Ψηφίστε Ευρώπη!

Σαράντα τέσσερις προσωπικότητες της Ευρώπης απευθύνουν έκκληση στους πολίτες ενόψει των ευρωεκλογών να κλείσουν τα αφτιά τους στις σειρήνες του λαϊκισμού και του εθνικισμού και να επιλέξουν στην ευρωκάλπη τον δρόμο του κοινού μέλλοντος

Ούλριχ Μπεκ, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2014-02-28

Τον Μάιο οι πολίτες της Ευρώπης θα κληθούν για πρώτη φορά να επιλέξουν αναφορικά με το μέλλον της Ευρώπης. Ποια Ευρώπη θέλουμε; Από τη στιγμή που τέθηκε σε εφαρμογή η Συνθήκη της Λισαβόνας και για όλη τη διάρκεια της κρίσης οι πολίτες δεν είχαν τη δυνατότητα να εκφράσουν την άποψή τους για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε μια διαδικασία δημοκρατικής διαμόρφωσης της βούλησης. Αυτή τη φορά η καινοτομία έγκειται στην παρουσία διαφόρων υποψηφίων για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στη δυνατότητα επιλογής διαφορετικών μοντέλων για την Ευρώπη. Πρόκειται για ένα κβαντικό πολιτικό άλμα. Πράγματι, την ίδια στιγμή και σε ολόκληρη την Ευρώπη θα συζητάμε σε διαφορετικές γλώσσες για τα ίδια θέματα, δηλαδή για τα πρόσωπα και τα προγράμματά τους. Επιθυμούμε «λιγότερη Ευρώπη» μαζί με τον Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ακολουθεί τις απαιτήσεις της αγοράς, ή μια «άλλη Ευρώπη», η οποία θα υποβάλλει την αγορά στους δημοκρατικούς κανόνες, όπως σκέφτεται ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς; Τα αντιευρωπαϊκά κόμματα και οι υποψήφιοί τους θέλουν να εκλεγούν δημοκρατικά για να απειλήσουν τη δημοκρατία στην Ευρώπη. Καλούμε τους πολίτες της Ευρώπης να αρνηθούν να δώσουν την ψήφο τους σε αυτή την πολιτική επίθεση αυτοκτονίας.

Αλλά είναι απόλυτα αναγκαίο να ληφθεί σοβαρά υπόψη ο σκεπτικισμός των πολιτών. Για την αναγέννηση της Ευρώπης είναι απαραίτητο να παρουσιάσουμε δημόσια τα εγγενή ελαττώματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εμείς είμαστε αντίθετοι σε μια ευρωπαϊκή πολιτική η οποία μπορεί να διαθέσει 700 δισεκατομμύρια ευρώ για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, αλλά επιλέγει να ξοδέψει μόνο 6 δισεκατομμύρια για την πάταξη της ανεργίας μεταξύ των νέων. Πολλοί, και μεταξύ αυτών και αρκετοί νεαροί Ευρωπαίοι, έχουν την αίσθηση ότι υπάρχει ένας παράλληλος απρόσωπος κόσμος με το όνομα «Βρυξέλλες», ο οποίος απειλεί την ταυτότητά τους, τη γλώσσα και την κουλτούρα τους. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία μιας Ευρώπης των ελίτ δίχως να υπάρχει μια Ευρώπη των πολιτών. Για να κερδίσει τους πολίτες της η Ευρώπη, η πολιτική οφείλει να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που απασχολούν τους ανθρώπους.

