ΣYN- ΣΥΡΙΖΑ. Το παράδοξο της ευρύτητας

Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣΚΟΠΟΣ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2009-07-12

Δημήτρης Χατζησωκράτης
Δημήτρης Χατζησωκράτης
1. Αν θα προσπαθούσε κανείς να περιγράψει σχηματικά τον προβληματισμό ενός/μίας αριστερού/ής, που παρακολουθεί τα μετεκλογικά τεκταινόμενα στο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ και στο ΣΥΡΙΖΑ και συμφωνεί γενικά με το σύστημα των απόψεων της ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ, θα διαπίστωνε: Μια πορεία προς την ίδια κατεύθυνση με την αναζήτηση των πολιτικών αιτίων της ήττας στις ευρωεκλογές- γραμμή, επιλογές και πολιτικές συμπεριφορές-, που άνοιξε ο Αλέκος Αλαβάνος, με τον ιδιαίτερα τραυματικό τρόπο της παραίτησης/ανάκλησης. Ταυτόχρονα μια ριζική διαφωνία με τις απόψεις του ιδίου για τα περί «κόκκινης κάρτας για την Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ», τα περί «εκλογής αντιπροσώπων, εκλογής συλλογικής ηγεσίας» καθώς και τα περί «μοναδικού κέντρου διεύθυνσης» στη γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη, μια κατά το μάλλον ή ήττον συμφωνία με τις επαναλαμβανόμενες, μέχρι τώρα, δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα περί «συμμαχικού σχήματος» ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς κάρτα μέλους, χωρίς ανάδειξη ηγεσίας μέσα από συνεδριακό σώμα κλπ. κλπ. Αλλά ταυτόχρονα και μια πλήρη διαφωνία στην διακηρυγμένη αντίληψή του ότι η πολιτική γραμμή της τελευταίας περιόδου ήταν κατά βάση η ορθή και ενδεδειγμένη και γι’ αυτό, παρά το «κάτω από τις προσδοκίες μας εκλογικό αποτέλεσμα» με αυτή συνεχίζουμε κάνοντας οργανωτικού χαρακτήρα διορθώσεις, στη ….λειτουργία των τάσεων, των κομματικών οργανώσεων, εκλέγοντας νέα Πολιτική Γραμματεία κλπ. κλπ.

2. Δεν υπάρχει ουδεμία αμφιβολία πως ο πολιτικός μας χώρος βιώνει μια κρίση πολλαπλών επιπέδων. Δεν θα μπορούσε να γινόταν και διαφορετικά μετά από μια, πρωτοφανή για την ιστορική του διαδρομή, μικρότερη εκλογική καταγραφή στις ευρωεκλογές από τις αμέσως προηγούμενες βουλευτικές. Θα ήταν σημαντικό λάθος αν επιχειρούσαμε στο όνομα μιας οιονεί προεκλογικής περιόδου να μη δώσουμε στους εαυτούς μας, συλλογικά, τη δυνατότητα ενός πολιτικού αναστοχασμού, τουλάχιστον για τα δύο τελευταία χρόνια.

3. Συμπορευόμαστε, τα τελευταία έξι χρόνια, με ένα ιδιότυπο πολιτικό συνεργατικό σχήμα, το ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα συμμετέχουν σε αυτόν δώδεκα συλλογικότητες και ένας σημαντικός αριθμός ανέντακτων της αριστεράς. Αναζητώντας τα αίτια της πρόσφατης ήττας μας, καλοπροαίρετα πολλοί/ες σύντροφοι/ισσες θέτουν ως ένα προαπαιτούμενο, ως μια μη αμφισβητούμενη αυταξία: Την ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ. Από εκεί και πέρα αναζητούν το τι έφταιξε, το τι πρέπει να διορθωθεί.

Υποστηρίζω ότι η ιδέα «να τα δούμε όλα από την αρχή» δεν πρέπει να είναι μια απειλή αλλά μια πραγματικά δημιουργική προσπάθεια. Επιδιώκουμε, πάντα ως ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, την ενότητα δυνάμεων της αριστεράς, πολλαπλά διαιρεμένης, όχι απλά και μόνο για να αποκτήσει ένα κρίσιμο μέγεθος αλλά για να προωθήσει ένα πολιτικό σχέδιο. Στο πολιτικό σχέδιο, που συντίθεται από προγραμματικές θέσεις, πολιτικές προτάσεις, και μεθόδους προώθησής τους, δεν είναι δεδομένο ότι μπορούν να συμφωνούν όλοι, όλα τα υπάρχοντα πολιτικά σχήματα και συλλογικότητες. Ούτε η συμφωνία αυτή θα είναι δεδομένη και στο διηνεκές. Στο όνομα της αναγκαίας και χρήσιμης, ιστορικά, ενότητας της αριστεράς, δεν είναι δυνατόν να κάνουμε …σκόντο και να παραβλέπουμε την ουσία. Την Πολιτική στόχευση.

