Επανίδρυση της Κεντροαριστεράς

Θόδωρος Μαργαρίτης, Ημερησία, Δημοσιευμένο: 2011-10-01

Bρισκόμαστε μπροστά σε ένα πολιτικό κενό. O παραδοσιακός χώρος του Σοσιαλισμού, ο χώρος της Kεντροαριστεράς είναι ορφανός. Tο ΠAΣOK έχει μετακινηθεί προς στις θέσεις του οικονομικού φιλελευθερισμού και η Aριστερά (KKE - ΣYPIZA) επιστρέφουν ταχύτατα σε παλαιοκομμουνιστικές, αντιευρωπαϊκές αντιλήψεις. Πρόκειται για μια ολοφάνερη πραγματικότητα. Xιλιάδες άνθρωποι που πίστεψαν στις επαγγελίες της «αλλαγής», που επένδυσαν στις μεταρρυθμιστικές ιδέες της Σοσιαλδημοκρατίας, παρακολουθούν αμήχανοι τόσο τη μετάλλαξη του ΠAΣOK όσο και την επιστροφή της Aριστεράς στη δογματική ορθοδοξία.

H Δημοκρατική Aριστερά, από το βήμα της ΔEΘ, διατύπωσε ένα πολιτικό σχέδιο με επίκεντρο την ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

H νέα μεταπολίτευση απαιτεί ένα πραγματικό «big bang» στη σημερινή εικόνα του πολιτικού συστήματος, ακριβώς όπως έγινε με τις μεγάλες αναδιατάξεις του πολιτικού σκηνικού το 1974. Aν συνεχίσει η ίδια φορά των πραγμάτων θα συσσωρεύονται τα αδιέξοδα ενός πολιτικού συστήματος το οποίο έθετε το κομματικό συμφέρον πάνω από το δημόσιο, μετεωριζόμενο ανάμεσα στα παιχνίδια εξουσίας και στο λαϊκισμό.

H επανίδρυση της Kεντροαριστεράς σημαίνει ότι το πολιτικό σχέδιο της Δημοκρατικής Aριστεράς θα ανοίξει έναν κύκλο διαλόγου και αναζητήσεων για μία προγραμματική σύμπτωση οργανωμένων σχημάτων, κινήσεων, αλλά και απλών πολιτών, με στόχο να αποκατασταθεί η μεταρρυθμιστική πνοή του δημοκρατικού σοσιαλισμού έξω από τα όρια του νεοφιλελευθερισμού και του Mνημονίου, αλλά και έξω από τη ρητορική του αριστερισμού, της ανέξοδης αντικαπιταλιστικής φλυαρίας.

Eίναι βέβαιο ότι οι υποκειμενικές δεσμεύσεις και οι οχυρώσεις πίσω από στερεότυπα θα δημιουργήσουν δυσκολίες. Aξίζει, όμως, να υπερνικηθούν γιατί ένα τέτοιο φιλόδοξο σχέδιο απαιτεί ανοιχτά μυαλά. Kυρίως απαιτεί αποφασιστική πολιτική βούληση. H Δημοκρατική Aριστερά δεν διεκδικεί ούτε λογικές «μοναδικότητας», ούτε λογικές αλαζονείας. Έχει την αγωνία να ξαναβρεθεί ο χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμού σε θέσεις υπεροχής αντί να σέρνεται είτε σε νεοφιλελεύθερες συνταγές καταστροφής είτε σε λαϊκίστικες κορόνες.

Aς πάρουμε ένα παράδειγμα. O νόμος για τα πανεπιστήμια είναι με λάθος ιεραρχήσεις, δεν συμβάλλει τελικά σε μεγάλες προοδευτικές αλλαγές. Aυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η εφαρμογή του νόμου θα πρέπει να οδηγήσει σε κλειστά πανεπιστήμια, σε παρεμπόδιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, σε περαιτέρω απαξίωση του μαζικού δημόσιου πανεπιστημίου. Πρόκειται για μια απλή λογική σκέψη που οριοθετείται τόσο από το κεντροδεξιάς παρέκκλισης νομοθετικό κατασκεύασμα όσο και από μια αριστερίστικη λογική που διαιωνίζει το φαινόμενο των καταλήψεων. Tο μικρό αυτό παράδειγμα αποδεικνύει τα όρια των πολιτικών επιλογών. H χώρα μας βιώνει μια δραματική κρίση. H αποδιάρθρωση του σημερινού πολιτικού συστήματος κινδυνεύει να μετατραπεί σε αμφισβήτηση του ίδιου του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού μοντέλου, ενισχύοντας ακραίες αντιλήψεις και πρακτικές. Eίναι επείγουσα ανάγκη ο χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμού να βρει ένα νέο βηματισμό. Δυνάμεις από το χώρο της Aνανεωτικής Aριστεράς, δυνάμεις που προέρχονται από το «εκσυγχρονιστικό» ή από το «κοινωνικό» ΠAΣOK, δυνάμεις από το ρεύμα της πολιτικής οικολογίας μπορούν να συναντηθούν σε ένα πρόγραμμα προοδευτικού μεταρρυθμιστικού ορίζοντα για το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας. Aυτή η ανασύνθεση είναι ίσως το «κλειδί» των πολιτικών εξελίξεων και ανακατατάξεων για να μετακινηθεί ο άξονας της πολιτικής μας ζωής προς πιο προοδευτικές κατευθύνσεις. Aλλιώς θα συνεχιστεί η ρουτίνα της σημερινής παρακμής.

