Μαρία Κουβέλη:"Δικαιώθηκε η έμπνευση του πατέρα μου"
Συνέντευξη στην Παν. Μπίτσικα, Το Βήμα της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2010-11-21
Υπάρχει μια κοινή αντίληψη, κατά την άποψή της, που συνέχει την πρόταση Κουβέλη και την επιτυχία εκλογής του κ. Καμίνη στον Δήμο Αθηναίων: «Η πίστη στον ενεργό πολίτη, στον συμμέτοχο πέρα από κομματικές περιχαρακώσεις». Επιπλέον, γνωρίζοντας και τους δύο ακτινογραφεί τα κοινά τους: «Ο ευθύς λόγος,η πίστη στους θεσμούς,στη νομιμότητα,στη διαφάνεια και στη δυνατότητα αποτελεσματικότητας των εναλλακτικών προτάσεων». Δεν διστάζει να απαντήσει άμεσα όταν τη ρωτώ ότι ήδη γράφονται σε μπλογκ για νεποτισμό, για εύνοια στην ανάληψη πολιτικών καθηκόντων και «σπρώξιμο» σταυροδοσίας «λόγω πατέρα»: «Μου φαίνεται αδιανόητο να απέχω για να αποστομώσω τους κακοπροαίρετους». Από πιτσιρίκα ανακατεύεται στα κοινά. Επιμένει ότι για εκείνη δεν ήταν βάρος να είναι παιδί επωνύμου. «Πάντα ήταν έμπνευση και ο πατέρας μου και η μητέρα μου Φωτεινή για τη συμμετοχή μου στα συλλογικά πράγματα» λέει. Η κυρία Κουβέλη διετέλεσε γραμματέας της μαθητικής οργάνωσης της Ριζοσπαστικής Αριστερής Νεολαίας (ΡΑΝ) της Ελληνικής Αριστεράς, επί σειρά ετών μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας του ΣΥΝ και της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος. Η ίδια ωστόσο διαλέγει να πει ότι «η πρώτη πολιτική πράξη» ήταν όταν, τελειώνοντας τη Β΄ Λυκείου, «ανακοίνωσα στους δικούς μου ότι θέλω να φύγω από το ιδιωτικό σχολείο και να πάω σε δημόσιο». Το έκανε και αποφοίτησε από το 38ο Λύκειο Αθηνών, μια ανάσα από το Πεδίον του Αρεως. Θυμάται ακόμη τις διαδηλώσεις όπου συμμετείχε ως μαθήτρια επί υπουργού Παιδείας Κοντογιαννόπουλου . «Ακόμη διαδηλώνω» . Δεν εκτιμά ότι όσα είπε ο κ. Καμίνης για τον περιορισμό των διαδηλώσεων τους φέρνει αντιμέτωπους. «Οι διαδηλώσεις σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες γίνονται στο κέντρο της πόλης. Πού θα διαδηλώσει ο κόσμος;Στην Κηφισιά ή στην Εκάλη;Η Αστυνομία πολλές φορές κλείνει χωρίς λόγο όλη την πόλη. Αλλά και το κίνημα πρέπει να αυτορρυθμιστεί» .
Η νεαρή δικηγόρος με πτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στο Συγκριτικό και Αστικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Αix-Μarseille ΙΙΙ και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών βρέθηκε να γυρίζει γειτονιές με το προεκλογικό φυλλάδιο. Ακουσε πολλούς αφορισμούς «όλοι ίδιοι είναι», αλλά κράτησε αυτό που της είπαν σε κάποιο καφενείο της πόλης: «Μακάρι να έχεις δίκιο». Αυτές οι φωνές ελπίδας, όπως λέει, είναι το στοίχημά της.
«Ανήκω στην Αριστερά της ευθύνης»
Η συμμετοχή της στο ψηφοδέλτιο Καμίνη συνδέεται με την άποψή της για την ανάγκη αποτελεσματικότητας στις δράσεις.Οπως λέει,ανήκει σε ένα κομμάτι της Αριστεράς που το λέει«Αριστερά της ευθύνης» και απορρίπτει«τον στείρο καταγγελτισμό».
Θεωρεί ότι«δεν κάνεις πίσω στις αξίες σου όταν τολμάς να σηκώσεις το βάρος επιλογών και αποφάσεων και όχι να μένεις στη θέση τής εκ του ασφαλούς καταγγελίας». Πιστεύει ότι«η πολιτική δεν είναι αυταξία,είναι μοχλός προώθησης εναλλακτικών προτάσεων για το καλό του πολίτη και του δημοσίου συμφέροντος».
Σκέφτεται ποιο είναι το «λιθαράκι» που θέλει να βάλει στην αλλαγή πορείας του δήμου:«Τα αυτονόητα είναι το θέμα». Περπατάει πολύ στην πόλη.Ολες τις διαδρομές τις κάνει με τα πόδια,από το σπίτι της,ψηλά στην Ασκληπιού,ως το γραφείο,από το γραφείο στα δικαστήρια και πίσω.«Είναι πληγές τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα,τα εγκαταλελειμμένα πεζοδρόμια,αλλά και όσα έχουν καταληφθεί από κάθε είδους κατασκευές-εμπόδια.Ο πεζός δεν έχει χώρο,ούτε καν στις γειτονιές.Παράλληλα ο αγώνας που πρέπει να κερδηθεί είναι να ενωθούν στην πράξη,μια και είναι αλληλένδετα έτσι κι αλλιώς,η διαφάνεια στην εσωτερική λειτουργία με τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών στον πολίτη». Για τον απερχόμενο δήμαρχο κ.Ν.Κακλαμάνηλέει ότι«είναι ένας έξυπνος άνθρωπος,που δεν διαχειρίστηκε καλά τα του δήμου.Δεν μπορείς να κόβεις δέντρα τη νύχτα ή να ξεριζώνεις τις νεραντζιές από τις γειτονιές...».