Κανείς δεν πρέπει να μας θεωρήσει δεδομένους

Φώτης Κουβέλης, Συνέντευξη στον Β. Σκουρή, Real News, Δημοσιευμένο: 2012-09-09

Εξετάζετε ισοδύναμα. Τι να γλυτώσετε κ. Πρόεδρε; Τι ύψους ισοδύναμα μπορεί να βρεθούν κατ’ εσάς και σε τι ύψος μπορεί να φτάσουν;

Προσπαθούμε να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια ώστε να μη θιγούν περαιτέρω οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Εκεί ρίχνουμε το βάρος και στο πλαίσιο αυτό έχουμε επεξεργαστεί την πρόβλεψη ρήτρας ισοδύναμων μέτρων στο συνολικό πακέτο των 11,5 δις. Το σκεπτικό μας είναι ότι για ένα τμήμα των μέτρων - και αναφέρομαι κυρίως στις περικοπές - θα υπάρχει η δυνατότητα μη εφαρμογής, εφόσον πετύχουμε ισοδύναμη δημοσιονομική απόδοση από καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, αλλά και εξυγίανση των δαπανών λειτουργίας και προμηθειών. Η πρόβλεψη που ήδη υπάρχει να επιμεριστούν τα μέτρα στους 2 επόμενους προϋπολογισμούς και όχι μόνο σε αυτόν του 2013, καθώς και το ενδεχόμενο χρονικής επιμήκυνσης, κάνει δυνατή την κάλυψη του δημοσιονομικού στόχου με την ενίσχυση του σκέλους των εσόδων.

Υπάρχει η δυνατότητα να γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας η ρήτρα ισοδύναμων μέτρων, αφού και αυτοί πρέπει να έχουν κατανοήσει ότι η διαδικασία δημοσιονομικής εξυγίανσης προϋποθέτει κοινωνική και πολιτική αποδοχή.

Όσον αφορά στα μέτρα, τι -συγκεκριμένες- κόκκινες γραμμές θέτετε;

Σας είπα ποια μέτρα δεν πρέπει να ληφθούν. Από κει και πέρα εμείς θέλουμε να προστατέψουμε ιδιαίτερα τους οικονομικά αδύναμους. Και η καλύτερη προστασία, ιδιαίτερα για τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα, είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Χωρίς κομματική πειθαρχία πώς θα ψηφίσουν οι βουλευτές σας τα μέτρα; Από τη στιγμή που κάποιοι διαφωνούν; Και όπως γράφεται, ίσως και να φλερτάρουν με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Η κοινοβουλευτική μας ομάδα γνωρίζει τον αγώνα που δίνει όλο το κόμμα για να πετύχει σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες ένα διπλό στόχο: την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την προστασία των αδύναμων κοινωνικών ομάδων. Τη μάχη αυτή τη δίνουν και οι ίδιοι οι βουλευτές μας από την πρώτη γραμμή. Είναι μια συλλογική προσπάθεια , έτσι ξεκίνησε και έτσι θα τελειώσει. Ανάμεσα στην επιβολή κομματικής πειθαρχίας και στις προσωπικές πολιτικές που αγνοούν συλλογικές αποφάσεις υπάρχει πάντα ο δρόμος της λογικής και της συνεννόησης. Σε αυτόν θα επιμείνω μέχρι τέλους όπως έκανα πάντα. Και θα επαναλάβω ότι καθένας προσδιορίζει μόνος του την σχέση που θα έχει με το κόμμα μας. Εθελοντική είναι η συμμετοχή όλων μας. Αυτονόητα και τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις.

 Ο Ευ. Βενιζέλος, δείχνει να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχει μετά την ψήφιση των μέτρων στην κυβέρνηση. Φέρεται, μάλιστα, να εξαρτά τη συμμετοχή του και από τη δική σας αντίστοιχη κίνηση. Το συζητάτε να συμμετάσχετε ως αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση;

Αυτή την στιγμή το μόνο που με απασχολεί είναι πως θα πετύχουμε το διπλό στόχο που σας προανέφερα, πως θα περάσουμε τον κάβο με το καράβι της χώρας ταλαιπωρημένο αλλά ακέραιο. Όλα τα άλλα μπροστά σε αυτόν τον μείζονα στόχο είναι δευτερεύοντα και πάντως όχι της στιγμής.