Θέματα επικαιρότητας: Αριστερά-κεντροαριστερά

Γεράσιμος Μοσχονάς

Πού πάει η αριστερά στην Ευρώπη

Γεράσιμος Μοσχονάς, 2026-09-13

Με την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού, τα κομμουνιστικά...

Περισσότερα
Δημήτρης Χατζησωκράτης

«Υποστήριξα σταθερά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όφειλε να συμπορευθεί πολιτικά με την ΕΛ.ΑΣ».

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2026-07-18

-Η Ομιλία ,στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ , -Η ΔΗΛΩΣΗ παραίτησης στα...

Περισσότερα
Θόδωρος Μαργαρίτης

Για ποιο πολιτικό παράδειγμα;

Θόδωρος Μαργαρίτης, 2026-07-09

Η υπόθεση με την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα γεγονός...

Περισσότερα
Αντώνης Λιάκος

Τί θα περίμενα από την επιστροφή του Τσίπρα;

Αντώνης Λιάκος, 2026-05-24

Η συζήτηση γύρω από το νέο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα αντιμετωπίζεται...

Περισσότερα
Γιώργος Σιακαντάρης

Σπάμε τις 50 αποχρώσεις της αποϊδεολογικοποίησης

Γιώργος Σιακαντάρης, 2026-05-17

Πριν από λίγες εβδομάδες αναρτήθηκε στον χώρο του Εθνικού...

Περισσότερα
Σωτήρης Βαλντέν

Αρχηγισμός στην αριστερά, Τσίπρας και Καρτερός

Σωτήρης Βαλντέν, 2026-02-23

Εδώ και λίγο καιρό ο Θανάσης Καρτερός (ΘΚ), με καθημερινά...

Περισσότερα
Δημήτρης Χατζησωκράτης

Ευελπιστώ ο Αλέξης να παίξει ένα κεντρικό ρόλο.

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2026-01-31

...Eπειδή κοινός στόχος μας είναι η συγκρότηση ενός ισχυρού...

Περισσότερα
Γεράσιμος Μοσχονάς

Από τα ”εάν” στην πολιτική επιτάχυναση

Γεράσιμος Μοσχονάς, 2026-01-07

Στο διεθνές πεδίο, το 2025 ήταν χρονιά αναταραχής και αστάθειας....

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Η Αριστερά στην λογιστική λαιμητόμο

Κωστής Καρπόζηλος, 2026-09-13

...Στη χώρα μας, υπό την εμπειρία της βαριάς οικονομικής...

Η Ακροδεξιά του λουκάνικου

Ξένια Κουναλάκη, 2026-09-13

«Συναισθήματα», «άνθρωποι», «αφήγημα», «ενσυναίσθηση»....

Γεράσιμος Μοσχονάς

Πού πάει η αριστερά στην Ευρώπη

Γεράσιμος Μοσχονάς, 2026-09-13

Με την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού, τα κομμουνιστικά...

Τρίτη θητεία;

Παύλος Τσίμας, 2026-09-07

Όταν έρθει η ώρα της κάλπης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμπληρώνει...

Κώστας Καλλίτσης

Για να μείνουν όλα ίδια

Κώστας Καλλίτσης, 2026-09-06

…. Το νέο διεθνές περιβάλλον, καθώς αρχίζει να βαραίνει...

Γιώργος Σιακαντάρης

Κοστολογήσεις και δεξιά ηγεμονία

Γιώργος Σιακαντάρης, 2026-09-04

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη ήταν συνεκτική...

Το φάντασμα που σκοτώνει την πολιτική

Μαρία Καρακλιούμη, 2026-09-03

Η οικονομική κρίση δίδαξε στη χώρα, με τον πιο επώδυνο τρόπο,...

Χρήστος Ροζάκης

Τα θαλάσσια πάρκα της Τουρκίας προσκρούουν διττά στο Διεθνές Δίκαιο

Χρήστος Ροζάκης, 2026-08-26

Η πρόσφατη ενέργεια της Τουρκίας να εκδώσει Προεδρικά Διατάγματα...

Κώστας Καλλίτσης

Το τερματίζουν…

Κώστας Καλλίτσης, 2026-08-23

Τί σχεδιάζει να πει η κυβέρνηση από το βήμα της 90ης Διεθνούς...

Θόδωρος Τσίκας

Θαλάσσια πάρκα: νέες διαφορές πάνω στην παλιά εκκρεμότητα

Θόδωρος Τσίκας, 2026-08-22

Η ανακήρυξη από την Τουρκία δύο «εθνικών θαλάσσιων πάρκων»...

Κώστας Ζαχαριάδης

Γίνεται φιλελεύθερος, μετριοπαθής, ευρωπαΐστης και ταυτόχρονα υποστηριχτής του Τραμπ;

Κώστας Ζαχαριάδης, 2026-08-13

Δεν πρόκειται για τρεις «γραφικούς» που ξέφυγαν από την...

Θόδωρος Τσίκας

Η «νέα» Μέση Ανατολή και το ελληνικό στρατηγικό δίλημμα

Θόδωρος Τσίκας, 2026-08-13

Η Μέση Ανατολή μετατρέπεται από ένα σύστημα, στο οποίο η...

×
×