Κάποιοι στον ΣΥΝ ψάχνουν εχθρούς

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δοκιμάζεται

Φώτης Κουβέλης, Συνένευξη στη Βούλα Κεχαγιά, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2009-06-22

Αυστηρή κριτική σε όσους από την Κουμουνδούρου «ψιθυρίζουν» περί εξόδου των στελεχών της Ανανεωτικής Πτέρυγας από τον ΣΥΝ ασκεί ο Φώτης Κουβέλης στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» και επισημαίνει ότι οι «ψίθυροι» που αναζητούν τον εχθρό στο εσωτερικό του κόμματος υπονομεύουν και αντιστρατεύονται την ενότητα.

Ζητάει ανακαθορισμό της πολιτικής και φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ διότι, όπως λέει, ουσιαστικά «αυτή κρίθηκε στις ευρωεκλογές» και αποδίδει το εκλογικό αποτέλεσμα σε αυταρέσκειες και εφησυχασμούς. Θεωρεί επίσης ότι ο Συνασπισμός δεν πρέπει να ακυρώνει το δικαίωμα της διατήρησης των δικών του θέσεων εντός του συμμαχικού εγχειρήματος.

Για μία ακόμη φορά ο κ. Κουβέλης αναφέρεται στην αναγκαιότητα προβολής μίας εναλλακτικής πρότασης εξουσίας με προγραμματικές προϋποθέσεις που δεν υπάρχουν, «αλλά πρέπει να υπάρξουν», ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς επανεξέταση της γραμμής του ΣΥΝ απέναντι στο ΠΑΣΟΚ. Όσο για τον Αλέκο Αλαβάνο, αρκείται να πει πως η επιλογή του είναι σεβαστή, επαναλαμβάνοντας την πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να ξανασκεφτεί την απόφασή του να παραιτηθεί.

Κύριε Κουβέλη, μετά τα δραματικά γεγονότα που ακολούθησαν το 4,7% των ευρωεκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύετε ότι το συνεργατικό αυτό σχήμα μπορεί και να διαλυθεί;

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπηρέτησε τα στοιχεία της πολιτικής φυσιογνωμίας του ως δύναμη της σύγχρονης Αριστεράς. Αυτά τα στοιχεία δεν τα ανέδειξε. Δεν πρόβαλε τον αριστερό ευρωπαϊσμό και δεν είχε σαφές στίγμα σε ό,τι αφορά τα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. Περιορίστηκε στον καταγγελτικό λόγο, χωρίς ταυτόχρονα να προτάξει συστηματικά τις μεταρρυθμι- στικές και διεκδικητικές του προτάσεις για τα προβλήματα της κοινωνίας και της χώρας. Ο καταγγελτισμός δεν είναι ικανός από μόνος του να πείσει και να συντελέσει στην αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών. Δεν διαμόρφωσε σχέση προγραμματικής εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Το ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ανακαθορισμός βασικών στοιχείων της πολιτικής του. Στο πλαίσιο αυτού του ανακαθορισμού, μπορεί και πρέπει να αναζητείται αποφασιστικά η προοπτική του. Στην πολιτική του κρίνεται η ουσιαστική ενότητά του.

Η Ανανεωτική Πτέρυγα στην οποία ανήκετε ζητάει αλλαγή πολιτικής για τον ΣΥΝ. Ωστόσο η ηγεσία του κόμματος τονίζει ότι δεν προτίθεται να αλλάξει τη στρατηγική που ακολουθείται. Πώς θα αντιδράσετε;

Η συζήτηση για τα πολιτικά ζητήματα του ΣΥΝ δεν οδηγεί στις χρήσιμες επιλογές όταν γίνεται κεκλεισμένων των θυρών και ερήμην της κοινωνικής Αριστεράς και της κοινωνίας γενικότερα. Οι εσωκομματικές πλειοψηφίες- όσο κι αν είναι διαμορφωμένες και καταστατικά σεβαστές- είναι πολιτικά ανώφελο να παραμένουν αμετακίνητες, να στοιχίζουν περιχαρακώσεις, βεβαιότητες και εφησυχασμούς.

Η ίδια άλλωστε η κοινωνία, η οποία ανακαθορίζει τους συσχετισμούς της, έχει τη δική της δυναμική και επιβάλλει τις αλλαγές τής πολιτικής πορείας. Ιδιαίτερα σήμερα, που η συντηρητική στροφή είναι παρούσα, το τόξο του δικομματισμού διευρύνεται- με νέα βεβαίως στοιχεία- και η υποχρέωση της σύγχρονης Αριστεράς γίνεται συγκεκριμένη για τη διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας.

