Για το ΚΚΕ κάθε κριτική είναι αντικομμουνισμός

Άννα Φιλίνη, Συνέντευξη στον Κώστα Αττία, Η ΣΦΗΝΑ, Δημοσιευμένο: 2009-04-10

Για διαφωνία επί της ουσίας μέσα στο ΣΥΝ, σε ό,τι αφορά το πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές, κάνει λόγο σε συνέντευξή της στη «ΣΦΗΝΑ» η Άννα Φιλίνη, που τάσσεται υπέρ του διαλόγου με το ΠΑΣΟΚ. Για το ΚΚΕ, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι ο Περισσός χαρακτήριζε πάντα ως αντικομμουνισμό οποιαδήποτε κριτική του γινόταν!

Άκουσα την ομιλία σας στη συνεδρίαση του ΣΥΝ για τις ευρωεκλογές και διέκρινα μια πικρία. Είναι σωστή η αίσθησή μου;

Πικρία υπάρχει όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται η ιδεολογική πάλη, γιατί τα πράγματα έρχονται τελευταία στιγμή. Δεν γίνεται μια επί της ουσίας και εγκαίρως συζήτηση. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να πω ότι η σωστή διατύπωση είναι πικρία. Η σωστή διατύπωση είναι: υπάρχει μια διαφωνία επί της ουσίας στην κατεύθυνση που έχει αυτή η διακήρυξη, αυτό το πλαίσιο για τις ευρωεκλογές το οποίο έχει διαμορφώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, που είναι ένα πλαίσιο έξω από τις ειλημμένες αποφάσεις του Συνασπισμού.

Θέσατε στη διάθεση του κόμματος τον εαυτό σας για τη μάχη των ευρωεκλογών. Να εκτιμήσω ότι θα εργαστείτε υπέρ μιας Ευρώπης όπως εκφράζεται από τις πάγιες θέσεις του ΣΥΝ και άρα δεν υπάρχει θέμα κάποιοι να «απέχουν»; Όπως είπε και ο κ. Παπαδημούλης, «έκαστος εφ’ ω ετάχθη» στη μάχη των ευρωεκλογών;

Έτσι πορευόμαστε αυτή τη στιγμή. Εάν τηρηθούν οι διαδικασίες και από την ηγεσία του ΣΥΝ, ελπίζω να πορευτούμε ομαλώς.

Πώς βλέπετε τη σχέση σας με το ΠΑΣΟΚ;

Εγώ πάντοτε ήμουν υπέρ της συζήτησης με τα δημοκρατικά κόμματα της αντιπολίτευσης για τη δυνατότητα διαμόρφωσης μιας εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης του τόπου. Όμως πάνω σε ζητήματα συγκεκριμένης δυνατότητας σύγκλισης. Σε ζητήματα προγραμματικά, όχι γενικά και αφηρημένα. Γιατί ξέρω ότι με το ΠΑΣΟΚ έχουμε σε πάρα πολλά σημεία και διαφωνίες, όπως επίσης ξέρω ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μια ιστορία προσπάθειας ηγεμονισμού της Αριστεράς σε πάρα πολλά θέματα. Όμως αυτό δεν με κάνει να κλείνω τις πόρτες, τα αυτιά και τα παράθυρα και να μη βλέπω ότι για το καλό του τόπου πρέπει, οφείλουμε να προσπαθήσουμε να διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα κοινό, αν είναι δυνατό. Αν δεν είναι δυνατό, τότε δεν είμαστε αναγκασμένοι να συμφωνήσουμε. Όμως θεωρώ ότι είμαστε αναγκασμένοι να προσπαθήσουμε να κάνουμε μια συζήτηση, γιατί ο κόσμος θα ήθελε να υπάρξει, να διαμορφωθεί μια διαφορετική πλειοψηφία. Σ’ αυτό είμαι σίγουρη.

Σχετικά με την ψηφοφορία για την προανακριτική, δόθηκε η αίσθηση ότι υπάρχει μια αντιπαλότητα με τους δικαστές. Ο ανακριτής κ. Ζαβιτσιάνος ήταν πρωταγωνιστής σ’ όλες τις αγορεύσεις. Εκτιμάτε ότι υπάρχει μια τάση να παίξουν οι δικαστές ενεργό ρόλο στα πολιτικά και αν είχατε τόσες αντιδράσεις, γιατί ψηφίσατε υπέρ της παραπομπής του κ. Παυλίδη;

Από το δικό μας εκπρόσωπο, τον κ. Κουβέλη, υπήρξε μια κριτική για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε από τον κ. Ζαβιτσιάνο, όμως θεωρούμε ότι οφείλουμε, εμείς ο πολιτικός κόσμος, να φερόμαστε μέσα στην κοινωνία με διαφάνεια. Και γι’ αυτόν το λόγο ψηφίσαμε υπέρ αυτής της επιτροπής, η οποία δεν είναι μια επιτροπή που θα καταδικάσει, ντε και καλά. Είναι μια επιτροπή που θα ερευνήσει.

