Eθνική ανάγκη η κεντροαριστερή πολιτική προσέγγιση
Χρόνης Διαμαντόπουλος, Δημοσιευμένο: 2011-09-13
Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε μπροστά σε πολιτικό αδιέξοδο , μεγαλύτερο ακόμη και αυτού του οικονομικού αδιέξοδου. Η κομματική συνοχή της βάσης του ΠΑΣΟΚ και η πολιτική ενότητα της κυβέρνησης έχει υποστεί σοβαρά και ανεπανόρθωτα ρήγματα. Μια άτολμη κυβέρνηση που με λανθασμένο οικονομικό σχεδιασμό εξαθλίωσε τον έλληνα πολίτη και διέσυρε διεθνώς τη χώρα. Τώρα προγραμματίζει να εφαρμόσει επι πλέον δυσβάστακτα «μνημονιακά μέτρα», τα οποία ταλανίζουν τους βουλευτές της για να τα ψηφίσουν, φοβούμενοι την πολιτική απαξίωση.
Η σημερινή ζοφερή πραγματικότητα καταδεικνύει τις απαράδεκτες, λαϊκιστικές και ισοπεδωτικές για τους εργαζόμενους τακτικές του ΠΑΣΟΚ, που τροφοδοτούν τον κοινωνικό σύστημα και διχάζουν τους πολίτες. Το νέο φορολογικό πλαίσιο, οι ιδιωτικοποιήσεις, τα κλειστά επαγγέλματα, το νομοσχέδιο περιορισμού αυτοτέλειας των ΑΕΙ, η «εργασιακή εφεδρεία» με απολύσεις και η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ανατρέπουν τη ζωή των πολιτών και αναμένεται να προκαλέσουν νέο κύκλο αντιδράσεων.
Η ανύπαρκτη κοινωνική πολιτική και τα νέα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, δείχνουν ξεκάθαρα την μετακίνηση του ΠΑΣΟΚ σε θέσεις του οικονομικού φιλελευθερισμού. Ενώ παράλληλα υπάρχει και αγκίστρωμα των άλλων δυνάμεων της Αριστεράς σε παλαιοκομμουνιστικές και μη ευρωπαϊκές θέσεις που είναι εκτός πραγματικότητας. Όλα αυτά δημιούργησαν κενό πολιτικής «σοσιαλιστικής δεοντολογίας» και πολιτικής ακαμψίας, ενώ όνειρο παραμένει η πολιτική συνεννόηση που τόσο ανάγκη έχει αυτή η χώρα.
Χωρίς καμιά αμφιβολία, η ως τώρα δυναμική παρουσία της Δημοκρατικής Αριστεράς μέσα από κοινωνικό δημοκρατικό διάλογο και με πολιτική λογική, απέδειξε ότι είναι μια επιβεβλημένη κίνηση ως απάντηση στο ολοένα διογκούμενο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για άμεση ριζική ανασυγκρότηση του πολιτικού πεδίου και των κομματικών φορέων της χώρας μας.
Οι σημερινές τραγικές συνθήκες της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης της χώρας μας, δημιουργεί αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος ενώ διαπιστώνεται πολιτικό κενό και έλλειμμα δημοκρατικού σοσιαλισμού…
Το πλουραλιστικό υπόβαθρο ιδεών της Δημοκρατικής Αριστεράς οδηγεί σε ξεκάθαρες ρεαλιστικές ευρωπαϊκές λύσεις. Απαλλαγμένο από πολιτικές δεσμεύσεις αναζητεί την ανασυγκρότηση του δημοκρατικού σοσιαλιστικού χώρου που θα καθορίσει και τις πολιτικές εξελίξεις. Με γνώμονα τις δυσκολίες του εγχειρήματος αναζητά ένα νέο μεταρρυθμιστικό ορίζοντα για το μέλλον της χώρας. Επιδιώκει πολιτικές ανακατατάξεις που οδηγούν εκτός μνημονιακής εξάρτησης και απαγκίστρωσης μιας στείρας θεωρητικής, παρελθοντικής Αριστεράς.
Η Δημοκρατική Αριστερά έχει σημασία να αποκτήσει συνομιλητές σε όλο το σοσιαλιστικό χώρο, είτε ανήκουν στην παράδοση του «εκσυγχρονιστικού» χώρου του ΠΑΣΟΚ και σήμερα έχουν απογοητευθεί είτε ανήκουν στο λεγόμενο «κοινωνικό» ή «λαϊκό» ΠΑΣΟΚ και αρνούνται τη σημερινή μετάλλαξη του κυβερνητικού κόμματος. Μια τέτοια πολιτική επικοινωνία δημιουργεί στον ευρύτερο χώρο αναζήτησης μιας σοσιαλιστικής, ριζοσπαστικής ταυτότητας.