Γιάννης Μπουτάρης: Είμαστε η κύρια δύναμη που υπόσχεται την αποκατάσταση ενός οράματος που θα μας οδηγήσει σε μια νέα εποχή

Συνέντευξη Τύπου της «Πρωτοβουλίας για τη Θεσσαλονίκη»

Δημοσιευμένο: 2010-07-21

boutaris

Μετά από τέσσερα χρόνια συνεχούς, συστηματικής και πολύ αποδοτικής παρουσίας στο Δημοτικό Συμβούλιο είμαστε η κύρια δύναμη που όχι απλώς απειλεί, αλλά και υπόσχεται όχι μόνο την ανατροπή του συστήματος που επί 25 χρόνια έφερε τη Θεσσαλονίκη στα όρια τριτοκοσμικής πόλης, αλλά και την αποκατάσταση ενός οράματος που θα μας οδηγήσει σε μια νέα εποχή», δήλωσε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» Γιάννης Μπουτάρης σε Συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα με τη συμμετοχή των δημοτικών συμβούλων της παράταξης Παναγιώτη Αβραμόπουλου και Ανδρέα Κουράκη, και του συντονιστή της παράταξης Νίκου Φωτίου.

Για προσπάθεια ενότητας που άρχισε πριν από πέντε χρόνια και επαναλαμβάνεται και τώρα έκανε λόγο ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος και τόνισε ότι η «Πρωτοβουλία» έχει τη δυνατότητα, μαζί με τις άλλες δυνάμεις που επιθυμούν την ανατροπή και τη χάραξη μιας νέας πορείας για τη Θεσσαλονίκη-συμπεριλαμβανομένων και όσων δήλωσαν τη διαθεσιμότητά τους για τις εκλογές, αλλά και των πολιτικών κομμάτων- να εγγυηθεί την ανατροπή αυτή. Κάλεσε δε όλους να συμβάλουν ώστε μέχρι το Σεπτέμβριο να συγκροτηθεί ένα μεγάλο ρεύμα αλλαγής και να ξεκινήσει ειλικρινής διάλογος που δεν θα είναι υπό την αίρεση της τελικής επιλογής του κόμματος, έχοντας υπόψη ότι οι πολίτες απαιτούν η αλλαγή στο Δήμο να επιτευχθεί όχι με στενά κομματικά κριτήρια. Εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι ο Γιάννης Μπουτάρης αποτελεί μία πρόταση νίκης που μπορεί να επιτύχει αυτή την αλλαγή. Τέλος, χαρακτήρισε την υποψηφιότητα Γκιουλέκα ως την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η παράταξη που διοικεί το Δήμο τα τελευταία 25 χρόνια άλλαζε τον επικεφαλής της κάθε φορά που φούντωναν η διαφθορά και η κλοπή του δημόσιου χρήματος. Κάλεσε δε τον Κώστα Γκιουλέκα να παραιτηθεί από την βουλευτική του ιδιότητα και να τοποθετηθεί για όσα έχουν συμβεί στο Δήμο.

Εμείς πιστεύουμε στην ιστορία της ενότητας, υπό την προϋπόθεση να επιτυγχάνεται με λύσεις καθαρές και ειλικρινείς, υπογράμμισε ο Ανδρέας Κουράκης και συμπλήρωσε ότι όλες οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να καταλήξουμε σε ένα πρόγραμμα με αμοιβαίες παραχωρήσεις και υποχωρήσεις, ώστε να αλλάξει η μοίρα αυτής της πόλης. Αναφέρθηκε, ωστόσο, στον κίνδυνο κατακερματισμού των δυνάμεων λόγω των πολλών υποψηφιοτήτων για την Δημαρχία. Η «Πρωτοβουλία» απέδειξε ότι δεν επιδιώκει κομματική καταγραφή ούτε είναι το μακρύ χέρι κανενός κόμματος, θα είμαστε υποψήφιοι στις εκλογές ακόμα και χωρίς τη στήριξη κάποιου κόμματος. Χαρακτήρισε, τέλος την υποψηφιότητα του Γιάννη Μπουτάρη μια νικηφόρα προοπτική και κάλεσε όλους όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά για την αλλαγή στην πόλη να συστρατευθούν σε ένα κοινό πρόγραμμα με ικανούς ανθρώπους που θα το υλοποιήσουν. Αναφερόμενος, τέλος, στην υποψηφιότητα Γκιουλέκα είπε ότι η προίκα που του δίνει ο κ. Παπαγεωργόπουλος είναι ο εκρηκτικός μηχανισμός που θα σκάσει στα χέρια του δήθεν ακομμάτιστου υποψηφίου. Η προσπάθεια που γίνεται να ανακαινιστεί η πρόσοψη του συντηρητικού καθεστώτος που οδήγησε την πόλη στη μιζέρια και την παρακμή δεν έχει καμία τύχη.