Πολλά ακούγονται από το ΚΚΕ για αντικομμουνισμό εκ μέρους κάποιων στελεχών ή όλου του ΠΑΣΟΚ. Η αίσθησή σας, ως ιστορικού στελέχους της Αριστεράς, είναι ότι οι αιτιάσεις αυτές έχουν βάση ή το ΚΚΕ έχει απομονωθεί και τώρα ψάχνει άλλοθι;

Ανέκαθεν το ΚΚΕ προσπαθούσε να δώσει τον ορισμό «αντικομμουνισμός» σε οποιαδήποτε κριτική γινόταν στον υπαρκτό σοσιαλισμό ή στη δική του πολιτική. Γι’ αυτό εγώ δεν συμφωνώ μαζί τους.

Και κάτι τελευταίο, επειδή βλέπουμε πολλά σχετικά δημοσιεύματα: είχατε προσφέρει μέρος του αρχείου σας στο ΑΣΚΙ (Αρχείο Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας). Πώς βλέπετε αυτήν την κόντρα που φαίνεται ότι ξεσπάει με αφορμή τα ιστορικά αρχεία;

Κοιτάξτε…το ΚΚΕ για πάρα πολλά χρόνια έχει κρατήσει κλειστά τα αρχεία και τα ΑΣΚΙ μπόρεσαν να έχουν μια συσσωρευμένη αυτή τη στιγμή και πείρα και πολλά αρχεία και βιβλία χάρη στη δική τους την προσπάθεια. Νομίζω ότι η προσπάθεια για τη διαμόρφωση της συνολικής εικόνας για την Ιστορία θα έπρεπε να είναι κοινή, από όπου κι αν προέρχονται οι πληροφορίες. Πιστεύω ότι δεν πρέπει να κρατούνται πηγές ιστορικές… να κρατούνται κρυφές από ορισμένους. Πιστεύω ότι όλα πρέπει να βγαίνουν στο φώς του ήλιου.

Άρθρα/ Πολιτική

Σωτήρης Βαλντέν

Πού έχει δίκιο ο Αντώνης Σαμαράς

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-12-16

Ακούγοντας την τελευταία ομιλία του Αντώνη Σαμαρά (12/12),...

Νίκος Μπίστης

Γιά ένα νέο Μέτωπο Λογικής στην εεξωτερική πολιτική

Νίκος Μπίστης, 2024-12-02

Πριν μια βδομάδα η Εποχή είχε φιλοξενήσει άρθρο μου για...

Δημήτρης Λιάκος

Σκέψεις, με αφορμή το βιβλίο της Άνγκελα Μέρκελ

Δημήτρης Λιάκος, 2024-12-01

Η έκδοση των απομνημονευμάτων της Άνγκ. Μέρκελ και οι αναφορές...

Στέργιος Καλπάκης

Αφετηρία μιας νέας εποχής ανάκαμψης

Στέργιος Καλπάκης, 2024-11-26

Μετά από όσα συνέβησαν τη χρονιά που πέρασε απαιτούνται...

Χρήστος Ροζάκης

Ανατρέχοντας στο παρελθόν των ελληνοτουρκικών

Χρήστος Ροζάκης, 2024-11-23

Οι ομάδες του «πατριωτικού μετώπου» έχουν οργιάσει με μια...

Αντώνης Λιάκος

Μπορεί να επιβιώσει η Αριστερά;

Αντώνης Λιάκος, 2024-11-24

Δεδομένων του κατακερματισμού, της απώλειας επιρροής και...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Συνέδριο καμπής…

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2024-11-07

Αύριο το απόγευμα ξεκινάει τις εργασίες του το Έκτακτο...

Σωτήρης Βαλντέν

Όχι στο ”πατριωτικό Μέτωπο”

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-12-01

Κάθε μέρα που περνά, τα «ήρεμα νερά» στις ελληνοτουρκικές...

Σωτήρης Βαλντέν

Ελληνοτουρκικά: ο Μητσοτάκης, ο Σαμαράς και η αντιπολίτευση

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-10-29

Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για αποκλιμάκωση και διάλογο...

Μαριλένα Κοππά

Κάποιες σκέψεις για τον ελληνοτουρκικό διάλογο

Μαριλένα Κοππά, 2024-10-26

Χρειάζεται αποφασιστικότητα, σχεδιασμός και εξαιρετικά...

Δειλά βήματα στο Κυπριακό

Κυριάκος Πιερίδης, 2024-10-20

Η «διευρυμένη συνάντηση» που προανήγγειλε ο Γκουτέρες...

Τα μίλια και η θάλασσα

Παύλος Τσίμας, 2024-10-19

Συμπληρώνονται, αυτές τις ημέρες, 51 χρόνια από τότε που...

×
×