Η ιλαροτραγωδία της απογραφής από τη ΝΔ

Ανδρέας Ε. Παπαδόπουλος, Ημερησία, Δημοσιευμένο: 2011-04-29

Στο περιθώριο της ενασχόλησής της με τα θέματα του δελτίου ειδήσεων της ΝΕΤ και του προγράμματος του ραδιοφωνικού σταθμού Αθήνα 9.84, η ηγετική ομάδα της ΝΔ φαίνεται ότι άρχισε να ασχολείται και να μελετά τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κώστα Καραμανλή. Η διαδικασία αυτή γίνεται με δειλά, αλλά γοργά βήματα. Χωρίς να το έχουν πολυκαταλάβει αποκήρυξαν την πιο κομβική επιλογή των κυβερνήσεων Καραμανλή, αυτή της απογραφής. Όσοι θυμούνται θα ξέρουν ότι μετά την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ, η ΝΔ βομβάρδιζε καθημερινά τον τύπο με ανακοινώσεις-σχεδόν με απειλητικό τρόπο και ύφος-ότι μόλις έρθει στα πράγματα θα προβεί σε απογραφή. Η τότε τρόικα-Καραμανλής, Αλογοσκούφης, Ρουσόπουλος-υπερακόντιζε για το πόσο σημαντική ενέργεια (θα) είναι η απογραφή και πόσο θα βοηθήσει, ώστε να αποκατασταθεί το τρωθέν κύρος της χώρας και να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα. Λίγους μήνες μετά την ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, τον Οκτώβριο του 2004, δημοσκόπηση της GPO κατέγραφε ότι το 84,1% των ψηφοφόρων της ΝΔ βλέπουν θετικά την απογραφή, ενώ η…εμπνευσμένη επιλογή της κυβέρνησης Καραμανλή είχε γοητεύσει και το 49,4% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ!

Σήμερα η ηγεσία της ΝΔ έρχεται με καθυστέρηση περίπου 10 ετών και μας λέει ότι ήταν καταστροφική επιλογή. Η κοροϊδία, όμως, είναι ότι την χρεώνει αποκλειστικά στον κ. Αλογοσκούφη. Παράδειγμα για να καταλάβουμε το μέγεθος της πολιτικής κοτσάνας: Είναι σαν να έρθει μετά από 5 χρόνια ο όποιος επόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και να δηλώσει πόσο άστοχη ήταν η προσφυγή στο ΔΝΤ, χρεώνοντάς την στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Το ζητούμενο, ωστόσο, σήμερα δεν είναι πώς αποτιμά η ηγεσία της ΝΔ την περίοδο Καραμανλή. Είναι γνωστά σε όλους τα καταστροφικά αποτελέσματά της. Το ζητούμενο είναι η εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του εν αναμονή κόμματος εξουσίας. Χωρίς υπερβολή πρόκειται για το χειρότερο πολιτικό προσωπικό που είχε μεταπολιτευτικά κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν είναι τυχαίο ότι τα πρόσωπα που έχουν κύρος στη συντηρητική παράταξη σιωπούν ή «κρύβονται». Ξέρει κανείς γιατί δεν μιλά για τα οικονομικά ο Σταύρος Δήμας; Γιατί σιωπά για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και κατ’επέκταση την οικονομία η Μαριέττα Γιαννάκου; Γιατί παρεμβαίνουν σπάνια ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος και ο Νίκος Δένδιας; Γιατί απέχει ο πιο έμπειρος κομματικός παράγοντας, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης; Φαντάζομαι την απάντηση τη γνωρίζουν όλοι. Ο κ. Σαμαράς έχει παραδώσει τα κλειδιά της Συγγρού στην απωθητική παρέα του Δικτύου 21 και σε μαθητευόμενους μάγους-οιονεί golden boys. Το πρόβλημα είναι μην το ΠΑΣΟΚ με τις επιλογές του του παραδώσει και τα κλειδιά του Μαξίμου! Γιατί τότε θα κοπεί το γέλιο από τις δηλώσεις Σαμαρά-Μιχελάκη και θα αρχίσει το κλάμα.

Θέματα επικαιρότητας: Ελληνικά Κόμματα

Ο καχεκτικός νέος δικομματισμός

Νίκος Μαραντζίδης, 2021-04-18

Οι εκλογές του 2019 ξανάβαλαν το κομματικό σύστημα σε ράγες...