Θα επιμείνουμε στη διατύπωση και προβολή των απόψεων και των ιδεών μας, τόσο στο εσωτερικό του κόμματος όσο και στην κοινωνία, με τη βεβαιότητα ότι υπηρετούμε τη χρήσιμη και αναγκαία παρουσία και πορεία της σύγχρονης Αριστεράς· της Αριστεράς που αγωνίζεται και δίνει παράλληλα ζωντανές λύσεις προοπτικής, χωρίς να κλείνεται σε «ασφαλείς» απαντήσεις του παρελθόντος.

Ακόμη και εντός της Κουμουνδούρου κάποιοι σύντροφοί σας υποστηρίζουν ότι η Ανανεωτική Πτέρυγα έχει στο πίσω μέρος του μυαλού της την έξοδό της από τον Συνασπισμό. Τους διαψεύδετε;

Η Ανανεωτική Πτέρυγα μιλάει καθαρά και λέει τις απόψεις της, διεκδικώντας την ενίσχυση του Συνασπισμού, με συγκεκριμένα πολιτικά χαρακτηριστικά και θέσεις, που μπορούν να τον καταστήσουν αποφασιστικό παράγοντα της πολιτικής, προς όφελος της κοινωνίας και της χώρας. Όλα αυτά που υποστηρίζει και αναδεικνύει η Ανανεωτική Πτέρυγα, τόσο στο εσωτερικό του κόμματος όσο και μπροστά στην κοινωνία, είναι οι θέσεις της και οι ιδέες της και δεν διατηρεί πολιτικά διαμερίσματα στο «πίσω μέρος του μυαλού της».

Η Ανανεωτική Πτέρυγα δεν «ψιθυρίζει» και θεωρεί κάθε «ψίθυρο» υπονομευτικό, αποπροσανατολιστικό και επικίνδυνο στοιχείο για την πορεία του Συνασπισμού. Οι «ψίθυροι» που αναζητούν τον εσωτερικό εχθρό του κόμματος- μέθοδος παλιά, καταδικασμένη και ξένη προς την ανανεωτική Αριστερά- τροφοδοτούν τον αποπροσανατολισμό από την ουσία των πολιτικών ζητημάτων και αντιστρατεύονται την ενότητα· την ενότητα που πρέπει να σφυρηλατείται, να οικοδομείται και να προάγεται με ουσιαστικό διάλογο και ειλικρινή κατάθεση των διαφορετικών απόψεων. Ό,τι έχουμε να πούμε και να υποστηρίξουμε, το λέμε με πολιτική ευθύτητα.


ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπηρέτησε τα στοιχεία της πολιτικής φυσιογνωμίας του ως δύναμη της σύγχρονης Αριστεράς. Δεν πρόβαλε τον αριστερό ευρωπαϊσμό και δεν είχε σαφές στίγμα σε ό,τι αφορά τα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. Περιορίστηκε στον καταγγελτικό λόγο, χωρίς ταυτόχρονα να προτάξει συστηματικά τις μεταρρυθμιστικές και διεκδικητικές του προτάσεις για τα προβλήματα της κοινωνίας και της χώρας

 

ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΡΩΤΟΥΝ

Κωνσταντίνος Ντουρντούνης

(Τρίκαλα)

Την ώρα που οι σκοταδιστικές δυνάμεις της Ακροδεξιάς με ένα πονηρό παιχνίδι αυξάνουν τα κοινωνικά ερείσματά τους και αποκτούν κυβερνητικό λόγο και ρόλο, ο χώρος μας χαρακτηρίζεται από εσωστρέφεια, ατέρμονες συζητήσεις και δογματική άρνηση συνεργασίας με ένα κόμμα εξουσίας- άρα κατ΄ εμέ άρνηση της όποιας δυνατότητας για πιο αριστερή διακυβέρνηση. Αυτή την Αριστερά ονειρευόμαστε, κύριε Κουβέλη;

Ο πολιτικός χώρος καταλαμβάνεται, σε μεγάλο μέρος του, από τη συντηρητική πολιτική, η οποία θα προωθήσει την επιβολή αυταρχικών ρυθμίσεων, αξιοποιώντας την οικονομική κρίση και τα συντηρητικά αντανακλαστικά που προκαλούνται στην κοινωνία. Η Αριστερά, μπροστά σ΄ αυτήν την κατάσταση, δεν πρέπει να επιλέγει την περιχαράκωση και την εσωστρέφεια. Η μετακίνηση τής πολιτικής από τη συντηρητική θέση, που σήμερα βρίσκεται, σε προοδευτική κατεύθυνση είναι αναγκαία και αυτό προϋποθέτει συγκλίσεις με προγραμματικές προϋποθέσεις που δεν υπάρχουν, αλλά πρέπει να υπάρξουν.