Η «Πρωτοβουλία» είναι η παράταξη που ιδρυτικό στόχο έχει τη συνεργασία των ευρύτερων δυνάμεων για την ανατροπή στο Δήμο, υπενθύμισε ο συντονιστής της παράταξης Νίκος Φωτίου. Η παράταξή μας συμμετείχε εξ αρχής ενεργά στις διαδικασίες του Διαπαραταξιακού, που στόχο είχε να εκπονήσει ένα κοινό πρόγραμμα, ένα μοντέλο διοίκησης του Δήμου και μια διαδικασία ανάδειξης κοινού υποψηφίου. Οι συζητήσεις συνεχίζονται, η «Πρωτοβουλία» συμμετέχει ενεργά σ’ αυτές ως την τελική κατάληξή τους και θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την ευόδωσή τους.

Τη στήριξή του στο εγχείρημα του Γιάννη Μπουτάρη και της «Πρωτοβουλίας» για την αλλαγή στο Δήμο ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος του ΣΒΒΕ, Θανάσης Τζεβελέκης, και δήλωσε ότι θα συμβάλει και ο ίδιος στην εκπόνηση του προγράμματος για την οικονομική ανάπτυξη της πόλης.

Στις εκλογές του Νοεμβρίου δίνεται η δυνατότητα να κλείσει ο κύκλος των χαμένων ευκαιριών για τη Θεσσαλονίκη, τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΕΚΘ και πρώην βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη στήριξή του στην «Πρωτοβουλία» και κάνοντας έκκληση στις ηγεσίες των κομμάτων να αφήσουν τη Θεσσαλονίκη έξω από τις στενές κομματικές προτεραιότητες.

Να πριμοδοτήσουμε όλοι την προσπάθεια που ξεκίνησε ο Γιάννης Μπουτάρης πριν από λίγα χρόνια ζήτησε ο πανεπιστημιακός καθηγητής Άρης Καζάκος και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι όλες οι δυνάμεις ενωμένες παρά τις επιμέρους διαφωνίες μπορούν να πετύχουν την αλλαγή στο Δήμο.

Το σημαντικό έργο της «Πρωτοβουλίας» στο Δήμο εξήρε ο επιχειρηματίας και επικεφαλής της παράταξης Νίκος Ευθυμιάδης και παρά το ότι έχει καταθέσει και ο ίδιος την υποψηφιότητά του για το Δήμο Θεσσαλονίκης πιστεύει ότι μέχρι το Νοέμβριο θα υπάρξει συνεργασία όλων.

Στη Συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων και οι Λιακόπουλος Στέλιος, πρόεδρος Δικτύου Αποστράτων, Χαρίσης Θέμης ταξίαρχος ΕΛ.ΑΣ. ε.α., Μπούρος Γιάννης και Κυριαζίδου Σμαρώ, συνδικαλιστές, Τσαρούχας Νίκος, δημοτικός σύμβουλος «Θεσσαλονίκη Πρωταγωνίστρια», Γιαννόπουλος Νίκος, πρόεδρος ΕΚΘ, Γουργούρη Φανή και Κουταλιανός Θέμης, μέλη της Πανελλαδικής Πολιτικής Επιτροπής της «Δημοκρατικής Αριστεράς», Παπαθανασίου Σάκης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της «Δημοκρατικής Αριστεράς» και Καριπίδης Γιώργος.

