Δ. Παπαδημούλης: Να ξαναγίνει αυτός ο χώρος ευρύτερος, σε ό,τι αφορά τον τρόπο που λειτουργεί, την ελκυστικότητά του, την απεύθυνσή του.

Δημοσιευμένο: 2010-05-19

Mιλώντας σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 984» (Φ. Καρζής), για τις τελευταίες εξελίξεις στον ΣΥΝ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

-Το θέμα στον Συνασπισμό αυτές τις μέρες είναι ότι κάποιοι κατάφεραν να αποκλείσουν από σύνεδρο τον Φ. Κουβέλη. Τι εικόνα θα σχημάτιζε ένας άνθρωπος που βρίσκεται στο χώρο και θέλει να ασχοληθεί ενεργά με τον Συνασπισμό, όταν βλέπει τέτοια πράγματα, να αποκλείεται ο Κουβέλης από το συνέδριο; Θα το πάρει στα σοβαρά αυτό το συνέδριο;

Όσοι, με φτηνά κόλπα, κατάφεραν να αποκλείσουν τον Φ. Κουβέλη από σύνεδρο, δεν χτύπησαν το πρόσωπο και τις ιδέες του. Χτύπησαν κατάκαρδα την εικόνα που έχει, είκοσι χρόνια τώρα, ο κόσμος, ακόμη κι αυτός που δεν μας ψηφίζει, για τον Συνασπισμό. Ως ένα κόμμα που ανήκει στο χώρο της σύγχρονης αριστεράς, με εσωκομματική δημοκρατία, με διάλογο, με συλλογικότητα, με αλληλεγγύη, με αλληλοσεβασμό. Αυτό είναι και το πολιτικό πρόβλημα που αναδεικνύεται. Είναι το κεντρικό δίλημμα στο οποίο πρέπει να απαντήσει με σαφήνεια το συνέδριο μας, τα μέλη μας, τα στελέχη μας. Θα παραμείνει ο Συνασπισμός ένα κόμμα της σύγχρονης, δημοκρατικής αριστεράς, μαχητικά αντιπολιτευτικό στις δεξιές επιλογές, αλλά και με εναλλακτικές προτάσεις, ή θα παρασυρθεί στο θολό δρόμο ενός αριστερίστικου αντισυστημισμού, που όποιος έχει διαφορετική άποψη είναι εσωκομματικός εχθρός και πρέπει να καρατομείται πάση θυσία ακόμη και με αντιδημοκρατικά κόλπα;

-Πάρα πολύ ωραία, αλλά είναι μειοψηφικά αυτά που λέτε. Οι περισσότεροι όταν ψηφίζουν, ψηφίζουν αλλιώς, να φύγει ο Κουβέλης.

Σας βεβαιώνω ότι δεν είναι.

-Με βεβαιώνετε, αλλά στην Καλλιθέα είναι.

Στα μέλη μας, τα στελέχη μας, τους ψηφοφόρους μας, πιστεύω και θα αγωνιστώ για να το αποδείξω, ότι είναι εξόχως πλειοψηφικά. Αν υπάρχει κάτι που χαρακτηρίζει το κόμμα μας, είναι ότι αυτές οι ιδέες, του ρεύματος της Ανανεωτικής Αριστεράς, έχουν μεγαλύτερη απήχηση στην κοινωνία, στους ψηφοφόρους μας, απ’ ό,τι στα οργανωμένα μέλη μας. Είναι αλήθεια, επίσης, ότι ορισμένοι έλκονται από παλιές μεθόδους, που θυμίζουν άλλες εποχές, και οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με όσα έχουμε συνομολογήσει, με τους κανόνες λειτουργίας μας και το καταστατικό. Κρατώ ως ελπιδοφόρα την ακαριαία και απόλυτη καταδίκη του Προέδρου του κόμματος σε αυτά τα φαινόμενα. Αλλά οφείλω να πω ότι η κουλτούρα που επέτρεψε την εκδήλωση αυτών των φαινομένων, αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια εντονότερα, την εποχή της ηγεσίας Αλαβάνου και Τσίπρα. Αυτό πρέπει να το πάρουν υπόψη τους και ο Αλ. Τσίπρας και όλοι οι σύντροφοι που ανήκουν στην ευρύτερη ηγετική ομάδα, διότι πρέπει να το καταπολεμήσουν. Απειλεί το ίδιο μας το σπίτι.

