Πολυφωνία, σεβασμός, πρόοδος…

Ειρήνη Παξινού-Βαφειάδου, Δημοσιευμένο: 2010-01-18

Η ανανεωτική αριστερά έχει αποτελέσει και εξακολουθεί να αποτελεί το ριζοσπαστικό και δημοκρατικό κομμάτι της Ελληνικής πολιτικής σκηνής. Το κόμμα το οποίο έχει δεσμευτεί να εκφράζει τις ιδέες του ανανεωτικού χώρου της αριστεράς, ο ΣΥΝ, έχει καινοτομήσει στο εσωτερικό του κάνοντας της πολυφωνία σημαία του και τη δημοκρατία πολιτική του εσωτερικά και κοινωνικά. Υπάρχουν όρια στη δημοκρατία του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ;

Η ένταξη μου στη νεολαία του ΣΥΝ ήταν αποτέλεσμα προσεκτικής σκέψης, μελέτης των ιδεών του κόμματος και ταύτισης με τον τρόπο έκφρασης των ιδεών και των θέσεων μας. Ο πολιτικός πολιτισμός που διακρίνει τον χώρο μας είναι αξιέπαινος και η κατάλυση του αδιανόητη. Εκτιμώ ότι για τον λόγο αυτό η κριτική πικρίας προς τον σ. Λεωνίδα Κύρκο από συντρόφους ήταν λανθασμένη όπως και η αιτία της (η μη πρόσκληση στον πρόεδρο του ΣΥΝ σ. Αλέξη Τσίπρα σε πρόσφατη εκδήλωση που διοργάνωσε ο πρώτος).

Ο σ. Λεωνίδας δεν μπορεί να κατηγορείται για την επιλογή του αυτή από τη στιγμή που δεν αποτελεί μέλος του ΣΥΝ. Επιπλέον, η απεύθυνση του Λεωνίδα σε κόσμο στο πνεύμα της εθνικής συνεννόησης δεν μπορεί να είναι κατακριτέα έστω και αν ορισμένοι διαφωνούν με την συγκεκριμένη άποψη. Η εκδήλωση αυτή άλλωστε δεν έγινε με σκοπό τη συναίνεση! Ας μην ξεχνάμε ακόμα την προσφορά του σ. Λεωνίδα και τον σεβασμό με τον οποίο πρέπει να απευθυνόμαστε στο πρόσωπο του και τις επιλογές του, έστω και αν εκείνες δεν μας βρίσκουν σύμφωνους. Κλείνοντας λοιπόν αυτό το θέμα και πριν συνεχίσω την σκέψη μου οφείλω να θυμίσω ότι ο λόγος της εκδήλωσης βρίσκει σύμφωνους συντρόφους μέλη του ΣΥΝ.

Η πολυτασικότητα και η πολυφωνία είναι καταστατικά θεμελιωμένες στο εσωτερικό του ΣΥΝ και η συνδιαμόρφωση των θέσεων τείνει σε θετικά αποτελέσματα και στη παραγωγή της πολιτικής του κόμματος μας. Είναι ένα κεκτημένο του ΣΥΝ το οποίο δυστυχώς δεν έχει θεμελιωθεί στη νεολαία του. Ορισμένοι σύντροφοι της νεολαίας (τοποθετώ και τον εαυτό μου μέσα σε αυτούς) δεν εκπροσωπούνται δια εκλεγμένου αντιπροσώπου ούτε στη γραμματεία της νεολαίας αλλά, ούτε και στο κεντρικό συμβούλιο. Το γεγονός αυτό με κάνει να απορώ, για ποιο λόγο το καταστατικό της νεολαίας ΣΥΝ δεν συμπεριλαμβάνει την θεσμοθέτηση επίσημων τάσεων;

Ο πλουραλισμός στις απόψεις και τις θέσεις στο εσωτερικό της νεολαίας περιορίζεται μόνο στις τοπικές της κινήσεις, δεδομένο θλιβερό αλλά αναστρέψιμο. Η οριζόντια επικοινωνία μεταξύ των μελών και η διακίνηση ιδεών από την βάση προς την βάση έχει κολλήσει μαζί με το δελτίο εσωτερικού διαλόγου. Τα παραπάνω με καθιστούν ηθικά και πολιτικά στη θέση να σκεφτώ κάποια λύση για την αντιμετώπιση των πρακτικών αυτών προβλημάτων της οργάνωσης μας. Η λύση αυτή δεν μπορεί να είναι διαφορετική από την καταστατική θεσμοθέτηση των τάσεων και στη νεολαία του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ!

Τα δείγματα γραφής του κόμματος σχετικά με την ύπαρξη τάσεων στο εσωτερικό του μπορούν να αποτελέσουν καλό παράδειγμα σχετικά με το τι είναι ωφέλιμο και τι όχι, και η νεολαία να αποφύγει τυχόν προβλήματα με την εξέλιξη αυτή. Οι περιστάσεις μας αναγκάζουν να αλλάζουμε αλλά, οι αλλαγές μας πρέπει να προηγούνται των περιστάσεων και όχι να έπονται. Ας καινοτομήσουμε σύντροφοι και πάλι και να συνεχίσουμε να ακούμε ώστε να ακουγόμαστε και εμείς!

Παξινού-Βαφειάδου Ειρήνη

Μέλος Νεολαίας ΣΥΝ

Π.Κ. Ηρακλείου Κρήτης

Άρθρα/ Κίνηση Ιδεών

Αυτοκίνητο που μαρσάρει μέσα στη λάσπη

Τάσος Τσακίρογλου, 2023-09-29

Η διάκριση Δεξιάς - Αριστεράς

Θανάσης Γιαλκέτσης, 2023-07-08

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Το ύφος και το βάθος

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-07-08

Ορντολιμπεραλισμός, κοινωνική οικονομία της αγοράς και σοσιαλδημοκρατία

Θεόδωρος Ν. Τσέκος, 2023-06-20

Αντώνης Λιάκος

Η Δικαιοσύνη και το βάρος της Ιστορίας

Αντώνης Λιάκος, 2023-06-13

Το ήθος ως αίσθημα

Ευάγγελος Αυδίκος, 2023-06-13

Γιώργος Σιακαντάρης

Πότε αποτυγχάνουν οι δημοκρατίες;

Γιώργος Σιακαντάρης, 2023-04-26

Πράσινες, μπλε και κόκκινες γραμμές

Τάσος Παππάς, 2023-03-01

Συνηγορία υπέρ των διαπραγματεύσεων

Γιούργκεν Χάμπερμας, 2023-02-19

Με δόλωμα τον φόβο, όπως πάντα

Τάσος Παππάς, 2023-01-24

Πώς πεθαίνουν οι δημοκρατίες

Νίκος Μαραντζίδης, 2023-01-15

Σταύρος Ζουμπουλάκης

Η Ευρώπη ως ερώτημα

Σταύρος Ζουμπουλάκης, 2023-01-15

×