"Νεοκομμουνιστικό, αντισυστημικό" κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα

Νίκος Τσούκαλης, Συνέντευξη στον Βαγγέλη Παπαδημητρίου, κόσμος του Επενδυτή, Δημοσιευμένο: 2010-06-12

Η αποχώρηση των «4» ήταν σχεδιασμένη; Έγινε κάτω από μια έντονη φόρτιση της στιγμής, ή ήταν το επόμενο βήμα μιας μακρόχρονης ιδεολογικής διαφωνίας;

Η απόφαση μας, επίπονη και φορτισμένη συναισθηματικά και ψυχολογικά, υπαγορεύθηκε από την αίσθηση ευθύνης για τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η Αριστερά, στον δρόμο για την έξοδο από την πολύπλευρη κρίση. Σαφώς και διαφωνούμε σε πολλά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Για να το πω πιο απλά, δεν φύγαμε από καπρίτσιο. Φύγαμε γιατί δεν συμφωνούσαμε με τον νεοκομμουνιστικό, αντισυστημικό χαρακτήρα του. Ιδιότητες που είναι συνυφασμένες με τη φετιχοποίηση της βίας, με την ιδεοληπτική ανατροπή των πάντων, την αδιαφορία έως και απέχθεια για κάθε μορφής εξουσία και συμμετοχή σε θεσμούς, την πλήρη αποδόμηση των ευρωπαϊκών θεσμών, τον απόλυτο καταγγελτικό λόγο. Η δημοκρατική Αριστερά παρεμβαίνει στα πράγματα, στους θεσμούς, έχει εμπιστοσύνη στις ιδέες της, στο ήθος της, δεν φοβάται μη «λερωθεί», επηρεάζει τα πράγματα, ανατρέπει και διαμορφώνει συσχετισμούς υπέρ των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων. Ας μη γελιόμαστε, δεν θα μπορούσαμε άλλο να παραμείνουμε σε ένα θνησιγενές σχήμα, με το οποίο δεν έχουμε καμία ιδεολογική και πολιτική συγγένεια. Στοχεύουμε στην ανασυγκρότηση της Αριστεράς. Και δεν είμαστε μόνον. Ήδη οργανώνονται σε όλη την Ελλάδα χώροι έκφρασης της Ανανεωτικής Αριστεράς.

Θα συνεργαστείτε με το ΠΑΣΟΚ;

Όποιος το λέει σε μια τέτοια περίοδο είναι ή αφελής ή προβοκάτορας. Όταν αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ έχει υπερκεράσει σε ακραίο νεοφιλελευθερισμό ακόμα και αυτή τη Ν.Δ., το να ισχυρίζονται ή να υπονοούν απλώς περίπτωση έστω και «συγχρονισμού» με το πολιτικό ΠΑΣΟΚ το μόνον που εισπράττουν είναι η ειρωνεία. Το ΠΑΣΟΚ έχει προδώσει την πολιτική του βάση, το σύνολο των δημοκρατικών και προοδευτικών ψηφοφόρων του, έχει χάσει την ψυχή του. ’Εχει μετατοπίσει δραματικά το κέντρο βάρους της πολιτικής σκηνής προς ακραίες νεοφιλελεύθερες θέσεις. Καθήκον της σύγχρονης, μεταρρυθμιστικής, ευρωπαϊκής, οίκολογικής Αριστεράς, αυτής που εμείς αποκαλούμε Ανανεωτική Αριστερά, είναι να αντιστρέψει αυτή την ισορροπία του τρόμου υπέρ της δημοκρατικής προοδευτικής πλευράς του πολιτικού φάσματος.

