Τους έστησε η ελευθερία

Χριστίνα Πουλίδου, www.protagon.gr, Δημοσιευμένο: 2013-10-07

Πού να πάρουμε είδηση τι έγινε στη Λαμπεντούζα, τις μέρες που είχαμε όλοι καρφωθεί στις τηλεοράσεις και στην επικαιρότητα της «Χρυσής Αυγής»… Καθυστερημένα, αλλά νομίζω επιβεβλημένα, επιστρέφω στο θέμα - και για εισαγωγή δείτε τα νούμερα: 16.000 νεκροί βρέθηκαν στη Μεσόγειο τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των επιζώντων, ενώ κατά τις υπηρεσίες του ΟΗΕ, στην ταραγμένη περίοδο των αραβικών εξεγέρσεων - στους πρώτους 5 μήνες του 2011 - πνίγηκαν στα μεσογειακά νερά 1.500 άνθρωποι….

Σε δημοσίευμα της «Monde» που αναφέρεται στο ναυάγιο της Λαμπεντούζα – με 130 νεκρούς και 200 αγνοούμενους, δυστυχισμένοι όλοι φυγάδες απ΄ τη Σομαλία και την Ερυθραία – υπογραμμίζεται ότι πρόκειται για «θανάτους αθόρυβους», που επαναλαμβάνονται σε τακτά διαστήματα και που όμως δεν ανακόπτουν την επιθυμία όσων αναζητούν στο ρίσκο μια «λύση επιβίωσης».

Στην Ιταλία, όπου διαπιστώθηκε ότι τρία αλιευτικά πέρασαν (χωρίς να σταματήσουν) δίπλα απ΄ το σκάφος που βυθίστηκε καιγόμενο και όπου κηρύχθηκε μέρα εθνικού πένθους, περισσεύει η οργή για την αδιαφορία της ΕΕ. «Η συνεχιζόμενη σφαγή αθώων ανθρώπων» υπογράμμισε ο Πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο «πρέπει να σταματήσει και οι Βρυξέλλες είναι απόλυτα αναγκαίο να αναλάβουν δράση».

Δεκάδες ανώνυμα κορμιά τυλιγμένα στο νάιλον ήταν η κατάληξη ενός ονείρου 300 ανθρώπων που διέσχισαν την έρημο της Λιβύης και αγόρασαν με χρυσάφι (1.100 ευρώ ήταν η ταρίφα) τη δυνατότητα να ταξιδέψουν με το σαπιοκάραβο στη Σικελία. «Όσο λιγότερα δίνεις, τόσο περισσότερο κινδυνεύεις να πνιγείς» λέει ο Τέκλε που το 2006 έφτασε στη Σικελία απ΄ την Ερυθραία, με έναν σάκο στο χέρι έπειτα από 2,5 μέρες ταξίδι. Ο συμπατριώτης του Αμίρ έφτασε στην Ιταλία το 2008 στη δεύτερη προσπάθεια. Στην πρώτη τον συνέλαβε η Αστυνομία την ώρα που ήταν έτοιμος να μπαρκάρει, μπήκε 3 μήνες στη φυλακή κι έχασε τα 1.200 δολάρια που είχε προκαταβάλει στον βαρκάρη. «Έπρεπε να φύγω, η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική απ΄ την εφηβεία ως τα 40. Για μένα ήταν επιλογή ζωής» λέει σήμερα.

Στη Λαμπεντούζα τα χαράματα της περασμένης Πέμπτης έγινε ο θρήνος - «μη στέλνετε ασθενοφόρα, νεκροφόρες στείλτε» ήταν το πικρό μήνυμα των γιατρών στις δημοτικές αρχές. Οι επιβάτες του σαπιοκάραβου, άντρες και γυναίκες, νέοι άνθρωποι και παιδιά, «ο καθένας με τη μοναδικότητά του» βρήκαν στη φυγή τους, αυτό που θέλησαν να αποφύγουν: Ένα κακό τέλος.

«Δεν ήταν μετανάστες (αφού δεν έφτασαν ποτέ), ούτε πρόσφυγες (αφού δεν πρόλαβαν να ζητήσουν άσυλο), αλλά ούτε και λαθρομετανάστες (αφού δεν ήταν καν μετανάστες)» λέει το δημοσίευμα της «Monde» και επικρίνει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που δεν τιμωρούν παραδειγματικά τους ασυνείδητους και στυγνούς δουλέμπορους-βαρκάρηδες, και δεν θέτουν αναχώματα σε όσους πολιτικούς «βλέπουν στους «ξένους» τους ενόχους της οικονομικής κρίσης, ή πάντως μια απειλή για το έθνος». Σε αντίθεση με τις γειτονικές χώρες της Ασίας ή της Αφρικής, που έδειξαν μιαν «ασύγκριτη αλληλεγγύη» (καθώς ο Λίβανος των 4 εκ. κατοίκων δέχθηκε 1 εκ. πρόσφυγες απ΄ τη Συρία κι η Ιορδανία άλλους 500.000, στην Τυνησία έφτασαν κάπου 200.000 πρόσφυγες απ΄ τη Λιβύη, ενώ 450.000 Σομαλοί βρίσκονται σήμερα στην Κένυα), οι ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν με έκδηλη εχθρότητα το θέμα των προσφύγων και τους παραπέμπουν στην Αστυνομία. Οι «ξένοι» - πρόσφυγες και μετανάστες - θα διαβούν το κατώφλι των αστυνομικών τμημάτων, μαζί με όλο τον παραβατικό υπόκοσμο, ευθύς ως πατήσουν το πόδι τους στη «γη της επαγγελίας» και στο δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας προτείνεται το θέμα να υπαχθεί στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εξωτερικών.

