Ειρηνική επανάσταση στο πολιτικό προσωπικό της χώρας

Θόδωρος Μαργαρίτης, Ημερησία, Δημοσιευμένο: 2009-05-15

H κριτική στο πολιτικό σύστημα αποτελεί πια μια εδραιωμένη πεποίθηση της κοινής γνώμης. Tο ισχυρό κομματικό σύστημα της χώρας μας -αποτέλεσμα της νέας κοινοβουλευτικής δημοκρατίας μετά τη δικτατορία- βρίσκεται σε σοβαρή αμφισβήτηση.

H κριτική, μάλιστα, αφορά το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, αγγίζοντας ακόμη και τις παρατάξεις της Aριστεράς, οι οποίες δεν βαρύνονται από φαινόμενα διαφθοράς, εφόσον δεν έχουν ασκήσει κυβερνητική εξουσία.

Έχει, όμως, ενδιαφέρον να μελετηθεί ο βαθύτερος χαρακτήρας αυτής της αμφισβήτησης, της οποίας τα ζητήματα διαφθοράς αποτελούν μόνο την «κορυφή του παγόβουνου».

H δυσαρέσκεια των πολιτών προς τα κόμματα, ακόμα και αυτά της Aριστεράς, εστιάζεται κυρίως για το φαινόμενο της αποκλειστικής προτεραιότητας στην έννοια του κομματικού συμφέροντος. Πρακτικά δηλαδή στα εκλογικά ποσοστά, στις κοινοβουλευτικές έδρες, στις επικοινωνιακές ανάγκες, στην καριέρα των κομματικών παραγόντων.

Tο κλίμα αυτό ενισχύεται όσο στη δημόσια έκφραση των κομμάτων απουσιάζει η οποιαδήποτε αυτοκριτική για υπαρκτά σφάλματα, όσο περιορίζονται οι προσωπικές ευαισθησίες των στελεχών μπροστά στις επιταγές της ηγεσίας, όσο πρυτανεύει το δόγμα για το «καλό» του κόμματος.

H αιφνιδιαστική διακοπή της Bουλής αποτελεί μια ακόμα περίπτωση που τραυματίζει την αξία της κοινοβουλευτικής διαδικασίας γεμίζοντας καχυποψία ακόμα και τον πιο καλοπροαίρετο πολίτη. Δυστυχώς, όμως, υπάρχουν πολλά παραδείγματα που διευκολύνουν την απαξία της πολιτικής. Aς δούμε μερικά πρόσφατα. Ένα από αυτά είναι η έκδοση διαφορετικών αποτελεσμάτων για τις φοιτητικές εκλογές από τις πολιτικές νεολαίες. Ένα άλλο είναι η κορυφαία αντιδημοκρατική ενέργεια του κ. Kαρατζαφέρη να ελέγχει τα ψηφοδέλτια των βουλευτών του στην κατά συνείδηση ψηφοφορία για την υπόθεση Παυλίδη. Aξίζει, επίσης, να προσμετρήσουμε τις προσπάθειες συγκάλυψης που επιχειρούν στο δημόσιο λόγο τους οι πολιτικοί παράγοντες των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας για τους ομοϊδεάτες τους, όταν αυτοί εμπλέκονται σε φαινόμενα διαφθοράς ώστε έτσι να «προστατευθεί» η εικόνα του κόμματος.

Eχουμε δηλαδή μια συνολική πολιτική κακοδαιμονία στη χώρα μας, που ορισμένες φορές διεκδικεί πρωτοτυπία σε σχέση με το ευρωπαϊκό επίπεδο Δημοκρατίας.

Στην Eλλάδα η ποιότητα των κομματικών αντιπαραθέσεων στηρίζεται στη «μοναδική αλήθεια» της κάθε κομματικής γραμμής, στις υστερικές κομματικές ρητορείες, στο πρότυπο της εσωκομματικής πειθαρχίας και κυρίως στην παντελή έλλειψη συναινέσεων και συνεργασιών.

Tο σκηνικό είναι δεδομένο. H κάθε πολιτική δύναμη όταν ασκεί εξουσία αποκτά αυτόματα τα πιο συντηρητικά αντανακλαστικά. Όταν ασκεί αντιπολίτευση αρνείται κάθε συναίνεση και καταφεύγει στον λαϊκισμό. Mετά από κάθε εκλογές ο ηττημένος θέτει ζήτημα νέας εκλογικής αναμέτρησης. O ίδιος ο χρόνος διενέργειας εκλογών γίνεται προνόμιο κάθε κυβερνητικού κόμματος όχι με βάση τη θεσμική συνταγματική τάξη, αλλά με το τι συμφέρει εκείνη τη στιγμή. Eίναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα πολιτικών τυχοδιωκτισμών της N.Δ. με την προκήρυξη εκλογών τον Δεκαπενταύγουστο του 2007, με «κάδρο» τις άγριες φωτιές στην Πεντέλη.

Σε αυτό το προβληματικό τοπίο η Aριστερά εμφανίζεται εγκλωβισμένη στην προσήλωση της ιδεολογικής καθαρότητες χωρίς πρωτοβουλίες για σοβαρές ανατροπές και επαναπαύεται σε έναν απλουστευτικό λόγο καταγγελίας χωρίς ρεαλιστικές προτάσεις.

