Τρεις άξονες πολιτικής δράσης

Κώστας Κάρης, Κυριακάτικη Αυγή, Δημοσιευμένο: 2010-02-14

Τους φάγαμε τους μήνες με λόγια γύρω από τα ελλείμματα, για να φθάσουμε πια στην -προαναγγελθείσα- επιτροπεία των δημοσίων οικονομικών μας, υπό την απειλή της ασυγκράτητης διεθνούς τοκογλυφικής κερδοσκοπίας. Η κυβέρνηση, ανίκανη να αντιδράσει στον ορυμαγδό των πιέσεων, διαπραγματεύεται με τις ηγεσίες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών ό,τι δεν διαπραγματεύεται μέσα στη χώρα: τα μέτρα της οικονομικής της πολιτικής.

Αντί διαδικασιών ανοιχτού, διαφανούς κοινωνικού και πολιτικού διαλόγου στη χώρα, διαπραγματεύεται τα μέτρα μυστικά με τα διεθνή οικονομικά κέντρα, λες και αυτοί θα πληρώσουν! Και τα ευρωπαϊκά κέντρα εξουσίας, αντί να σπεύδουν εγκαίρως προς μια λελογισμένη στήριξη, ανέχονται τις κερδοσκοπικές επιθέσεις, προφανώς γιατί θεωρούν ότι δεν τους αφορά. Και όταν η κρίση αρχίζει να τους αφορά, επιμένουν ότι εκείνοι είναι ικανότεροι να κυβερνήσουν την Ελλάδα...

Όσο κανείς δεν μπορεί να κρύψει τα παραπάνω -όπως και τις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή-, άλλο τόσο είναι προφανής ο εξαιρετικά επείγων βραχυπρόθεσμος στόχος της κυβέρνησης να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου τους επόμενους μήνες. Ο στόχος είναι ορθός -και από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων-, γιατί τα υπέρογκα επιτόκια του περασμένου μήνα θα τα πληρώνουμε όλοι εμείς (τουλάχιστον) επι πέντε χρόνια. Από εδώ και πέρα όμως έχουμε μεγάλα προβλήματα:

Πρώτον, σε αντάλλαγμα, η κυβέρνηση υποθηκεύει τη μεσοπρόθεσμη οικονομική πολιτική, τις δυνατότητες άσκησης κοινωνικής -και όχι πελατειακής- πολιτικής. Ή, τουλάχιστον, δεν είναι σε θέση να δώσει καμιά εγγύηση για το μέλλον.

Δεύτερον, τα υπέρογκα επιτόκια δεν θα τα πληρώσουμε όλοι το ίδιο: Όποιος φοροδιαφεύγει πληρώνει μόνον μέσω των έμμεσων φόρων (αν τους αποδίδει και αυτούς). Η φοροδιαφυγή, αλλά και οι νόμιμες φοροαπαλλαγές, ακυρώνουν τον στοιχειώδη αναλογικό χαρακτήρα στον επιμερισμό των βαρών και εκ συστήματος οδηγούν στην επιπλέον επιβάρυνση όσων ήδη πληρώνουν.

Τα προβλήματα αυτά δεν θα τα λύσουμε με το σύνθημα της κατάργησης του Συμφώνου Σταθερότητας, όπως προτείνει η ομάδα Αλαβάνου (στην οποία μετέχουν και τα κεντρικά πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ) είτε με τον στόχο του μπλοκαρίσματος των μέτρων που πρότεινε η ηγεσία του ΣΥΝ. Αυτές οι πολιτικές δεν λύνουν ούτε το βραχυπρόθεσμο πρόβλημα δανεισμού ούτε δίνουν απάντηση στις μεσοπρόθεσμες ανάγκες αλλαγών και ανακατανομών. Όταν δεν μιλάμε για τα δύσκολα, για την ανάγκη να πληρώσουν όσοι σήμερα δεν πληρώνουν όσο τους αναλογεί, δεν υπάρχει φως.

