Γιατί γεµίζουν οι πλατείες

Τάκης Θεοδωρόπουλος, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2011-05-31

Επειδή πολλή κουβέντα γίνεται τις τελευταίες ηµέρες για µια µορφή άµεσης δηµοκρατίας η οποία λειτουργεί µέσω του Διαδικτύου και προτείνεται ως πιθανή εναλλακτική εκδοχή στον καρκινοβατούντα κοινοβουλευτισµό, δεν βλάπτει να θυµηθούµε ορισµένα ιστορικά χαρακτηριστικά της.

Στις µερικές δεκαετίες που λειτούργησε η άµεση δηµοκρατία στην Αθήνα της κλασικής εποχής, ο αριθµός των πολιτών που ψήφιζαν δεν ξεπερνούσε τις 25.000.

Ως γνωστόν δικαίωµα ψήφου είχαν µόνον οι άνδρες πολίτες Αθηναίοι.

Για να µπορέσει να λειτουργήσει η άµε ση δηµοκρατία χρειαζόταν να περιχαρακώσει µε µεγάλη ακρίβεια το σώµα των εκλεκτόρων. Και το θέµα δεν ήταν µόνο ποσοτικό. Το θέµα ήταν περισσότερο ποιοτικό: περιορίζοντας µε τόση αυστηρότητα τους ψηφοφόρους πίστευαν πως έτσι εξασφαλίζουν τα δύο βασικά συστατικά της δηµοκρατίας τους, το δικαίωµα της ισηγορίας και την υποχρέωση της παρρησίας.

«Η θαρραλέα και ειλικρινής έκφρασις γνώµης», έτσι ορίζει την παρρησία το λεξικό Δηµητράκου, µπορεί να σηµαίνει ότι υποχρεούσαι να εκφράσεις την αγανάκτησή σου, ή τον θυµό σου, αν έτσι αισθάνεσαι, σηµαίνει όµως και κάτι πολύ ουσιαστικότερο. Τη θεµελιώδη υποχρέωση να αναλάβεις προσωπικά την ευθύνη των λεγοµένων σου. Ακόµη και οι δηµαγωγοί, όταν παρότρυναν τους συµπολίτες τους να ψηφίσουν τη συνέχιση του πολέµου, ήξεραν πως θα πολεµούσαν και οι ίδιοι, ενδεχοµένως δε να έχαναν και τη ζωή τους, όπως π.χ. ο περιώνυµος Κλέων.

Καµία απ’ αυτές τις προϋποθέσεις δεν πληρούνται από την «άµεση δηµοκρατία» του Διαδικτύου. Χωρίς να θέλω να παραγνωρίσω τη δύναµη του µέσου, και χωρίς, επ’ ουδενί, να θέλω να υποτιµήσω την αξία των συγκεντρώσεων των «Αγανακτισµένων». Επειδή ακριβώς πιστεύω πως αυτό που γίνεται κάθε µέρα στην Πλατεία Συντάγµατος έχει βαρύνουσα κοινωνική αξία, θεωρώ πως θα µπορέσει να δικαιωθεί µόνον αν οι ίδιοι οι συγκεντρωµένοι αντιληφθούν τα όρια και, κατά συνέπεια, τις δυνατότητες της παρέµβασής τους. Οπως κατάφεραν να προστατευθούν από τους επαγγελµατίες συνδικαλιστές, τους πάσης φύσεως µπαχαλάκηδες και τους καιροσκόπους της κάποτε προοδευτικής Αριστεράς, πρέπει να προστατευθούν και από όσους προσπαθούν να τους κολακεύσουν προτείνοντάς τους ως την εναλλακτική λύση στον κοινοβουλευτισµό.

Αν στον λυρισµό των προοδευτικών και στον λυρισµό των Ελληναράδων προστεθεί και ο λυρισµός των «Αγανακτισµένων», είναι µάλλον βέβαιο πως η ατµόσφαιρα θα γίνει ακόµη πιο ασφυκτική.

Οπου, για να εξηγούµαι, ως λυρισµός ορίζεται η υπερκατανάλωση λέξεων, προθέσεων, προτάσεων και απόψεων οι οποίες δεν βρίσκουν καµία πραγµατικότητα που να µπορεί να τις εξαργυρώσει.

Θέματα επικαιρότητας: "Αγανακτισμένοι"

Νότης Ανανιάδης

Πήγα στην παρέλαση!

Νότης Ανανιάδης, 2012-03-26

Οι παλιότεροι φίλοι μου γνωρίζουν ότι ούτε με τις παρελάσεις...