Ο Γιάννης Μπουτάρης:

Πριν από πέντε χρόνια τέτοια εποχή στο Βυζαντινό Μουσείο ξεκινήσαμε αυτό που εν τέλει έγινε η «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» και κατέληξε σπάζοντας τότε το κομματικό κατεστημένο της πόλης, να πάρει το 16% των ψήφων.

Μετά από τέσσερα χρόνια συνεχούς και συστηματικής και θάλεγα πολύ αποδοτικής παρουσίας στο Δημοτικό Συμβούλιο είμαστε η κύρια δύναμη που όχι απλά απειλεί, αλλά υπόσχεται όχι μόνο την ανατροπή του συστήματος που επί 25 χρόνια έφερε τη Θεσσαλονίκη στα όρια τριτοκοσμικής πόλης, αλλά και την αποκατάσταση ενός οράματος που θα μας οδηγήσει σε μια νέα εποχή.

Για να πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά :

1. Είμασταν και είμαστε η μόνη μη κομματική υποψηφιότητα. Έχουμε μεγάλο σεβασμό και πίστη στη λειτουργία των κομμάτων ως ακρογωνιαίων λίθων της δημοκρατίας, αλλά θεωρούμε (και όχι μόνο εμείς) ότι οι δημοτικές εκλογές δεν πρέπει να υφίστανται τον ασφυκτικό κομματικό εναγκαλισμό.

2. Χαίρομαι ιδιαίτερα για τις πολλές ανεξάρτητες υποψηφιότητες που έχουν εμφανιστεί. Πρέπει όμως να ξεκαθαρίσω ότι, παρόλο που μιλάμε με όλες τις ομάδες που έχουν εμφανιστεί και μετέχουμε ενεργά στο διαπαραταξιακό, δεν έχουμε κάνει καμιά συμφωνία με κανέναν, για οτιδήποτε. Πιθανόν μέχρι τέλους να προκύψουν συμμαχίες ή συνενώσεις, εφόσον φυσικά αυτό εξυπηρετεί έναν κοινό σκοπό που είναι όχι απλά η ανατροπή ενός συστήματος, αλλά η αποκατάσταση μιας νέας νοοτροπίας στη λειτουργία της πόλης και ολόκληρου του πολεοδομικού συγκροτήματος. Στην επόμενη συνέντευξη τύπου που προσδιορίζουμε για τα τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου, θα σας παρουσιάσουμε το όραμά μας για την πόλη. Πρέπει να έχουμε όλοι υπόψη ότι ζούμε πια σε μια περίοδο «πολέμου». Έχουμε παγκόσμια κρίση όχι απλά οικονομική αλλά κρίση αξιών. Για τα δημοτικά πράγματα αυτό θα πει στην πράξη 30% περικοπή της κρατικής επιχορήγησης, δηλαδή από τα 300 εκατ. υθα έχουμε μόνο 200. Αυτό θα πει ότι το αρχικό μας πρόγραμμα πρέπει να επικαιροποιηθεί και να δώσουμε προτεραιότητα στις δράσεις που θα βελτιώσουν την καθημερινή μας ζωή χωρίς λεφτά. Και υπάρχουν πολλές τέτοιες δράσεις η πρώτη από τις οποίες είναι η διαφανής και θάλεγα ακόμη και τσιγκούνικη διαχείριση των οικονομικών του Δήμου. Δεν θάθελα να σχολιάσω τα της κακής οικονομικής διαχείρισης, τις ατασθαλίες της σημερινής διοίκησης. Θάθελα όμως να τονίσω ότι ο κύριος Παπαγεωργόπουλος αντί να δώσει 6,5 εκατ. για να εκπληρώσει το προσωπικό του και μόνο όνειρο να μπει στο δημαρχείο και να βρίζει την κυβέρνηση, γιατί του μπλόκαρε τις καταθέσεις θα μπορούσε όπως θάκανε κάθε έντιμος και νομοταγής πολίτης να κάνει ρύθμιση χρεών με την εφορία, κατ’ αρχήν αν πάρει φορολογική ενημερότητα και να αποφύγουμε όλους αυτούς τους θεατρινισμούς για μαύρες σημαίες κ.λπ.