Όταν δεν επικρίνουμε το πώς κατανέμονται σήμερα οι δαπάνες, αλλά ψάχνουμε τρόπους για να διατηρηθούν οι σημερινές ισορροπίες γύρω από το κράτος, δεν προτείνουμε άλλη διαχείριση, ανεχόμαστε τη σημερινή. Οι δυνάμεις της εργασίας δεν μπορούν να αναπτύξουν κοινούς αγώνες ανακατανομής μαζί με τις δυνάμεις και τους ωφελημένους της φοροδιαφυγής, της κρατικής-κομματικής “πελατείας” . Λογικότερη, παραγωγικότερη επιλογή είναι να οργανωθούν η απάντηση και οι αγώνες γύρω από τρεις κατευθύνσεις :

Δίκαιη κατανομή των βαρών. Βάρη θα υπάρξουν, θέλουμε δεν θέλουμε. Κεντρικό ζήτημα είναι πώς θα κατανεμηθούν ανάμεσα στην αμοιβή της εργασίας και στα εισοδήματα από κεφάλαια. Θα υπάρξει δυναμική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής; Θα αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές επιπτώσεις από τη διόγκωση της ανεργίας; Πόσο θα φορτωθούν υποχρεώσεις οι επόμενες γενιές;

Εγγυήσεις για το πού θα πάνε τα χρήματα μετά. Θα ενισχυθούν οι δραστηριότητες κοινωνικού κράτους ή θα σπαταληθούν και πάλι σε πελατειακές εξυπηρετήσεις ημετέρων; Ποιοι νέοι εσωτερικοί κοινωνικοί έλεγχοι θα καθιερωθούν στη διαχείριση του Δημοσίου; Πόσες θα είναι οι δημόσιες επενδύσεις;

Η αναπτυξιακή στροφή πώς θα προετοιμαστεί και προς ποιες κατευθύνσεις θα προσανατολιστεί; Οι επικρίσεις που διατυπώνονται για τα δημοσιονομικά μέτρα ορθά εντοπίζουν τον κίνδυνο της μακροχρόνιας ύφεσης. Όμως η απάντηση δεν μπορεί να είναι η συντήρηση παραγωγικών και διαχειστικών προτύπων που στηρίζονται στη φθηνή εργασία, την εργασία χαμηλής παραγωγικότητας και την ραγδαία φθορά του περιβάλλοντος.

Με πολιτικές γύρω από αυτές τις κατευθύνσεις μπορούν να οργανωθούν κοινωνικές συμμαχίες, ενωτικές, αποτελεσματικές. Πολιτικές διέξοδοι από τις ακραίες εντάσεις που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει. Έτσι μπορούν να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες και δράσεις σε συνεργασία με ευρωπαικές δυνάμεις για να τονιστεί η επείγουσα ανάγκη πολιτικής ενοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κοινή πολιτική ευθύνη για τις συνθήκες της ζωής όλων των Ευρωπαίων. Καθώς με τη δημοσιονομική κρίση καταρρέει ένα μοντέλο πολιτικής και διαχείρισης, καθώς στήνεται χορός δισεκατομμυρίων και δοκιμάζεται η νεοφιλελεύθερη νοοτροπία στα όργανα της Ευρ. Ένωσης, πρώτη προτεραιότητα είναι η διαμόρφωση εναλλακτικών πολιτικών, η χάραξη νέας, δίκαιης πορείας για τη χώρα.

Δίκαιη κατανομή βαρών, εγγυήσεις για το μέλλον, ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον. Αυτές είναι οι κατευθύνσεις μιας σύγχρονης, αποτελεσματικής, ενωτικής αριστερής αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης.

Θέματα επικαιρότητας: Οικονομική κρίση

Φίλιππος Σαχινίδης

Προοδευτικές προτάσεις για την οικονομία σε συνθήκες permcrisis

Φίλιππος Σαχινίδης, 2022-11-21

H λέξη της χρονιάς για το 2022 σύμφωνα με το λεξικό Collins είναι...

Περισσότερα
Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Η αδιέξοδη οικονομική πολιτική θα φέρει λουκέτα και ανεργία

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2021-02-02

Η πανδημία του Covid19 άλλαξε ριζικά τα δεδομένα παγκοσμίως...