Περισσότερα
Νίκος Μπίστης

Τίνος παιδιά είναι η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ;

Νίκος Μπίστης, 2020-07-13

Σε ένα ενδιαφέρον άρθρο του στα ΝΕΑ στις 5/7/2020 με τίτλο «Τίνος...

Περισσότερα

Ποιες είναι ειδήσεις και ποιες όχι;

Τάσος Παππάς, 2020-07-06

Στην παρούσα φάση δεν έχει καμιά σημασία ποιος είναι μπλεγμένος...

Περισσότερα
Στέργιος Καλπάκης

Εθνική συνεννόηση, όχι μονομερής συνεργασία με ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ

Στέργιος Καλπάκης, 2018-10-21

...Διαφωνώ με τη λογική μετώπων που φέρουν το πρόθεμα “αντί”....

Περισσότερα
Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών και μετά εκλογές

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2018-10-21

H σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes με...

Περισσότερα
Νίκος Μπίστης

Περί πατριωτικού ΠΑΣΟΚ

Νίκος Μπίστης, 2018-02-05

Ή όπως αρέσει σε κάποιους «περί της κοινωνικής βάσης του...

Περισσότερα

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ δεν θα ψηφίσει ποτέ τον "ΥΠΟΥΡΓΟ της ΖΑΡΝΤΙΝΙΕΡΑΣ"

2016-10-29

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη παραμένει σταθερή στην θέση...

Περισσότερα
Γιώργος Σιακαντάρης

Η «Αυγή», η Νεοελληνική Ηθική και το Πνεύμα του ΣΥΡΙΖΑ

Γιώργος Σιακαντάρης, 2016-08-21

Η «Αυγή», πάλι δια της «γραφίδος» του Θανάση Καρτερού, αφού...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Σωκράτης Φάμελλος

Κυβερνητική πρόταση από το Συνέδριο

Σωκράτης Φάμελλος, 2025-06-08

Η Ιστορία, όχι μόνο στην Ελλάδα, έχει δείξει ότι οι πολιτικές...

Ποιά εκεχειρία και για πόσο στη Μέση Ανατολή;

Λουκάς Τσούκαλης, 2025-06-25

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ άνοιξε τις πύλες της κολάσεως...

Στέργιος Καλπάκης

Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, καταλύτης για την προοδευτική αλλαγή

Στέργιος Καλπάκης, 2025-06-18

Οι αρνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς στην ειλικρινή...

Θόδωρος Τσίκας

Το αδιέξοδο με το Ιράν και η Συμφωνία του Ομπάμα

Θόδωρος Τσίκας, 2025-06-18

Το 2015 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, έφτασε μετά...

Κώστας Καλλίτσης

Προεκλογική περίοδος

Κώστας Καλλίτσης, 2025-06-08

Κάτι μάλλον ασυνήθιστο (ακόμα και) για τα ελληνικά δεδομένα...

Η “έσχατη προδοσία” έλειπε από την χορηγία της αντιπολίτευσης προς τον Μητσοτάκη

Γιάννης Τριάντης, 2025-06-07

...Τι εισπράττει η κοινωνία όταν ακούει ότι εγκαλείται κάποιος...

Τα Τέμπη επιστρέφουν

Αγγελική Σπανού, 2025-06-05

Με τέσσερις προτάσεις για τη σύσταση Προανακριτικής, δύο...

Γιάννης Μεϊμάρογλου

Κυβερνητικό μπασκετικό αλαλούμ

Γιάννης Μεϊμάρογλου, 2025-06-04

...Όσο η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κλείνει τα μάτια σε μια...

Θόδωρος Τσίκας

Έχει χάσει η Ουκρανία τον πόλεμο;

Θόδωρος Τσίκας, 2025-06-01

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διατηρήσει τη ηθική και γεωπολιτική...

Γιάννης Βούλγαρης

Η Ευρώπη στην εποχή των πολέμων

Γιάννης Βούλγαρης, 2025-05-31

Από τις εκλογές που έγιναν τελευταία στον ευρωπαϊκό χώρο,...

Εχει ο καιρός γυρίσματα;

Τάσος Παππάς, 2025-05-26

Αλλάζουν οι καιροί; Αλλάζουν. Αυτό που χθες αποδοκίμαζες,...

Η κοινή λογική

Μιχάλης Μητσός, 2025-05-23

Oι νέοι στρέφονται προς την Ακροδεξιά. Ακόμη κι αν δεν ψηφίζουν...

×
×