Σκληρή για τους μετανάστες η Μέρκελ

Χριστίνα Πουλίδου, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2010-10-19

Στροφή στα ακροδεξιά παίρνει η Άγγελα Μέρκελ, όπως σχολιάζουν τα γερμανικά ΜΜΕ. Μετά από τις αλλεπάλληλες δηλώσεις στελεχών του κόμματός της για τους μετανάστες, η Γερμανίδα καγκελάριος ακολούθησε την ίδια πολιτική γραμμή και υπογράμμισε (σε συνέντευξή της στο περιοδικό «Φόκους») πως «η πολυπολιτισμική πολιτική της Γερμανίας έχει αποτύχει» και πως «δεν χρειάζονται πρόσθετοι μετανάστες από άλλες χώρες». Κατά την ερμηνεία των αναλυτών, η δεξιόστροφη ρητορεία της κ. Μέρκελ αποσκοπεί στην κεφαλαιοποίηση του αντι-μεταναστευτικού αισθήματος που διογκώνεται στη Γερμανία και στην ανασχέτιση της καθοδικής τροχιάς που έχει λάβει το κόμμα της κατά τις δημοσκοπήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τουρκική κοινότητα των 2 εκατ. που ζει στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη επιρροή διαθέτουν οι Σοσιαλδημοκράτες που ιστορικά αντιμετωπίζουν με σεβασμό και ανοχή τα μειονοτικά ζητήματα.

Κι όμως, οι μετανάστες ωφελούν τη Γερμανία...

Σύμφωνα εξάλλου με μια πρόσφατη έρευνα, οι ρατσιστικές ιδέες κερδίζουν έδαφος στη Γερμανία, καθώς το 58% των Γερμανών πιστεύει ότι θα πρέπει να μειωθεί η επιρροή του Ισλάμ στη χώρα. Οι ίδιοι δηλώνουν ότι τα 4 εκατ. των μουσουλμάνων (το 45% των οποίων έχει γερμανική υπηκοότητα) «δεν προσφέρουν τίποτα στη χώρα» ιδιαίτερα στο οικονομικό πεδίο. Ωστόσο, άλλη έρευνα δείχνει ότι κάπου 80.000 διευθυντές επιχειρήσεων που απασχολούν περί τους 380.000 εργαζομένους για έναν κύκλο εργασιών της τάξης των 40 δισ. ευρώ είναι τουρκικής καταγωγής... Κατά την ίδια έρευνα, οι δραστηριότητες αυτών των επιχειρηματιών αφορούν κατά κύριο ρόλο τον τομέα των τροφίμων, όμως επεκτείνονται επίσης στο πεδίο της πληροφορικής. Εξάλλου, σημειώνεται στην έρευνα, «η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα για τις γερμανικές εξαγωγές»...

Οι Σοσιαλιστές πετούν το γάντι

Κι ενώ -υπό την πίεση της ξενοφοβικής ρητορείας- τα δεξιά ευρωπαϊκά κόμματα μετατοπίζονται ακόμη πιο δεξιά, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα ζήτησε τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» γύρω από την ακροδεξιά. Σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ολλανδία (όπου η Φιλελεύθερη κυβέρνηση μειοψηφίας στηρίζεται από το ακροδεξιό ρατσιστικό κόμμα της Ελευθερίας), αλλά και στη Δανία (όπου η δεξιά κυβέρνηση μειοψηφίας στηρίζεται από το εθνικιστικό Λαϊκό κόμμα της Δανίας), ο ηγέτης των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών επεσήμανε πως «πρέπει να εκπέμψουμε ένα καθαρό μήνυμα» και αποδοκίμασε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που «επιζητά την εξουσία με κάθε κόστος». Ο κ. Ράσμουσεν αναφέρθηκε στο σχόλιο του Β. Μαρτένς, ο οποίος σημείωσε πως το ΕΛΚ δεν θα συνεργαστεί με την ακροδεξιά «σε ευρωπαϊκό επίπεδο», αφήνοντας τον χώρο ανοιχτό σε συνεργασίες εθνικού επιπέδου. Υπενθυμίζεται εξάλλου, ότι όταν το σοσιαλιστικό κόμμα της Σλοβακίας είχε συνεργαστεί με το εθνικιστικό κόμμα για τον σχηματισμό της κυβέρνησης, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές αποφάσισαν να ανασταλεί η ιδιότητα του μέλους στο αδελφό κόμμα της Σλοβακίας.

Θέματα επικαιρότητας: Μετανάστες, ιθαγένεια

Σκληρή για τους μετανάστες η Μέρκελ

Χριστίνα Πουλίδου, 2010-10-19

Περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Αυτό που έχει αποτύχει δεν είναι το πολυπολιτισμικό μοντέλο, αλλά οι πολιτικές που υποστηρίζει και ασκεί η κα Μέρκελ.

2010-10-17

Περισσότερα

Γιατί η ανεκτικότητα υποχωρεί;

Κάκη Μπαλλή, 2010-10-17

Περισσότερα

Οι εύκολες απαντήσεις των ξενόφοβων κομμάτων βρίσκουν ανταπόκριση

Ζαν Υβ Καμί, 2010-10-17

Περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, Νίκος Τσούκαλης, Υποψήφιος Περιφερειάρχης

2010-10-07

Περισσότερα

Πρόληψη, αποτροπή και αντιμετώπιση φαινομένων βίας στον Άγιο Παντελεήμονα

2010-09-23

Περισσότερα

Φώτης Κουβέλης: Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει επί τέλους τις διατάξεις της Συνθήκης της Οτάβα για την απαγόρευση των ναρκών κατά προσωπικού;

2010-09-01

Περισσότερα
Γιώργος Παπασπυρόπουλος

Είναι παράλογο να ζητάμε ακόμα 200 ένσημα τον χρόνο από τους μετανάστες

Γιώργος Παπασπυρόπουλος, 2010-08-05

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Οι δρόμοι των συναγωνιστών της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ξανασυναντιώνται

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-25

Πού είναι ο κόσμος;

Μιχάλης Μητσός

Γκώσατε; Κουράγιο!

Τάσος Παππάς, 2023-11-27

Η Κύπρος στο τέλος των ψευδαισθήσεων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-11-25

Καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας, το έργο αρχίζει

Τάσος Παππάς, 2023-11-25

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Λύση είναι η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-24

Αναζητώντας την επόμενη μέρα

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-22

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενότητα και ανασυγκρότηση

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2023-11-22

Στη μαύρη τρύπα της Γάζας

Παντελής Μπουκάλας, 2023-11-21

Ξενοφών Κοντιάδης

ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ στον δρόμο του Επινέ

Ξενοφών Κοντιάδης, 2023-11-19

Η επόμενη μέρα για τη σύνολη Αριστερά

Τάσος Παππάς, 2023-11-18

Των επετείων το νόημα

2023-11-18

×