Περισσότερα
Βασίλης Τραϊφόρος

Ιουλιανός ο παραβάτης

Βασίλης Τραϊφόρος, 2012-03-26

Το τοπίο είναι αποκαρδιωτικό. Κλούβες, αστυνομία, άνδρες...

Περισσότερα

Λιντσάρισμα

Νίκος Σπιτσέρης, 2012-03-07

Το ζήτημα δεν είναι αν κανείς έχει λόγους να υποστηρίζει...

Περισσότερα
Αντώνης Μιχαλάκης

Μια εκρηκτική καταδίκη

Αντώνης Μιχαλάκης, 2011-11-01

Η 28η Οκτωβρίου 2011 θα μείνει στην ιστορική μνήμη για δύο...

Περισσότερα
Ανδρέας Ε. Παπαδόπουλος

Ελλάς Ελλήνων αγανακτισμένων

Ανδρέας Ε. Παπαδόπουλος, 2011-11-01

Όσα χρόνια θυμάμαι τον εαυτό μου, το να παρακολουθώ τον...

Περισσότερα
Νότης Ανανιάδης

Για τις παρελάσεις, με ψυχραιμία…

Νότης Ανανιάδης, 2011-10-31

Για να το πω κομψά, σκοτίστηκα για τις παρελάσεις. Έχω ξαναγράψει...

Περισσότερα
Νίκος Μπίστης

Χρήσιμοι ηλίθιοι

Νίκος Μπίστης, 2011-10-29

Θα πρέπει να έχετε παρατηρήσει ότι δεν χρησιμοποιώ βαριές...

Περισσότερα
Θέμης Δημητρακόπουλος

Παρελάσεις κοινωνικής οργής και καταρρέοντες συμβολισμοί...

Θέμης Δημητρακόπουλος, 2011-10-29

Και μια Αριστερή-Πατριωτική πρόταση για την καθιέρωση του...

Περισσότερα

Άρθρα/ Κοινωνία-Δικαιώματα

Το «μαύρο δωμάτιο»

Παύλος Τσίμας, 2026-02-28

Σύμφωνα μ’ ένα ιστορικό ανέκδοτο, στην αυτοκρατορική Βιέννη,...

Τηλεοπτικά γενέθλια

Παύλος Τσίμας, 2026-02-21

Η ελληνική τηλεόραση έχει επέτειο γενεθλίων μεθαύριο. Συμπληρώνονται...

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας

Ο ιστός της αράχνης

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2026-02-15

Οι λάτρεις των παλιών γκανγκστερικών ταινιών θα θυμούνται...

Η Χίος που δεν μας στοιχειώνει

Παντελής Μπουκάλας, 2026-02-10

Σπουδαία υπόθεση ο μανιχαϊσμός. Γι’ αυτό και αντέχει, κι...

Το τσουνάμι που έρχεται

Μαρία Κατσουνάκη, 2026-01-31

Περνάει ώρες στην είσοδο της πολυκατοικίας, κτυπώντας επιτακτικά...

Γιατί οι Έλληνες στηρίζουν τους Αγρότες;

Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, 2025-12-23

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κυβέρνηση, πολιτικό σύστημα,...

Ζητείται αντίσταση

Ολύμπιος Δαφέρνος, 2025-12-01

Εισαγγελέας εισέβαλε στο Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης.Είναι...

Η ψηφιακή κυβίστηση της Ευρώπης

Γιάννης Κώτσης-Γιανναράκης, 2025-11-30

Στις 19 Νοεμβρίου, η ΕΕ ανακοίνωσε το νέο γενικό σχέδιο για...

Κάθριν και Μέρι

Μιχάλης Μητσός, 2025-11-20

Η μία λέγεται Κάθριν Λιούσι, έχει είκοσι χρόνια εμπειρία...

Σταύρος Ζουμπουλάκης

Γενοκτονία και δημοκρατία

Σταύρος Ζουμπουλάκης, 2025-09-14

Mετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την τερατωδία του εβραϊκού...

Θάνος Πλεύρης: Ξουτ

Μιχάλης Τσιντσίνης, 2025-07-23

...Οι βάρκες από το Τομπρούκ δεν άρχισαν να παίρνουν ρότα...

Ποταμοί αίματος και συσσίτια

Παύλος Τσίμας, 2025-07-12

«Καθώς σκέφτομαι το μέλλον, με κυριεύει ένα κακό προαίσθημα....

×
×