Δεν θα δεχτούμε κακή λύση

Άντρος Κυπριανού, Συνέντευξη στον Γιώργο Μελιγγώνη, Κυριακάτικη Αυγή, Δημοσιευμένο: 2010-01-17

"Ο κ. Ταλάτ δεν έχει αξιοποιήσει τα περιθώρια που έχει", σημειώνει στην "Αυγή της Κυριακής" ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, επιμένοντας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. “Αν τερματιστεί η πορεία της Τουρκίας, δεν θα έχει κανένα κίνητρο να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού”, εκτιμά χαρακτηριστικά, ενώ δηλώνει πως αν εκλεγεί τον Απρίλιο στα Κατεχόμενα ο Ντ. Έρογλου, “οι εξελίξεις θα είναι πάρα πολύ αρνητικές”.

* Είστε ένα χρόνο στην ηγεσία του ΑΚΕΛ. Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή που ζήσατε;

Η πιο κρίσιμη και καθοριστική για το μέλλον της Κύπρου είναι η περίοδος που διερχόμαστε τώρα. Καταβάλλεται μια εντατική προσπάθεια από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που υπάρχουν στις συνομιλίες και λυπάμαι που δεν υπάρχει η απαραίτητη ανταπόκριση από την τουρκική πλευρά. Δυστυχώς δεν υπάρχει και η απαραίτητη ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο, στην ελληνοκυπριακή κοινότητα, η οποία χρειάζεται για να μπορέσουμε πολύ πιο αποτελεσματικά να διεκδικήσουμε τα δίκαιά μας στο δύσκολο πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί.

* Κριτική στον πρόεδρο Χριστόφια διατυπώνουν και τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Φοβάστε εσωτερικά “εμπόδια” στην πορεία επίλυσης του Κυπριακού;

Η άσκηση κριτικής από τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση είναι δυστυχώς σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Δεν έχουμε καταφέρει να λειτουργήσουμε ακόμα ως κυβέρνηση συνεργασίας και αυτό οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στο ότι τα κόμματα δεν έχουν συνειδητοποιήσει πλήρως τον ρόλο τους ως κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν αδυναμίες και ελλείψεις που πρέπει να δούμε, αλλά έχει τεράστια σημασία να λειτουργούν τα κόμματα στο πλαίσιο που καθορίζεται από τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση. Ανησυχούμε γι’ αυτή την κατάσταση. Πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε η συνεργασία να τεθεί στη σωστή βάση. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε μαζί.

* Αισθάνεστε ότι το ΑΚΕΛ έχει υποστεί τη φθορά της κυβερνητικής θητείας;

Αυτά δεν τα λένε οι μετρήσεις της κοινής γνώμης. Αντιθέτως, λένε ότι το κόμμα μας παραμένει πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των Κύπριων ψηφοφόρων και εκτιμάται η γενικότερη προσφορά του και η προσπάθεια που καταβάλλει και σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό και σε ό,τι αφορά στα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης.

* Στην Ελλάδα υπάρχουν διάχυτες ορισμένες εντυπώσεις, όπως, για παράδειγμα, ότι οι Ελληνοκύπριοι προτιμούν τη διατήρηση του status quo από μία συμφωνία λύσης, για να μην αλλάξει ο τρόπος ζωής τους. Τι απαντάτε;

Έχουμε συμφωνήσει από το 1977 με τη διεθνή κοινότητα ένα πλαίσιο, μέσα στο οποίο πρέπει να επιδιώξουμε τη λύση στο Κυπριακό. Εμείς θεωρούμε ότι αυτή είναι η ενδεδειγμένη επιλογή για να επανενώσουμε την πατρίδα μας. Υφιστάμενη κατάσταση σημαίνει διαιώνιση της διχοτόμησης και παράταση της υφιστάμενης κατάστασης σημαίνει διολίσθηση προς de jure διχοτόμηση. Και αυτό θα συσσωρεύσει πάρα πολλά κακά στην Κύπρο και στον λαό μας. Γι’ αυτό επιμένουμε ότι κανένας δεν μπορεί να συμβιβαστεί με την υφιστάμενη κατάσταση. Ο αγώνας θα πρέπει να είναι για να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια και οι δυσκολίες και να πετύχουμε τη λύση που έχουμε συμφωνήσει.

* Ακόμη κι αν πολλοί σας κατηγορούν ότι θα προτιμούσατε μια “κακή λύση” από το να μείνει η κατάσταση ως έχει;

Δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχτούμε κακή λύση. Η κακή λύση είναι το ίδιο κακή όσο και η διαιώνιση της υφιστάμενης κατάστασης. Για εμάς, η επιλογή δεν είναι μεταξύ της υφιστάμενης κατάστασης και μιας κακής λύσης. Η επιλογή είναι μεταξύ της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και της διχοτόμησης.