Πίσω στη Λαμπεντούζα, ο Τέκλε πενθεί τους συμπατριώτες του - «πέθαναν μερικές εκατοντάδες μέτρα απ΄ τις ακτές, όπου θα ξεμπάρκαραν. Δυο φορές θάνατος» λέει και συνεχίζει «είχαν αποδράσει απ΄ την Ερυθραία, είχαν διασχίσει το Σουδάν, πέρασαν μέσα απ΄ την έρημο της Λιβύης και βγήκαν στις ακτές, ανεμοδάρθηκαν δυο μέρες κι έπειτα ήρθε ο θάνατος». Ο δρόμος για την ελευθερία ήταν απατηλός.

Θέματα επικαιρότητας: Μετανάστες

Οι μετανάστες και οι δημοσκοπήσεις

Παύλος Τσίμας, 2014-03-22

...Μια διάταξη που συντάχθηκε για να περιορίσει το φαινόμενο...

Περισσότερα

Τους έστησε η ελευθερία

Χριστίνα Πουλίδου, 2013-10-07

Σε δημοσίευμα της «Monde» που αναφέρεται στο ναυάγιο της Λαμπεντούζα...

Περισσότερα
Κώστας Κάρης

Ποιος θα τιμήσει τους Πακιστανούς;

Κώστας Κάρης, 2012-04-08

Διαβάσατε, ακούσατε την είδηση -εκτός αν χάθηκε μαζί με...

Περισσότερα
Βασίλης Μαστρογιάννης

Η δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα

Βασίλης Μαστρογιάννης, 2012-04-01

Το πρόβλημα της μετανάστευσης ή λαθρομετανάστευσης είναι...

Περισσότερα

Για τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης για τους μετανάστες.

2012-03-27

Η επιλογή Χρυσοχοΐδη, με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ, για μια...

Περισσότερα
Γιάννης Πανούσης

Μετά τους φόνους τι;

Γιάννης Πανούσης, 2011-05-15

Σ’ αυτό το θανάσιμο παιχνίδι των (αντ)εκδικήσεων κάποιων...

Περισσότερα
Θέμης Δημητρακόπουλος

Όταν αρχίζει το κυνήγι των μαγισσών, κάπου ανάβουν πυρές για όλους…

Θέμης Δημητρακόπουλος, 2011-05-13

Είσαι μετανάστης; Είσαι μελαψός ή μαύρος; Είσαι, δυνητικά,...

Περισσότερα

Εκτός ορίων

Νίκος Σπιτσέρης, 2011-05-12

Έλληνες-αλλοδαποί 1-1. Μετά τον πέρα για πέρα άδικο χαμό του...

Περισσότερα

Άρθρα

Η Μαδρίτη δείχνει το φάρμακο για τα ενεργειακά σοκ της εποχής Τραμπ

Peter Bofinger, 2026-05-12

Η νέα άνοδος των τιμών ενέργειας στην Ευρώπη, που συνδέεται...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Συνεδριακή απόφαση για ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ στο νέο κόμμα

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2026-05-16

Μετά την ανακοίνωση του νέου κόμματος από τον Αλέξη Τσίπρα...

Κώστας Καλλίτσης

Δεν τους αρέσει η Ελλάδα

Κώστας Καλλίτσης, 2026-05-17

Η προσέλκυση ταλέντων από κάθε γωνιά της Γης γίνεται αντικείμενο...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Μεσόγειος SOS!​

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2026-05-14

Το θαλάσσιο στρατιωτικό drone «ουκρανικής κατασκευής και...

Εκλογική άλγεβρα

Παύλος Τσίμας, 2026-05-22

Ακόμη κι αν οι εκλογές γίνουν στην ώρα τους (ή σχεδόν), η...

Γιώργος Σιακαντάρης

Σπάμε τις 50 αποχρώσεις της αποϊδεολογικοποίησης

Γιώργος Σιακαντάρης, 2026-05-17

Πριν από λίγες εβδομάδες αναρτήθηκε στον χώρο του Εθνικού...

Η χρήση του 2015 ως ρητορικού όπλου

Φραγκίσκος Κουτεντάκης, 2026-05-16

Υπάρχουν θέματα που δεν συζητιούνται ποτέ ήρεμα στην Ελλάδα....

Δυσκυβέρνητες πολιτείες

Παύλος Τσίμας, 2026-05-16

Η Μεγάλη Βρετανία έχει αλλάξει έξι πρωθυπουργούς τα τελευταία...

Στη σκιά της καχυποψίας

Γιώργος Καπόπουλος, 2026-05-15

Αιφνιδιαστική κατάληψη της Ταϊβάν από την Κίνα ή αιφνιδιαστική...

Η κοινωνική αποδοχή ως θεμέλιο της πράσινης μετάβασης

Δημήτρης Λιάκος, Μυρτώ Λέτσου, 2026-05-10

Στον απόηχο της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Μπέλεμ...

Κώστας Καλλίτσης

Ο πόλεμος των ενισχύσεων

Κώστας Καλλίτσης, 2026-05-10

Το κορυφαίο επίτευγμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι η δημιουργία...

Τάσος Γιαννίτσης

Στεγαστικό, δημογραφικό, συνθήκες διαβίωσης

Τάσος Γιαννίτσης, 2026-05-05

Στεγαστικό και δημογραφικό έχουν βρεθεί στο επίκεντρο...

×
×