Για να μην γίνει η Αθήνα..Λονδίνο
Ανδρέας Ε. Παπαδόπουλος, Ημερησία, Δημοσιευμένο: 2011-08-20
Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21 Ιουλίου, αλλά και τα αποτελέσματα της συνάντησης της κ. Μέρκελ με τον κ. Σαρκοζί δίνουν αναμφισβήτητα μια ανάσα στη χώρα. Απομάκρυναν, τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα, το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, δίνοντας τη δυνατότητα στην Ελλάδα να ορθοποδήσει κάτω, όμως, από πολύ συγκεκριμένες και αυστηρές προϋποθέσεις. (Εύλογα, βεβαίως, μπορεί να αναρωτηθεί κανείς- και εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα-αν το πολιτικό προσωπικό της χώρας είναι έτοιμο να ανταποκριθεί και να λειτουργήσει κάτω από αυτές τις συνθήκες και αν οι πολίτες έχουν την ωριμότητα να αντιληφθούν την κρισιμότητα των καταστάσεων και την υπομονή-αντοχή να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη πραγματικότητα).
Οι αποφάσεις ως προς τις αλλαγές που πρέπει να προχωρήσει άμεσα η Ελλάδα, μαρτυρούν, όμως, και το έλλειμμα κοινωνικής ευαισθησίας που χαρακτηρίζει τις σημερινές ευρωπαϊκές ηγεσίες, καθώς δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα, για τους ανέργους, για τους (νεο)πτωχούς. Απουσιάζει, επίσης, το σκέλος της ανάπτυξης, το οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να αναθερμάνει την αγορά και να περιορίσει την ύφεση.
Αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία κινείται πάνω στο τετράπτυχο: Δυσφορία από τη σκληρότητα το μέτρων, ανησυχία από την εκτόξευση της ανεργίας, αβεβαιότητα για το αύριο, αλλά και ενόχληση από το ξεβόλεμα άθλιων και παραλυτικών νοοτροπιών δεκαετιών.
Τα στοιχεία και οι δείκτες συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα εντός της κοινωνίας, το οποίο, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, πολύ εύκολα μπορεί να τροφοδοτήσει ανεξέλεγκτες και βίαιες καταστάσεις.
Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν. Η Δημοκρατική Αριστερά πιστεύει ακράδαντα ότι οι καλύτερες δυνατές λύσεις μπορούν να προκύψουν από την ενιαία οικονομική και πολιτική διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ταυτοχρόνως στο εσωτερικό επίπεδο έχει θέσει ως πρωταρχική προτεραιότητα την ανάγκη προστασίας των αδύναμων στρωμάτων, επιμένοντας στην κατοχύρωση ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, καθώς και στη δημιουργία ενός ορθολογικού φορολογικού συστήματος που θα εμπεδώνει ένα αίσθημα δικαιοσύνης στους πολίτες.
Παραλλήλως εστιάζει στα θέματα της ανάπτυξης, εκτιμώντας ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να προωθηθεί το επενδυτικό ευρωομόλογο και σε εγχώριο ότι πρέπει να συγκροτηθούν διαχειριστικές αρχές με συγκεκριμένους κανόνες για το ΕΣΠΑ και όποια άλλη χρηματοδότηση προκύψει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια τέτοια πρωτοβουλία προϋποθέτει πλήρη αναδιαπραγμάτευση του Δ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη σύσταση ανεξάρτητης Διαχειριστικής Αρχής.
Επιπροσθέτως έχει καλέσει την κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάθεση ενός πενταετούς αναπτυξιακού προγράμματος επενδυτικών δραστηριοτήτων, ενδεικτικώς πάνω από 20 δις Ευρώ, και να ζητήσει τη χρηματοδότησή του από τους μηχανισμούς της ΕΕ.
Με μόνο γνώμονα το συμφέρον του τόπου και με εχέγγυο την υπεύθυνη στάση που έχει δείξει στους 15 μήνες πολιτικής ζωής που έχει, η Δημοκρατική Αριστερά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για να μην ζήσουμε γεγονότα πολύ χειρότερα από αυτά της βρετανικής πρωτεύουσας…