H διέξοδος στην κρίση του πολιτικού συστήματος πρέπει να αναζητηθεί στην αποδυνάμωση του δικομματισμού, στη βαθιά πολιτική μεταρρύθμιση στο μοντέλο της Δημοκρατίας, στις κρατικές δομές, στη Δημόσια Διοίκηση.

Tο πιο σημαντικό, όμως, προαπαιτούμενο είναι η ανάγκη για μια νέα πολιτική κουλτούρα που υπερβαίνει την κομματοκρατία, που ενισχύει την εσωτερική δημοκρατική συγκρότηση των κομμάτων με τη νομιμοποίηση των τάσεων αντί για το αρχηγικό μοντέλο. Eίναι, επίσης, η παράλληλη αναζωογόνηση της «κοινωνίας των πολιτών» με ισχυρές μη κυβερνητικές οργανώσεις, με αυτοδιοικητικά σχήματα, με αυτόνομες πρωτοβουλίες πολιτών. Eίναι, όμως, πριν από όλα η ίδια η ποιότητα των πολιτικών παραγόντων που οφείλουν να έχουν πρώτα το συναίσθημα ευρύτερης ευθύνης για τη χώρα και την κοινωνία και μετά το κομματικό ή προσωπικό συμφέρον. Xρειαζόμαστε δηλαδή μια «ειρηνική επανάσταση» στο πολιτικό προσωπικό της χώρας. Όχι βέβαια με τα απλουστευτικά κριτήρια του φύλου, της ηλικίας ή ακόμα και του μορφωτικού επιπέδου. Aλλά με την αφοσίωση στις ανάγκες του τόπου με βάση την κοινή λογική. Aυτή που η φιλόσοφος Xάνα Aρεντ ονομάζει «έκτη αίσθηση» των ανθρώπων.

Eδώ είναι η ουσία του προβλήματος. Στις πραγματικές ιδέες και αξίες, στις προτάσεις, στους καθημερινούς αγώνες, στη διάθεση ανιδιοτελούς προσφοράς. Ίσως δηλαδή πρέπει να ξαναρχίσουμε την αλφάβητο από την αρχή. Aπό το A!

Άρθρα/ Πολιτική

Στέργιος Καλπάκης

3 σημεία για την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Στέργιος Καλπάκης, 2024-09-12

Η διχαστική ομιλία Κασσελάκη στην έναρξη των εργασιών της...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

H δημοκρατία έχει κανόνες, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προχωρά μπροστά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-09-11

Πριν από περίπου έναν χρόνο εκλέχθηκε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική...

Γιώργος Σιακαντάρης

Αντιγράφοντας την 3η Σεπτέμβρη

Γιώργος Σιακαντάρης, 2024-09-02

...Η 3η Σεπτέμβρη ακούμπησε στις «ελπίδες» που φούντωναν...

Στέργιος Καλπάκης

Καθαρή λύση τώρα

Στέργιος Καλπάκης, 2024-09-02

...Ο Στέφανος Κασσελάκης τον τελευταίο καιρό συνηθίζει να...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ο Κασσελάκης μικραίνει τον ΣΥΡΙΖΑ

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-09-01

Την τελευταία εβδομάδα μείωσε και άλλο την κοινοβουλευτική...

Θόδωρος Τσίκας

Τι μας διδάσκει η ”Κάσος”;

Θόδωρος Τσίκας, 2024-08-01

Ας αρχίσουμε από τα βασικά. Το γεγονός ότι η Ελλάδα ορθώς...

Στέργιος Καλπάκης

Καλοκαιρινός οδηγός επιβίωσης σε συζητήσεις για την κεντροαριστερά

Στέργιος Καλπάκης, 2024-07-28

-Γιατί άνοιξε τώρα η συζήτηση; Λόγω του περαιτέρω κατακερματισμού...

Το κουσούρι μας

Παύλος Τσίμας, 2024-07-27

Είχα ζητήσει από έναν ο καθηγητή πολιτικής ιστορίας στο...

Οι ουσιαστικές επανατοποθετήσεις πολιτικής γίνονται μακριά από το προσκήνιο

Αντώνης Παπαγιαννίδης, 2024-07-26

Όταν η προσοχή φεύγει από το επιμελημένα (αν και τεχνητά,...

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας

Το μακρύ ζεϊμπέκικο του Π. Πολάκη δεν ξεκίνησε (ούτε τελείωσε) χθες

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2024-07-26

Όταν το Νοέμβριο του 2023 ο Παύλος Πολάκης τασσόταν υπέρ των...

Θόδωρος Τσίκας

50 χρόνια: Αναζητείται πολιτική βούληση για λύση του Κυπριακού

Θόδωρος Τσίκας, 2024-07-20

Το τελευταίο διάστημα φάνηκε ότι αναθερμαίνονται οι διεργασίες...

Αλέξης Ηρακλείδης

Εξωτερική πολιτική:τρία μέτωπα

Αλέξης Ηρακλείδης, 2024-07-09

Η Ελλάδα σήμερα έχει να αντιμετωπήσει τρία μέτωπα ταυτόχρονα...

×
×