 Το ενδεχόμενο ανασχηματισμού μετά τα μέτρα, το βλέπετε θετικά; Και θα μπορούσε η ΔΗΜΑΡ να συμμετάσχει με κορυφαία της στελέχη;

Κορυφαία στελέχη είναι όλοι οι υπουργοί που έχουμε προτείνει και συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα. Μπορεί να μην είναι κομματικά στελέχη με την στενή έννοια αλλά είναι έμπειρα και καταξιωμένα στελέχη στην κοινωνία με αδιαμφισβήτητους πολιτικούς δεσμούς με τον χώρο μας. Αυτό που αυτή την στιγμή μας απασχολεί είναι να πετύχουν στο έργο τους, όχι γιατί αυτό θα δώσει πόντους στην ΔΗΜΑΡ αλλά γιατί δώσει προστιθέμενη αξία στην κυβέρνηση εθνικής ευθύνης και θα πάει μπροστά τον τόπο. Έχουμε αυτή την στιγμή σοβαρότερα πράγματα να κάνουμε από το να συζητάμε για ανασχηματισμούς.

Ήθελα να σας ρωτήσω κ. Πρόεδρε εάν επιμένετε ότι αυτή η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση τετραετίας; Και αν ναι, έστω και θεωρητικά, μπορεί να αλλάξει και ο πρωθυπουργός…

Η τετραετία δεν είναι μόνο η συνταγματική θεσμική πρόνοια. Δεν είναι τύπος. Είναι ουσία η οποία, συν τοις άλλοις, προκύπτει από το μέγεθος των προβλημάτων. Είναι ανάγκη να υπάρξει χρόνος ώστε να επουλωθούν οι μεγάλες πληγές που άνοιξε η οικτρή αποτυχία των προηγουμένων κυβερνήσεων. Μια κυβέρνηση που στηρίζεται από τρία κόμματα, που είναι καλό για τον τόπο να πάει όσο μακρύτερα γίνεται. Με αυτή την έννοια η τετραετία είναι ένας επιθυμητός στόχος και αυτό θα εξαρτηθεί από το πότε θα μπούμε στον δρόμο της ανάκαμψης. Προφανώς αυτή η κυβέρνηση έχει ημερομηνία λήξης. Η επόμενη ημέρα θα πρέπει να βρει στο τιμόνι της χώρας τις προοδευτικές φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, μια νέα πλειοψηφία που πρέπει να αρχίσουμε να διαμορφώνουμε από σήμερα. Θα πάρει χρόνο, άλλες είναι οι προτεραιότητες αυτή την στιγμή, αλλά πρέπει να ετοιμαζόμαστε για το αύριο που μερικές φορές έρχεται απότομα και με μεγάλη ταχύτητα. Δεν μου αρέσουν οι θεωρητικές συζητήσεις για πρόσωπα, προτιμώ να τις κάνω στην ώρα τους.

 Σήμερα, κατά τη γνώμη σας, ο Αντ. Σαμαράς τι πρέπει να προσέξει όσον αφορά στη λειτουργία της κυβέρνησης; Και συμφωνείτε με στελέχη σας ότι υπάρχει πρόβλημα με τη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού;

Αυτό που πρέπει όλοι να προσέξουμε – και να φερόμαστε ανάλογα – είναι το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με μια όχι αυτοδύναμη κυβέρνηση αλλά με μια κυβέρνηση που στηρίζεται από τρία κόμματα. Αν αυτό το συνειδητοποιήσουν όλοι – και φερθούν ανάλογα – τότε και την κυβέρνηση θα προστατέψουμε και το έργο της θα διευκολύνουμε. Είναι νομίζω κοινή η παραδοχή ότι αυτό το πρώτο κρίσιμο διάστημα, η ΔΗΜΑΡ και εγώ προσωπικά, επιλέξαμε την επισήμανση και την πειθώ από την δημόσια διαφοροποίηση σε επί μέρους ζητήματα που ήταν φυσικό να προκύψουν. Θα έλεγα ότι κανείς δεν πρέπει να παρεξηγήσει, να παρερμηνεύσει και να αποπειραθεί να εκμεταλλευτεί την στάση ευθύνης που επιδεικνύουμε. Πολύ περισσότερο να μας θεωρήσει « δεδομένους». Είπα και το επαναλαμβάνω ότι δεν μπήκαμε στην κυβέρνηση για να ρίξουμε μια ματιά και μετά να φύγουμε. Είπα όμως και κάτι άλλο ότι συμμετέχουμε στην κυβέρνηση ως συνδιαμορφωτές της πολιτικής της. Και σε αυτό θα επιμείνω και από αυτό θα κριθούν πολλά. Για τα πρόσωπα που στελεχώνουν τον κρατικό μηχανισμό αυτήν την στιγμή θα περιοριστώ να πω το εξής : εμείς φροντίσαμε ώστε τα πρόσωπα που προτείναμε να μην χαρακτηρίζονται πρωτίστως από την κομματική τους ιδιότητα ή ταυτότητα. Προσέξαμε να είναι πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής και τα επιλέξαμε με αξιοκρατικά κριτήρια.

