Για το ΚΚΕ κάθε κριτική είναι αντικομμουνισμός

Άννα Φιλίνη, Συνέντευξη στον Κώστα Αττία, Η ΣΦΗΝΑ, Δημοσιευμένο: 2009-04-10

Για διαφωνία επί της ουσίας μέσα στο ΣΥΝ, σε ό,τι αφορά το πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές, κάνει λόγο σε συνέντευξή της στη «ΣΦΗΝΑ» η Άννα Φιλίνη, που τάσσεται υπέρ του διαλόγου με το ΠΑΣΟΚ. Για το ΚΚΕ, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι ο Περισσός χαρακτήριζε πάντα ως αντικομμουνισμό οποιαδήποτε κριτική του γινόταν!

Άκουσα την ομιλία σας στη συνεδρίαση του ΣΥΝ για τις ευρωεκλογές και διέκρινα μια πικρία. Είναι σωστή η αίσθησή μου;

Πικρία υπάρχει όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται η ιδεολογική πάλη, γιατί τα πράγματα έρχονται τελευταία στιγμή. Δεν γίνεται μια επί της ουσίας και εγκαίρως συζήτηση. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να πω ότι η σωστή διατύπωση είναι πικρία. Η σωστή διατύπωση είναι: υπάρχει μια διαφωνία επί της ουσίας στην κατεύθυνση που έχει αυτή η διακήρυξη, αυτό το πλαίσιο για τις ευρωεκλογές το οποίο έχει διαμορφώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, που είναι ένα πλαίσιο έξω από τις ειλημμένες αποφάσεις του Συνασπισμού.

Θέσατε στη διάθεση του κόμματος τον εαυτό σας για τη μάχη των ευρωεκλογών. Να εκτιμήσω ότι θα εργαστείτε υπέρ μιας Ευρώπης όπως εκφράζεται από τις πάγιες θέσεις του ΣΥΝ και άρα δεν υπάρχει θέμα κάποιοι να «απέχουν»; Όπως είπε και ο κ. Παπαδημούλης, «έκαστος εφ’ ω ετάχθη» στη μάχη των ευρωεκλογών;

Έτσι πορευόμαστε αυτή τη στιγμή. Εάν τηρηθούν οι διαδικασίες και από την ηγεσία του ΣΥΝ, ελπίζω να πορευτούμε ομαλώς.

Πώς βλέπετε τη σχέση σας με το ΠΑΣΟΚ;

Εγώ πάντοτε ήμουν υπέρ της συζήτησης με τα δημοκρατικά κόμματα της αντιπολίτευσης για τη δυνατότητα διαμόρφωσης μιας εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης του τόπου. Όμως πάνω σε ζητήματα συγκεκριμένης δυνατότητας σύγκλισης. Σε ζητήματα προγραμματικά, όχι γενικά και αφηρημένα. Γιατί ξέρω ότι με το ΠΑΣΟΚ έχουμε σε πάρα πολλά σημεία και διαφωνίες, όπως επίσης ξέρω ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μια ιστορία προσπάθειας ηγεμονισμού της Αριστεράς σε πάρα πολλά θέματα. Όμως αυτό δεν με κάνει να κλείνω τις πόρτες, τα αυτιά και τα παράθυρα και να μη βλέπω ότι για το καλό του τόπου πρέπει, οφείλουμε να προσπαθήσουμε να διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα κοινό, αν είναι δυνατό. Αν δεν είναι δυνατό, τότε δεν είμαστε αναγκασμένοι να συμφωνήσουμε. Όμως θεωρώ ότι είμαστε αναγκασμένοι να προσπαθήσουμε να κάνουμε μια συζήτηση, γιατί ο κόσμος θα ήθελε να υπάρξει, να διαμορφωθεί μια διαφορετική πλειοψηφία. Σ’ αυτό είμαι σίγουρη.

Σχετικά με την ψηφοφορία για την προανακριτική, δόθηκε η αίσθηση ότι υπάρχει μια αντιπαλότητα με τους δικαστές. Ο ανακριτής κ. Ζαβιτσιάνος ήταν πρωταγωνιστής σ’ όλες τις αγορεύσεις. Εκτιμάτε ότι υπάρχει μια τάση να παίξουν οι δικαστές ενεργό ρόλο στα πολιτικά και αν είχατε τόσες αντιδράσεις, γιατί ψηφίσατε υπέρ της παραπομπής του κ. Παυλίδη;

Από το δικό μας εκπρόσωπο, τον κ. Κουβέλη, υπήρξε μια κριτική για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε από τον κ. Ζαβιτσιάνο, όμως θεωρούμε ότι οφείλουμε, εμείς ο πολιτικός κόσμος, να φερόμαστε μέσα στην κοινωνία με διαφάνεια. Και γι’ αυτόν το λόγο ψηφίσαμε υπέρ αυτής της επιτροπής, η οποία δεν είναι μια επιτροπή που θα καταδικάσει, ντε και καλά. Είναι μια επιτροπή που θα ερευνήσει.

