Ακούσαμε τον Σόιμπλε;
Κώστας Κάρης, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2011-04-12
Η απόφαση του γνωστού μας Γερμανού υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να δηλώσει ότι έχει αμφιβολίες αν το πακέτο των 110 δισ. για τη διάσωση της Ελλάδας θα είναι επαρκές για να βγει η Ελλάδα πάλι στις αγορές είναι πολλαπλά σημαντική κίνηση.
Κατά μια ανάγνωση -πολύ “ελληνοεσωτερική”- δικαιώνονται εκείνοι που καταψήφισαν το Μνημόνιο. Κατά μια πιο προσεκτική και σφαιρική προσέγγιση είναι το χτύπημα της καμπάνας κινδύνου για την Ελλάδα. Πρώτον, γιατί πρόκειται για πολύ ισχυρή δημόσια πίεση προς την Αθήνα για να ενταχθεί στο σχέδιο της αναδιάρθρωσης του χρέους. Θυμίζουμε ότι έως τώρα υπάρχει συμφωνία για να διερευνηθεί η παράταση αποπληρωμής και η μείωση των επιτοκίων, αλλά όχι το “κούρεμα” του χρέους.
Η πίεση του Σόιμπλε αποσκοπεί σε ένα νέο πακέτο, το οποίο θα περιλαμβάνει το κούρεμα έναντι νέων μέτρων οικονομικής πολιτικής που θα υπογράψει η Αθήνα. Και, δεύτερον, γιατί η πίεση του Γερμανού υπουργού γίνεται πολύ πιο αποτελεσματική δημόσια και θα επιτείνει οπωσδήποτε τις πιέσεις υποβάθμισης των ελληνικών ομολόγων, τις τράπεζες κ.λπ. Έχει στόχο νέες αποφάσεις τον Ιούλιο.
Η Ελλάδα -κυβέρνηση και δυνάμεις αντιπολίτευσης- οφείλουν να κάνουν μεγάλης σημασίας επιλογές. Υπάρχει πολιτική δύναμη που υποστηρίζει την αναδιαπραγμάτευση με “κούρεμα” και ειδικότερα με ποιους όρους; Η κυβέρνηση, που αρνείται το σχέδιο Σόιμπλε, πώς θα αντιμετωπίσει την πίεση που θα αυξάνεται; Πώς θα βρει δρόμους χρηματοδότησης της ιδιωτικής οικονομίας που στριμώχνεται από το σφίξιμο των ελληνικών τραπεζών;
Πάντα υπάρχουν και χειρότερα. Και ιδιαίτερα αυτές τις εξελίξεις θα πρέπει να τις μελετήσουν σοβαρότατα δυνάμεις και επιστήμονες -και της αριστεράς- που επέμειναν έναν χρόνο τώρα και δυστυχώς επιμένουν ακόμη ότι η αναδιαπραγμάτευση είναι η σωτηρία της Ελλάδας. Τώρα που διαβάζουν και αυτοί αυτά που διαβάζουμε κι εμείς ελπίζουμε να αναθεωρήσουν τη στάση τους. Στο κάτω-κάτω ποτέ δεν πρότειναν ο Σόιμπλε να καθορίζει τους όρους της αναδιαπραγμάτευσης.
Οι δηλώσεις Σόιμπλε ας ελπίσουμε πως θα οδηγήσουν και σε αναθεώρηση κυβερνητικές επιλογές. Σύμφωνα με τη “Suddeutsche Zeitung” o Σόιμπλε σημείωσε: «Η οικονομική εξέλιξη της Ελλάδας ’δεν είναι μόνον θετική’”, επιλέγοντας ουσιαστικά γραμμή αντιπολίτευσης.
Το "Spiegel" γράφει πως η τελευταία ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ για τη δυνατότητα της Ελλάδας να εξυπηρετήσει αυτοδύναμα το χρέος της καταλήγει σε «συμπεράσματα-συναγερμό». Διαπιστώνει ότι η οικονομία της χώρας συρρικνώνεται πολύ περισσότερο από όσο αρχικά αναμενόταν. «Το πρόγραμμα εξυγίανσης βρίσκεται σε καθοριστική φάση», καθώς πέραν της ύφεσης υπολείπεται και στο σκέλος των εσόδων.
Οι επείγουσες θεμελιώδεις κατευθύνσεις αναδεικνύονται: ελληνική μάχη εσόδων με χτύπημα της παραοικονομίας, ευρωπαϊκή χρηματοδοτική αναπτυξιακή στήριξη της οικονομίας -όχι της σπατάλης.