Ηρθε η στιγμή της απόφασης για την Ευρώπη. Το αν θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε «τον καλοπροαίρετο δεσποτισμό» (Ζακ Ντελόρ) και να κερδίσουμε έναν ενεργό ρόλο για την Ευρώπη και μια δυνατή φωνή ικανή να εκφέρει λόγο για το μέλλον σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο θα εξαρτηθεί από τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές, από το θάρρος και τις ικανότητες του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Ούλριχ Μπεκ είναι γερμανός κοινωνιολόγος

Ζακ Ντελόρ

πρώην πρόεδρος της Κομισιόν

Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα αποτελεί το κοινό μας καλό. Εκανε βήματα προς τα μπροστά, αλλά βίωσε και οπισθοδρομήσεις. Συνολικά όμως μας πρόσφερε πολλά. Αυτό που απουσιάζει από την Ευρώπη είναι η συμμετοχή των πολιτών. Οι επικείμενες εκλογές αποτελούν μια ιστορική στιγμή για να διορθωθεί αυτό. Μόνο οι ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να δώσουν αυτήν την ώθηση και να εκφράσουν τα συγκεκριμένα δημοκρατικά αιτήματα.

Γιούργκεν Χάμπερμας

γερμανός φιλόσοφος

Η γερμανική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποποιηθεί την πολιτική ευθύνη που ανέλαβε για την αισχρά άνιση κατανομή των συνεπειών της κρίσης στην Ευρωζώνη μέσω της διαχείρισής της με τον δικό της τρόπο. Καθώς δεν μπορεί να μη φοβάται στον μέγιστο βαθμό μια «γερμανική Ευρώπη», θα πρέπει να απορρίψει αυτού του είδους τον διοικητικό ρόλο στο εσωτερικό μιας πολιτικής Ενωσης άξιας του ονόματός της.

Κώστας Σημίτης

Το πρόβλημα που έχει η ΕΕ είναι ότι πρέπει να διαμορφώσει μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική που να ανταποκρίνεται στις υπερεθνικές συνθήκες της εποχής μας και ταυτόχρονα στις ιδιαιτερότητες της κάθε κοινωνίας χωριστά. Πρέπει να βρούμε τρόπους συνεργασίας: για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις και στις αξίες των πολιτών· για να συνδυάσουμε την παραγωγικότητα με τις ρυθμισμένες αγορές· για να συνδέσουμε την ανάπτυξη με περισσότερη δικαιοσύνη· και για να διευρύνουμε τις δημοκρατικές δομές και τις δυνατότητες πραγματικής συμμετοχής. Αυτό που χρειάζεται είναι μια πολιτική για την ευρωπαϊκή συλλογικότητα σε μια υπερεθνική εποχή.

Αγκνες Χέλερ

ουγγαρέζα φιλόσοφος

Η Ευρώπη διέπραξε το προπατορικό της αμάρτημα ακριβώς πριν από εκατό χρόνια. Το πρώτο μισό του 20ού αιώνα θα μείνει στην Ιστορία ως ο ευρωπαϊκός αιώνας των πολέμων, του τρόμου, ο αιώνας του Αουσβιτς και των γκουλάγκ. Μία από τις χειρότερες κληρονομιές της Ιστορίας μας έχει ήδη ξεπεραστεί. Στην Ευρώπη δεν θα διεξαχθούν ξανά πόλεμοι εξαιτίας της εχθρότητας μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Οι δημοκρατίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης διοικούνται σωστά, όμως η διοίκηση δεν έχει καμία σχέση με αυτό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, σύμφωνα με την ορολογία του Χέγκελ, πνεύμα. Χωρίς ένα ζωντανό και ισχυρό δημοκρατικό πνεύμα, η δημοκρατία των μαζών κινδυνεύει να καταρρεύσει κάτω από το αυξανόμενο βάρος του εθνικισμού, του ρατσισμού, του φονταμενταλισμού, του ριζοσπαστισμού της Δεξιάς και της Αριστεράς που αντιτίθενται στη δημοκρατία, της βίας. Τα φαντάσματα του παρελθόντος μπορεί να εμφανιστούν ξανά. Προσοχή Ευρώπη!