* Άλλη μία εντύπωση που υπάρχει στην Ελλάδα είναι ότι το Κυπριακό δεν πρέπει να λυθεί, γιατί θα σπάσει το αρραγές εθνικό μέτωπο έναντι της Τουρκίας. Επ’ αυτού τι λέτε;

Νομίζω ότι τυχόν επίλυση του Κυπριακού θα διευκολύνει τη σχέση της Τουρκίας με την Ελλάδα και θα αποτελέσει την αρχή και για σταδιακή επίλυση και των διενέξεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Δεν συμφωνώ, λοιπόν, με την άποψη ότι αυτό θα σπάσει το αρραγές μέτωπο Ελλάδας και Κύπρου.

* Λέγεται επίσης ότι δεν έχει σημασία αν απέναντί σας είναι ο Ντενκτάς, ο Ταλάτ ή ο Έρογλου, γιατί από πίσω θα είναι πάντα η Τουρκία. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;

Είναι σωστή η άποψη που λέει ότι η Τουρκία έχει τον καθοριστικό ρόλο σε ό,τι αφορά στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού. Από εκεί και πέρα, όμως, είναι πολύ λανθασμένη η αντίληψη ότι Ταλάτ και Έρογλου είναι το ίδιο ή ότι ο Ταλάτ δεν μπορεί, αν επιθυμεί, να επιδράσει και να επηρεάσει τις αποφάσεις της Τουρκίας. Τέτοια περιθώρια υπάρχουν, αλλά θεωρούμε ότι ο κ. Ταλάτ δεν τα έχει αξιοποιήσει. Μπορεί να τα αξιοποιήσει. Πρέπει, βέβαια, να πείσουμε την Τουρκία ότι είναι και προς δικό της όφελος η λύση στο Κυπριακό. Και θα πρέπει αυτό να το επιδιώξουμε σε συνεργασία με την Ελλάδα, γιατί δυστυχώς η Τουρκία δε δέχεται να συζητήσει μαζί μας.

* Από τη μια, δεν δέχεστε ενδιάμεση λύση ώς τον Μάρτιο. Από την άλλη, υπάρχει μία δυναμική στα κατεχόμενα υπέρ του Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος τάσσεται υπέρ της “συμφωνημένης διχοτόμησης”. Φοβάστε ότι, αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, θα πάει πολλά βήματα πίσω το Κυπριακό;

Αν εκλεγεί ο κ. Έρογλου, ανεξάρτητα αν θα υπάρχει ή όχι ενδιάμεση λύση, οι εξελίξεις θα είναι πάρα πολύ αρνητικές. Μπορεί να μας δοθεί η ευκαιρία να αναδείξουμε τις ευθύνες της τουρκικής πλευράς για το αδιέξοδο πιο εύκολα, όμως δυστυχώς θα επηρεάσει πολύ αρνητικά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

* Βλέπετε τον Ταγίπ Ερντογάν να έχει στρατηγική επίλυσης του Κυπριακού;

Νομίζω ότι ο κ. Ερντογάν αυτή τη στιγμή ενδιαφέρεται να ξεφορτωθεί το Κυπριακό. Δεν είναι έτοιμος να συγκρουστεί με το τουρκικό κατεστημένο για χάρη του Κυπριακού. Οπότε, θα πρέπει να έχει κάποια ανταλλάγματα που θα τον διευκολύνουν να συγκρουστεί με το κατεστημένο, παρουσιάζοντας στον τουρκικό λαό κάποια ανταλλάγματα για τυχόν λύση στο Κυπριακό. Τα ζητήματα είναι αρκετά μπλεγμένα και αυτή τη στιγμή δυστυχώς δεν διαφαίνεται να υπάρχουν τέτοια δεδομένα που να ενθαρρύνουν τον κ. Ερντογάν να προβεί σε παραχωρήσεις και θα πρέπει να δούμε πώς θα εργαστούμε για τη διαμόρφωση αυτών των δεδομένων.

* Σε αυτή τη συγκυρία, φαίνεται ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας δεν είναι πολύ δημοφιλής ιδέα στην Ευρώπη. Τι αντίκτυπο θεωρείτε ότι έχει στο Κυπριακό το “πάγωμα” της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας;

Θεωρώ ότι θα έχουμε περισσότερα προβλήματα. Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας μπορεί να αποτελέσει ένα κίνητρο για τη χώρα, αν υπάρχει μία συνεπής και απαιτητική προσέγγιση από την Ε.Ε. έναντι της Τουρκίας. Εάν τερματιστεί αυτή η πορεία, πολύ φοβάμαι ότι η Τουρκία δεν θα έχει κανένα κίνητρο να συμβάλει στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

* Πώς σας φαίνεται η εμπειρία από τη συμμετοχή σας στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς;

Είναι μια πολύ χρήσιμη εμπειρία, έχουμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις με πάρα πολλά κόμματα γύρω από ζητήματα που αφορούν όχι μόνο την Ε.Ε., αλλά και το εθνικό επίπεδο, όπως και προβλήματα παγκόσμιας κλίμακας. Κανένα κόμμα δεν μπορεί από μόνο του να διαμορφώσει ολοκληρωμένες απόψεις και προτάσεις για όλα τα ζητήματα. Χρειάζεται να υπάρχει αυτή η ανταλλαγή απόψεων, ο προβληματισμός και η συνεργασία με αυτά τα κόμματα, για να καταφέρουμε από κοινού να προωθήσουμε κάποιους στόχους.