Μαρία Παλαιολόγου

Θεωρείτε ότι οι σχέσεις ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ μπαίνουν σε δοκιμασία; Πρέπει ο Συνασπισμός να συμπεριφέρεται ως μία από τις πολλές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ απαρτίζεται από επιμέρους συνιστώσες. Στον ΣΥΡΙΖΑ αναζητείται, μεταξύ των δυνάμεων που τον απαρτίζουν, ο κοινός πολιτικός τόπος. Το πρόγραμμά του, η δράση του, κρίνονται μέσα από διαδικασίες που αυτός ορίζει. Ο Συνασπισμός πρέπει, στη βάση των δικών του θέσεων και του προγράμματός του, να αναζητά συγκλίσεις και συνθέσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να ακυρώνει το δικαίωμα της διατήρησης των δικών του θέσεων.

Σόνια Αλαχτσίδη

Τελικώς, ο καπετάνιος, και εν προκειμένω ο κ. Αλαβάνος που επιμένει στην παραίτησή του, ορθώς φεύγει από το καράβι; Πώς κρίνετε την πρόθεσή του να αποχωρήσει από τη Βουλή;

Ο Αλέκος Αλαβάνος σε πολιτικά ζητήματα αναφέρεται σε σχέση με την παραίτησή του. Κι αυτά τα πολιτικά ζητήματα είναι εκείνα που πρέπει να συζητηθούν. Η επιλογή του είναι σεβαστή. Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ τον καλέσαμε να επανεξετάσει τη στάση του, κρίνοντας την προσφορά του και τον θετικό συνθετικό ρόλο του ως προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ανδρέας Αποστολίδης

Τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει ο κ. Τσίπρας για να παραμείνει και το επόμενο διάστημα πρόεδρος του ΣΥΝ; Υπάρχει κίνδυνος για το κόμμα σας να μείνει εκτός Βουλής;

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δοκιμάζεται. Η ανάκαμψή του συνδέεται με την κατανόηση του μηνύματος των εκλογών. Η άρνη ση να κατανοηθεί αυτό το μήνυμα οδηγεί στη σημερινή δύσκολη κατάστασή του. Είναι αναγκαία η στροφή στη φυσιογνωμία και την πολιτική του κόμματος.

Τάσος Βασιλειάδης

Κύριε Κουβέλη, μήπως το πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι, διαχρονικά, θέμα έλλειψης ξεκάθαρου πολιτικού λόγου και στρατηγικής και όχι ηγεσίας;

Με το αποτέλεσμα των εκλογών η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ κρίθηκε. Τα επιμέρους διαδι καστικά ζητήματα και τα ζητήματα τακτικών χειρισμών γεννήθηκαν μέσα σε πλαίσιο συγκεκριμένης πολιτικής. Αυτή η πολιτική πρέπει να ανακαθορισθεί.

Θεόδωρος Ποσταντσίδης

Πιστεύετε ότι το κρίσιμο λάθος, πέρα από τη νεοκομμουνιστική θεώρηση του Τσίπρα, που σας έκανε κακέκτυπο του ΚΚΕ, ήταν η άμετρη υπεροψία με την οποία το δίδυμο Αλέκου- Αλέξη αντιμετώπισε το ΠΑΣΟΚ; Αν είχαν γίνει ρεαλιστικές και ειλικρινείς προσπάθειες δεν θα είχατε τώρα καρπωθεί ένα τεράστιο ποσοστό που τώρα σας γύρισε την πλάτη επιστρέφοντας στο ΠΑΣΟΚ;

Δεν κάναμε γόνιμη αξιοποίηση των υψηλών εκλογικών ποσοστών, που δημοσκοπικά τουλάχιστον καταγράφονταν, και της ανοδικής πορείας που έδειχνε να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Περιχαρακώθηκε όμως, έδειξε αυταρέσκεια, βεβαιότητες και εφησυχασμούς ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν διέκρινε ότι οι πολίτες που τον εμπιστεύονταν αναζητούσαν διέξοδο εναλλακτικής πρότασης εξουσίας και ενός δημοκρατικού εναλλακτικού προγράμματος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των εργαζομένων και της κοινωνίας.

Θέματα επικαιρότητας: Μετά τις ευρωεκλογές 2009

Κώστας Ζαχαριάδης

Κλινικά νεκρός, πολιτικά αναγκαίος!