4. Η σχέση ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ –ΣΥΡΙΖΑ διέπεται και από ένα …ΠΑΡΑΔΟΞΟ. Το ονομάζω το ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΗΤΑΣ. Ποτέ μέχρι τώρα ένας κεντρικός σχηματισμός (για τα ελληνικά δεδομένα βλέπε, ΚΚΕ, ΕΔΑ, ΚΚΕεσωτερικού,) δεν προχωρούσε σε ένα συμμαχικό σχήμα(βλέπε ΕΑΜ, ΠΑΜΕ, ΣΥΜΜΑΧΙΑ, ενιαίος ΣΥΝ) υποχρεωμένος να … «στενέψει» το πρόγραμμά του και τις πολιτικές του θέσεις. Τα συμμαχικά σχήματα είχαν πάντα πιο «ευρύχωρες» θέσεις που θα μπορούσαν να αγκαλιάζουν και να καλύπτουν ευρύτερα ακροατήρια. Συνήθως με όρους τρέχοντες και γεωγραφικούς, ανοίγονταν προς τα …δεξιά(δεξιότερα του κεντρικού σχηματισμού). Στον ΣΥΡΙΖΑ αυτό συμβαίνει στα υπόλοιπα έντεκα πολιτικά σχήματα εκτός του ΣΥΝ. Όλοι μπορούν να ισχυριστούν ότι συμμετέχουν σε ένα «μετωπικό σχήμα» ευρύτερο πολιτικά από αυτά, και άρα δεν πάνε με το μαξιμουμ των θέσεών τους. Ο ΣΥΝ όμως όχι! Συμμετέχει σε ένα σχηματισμό «στενότερο» πολιτικά, προγραμμματικά από αυτόν τον ίδιο! Ως πολιτική –προγραμματική πρόταση είναι ευρύτερος του… μετωπικού σχήματος στο οποίο συμμετέχει!!!

Για του λόγου το αληθές! Το προγραμματικό κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ, που εμφανίστηκε ως περιληπτικό, επί τα χείρω, των 15 σημείων καθώς και η ευρωδιακήρυξη, ήταν κείμενα στα οποία καταγράφονταν οι κοινοί τόποι των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ που διαμορφώνουν αυτό που ονομάζουν ως «αντισυστημική και αντικαπιταλιστική αριστερά». Και από την πλευρά μας, ως όλος ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, δεν έχουμε διατυπώσει τίποτα που να διαψεύδει ή να θέτει εν αμφιβόλω τον αυτοπροσδιορισμό αυτόν του ΣΥΡΙΖΑ!

Οι ιδιομορφίες στην πολιτική ζωή υφίστανται. Ουδέν μεμπτόν! Οφείλουμε όμως να τις αναγνωρίζουμε και αναγνωρίζοντάς τις να μην φαντασιωνόμαστε ότι θα μπορούν να ισχύσουν και εφαρμοστούν οργανωτικοπολιτικά σχήματα άλλων ιστορικών σχημάτων, άλλου βεληνεκούς και εύρους. Το παράδειγμα του ΕΑΜ, που τελευταία χρησιμοποιείται, είναι βέβαιο ότι αντενδείκνειται γιατί ως συμμαχικό σχήμα είναι στον… αντίποδα του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ.

5. Επιστρέφοντας και πάλι στα τρέχοντα πολιτικά ζητήματα. Επειδή όλοι/ες συμφωνούμε ότι οι πολιτικοί σχηματισμοί είναι αναγκαίοι για να εξυπηρετούν πολιτικές και πολιτικά σχέδια και όχι τα τελευταία να προσαρμόζονται-ακρωτηριάζονται προκειμένου να χωράνε όλοι-εντελώς σχετικό αυτό-, δεν θα ήταν σκοπιμότερο στον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ στη δημιουργική αυτή περίοδο του αναστοχασμού να αναδείξουμε τους κεντρικούς μας άξονες και να ξαναδούμε αν είναι δυνατόν και με ποιες δυνάμεις του υπάρχοντος ΣΥΡΙΖΑ μπορούμε να προχωρήσουμε τη νέα περίοδο;

Ως ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΠΤΕΡΥΓΑ, αποτιμώντας τα αποτελέσματα των εκλογών έχουμε αναδείξει και τα πεδία όπου πρέπει να επικεντρώσουμε την πολιτική μας στόχευση μπροστά και στις ιδιαιτέρως κρίσιμες επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Σχηματικά υπογραμμίζουμε την ανάγκη για :

-Επανασύνδεση με τις μεγάλες ανανεωτικές, σύγχρονες και δημοκρατικές αρχές που γέννησαν τη δική μας Αριστερά.

-Αριστερό ευρωπαϊσμό με διεκδικήσεις και προτάσεις για θεσμική συγκρότηση της Ε.Ε.

-Μεγάλη στροφή στην πολιτική και κοινωνική παρέμβαση. Νέο αριστερό μεταρρυθμισμό

-Αναζήτηση των πραγματικών συγκλίσεων ανάμεσα στις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, όπως αυτές εκφράζονται και δρουν στην κοινωνία μας. Δική μας εναλλακτική πρόταση εξουσίας, στηριγμένη σε μια νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία.

-Πολιτικό προσανατολισμό προς μια στρατηγικού χαρακτήρα συμμαχία με τους Οικολόγους –Πράσινους.