-Αυτό το ευρύ σπίτι που σας χωρούσε όλους παλιά, σήμερα, με δεδομένο μάλιστα ότι η Πρωτοβουλία για την Αριστερή Ανασύνθεση, αυτοί που οργάνωσαν τον αποκλεισμό του κ. Κουβέλη, επιμένει με ανακοίνωσή της. Πώς μπορείτε να συμβιώσετε με αυτούς τους ανθρώπους; Τι νόημα έχει να είστε σε ένα χώρο τόσο ευρύ, που χωράει κι εσάς και αυτούς; Τι έχετε να πείτε πολιτικά μαζί τους;

Αυτή η τάση στην οποία αναφέρεστε, είναι μια τάση που έχει περίπου το 3% της επιρροής στα οργανωμένα μέλη του Συνασπισμού. Στους ψηφοφόρους του Συνασπισμού υποθέτω πως το ποσοστό είναι ακόμη μικρότερο. Θα είναι ήττα ιστορική για το χώρο μας αν αυτό το 3% επιβάλλει στο 97% τις μεθόδους του και τις αντιλήψεις του. Το στοίχημα είναι να ξαναγίνει αυτός ο χώρος ευρύτερος, σε ό,τι αφορά τον τρόπο που λειτουργεί, την ελκυστικότητά του, την απεύθυνσή του. Γιατί αυτό απαιτούν οι καιροί. Αυτή την ώρα υπάρχει ένα μεγάλο μέρος ψηφοφόρων που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ ή δεν ψήφισαν τίποτα στις εκλογές, που ζητάει μια Αριστερά λαϊκή, σύγχρονη, μαχητική αλλά και πειστική, με δημοκρατικά χαρακτηριστικά. Ζητάει να ξαναβρεί έντονο το DNA που έκανε το Συνασπισμό ένα κόμμα ελκυστικό. Υπάρχει κόσμος που μας πλησίασε και μας έδωσε τα υψηλά δημοσκοπικά ποσοστά πριν ενάμιση χρόνο και τον διώξαμε και με δικά μας λάθη.

-Θα είναι ο Φ. Κουβέλης στο συνέδριο;

Ασφαλώς θα είναι.

-Σύνεδρος;

Αποκλείστηκε από σύνεδρος. Θα πάρει το λόγο, θα μιλήσει και μαζί με χιλιάδες άλλους θα δώσουμε τη μάχη για να ξαναγίνει ο Συνασπισμός, το σπίτι μας, αυτό το κόμμα για το οποίο ήμασταν υπερήφανοι. Πιστεύω ότι σε αυτή μας την προσπάθεια και πολλοί άλλοι, διορθώνοντας λάθη τους, θα συστρατευθούν.

Θέματα επικαιρότητας: Έκτακτο ΣΥΝέδριο

Ειδήσεις/ Δηλώσεις

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Ακόμη και η επετειακότητα προσφέρει τη δυνατότητα να στοχαζόμαστε

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-11

Σπύρος Δανέλλης

Ισχυρή Αυτοδιοίκηση με δημοκρατία, διαφάνεια και συμμετοχικότητα

Σπύρος Δανέλλης, 2023-10-01

Γιώργος Ιωακειμίδης

«Η περιφέρεια είναι ευκαιρία για περισσότερη εξουσία στους πολίτες»

Γιώργος Ιωακειμίδης, 2023-09-30

Κώστας Ζαχαριάδης

Θέλω ένα κίνημα πολιτών για την Αθήνα

Κώστας Ζαχαριάδης, 2023-09-05

Σπύρος Δανέλλης

Με κοινωνική συμμαχία και καινοτόμο προοδευτικό σχεδιασμό

Σπύρος Δανέλλης, 2023-09-02

Έφη Αχτσιόγλου

«Χρέος μας να δώσουμε ξανά ελπίδα στην κοινωνία, να νικήσουμε τον Μητσοτάκη»

Έφη Αχτσιόγλου, 2023-09-02

Κώστας Ζαχαριάδης

«Μπορούμε να διοικήσουμε καλύτερα την Αθήνα»

Κώστας Ζαχαριάδης, 2023-08-12

Αλέξης Τσίπρας: Αναλαμβάνω την ευθύνη σημαίνει στέκομαι και δίνω τη μάχη

2023-05-23

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Αγώνας για να μην προκύψει μια ανεξέλεγκτη ΝΔ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-05-23

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Ευθύνη

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-05-17

Σωκράτης Φάμελλος

Φρένο στις εγκληματικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Σωκράτης Φάμελλος, 2022-10-16

Ορκίσθηκε Υπουργός Τουρισμού ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ορκίσθηκε Υπουργός Τουρισμού ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος

2019-05-04

×