Δηλαδή θα δημιουργήσετε νέο κόμμα;

Άμεσο καθήκον μας είναι να ανασυγκροτήσουμε τον χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς, η οποία σε πείσμα πολλών είναι παρούσα, δρώσα και αγωνιούσα. Στόχος μας άμεσος είναι να μετατρέψουμε τους διάσπαρτους σε όλη τη χώρα, σε κάθε νομό, πυρήνες της ανανέωσης σε πραγματικά κύτταρα αναγέννησης και αναδημιουργίας των τοπικών κοινωνιών. Να τα δικτυώσουμε σε μια πανελλήνια έκφραση, προς την κατεύθυνση διαμόρφωσης μιας νέας κοινωνυαίς πλειοψηφίας που θα επιβάλλει τη δική της ατζέντα. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι βρισκόμαστε σε μια πορεία δημιουργίας ενός νέου πολιτικού κινήματος. Αυτό πρέπει να είναι το τέλος της παραπάνω επίπονης αλλά και συναρπαστικής διαδικασίας. Η δημιουργία πολιτυωύ κόμματος υπαγορεύεται από πολιτικές ανάγκες και απαιτήσεις.

Εκλεχθήκατε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Κι όμως φεύγετε, διατηρώντας την προσωπική σας βουλευτική έδρα. Δεν είναι αυτό ανέντιμο απέναντι στους ψηφοφόρους σας; Και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας σάς μέμφθηκε γι’αυτό...

Με στενοχώρησε ιδιαίτερα η δημόσια δήλωση του Αλέξη Τσίπρα. Φαίνεται ότι δεν έχει γίνει κατανοητό από ορισμένους τι έχει συμβεί. Αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ η δεύτερη μεγαλύτερη συνιστώσα του, η συνιδρύτρια του ΣΥΝ. Και σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα αυτή δεν δικαιούται ουσιαστικά πολιτικής εκπροσώπησης. Αλλά θέλω να αντιστρέψω το δίλημμα: αν το συνέδριο του ΣΥΝ υιοθετούσε την πρόταση της Ανανεωτικής Πτέρυγας και ο ΣΥΝ απεγκλωβιζόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι έντεκα βουλευτές του ΣΥΝ που ανήκουν στον ΣΥΝ θα έπρεπε να παραιτηθούν υπέρ της πολιτικής πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ; Ή, αν αποχωρούσε από τον ΣΥΡΙΖΑ η ΚΟΕ ή η ΑΚΟΑ, θα έπρεπε να παραιτηθεί και ο βουλευτής που θα αντιστοιχούσε σε αυτές τις συνιστώσες; Αλλοίωση τότε θα υπήρχε, αλλοίωση του κοινοβουλευτικού συνασπισμού.

Τι θα γίνει με τα κοινά περιουσιακά στοιχεία, η.χ. το κτίριο του κόμματος;

Είναι πολύ νωρίς να τα συζητήσουμε όλα αυτά. Πιστέψτε με, με τον χρόνο όλα θα λυθούν με τον καλύτερο τρόπο. Η Αριστερά διαθέτει έναν σπάνιο πολιτικό πολιτισμό. Μην το ξεχνάτε αυτό.

Οι σχέσεις σας με τον Δημήτρη Παπαδημούλη;

Ο Δημήτρης διατηρεί την καλόπιστη αυταπάτη ότι ο ΣΥΝ, μέσω του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών. Είναι αυτονόητο ότι αποτελεί σάρκα εκ της σαρκός της Ανανεωτικής Αριστεράς και εσφαλμένα ή κακώς δεν μας ακολούθησε. Δεν ακολούθησε την Ανανεωτική Πτέρυγα που σύσσωμη έκανε τη συγκεκριμένη επιλογή. Εκτιμά, καλοπροαίρετα πιστεύω, ότι μπορούν να ανατραπούν οι αποφάσεις που ελήφθησαν στο πρόσφατο συνέδριο. Όμως, ξεχνά ότι οι συνεδριακές αποφάσεις ανατρέπονται μόνον από άλλες συνεδριακές αποφάσεις και εφόσον βεβαίως αλλάξουν οι εσωκομματικοί συσχετισμοί. Όλα τα άλλα συνιστούν αφελείς προσδοκίες. Εξυπακούεται ότι τον περιμένουμε σύντομα κοντά μας.

Θέματα επικαιρότητας: Μετά το 6ο ΣΥΝέδριο

Άρθρα/ Πολιτική

×