Οι συνάδελφοι θα σας πούνε κι άλλα. Εγώ θα τονίσω μόνον ότι εμείς είμαστε η μόνη εγγύηση για τη νίκη στον αγώνα που εξελίσσεται, γιατί είμαστε και το εννοούμε η ναυαρχίδα της αλλαγής. Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να δώσουμε στον απογοητευμένο Σαλονικιό ένα όραμα που θα κάνει την πόλη μας πάλι να φύγει, να μην είναι κατ’ αρχήν πρωτεύουσα της ανεργίας, να είναι περήφανη για τα Πανεπιστήμιά της, να αναδείξει τον Βυζαντινό της χαρακτήρα και πολιτισμό, να γίνει μια ζωντανή, σύγχρονη ευρωπαϊκή μεγαλούπολη.

Το όραμα αυτό δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα αν δεν συμμετέχει ο πολίτης σ’ αυτό που ζητάμε. Ελάτε όλοι μαζί υποψήφιοι, τωρινοί και μελλοντικοί, αλλά κυρίως όλοι οι πολίτες μαζί να τινάξουμε τις σκόνες από πάνω μας και να προχωρήσουμε μπροστά, να ξανάρθει το χαμόγελο στα χείλη μας, να πάψουμε να ντρεπόμαστε που είμαστε Σαλονικιοί.

Τέλος, δεν μπορώ να μη σχολιάσω τις δηλώσεις του Κώστα Γκιουλέκα. Η έχει υποκύψει στη μαγεία της μόδας, ότι είμαστε ανεξάρτητοι, υπεράνω κ.λπ. ή μας περνάει όλους για χαζούς. Πώς είναι δυνατόν να λέει ότι δεν έχει καμία απολύτως δέσμευση με κανένα κόμμα, συμφέρον ή πρόσωπο, όταν είναι ενεργός βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί κλέβει τη βασική μας θέση κάθε δημοτικό διαμέρισμα και μικρό δημαρχείο, λέγοντας ότι δεν θ’ ασκήσει διοίκηση από το κεντρικό δημαρχείο αλλά από κάθε γειτονιά.

Τέλος, γιατί λέει ότι εγκαταλείπω το κοινοβούλιο και δεν το κάνει τώρα αμέσως ; Η υποκρισία του βαθέος κράτους του συστήματος που εκπροσωπεί ο κ. Γκιουλέκας δεν έχει όρια.

Θέματα επικαιρότητας: Περιφερειακή συγκρότηση-Αυτοδιοικητικές εκλογές 2010

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Να αφουγκρασθούμε το λευκό, άκυρο και την αποχή.

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2010-11-21

...Οφείλουμε να αφουγκραστούμε την κοινωνία, πρωταρχικά...

Περισσότερα
Αλέξης Οικονομίδης

Οι 9½ εβδομάδες του Γιώργου Καμίνη

Αλέξης Οικονομίδης, 2010-11-19

Ο Γιώργος Καμίνης πέτυχε το αδιανόητο. Αυτό, που ακόμη και...

Περισσότερα

Τα όρια του αντιμνημονιακού λαϊκισμού

Ανδρέας Παππάς, 2010-11-17

Πρώτα συμπεράσματα, με την ολοκλήρωση και του δεύτερου...

Περισσότερα

Ένα τόσο δα χαμόγελο

Νίκος Γεωργιάδης, 2010-11-17

Θεός παίζει περίεργα παιγνίδια, όπως εξηγεί και ο μακαρίτης...