Πολλά ακούγονται από το ΚΚΕ για αντικομμουνισμό εκ μέρους κάποιων στελεχών ή όλου του ΠΑΣΟΚ. Η αίσθησή σας, ως ιστορικού στελέχους της Αριστεράς, είναι ότι οι αιτιάσεις αυτές έχουν βάση ή το ΚΚΕ έχει απομονωθεί και τώρα ψάχνει άλλοθι;

Ανέκαθεν το ΚΚΕ προσπαθούσε να δώσει τον ορισμό «αντικομμουνισμός» σε οποιαδήποτε κριτική γινόταν στον υπαρκτό σοσιαλισμό ή στη δική του πολιτική. Γι’ αυτό εγώ δεν συμφωνώ μαζί τους.

Και κάτι τελευταίο, επειδή βλέπουμε πολλά σχετικά δημοσιεύματα: είχατε προσφέρει μέρος του αρχείου σας στο ΑΣΚΙ (Αρχείο Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας). Πώς βλέπετε αυτήν την κόντρα που φαίνεται ότι ξεσπάει με αφορμή τα ιστορικά αρχεία;

Κοιτάξτε…το ΚΚΕ για πάρα πολλά χρόνια έχει κρατήσει κλειστά τα αρχεία και τα ΑΣΚΙ μπόρεσαν να έχουν μια συσσωρευμένη αυτή τη στιγμή και πείρα και πολλά αρχεία και βιβλία χάρη στη δική τους την προσπάθεια. Νομίζω ότι η προσπάθεια για τη διαμόρφωση της συνολικής εικόνας για την Ιστορία θα έπρεπε να είναι κοινή, από όπου κι αν προέρχονται οι πληροφορίες. Πιστεύω ότι δεν πρέπει να κρατούνται πηγές ιστορικές… να κρατούνται κρυφές από ορισμένους. Πιστεύω ότι όλα πρέπει να βγαίνουν στο φώς του ήλιου.

Άρθρα/ Πολιτική

Σόσιαλ μίντια και φενάκες εν αφθονία

Παντελής Μπουκάλας, 2024-02-20

Από τον πλατωνικό «Φαίδρο» διδαχτήκαμε να είμαστε επιφυλακτικοί...

Γιατί υποχώρησε το κράτος δικαίου στην Ελλάδα;

Παύλος Ελευθεριάδης, 2024-02-17

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 7ης Φεβρουαρίου...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Στροφή σε ένα νέο, υγιές παραγωγικό μοντέλο

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-02-15

Η κυβέρνηση της ΝΔ μετά τις εκλογές και το 41%, που το θεώρησε...

Δημοκρατική αφύπνιση

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2024-02-11

Να που φτάσαμε να πρέπει να (ξανα)μάθουμε να κουβεντιάζουμε...

Γιώργος Σιακαντάρης

Μια συζήτηση: Αγαθούληδες ή πονηρούληδες;

Γιώργος Σιακαντάρης, 2024-02-11

Η προγραμματισμένη συζήτηση της Έφης Αχτσιόγλου, του Διονύση...

Εξωτερική πολιτική σε έναν απρόβλεπτο κόσμο

Λουκάς Τσούκαλης, 2024-02-10

Το παγκόσμιο οικοδόμημα στην εποχή της αμερικανικής παντοδυναμίας...

Ένας νέος αστερισμός;

Παύλος Τσίμας, 2024-02-10

Το βράδυ των εκλογών του 1981- αφηγείται ο Μίμης Ανδρουλάκης...

Πάνος Σκοτινιώτης

Ζητείται εναλλακτική

Πάνος Σκοτινιώτης, 2024-02-09

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 68 χρόνια από τις εκλογές...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

120 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2024-02-09

Όλες οι δημοσκοπήσεις στο τέλος Ιανουαρίου καταγράφουν...

Τα τουρνικέ στο μουσείο της Μεταπολίτευσης

Αλέξης Παπαχελάς, 2024-02-04

Πριν από αρκετό καιρό, στην προηγούμενη θητεία του, ο πρωθυπουργός...

Αλήθειες και μύθοι για το πακέτο Μπλίνκεν

Βασίλης Νέδος, 2024-02-04

Δεν έχουν ακόμη συμπληρωθεί παρά λίγες ημέρες από τη στιγμή...

Συνταγή της καταστροφής

Σταύρος Αραχωβίτης, 2024-02-04

Αυτές τις μέρες οι αγρότες βρίσκονται σε ένα πρωτόγνωρο...

×
×