμε σ’ αυτήν την ταλαίπωρη χώρα οι Ταλιμπάν μας...

Περισσότερα

Τα ΜΑΤ δεν μπορούν –και δεν επιτρέπεται!– να δώσουν λύση στο εκρηκτικό πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής!

2010-12-20

Η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί εδώ και μέρες στην περιοχή...

Περισσότερα
Παύλος Αθανασόπουλος

Δύσκολη εβδομάδα

Παύλος Αθανασόπουλος, 2010-12-17

Για μια ακόμη φορά η απεργία – πορεία που ωργάνωσαν οι εντελώς...

Περισσότερα

Του Λυντς ο νόμος

Νίκος Σπιτσέρης, 2010-12-17

Ο νόμος του Λυντς ουδέν καλό προοιωνίζεται. Το ζήτημα δεν...

Περισσότερα
Γρ. Ψαριανός: Η απολύτως δικαιολογημένη αγανάκτηση και οργή δεν νομιμοποιεί τρόπους έκφρασης απολύτως αδικαιολόγητους, υπονομευτικούς του αγώνα των εργαζομένων

Γρ. Ψαριανός: Η απολύτως δικαιολογημένη αγανάκτηση και οργή δεν νομιμοποιεί τρόπους έκφρασης απολύτως αδικαιολόγητους, υπονομευτικούς του αγώνα των εργαζομένων

2010-12-15

....Ζούμε την θέσπιση ενός τερατώδους θεσμικού πλαισίου,...

Περισσότερα

Αποτροπιασμός και ανησυχία για τα κρούσματα βίας στο ΑΠΘ

2010-11-19

Η Δημοκρατική Αριστερά εκφράζει τον αποτροπιασμό της και...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Σόσιαλ μίντια και φενάκες εν αφθονία

Παντελής Μπουκάλας, 2024-02-20

Από τον πλατωνικό «Φαίδρο» διδαχτήκαμε να είμαστε επιφυλακτικοί...

Γιατί υποχώρησε το κράτος δικαίου στην Ελλάδα;

Παύλος Ελευθεριάδης, 2024-02-17

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 7ης Φεβρουαρίου...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Στροφή σε ένα νέο, υγιές παραγωγικό μοντέλο

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-02-15

Η κυβέρνηση της ΝΔ μετά τις εκλογές και το 41%, που το θεώρησε...

Δημοκρατική αφύπνιση

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2024-02-11

Να που φτάσαμε να πρέπει να (ξανα)μάθουμε να κουβεντιάζουμε...

Γιώργος Σιακαντάρης

Μια συζήτηση: Αγαθούληδες ή πονηρούληδες;

Γιώργος Σιακαντάρης, 2024-02-11

Η προγραμματισμένη συζήτηση της Έφης Αχτσιόγλου, του Διονύση...

Εξωτερική πολιτική σε έναν απρόβλεπτο κόσμο

Λουκάς Τσούκαλης, 2024-02-10

Το παγκόσμιο οικοδόμημα στην εποχή της αμερικανικής παντοδυναμίας...

Ένας νέος αστερισμός;

Παύλος Τσίμας, 2024-02-10

Το βράδυ των εκλογών του 1981- αφηγείται ο Μίμης Ανδρουλάκης...

Πάνος Σκοτινιώτης

Ζητείται εναλλακτική

Πάνος Σκοτινιώτης, 2024-02-09

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 68 χρόνια από τις εκλογές...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

120 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2024-02-09

Όλες οι δημοσκοπήσεις στο τέλος Ιανουαρίου καταγράφουν...

Τα τουρνικέ στο μουσείο της Μεταπολίτευσης

Αλέξης Παπαχελάς, 2024-02-04

Πριν από αρκετό καιρό, στην προηγούμενη θητεία του, ο πρωθυπουργός...

Αλήθειες και μύθοι για το πακέτο Μπλίνκεν

Βασίλης Νέδος, 2024-02-04

Δεν έχουν ακόμη συμπληρωθεί παρά λίγες ημέρες από τη στιγμή...

Συνταγή της καταστροφής

Σταύρος Αραχωβίτης, 2024-02-04

Αυτές τις μέρες οι αγρότες βρίσκονται σε ένα πρωτόγνωρο...

×
×