Κώστας Ζαχαριάδης, 2009-09-11

Ναι αυτός είναι ο χώρος μας με το brand name ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ κατ...

Περισσότερα
Κώστας Χαϊνάς

Επανίδρυση της δημοκρατικής αριστεράς ΤΩΡΑ!

Κώστας Χαϊνάς, 2009-09-04

Φτάσαμε στο παραπέντε των εκλογών και ο χώρος της δημοκρατικής...

Περισσότερα
Βασίλης Καρδάσης

ΣΥΝ: Πορεία προς το ΚΚΕ;

Βασίλης Καρδάσης, 2009-09-02

Η κρίση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε μερίδα του ΣΥΝ και...

Περισσότερα
Σάκης Κουρουζίδης

Ποιο είναι το μείζον πρόβλημα του χώρου σήμερα;

Σάκης Κουρουζίδης, 2009-09-01

Με όλα αυτά που συμβαίνουν μετά τις ευρωεκλογές, αναρωτιέμαι...

Περισσότερα
Δημήτρης Χατζησωκράτης

Κίνδυνοι πόλωσης

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2009-08-30

Την ώρα που διαβάζονται οι γραμμές αυτές η Κεντρική Πολιτική...

Περισσότερα
Μιχάλης Σαμπατακάκης

Παρακμή του χώρου

Μιχάλης Σαμπατακάκης, 2009-08-30

Η διαχείριση του ΣΥΝ από τη σημερινή πλειοψηφία με τη λεγόμενη...

Περισσότερα
Δημήτρης Παπαδημούλης

Θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα

Δημήτρης Παπαδημούλης, 2009-08-30

Ο ΣΥΝ χρειάζεται επειγόντως συσπείρωση, με σύνθεση απόψεων,...

Περισσότερα
Κώστας Ζαχαριάδης

3 μήνες χωρίς τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη

Κώστας Ζαχαριάδης, 2009-08-29

Σχόλιο : Η πολιτική κατάσταση στον ΣΥΝ είναι οριακή, δυστυχώς...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Γιατί υποχώρησε το κράτος δικαίου στην Ελλάδα;

Παύλος Ελευθεριάδης, 2024-02-17

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 7ης Φεβρουαρίου...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Στροφή σε ένα νέο, υγιές παραγωγικό μοντέλο

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-02-15

Η κυβέρνηση της ΝΔ μετά τις εκλογές και το 41%, που το θεώρησε...

Γιώργος Σιακαντάρης

Μια συζήτηση: Αγαθούληδες ή πονηρούληδες;

Γιώργος Σιακαντάρης, 2024-02-11

Η προγραμματισμένη συζήτηση της Έφης Αχτσιόγλου, του Διονύση...

Εξωτερική πολιτική σε έναν απρόβλεπτο κόσμο

Λουκάς Τσούκαλης, 2024-02-10

Το παγκόσμιο οικοδόμημα στην εποχή της αμερικανικής παντοδυναμίας...

Ένας νέος αστερισμός;

Παύλος Τσίμας, 2024-02-10

Το βράδυ των εκλογών του 1981- αφηγείται ο Μίμης Ανδρουλάκης...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

120 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2024-02-09

Όλες οι δημοσκοπήσεις στο τέλος Ιανουαρίου καταγράφουν...

Τα τουρνικέ στο μουσείο της Μεταπολίτευσης

Αλέξης Παπαχελάς, 2024-02-04

Πριν από αρκετό καιρό, στην προηγούμενη θητεία του, ο πρωθυπουργός...

Αλήθειες και μύθοι για το πακέτο Μπλίνκεν

Βασίλης Νέδος, 2024-02-04

Δεν έχουν ακόμη συμπληρωθεί παρά λίγες ημέρες από τη στιγμή...

Συνταγή της καταστροφής

Σταύρος Αραχωβίτης, 2024-02-04

Αυτές τις μέρες οι αγρότες βρίσκονται σε ένα πρωτόγνωρο...

Δημήτρης Σεβαστάκης

Πόροι και συνοδοιπόροι

Δημήτρης Σεβαστάκης, 2024-02-04

Το Συνέδριο περισσότερο θα πρέπει να αποκαταστήσει τη διαρρηγμένη...

Ευρωεκλογές: Η αξιολόγηση των ευρωβουλευτών και η «ψήφος διαμαρτυρίας»

Αντώνης Παπακώστας, 2024-02-04

Τον Ιούνιο, οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετέχουν...

Κώστας Καλλίτσης

Οι αόρατοι

Κώστας Καλλίτσης, 2024-02-04

Το δίδυμο της αποτυχίας: Μια προβληματική πολιτική συνδυασμένη...

×
×