Περισσότερα
Γιάννης Βούλγαρης

Τι μαθαίνουμε από την τριπλή κρίση;

Γιάννης Βούλγαρης, 2020-09-12

Λίγες ήταν ευτυχώς οι φορές που η μεταπολιτευτική Ελλάδα...

Περισσότερα

Εικόνα δύσβατης πορείας

Αντώνης Παπαγιαννίδης, 2020-06-25

Είναι αλήθεια πως στην Ελληνική πραγματικότητα συχνά υπάρχει...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Από τη χαμένη 10ετία, μην πάμε στη χαμένη γενιά

Κώστας Καλλίτσης, 2020-05-10

Η καταιγίδα έχει όνομα, λέγεται ανεργία. Και θα είναι σφοδρή....

Περισσότερα
Αντώνης Λιάκος

Πλοήγηση μέσω κρίσεων

Αντώνης Λιάκος, 2020-05-03

Η τωρινή κρίση της πανδημίας, και η οικονομική που σέρνει...

Περισσότερα

Μειώστε τους φόρους στους μισθωτούς

Αντώνης Καρακούσης, 2019-10-20

Η μακρόχρονη κρίση και το πλήθος των μέτρων, μνημονιακών...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Τα πρωτογενή πλεονάσματα πριν και τώρα

Κώστας Καλλίτσης, 2019-04-27

Το 2016 είχαμε δεσμευτεί να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Σόσιαλ μίντια και φενάκες εν αφθονία

Παντελής Μπουκάλας, 2024-02-20

Από τον πλατωνικό «Φαίδρο» διδαχτήκαμε να είμαστε επιφυλακτικοί...

Γιατί υποχώρησε το κράτος δικαίου στην Ελλάδα;

Παύλος Ελευθεριάδης, 2024-02-17

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 7ης Φεβρουαρίου...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Στροφή σε ένα νέο, υγιές παραγωγικό μοντέλο

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-02-15

Η κυβέρνηση της ΝΔ μετά τις εκλογές και το 41%, που το θεώρησε...

Δημοκρατική αφύπνιση

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2024-02-11

Να που φτάσαμε να πρέπει να (ξανα)μάθουμε να κουβεντιάζουμε...

Γιώργος Σιακαντάρης

Μια συζήτηση: Αγαθούληδες ή πονηρούληδες;

Γιώργος Σιακαντάρης, 2024-02-11

Η προγραμματισμένη συζήτηση της Έφης Αχτσιόγλου, του Διονύση...

Εξωτερική πολιτική σε έναν απρόβλεπτο κόσμο

Λουκάς Τσούκαλης, 2024-02-10

Το παγκόσμιο οικοδόμημα στην εποχή της αμερικανικής παντοδυναμίας...

Ένας νέος αστερισμός;

Παύλος Τσίμας, 2024-02-10

Το βράδυ των εκλογών του 1981- αφηγείται ο Μίμης Ανδρουλάκης...

Πάνος Σκοτινιώτης

Ζητείται εναλλακτική

Πάνος Σκοτινιώτης, 2024-02-09

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 68 χρόνια από τις εκλογές...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

120 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2024-02-09

Όλες οι δημοσκοπήσεις στο τέλος Ιανουαρίου καταγράφουν...

Τα τουρνικέ στο μουσείο της Μεταπολίτευσης

Αλέξης Παπαχελάς, 2024-02-04

Πριν από αρκετό καιρό, στην προηγούμενη θητεία του, ο πρωθυπουργός...

Αλήθειες και μύθοι για το πακέτο Μπλίνκεν

Βασίλης Νέδος, 2024-02-04

Δεν έχουν ακόμη συμπληρωθεί παρά λίγες ημέρες από τη στιγμή...

Συνταγή της καταστροφής

Σταύρος Αραχωβίτης, 2024-02-04

Αυτές τις μέρες οι αγρότες βρίσκονται σε ένα πρωτόγνωρο...

×
×