 Αποκλείσατε το ενδεχόμενο κοινής καθόδου στις προσεχείς εκλογές της ΔΗΜΑΡ με το ΠΑΣΟΚ. Επειδή στο χώρο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, κατά κοινή ομολογία, υπάρχει μεγάλο κενό, εξετάζεται το ενδεχόμενο η ΔΗΜΑΡ να αναλάβει πρωτοβουλίες ανασύνθεσης;

Ιδρυτικός στόχος της ΔΗΜΑΡ είναι η ανασύνθεση του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού σε μια πολιτική παράταξη μεγάλη, δυναμική και απαλλαγμένη από μικροκομματικές μεταμφιέσεις. Δεν ψάχνουμε τον τίτλο του επόμενου ψηφοδελτίου. Είμαστε πολιτική συλλογική δύναμη και πολύ σύντομα θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες διεύρυνσης και ανασύνθεσης. Συνηθίζω να λέω ότι όλα θα γίνουν στην ώρα τους.

 Εξεταστική για το Μνημόνιο πρέπει να γίνει; Και τι θα πράξετε έναντι της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ όταν έρθει προς ψηφοφορία;

Η οργή του λαού μας για την κατάντια που μας έφερε στο μνημόνιο και το ίδιο το μνημόνιο δεν πρέπει να εξαερωθεί με πυροτεχνήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει την κατάληξη της επιτροπής που προτείνει. Για αυτό συγχέει συνειδητά πολιτικές και ποινικές ευθύνες.

 Κατά κοινή ομολογία η προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης έχει παραβιαστεί. Ποια είναι πλέον η συνεκτική της βάση;

Όπως τόνισα και στις προγραμματικές δηλώσεις, η Συμφωνία είναι το δεσπόζον πολιτικό κείμενο. Όταν εργαζόμαστε για μια κυβέρνηση τετραετίας είναι προφανές ότι και η προγραμματική συμφωνία απλώνεται σε βάθος χρόνου. Να σας θυμίσω ότι και προεκλογικά τονίζαμε μια λέξη. Το σταδιακά. Ακριβώς γιατί είχαμε συνείδηση του μεγέθους των προβλημάτων και της κρίσης.

 Η σύσκεψη των τριών αρχηγών πρέπει να συνεχίσει; Για πολλούς υποκαθιστά το Υπουργικό Συμβούλιο…

Η σύσκεψη είναι ένα πολιτικό όργανο, δεν είναι θεσμικό ώστε να υποκαθιστά το υπουργικό συμβούλιο. Στην πρωτόγνωρη για τη χώρα κατάσταση μιας κυβέρνησης τρικομμματικής στήριξης είναι απολύτως αναγκαία η διαβούλευση στο κορυφαίο επίπεδο. Σε ό,τι με αφορά θέλω η σύσκεψη να συνεχιστεί και να συζητούνται εκεί οι μεγάλες επιλογές πολιτικής και όλα τα κρίσιμα ζητήματα. Σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται να υπάρξει συνάντηση των πολιτικών αρχηγών πριν από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα.

Το τελευταίο διάστημα βάλλεται για σκάνδαλα η υφυπουργός Υγείας Φ. Σκοπούλη, που ανήκει στη ΔΗΜΑΡ. Τι συμβαίνει αλήθεια κ. Πρόεδρε;

Δεν υπάρχει θέμα για την κυρία Σκοπούλη. Η κυρία Σκοπούλη προστατεύει το δημόσιο συμφέρον και υπηρετεί τη διαφάνεια.

Θέματα επικαιρότητας: Κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Bαθμός υλοποίησης της ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ της προηγούμενης τρικομματικής κυβέρνησης στον Αγροτικό Τομέα

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2013-09-26

Είναι απαραίτητο να γίνει μία αναφορά στα σημεία προγραμματικής...