* Στην Αθήνα αρκετά ΜΜΕ υποστήριξαν, χωρίς να έχουν στοιχεία, ότι η δολοφονία του Άντη Χατζηκωστή έχει πολιτικά κίνητρα.

Η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι είναι πολύ απομακρυσμένο το ενδεχόμενο να είναι πολιτικά κίνητρα πίσω από αυτή την υπόθεση. Για εμάς τους πολιτικούς θα ήταν πολύ πιο φρόνιμο να αναμένουμε τη διαλεύκανση της υπόθεσης, προτού τοποθετηθούμε. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι έχει γίνει ένα αποτρόπαιο έγκλημα, απαράδεκτο για μία σύγχρονη κοινωνία. Ένα έγκλημα που συνολικά η κοινωνία πρέπει να απαιτήσει να διαλευκανθεί και να τιμωρηθούν οι ένοχοι παραδειγματικά.

Θέματα επικαιρότητας: Κυπριακό

Το κενό της παγωμένης διένεξης

Κυριάκος Πιερίδης, 2024-01-28

Από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου...

Περισσότερα

Νέα πρωτοβουλία με αμυδρές ελπίδες

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-12-23

Το 2023 κλείνει με αμυδρές ελπίδες για το Κυπριακό. Κατά το...

Περισσότερα

Πού βαδίζει ο Χριστοδουλίδης με το Κυπριακό;

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-05-27

Στους τρεις μήνες αφότου ανέλαβε την εξουσία, ο νέος πρόεδρος...

Περισσότερα

Η δύναμη των πολιτών στη μοιρασμένη Κύπρο

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-04-15

Αυτές τις ημέρες του Πάσχα, πριν από 20 χρόνια, άνοιξε το...

Περισσότερα

Το Κυπριακό από την οπτική των Ευρωπαίων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-03-25

Στις Βρυξέλλες κυκλοφορούν δύο παράλληλες αναγνώσεις γύρω...

Περισσότερα

Τι θα κάνει με το Κυπριακό ο νέος Κύπριος πρόεδρος;

Κυριάκος Πιερίδης, 2022-10-23

Η ανάληψη πρωτοβουλίας για επιστροφή στο τραπέζι του ΟΗΕ...

Περισσότερα

Η λύση του Κυπριακού ξεθωριάζει

Κυριάκος Πιερίδης, 2022-10-02

Οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας οξύνονται συνεχώς και πλέον...

Περισσότερα

Με «ήσυχη συνείδηση» στη διχοτόμηση;

Κυριάκος Πιερίδης, 2022-07-23

Τις ημέρες των επετείων του μαύρου Ιούλη του ’74, ο πρόεδρος...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

2024-05-21

Θεωρώ ότι υπάρχει κοινωνικό αίτημα του προοδευτικού κόσμου...

Νίκος Κοτζιάς

H σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-19

Η συμφωνία των Πρεσπών έλυσε έναν γόρδιο δεσμό με θάρρος....

Θόδωρος Τσίκας

Το καλό κλίμα είναι θετικό, αλλά χρειάζεται και επίλυση

Θόδωρος Τσίκας, 2024-05-13

Η συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη στην Άγκυρα πήγε θετικά,...

Είναι επείγουσα ανάγκη να υπερασπιστούμε την Συμφωνία των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-05

Ας κινητοποιηθούμε όλοι για να υπερασπιστούμε την Συμφωνία...

Όχι κύριε Νετανιάχου

Όχι κύριε Νετανιάχου

2024-04-26

Ο γερουσιαστής και ακτιβιστής Μπέρνι Σάντερς, (την ώρα που...

Γιάννης Βούλγαρης

Μια επέτειος για 70+ ή μια υπόμνηση;

Γιάννης Βούλγαρης, 2024-04-20

...Στις ιστορικά σημαδιακές μέρες όπως η αυριανή, επαναλαμβάνουμε...

Ο ιπτάμενος δίσκος

Παύλος Τσίμας, 2024-05-18

Τι είναι η μεταπολίτευση; Μια εορταστική στιγμή, εκείνο...

Γιατί ανεβαίνει η ακροδεξιά;

Παύλος Τσίμας, 2024-04-27

Που είναι πιθανότερο να συναντήσει κανείς μετανάστες στον...

Τα τανκς με τα γαρίφαλα

Γιώργος Καπόπουλος, 2024-04-26

Πριν από πενήντα χρόνια η Λισαβόνα μόλις ξυπνούσε και όσοι...

Το χαλί

Μιχάλης Μητσός, 2024-04-24

Aυτοί οι μπαγάσηδες οι δικαιωματιστές παντού έχουν διεισδύσει...

Σπύρος Δανέλλης

Ψηφαλάκια ή γνώση και ικανότητες;

Σπύρος Δανέλλης, 2024-04-24

Τον Φεβρουάριο του 2014, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση...

Θόδωρος Τσίκας

Οι «κόκκινες γραμμές» Ισραήλ-Ιράν

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-20

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα χτυπήματα μεταξύ Ιράν και...

×
×