Περισσότερα

edito324

Φώτης Γεωργελές, 2010-11-17

Αν στη Θεσσαλονίκη είχε αρχίσει πριν μερικά χρόνια, στην...

Περισσότερα
Γεράσιμος Γεωργάτος

Η επιτυχία της δημοκρατικής αριστεράς είναι νίκη της λογικής και του πολιτισμού

Γεράσιμος Γεωργάτος, 2010-11-17

Από το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών συνάγονται...

Περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ Οργάνωση Θεσσαλονίκης: H εκλογική νίκη είναι μονό η αρχή

2010-11-17

Η εκλογική επιτυχία του συνδυασμού «Πρωτοβουλία για τη...

Περισσότερα

Αναζητώντας την έλλογη Αριστερά

Ηλίας Μαγκλίνης, 2010-11-17

Εκτός από την οικονομική κρίση, η Ελλάδα έχει «κι ένα άλλο...

Περισσότερα

Ειδήσεις/ Γεγονότα

Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΑΟ

Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΑΟ

2023-02-01

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΑΝΤΟΥ -Ο εφιάλτης τελειώνει,...

Η χειραφέτηση της Πίσω Αυλής

2022-06-08

Η Σύνοδος Κορυφής Αμερικανικών Κρατών ήδη στην διάρκεια...

ΝΕΑ ΑΡΧΗ- ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

2022-05-03

-Η εκλογή Προέδρου και ΚΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ από τη βάση...

Επίσημο αίτημα για ευρωπαϊκό ομόλογο από 9 χώρες

Επίσημο αίτημα για ευρωπαϊκό ομόλογο από 9 χώρες

2020-03-25

Εννέα ηγέτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ...

ΔΗΜΑΡ στη δίκη της ΧΑ: Να αποδοθεί δικαιοσύνη 5 χρόνια μετά τη δολοφονία Φύσσα

ΔΗΜΑΡ στη δίκη της ΧΑ: Να αποδοθεί δικαιοσύνη 5 χρόνια μετά τη δολοφονία Φύσσα

2018-12-10

Τη δίκη της Χρυσής Αυγής παρακολούθησε σήμερα αντιπροσωπεία...

Στις 19 Ιουνίου η μεγάλη εκδήλωση του Πολιτικού Εργαστηρίου :Μετά τα μνημόνια. Χωρίς αλεξίπτωτο;

Στις 19 Ιουνίου η μεγάλη εκδήλωση του Πολιτικού Εργαστηρίου :Μετά τα μνημόνια. Χωρίς αλεξίπτωτο;

2018-06-08

Επίκαιρη εκδήλωση διοργανώνει στις 19 Ιουνίου (ημέρα Τρίτη...

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ: H σύνθεση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπή (ΚΠΕ)

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ: H σύνθεση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπή (ΚΠΕ)

2018-04-03

Σύμφωνα με την απόφαση του 1ου Ιδρυτικού Συνεδρίου του Κινήματος...

Γρηγόρης Γιάνναρος. Η ΦΩΝΗ ΜΙΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΝΕΑ

Γρηγόρης Γιάνναρος. Η ΦΩΝΗ ΜΙΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΝΕΑ

2017-10-18

Είναι πολλές φορές που η αξία της ανανεωτικής Αριστεράς...

Γιώργος Γιάνναρος: Μη με συγκρίνετε με τον πατέρα μου

Γιώργος Γιάνναρος: Μη με συγκρίνετε με τον πατέρα μου

2017-10-17

...Θα κλείσω με μία προσωπική παράκληση: να μη με συγκρίνετε...

Δεν είμαστε οι αποκλειστικοί Μακεδόνες

Νικολά Ντιμιτρόφ, 2017-09-20

Συνέντευξη στην γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung παραχώρησε...

TO ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

TO ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

2017-07-25

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26/07/17 στις 14:00...

Θαν. Θεοχαρόπουλος:αλληλεγγύη και την συμπαράσταση στους εργαζομένους, ενάντια στο "κλείσιμο" του ΔΟΛ

2017-02-08

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος μαζί με τους...

×
×