Περισσότερα
Κώστας Σπυρόπουλος

Λύση από τον πρόεδρο

Κώστας Σπυρόπουλος, 2013-08-06

Ας αρχίσουμε από τα πρόσφατα λάθη ως προς την επιλογή να...

Περισσότερα
Αντώνης Μανιτάκης

Το έργο των Υπουργών, Υφυπουργών, Γενικών και Ειδικών Γραμματέων της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Αντώνης Μανιτάκης, 2013-07-27

•Η αξιολόγηση των δομών όλων των υπουργείων, ένα τεράστιο...

Περισσότερα

Tο μοιραίο λάθος της ανανεωτικής αριστεράς

Νίκος Γρατσίας, 2013-07-23

Πέρυσι τέτοια εποχή (αμέσως μετά τη δημιουργία της τριμελούς...

Περισσότερα
Γιώργος Ιωαννίδης

Σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους

Γιώργος Ιωαννίδης, 2013-07-17

Ξεκινάω από μια εκτίμηση και τρεις διαπιστώσεις. Η εκτίμηση...

Περισσότερα
Γιώργος Σιακαντάρης

Προς υπεράσπιση Μανιτάκη

Γιώργος Σιακαντάρης, 2013-07-02

Ο κύριος Μανιτάκης, προτού αναλάβει το υπουργείο Διοικητικής...

Περισσότερα
Θωμάς Ψύρρας

Γιατί η ΔΗΜΑΡ “έφυγε” από την τρικομματική

Θωμάς Ψύρρας, 2013-07-01

Τις τελευταίες μέρες η ΔΗΜΑΡ δέχεται μιαν επικοινωνιακή...

Περισσότερα
Κώστας Κάρης

Όσο λιγότεροι, τόσο καθαρότεροι

Κώστας Κάρης, 2013-06-30

Είναι λογικό και πολιτικά συμφέρον για μια κυβέρνηση να...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Σόσιαλ μίντια και φενάκες εν αφθονία

Παντελής Μπουκάλας, 2024-02-20

Από τον πλατωνικό «Φαίδρο» διδαχτήκαμε να είμαστε επιφυλακτικοί...

Γιατί υποχώρησε το κράτος δικαίου στην Ελλάδα;

Παύλος Ελευθεριάδης, 2024-02-17

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 7ης Φεβρουαρίου...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Στροφή σε ένα νέο, υγιές παραγωγικό μοντέλο

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-02-15

Η κυβέρνηση της ΝΔ μετά τις εκλογές και το 41%, που το θεώρησε...

Δημοκρατική αφύπνιση

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2024-02-11

Να που φτάσαμε να πρέπει να (ξανα)μάθουμε να κουβεντιάζουμε...

Γιώργος Σιακαντάρης

Μια συζήτηση: Αγαθούληδες ή πονηρούληδες;

Γιώργος Σιακαντάρης, 2024-02-11

Η προγραμματισμένη συζήτηση της Έφης Αχτσιόγλου, του Διονύση...

Εξωτερική πολιτική σε έναν απρόβλεπτο κόσμο

Λουκάς Τσούκαλης, 2024-02-10

Το παγκόσμιο οικοδόμημα στην εποχή της αμερικανικής παντοδυναμίας...

Ένας νέος αστερισμός;

Παύλος Τσίμας, 2024-02-10

Το βράδυ των εκλογών του 1981- αφηγείται ο Μίμης Ανδρουλάκης...

Πάνος Σκοτινιώτης

Ζητείται εναλλακτική

Πάνος Σκοτινιώτης, 2024-02-09

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 68 χρόνια από τις εκλογές...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

120 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2024-02-09

Όλες οι δημοσκοπήσεις στο τέλος Ιανουαρίου καταγράφουν...

Τα τουρνικέ στο μουσείο της Μεταπολίτευσης

Αλέξης Παπαχελάς, 2024-02-04

Πριν από αρκετό καιρό, στην προηγούμενη θητεία του, ο πρωθυπουργός...

Αλήθειες και μύθοι για το πακέτο Μπλίνκεν

Βασίλης Νέδος, 2024-02-04

Δεν έχουν ακόμη συμπληρωθεί παρά λίγες ημέρες από τη στιγμή...

Συνταγή της καταστροφής

Σταύρος Αραχωβίτης, 2024-02-04

Αυτές τις μέρες οι αγρότες βρίσκονται σε ένα πρωτόγνωρο...

×
×