Είναι εντελώς προφανές ότι στο πεδίο αυτό θα ήταν απολύτως γόνιμη και η πλέον οξεία αντιπαράθεση.

Θα ήθελα να ελπίζω ότι η ΚΠΕ του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, που συνεχίζεται

την ώρα που διαβάζονται οι γραμμές αυτές, προς μια τέτοια κατεύθυνση θα κινείται …

Θέματα επικαιρότητας: Ευρωεκλογές 2009

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Σοβαρό πολιτικό λάθος διέπραξε ο Π. Kοροβέσης

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2009-08-30

Το όλο θέμα έρχεται στην επικαιρότητα σήμερα, εκτιμούμε...

Περισσότερα
Δημήτρης Χατζησωκράτης

ΣYN- ΣΥΡΙΖΑ. Το παράδοξο της ευρύτητας

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2009-07-12

Η σχέση ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ –ΣΥΡΙΖΑ διέπεται και από ένα …ΠΑΡΑΔΟΞΟ....

Περισσότερα
Φώτης Κουβέλης

Μη σηκωθεί άλλη ’κόκκινη κάρτα’...

Φώτης Κουβέλης, 2009-07-06

Μεγάλη στροφή και αντιμετώπιση των προβλημάτων με πολιτικούς...

Περισσότερα
Φώτης Κουβέλης

Δεν γνώριζα την πρόσκληση προς ΚΚΕ

Φώτης Κουβέλης, 2009-06-14

Να «βγάλει τις ωτασπίδες» και να αφουγκραστεί τα μηνύματα...

Περισσότερα
Ελίζα Παπαδάκη

Συντηρητική στροφή

Ελίζα Παπαδάκη, 2009-06-10

Τούτη η βαθιά οικονομική κρίση που ζει ο κόσμος έχει ένα...

Περισσότερα

Γιατί αποδοκιμάστηκε (και) ο ΣΥΡΙΖΑ

Προκόπης Δούκας, 2009-06-10

Από αυτό εδώ το βήμα (“Cheeprah opos Oprah?”, τ. 201) η υπεράσπιση ενός...

Περισσότερα

Το κόμμα μας υπέστη σοβαρή πολιτική ήττα

Άννα Φιλίνη, 2009-06-09

Η Άννα Φιλίνη σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό...

Περισσότερα
Γιάννης Βούλγαρης

Προεκλογικές σημειώσεις 2009

Γιάννης Βούλγαρης, 2009-05-30

«H καλυτερη δημοσκοπηση ειναι η καλπη» λεει μια τρεχουσα...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Μια εβδομάδα μετά, 99 ημέρες πριν

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2024-03-01

Μια εβδομάδα μετά το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά και ενενήντα...

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Περί εσωστρέφειας και εξωστρέφειας

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2024-03-02

Kρίνοντας από όσα ακούστηκαν και γράφτηκαν από την εμφάνιση...

Παύλος Τσίμας

Καίγοντας εμπιστοσύνη

Παύλος Τσίμας, 2024-03-02

Την πρώτη φορά που μια δημοσκόπηση έθεσε το ερώτημα «πόση...

Αλ. Τσίπρας: Θυμωμένος; Απογοητευμένος; Ανακουφισμένος;

Τάσος Παππάς, 2024-03-02

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο για ιστορικές φράσεις που περιλαμβάνουν...

Σόσιαλ μίντια και φενάκες εν αφθονία

Παντελής Μπουκάλας, 2024-02-20

Από τον πλατωνικό «Φαίδρο» διδαχτήκαμε να είμαστε επιφυλακτικοί...

Γιατί υποχώρησε το κράτος δικαίου στην Ελλάδα;

Παύλος Ελευθεριάδης, 2024-02-17

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 7ης Φεβρουαρίου...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Στροφή σε ένα νέο, υγιές παραγωγικό μοντέλο

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-02-15

Η κυβέρνηση της ΝΔ μετά τις εκλογές και το 41%, που το θεώρησε...

Δημοκρατική αφύπνιση

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2024-02-11

Να που φτάσαμε να πρέπει να (ξανα)μάθουμε να κουβεντιάζουμε...

Γιώργος Σιακαντάρης

Μια συζήτηση: Αγαθούληδες ή πονηρούληδες;

Γιώργος Σιακαντάρης, 2024-02-11

Η προγραμματισμένη συζήτηση της Έφης Αχτσιόγλου, του Διονύση...

Εξωτερική πολιτική σε έναν απρόβλεπτο κόσμο

Λουκάς Τσούκαλης, 2024-02-10

Το παγκόσμιο οικοδόμημα στην εποχή της αμερικανικής παντοδυναμίας...

Ένας νέος αστερισμός;

Παύλος Τσίμας, 2024-02-10

Το βράδυ των εκλογών του 1981- αφηγείται ο Μίμης Ανδρουλάκης...

Πάνος Σκοτινιώτης

Ζητείται εναλλακτική

Πάνος Σκοτινιώτης, 2024-02-09

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 68 χρόνια από τις εκλογές...

×
×