Ντάνιελ Μπιρνμπάουμ

διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Στοκχόλμης

Ας ελπίσουμε ότι η συνεισφορά της Ευρώπης σε έναν παγκόσμιο πολιτισμό του μέλλοντος δεν θα έχει καμία σχέση με την προσκόλληση στην αρχή της εδαφικότητας και τον προστατευτισμό. Η Ευρώπη του μέλλοντος – συνώνυμο της ανοχής και της εξωστρέφειας – δεν βρίσκεται σε κανέναν τόπο και ταυτόχρονα βρίσκεται παντού. Εκεί θέλω να ζήσω. Και, πράγμα εξίσου σημαντικό, ελπίζω πως η Ευρώπη θέλει να ζήσει μέσα μου.

Αλέν Τουρέν

γάλλος κοινωνιολόγος

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δημιουργήθηκε για να αποτρέψει τον κίνδυνο των πολέμων στο εσωτερικό της Ευρώπης, στόχος ο οποίος επιτεύχθηκε. Στη συνέχεια δημιουργήθηκε το ευρώ, αλλά αυτό υπήρξε μια αποτυχία γιατί, σε αντίθεση με τις ελπίδες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα κράτη δεν μπόρεσαν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για τον σχηματισμό ενός αποδοτικού ευρωπαϊκού οικονομικού συστήματος. Αυτό απέδειξε την ανάγκη για μια οικονομική ευρωπαϊκή κυβέρνηση η οποία θα εκλέγεται δημοκρατικά. Η Ευρώπη δεν αποτελεί έναν θεσμικό αυτοσκοπό. Η Ευρώπη θα έπρεπε να είναι η απτή έκφραση της δικής μας πεποίθησης ότι οφείλουμε να σεβόμαστε τις όποιες πολιτισμικές και ιστορικές διαφορές και την ίδια ώρα να υπερασπιζόμαστε τις καθολικές αξίες.

Πέτερ Εστερχαζι

ούγγρος συγγραφέας

Η Ευρώπη δεν είναι συνώνυμο του Καλού. Η Ευρώπη είμαστε εμείς! Οπότε δεν έχουμε επιλογή. Ακριβώς επειδή η Ευρώπη είμαστε εμείς, οφείλουμε να πάμε να ψηφίσουμε για να αποφασίσουμε μαζί ποιος στο μέλλον θα μιλά και θα πράττει στο όνομά μας.

Σλαβένσκα Ντράκουλιτς

κροάτισσα συγγραφέας

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι σαν τη δημοκρατία: ίσως να μην είναι τέλεια, αλλά δεν γνωρίζω τίποτα καλύτερο.

Ζίγκμουντ Μπάουμαν

πολωνός κοινωνιολόγος

Από τη μία πλευρά η Ευρωπαϊκή Ενωση μοιάζει με ασπίδα προστασίας ενός συνόλου μεμονωμένων κρατών, αρκετά από τα οποία είναι πολύ μικρά ή πολύ αδύναμα για να μπορέσουν να προστατευθούν από τις χειρότερες υπερβολές παγκόσμιων δυνάμεων οι οποίες δεν έχουν ούτε όρια ούτε ενδοιασμούς. Από την άλλη πλευρά αυτή η Ενωση δίνει την εντύπωση ότι αποτελεί μία από τις κολόνες που στηρίζουν αυτές τις παγκόσμιες δυνάμεις, μια πρωτοπορία δυνάμεων οι οποίες συνωμοτούν για να υπονομεύσουν και στο τέλος να ακυρώσουν τη δυνατότητα άσκησης της εθνικής κυριαρχίας των κρατών. Αποτελεί όμως γεγονός ότι αυτές οι δύο εντυπώσεις αποτελούν τις δύο όψεις μίας και μοναδικής αλήθειας. Με βάση την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον κόσμο είναι πολύ δύσκολο για την Ευρώπη να διαδραματίσει τον πρώτο ρόλο δίχως να αναγκαστεί, ενίοτε, να ασκήσει και τον δεύτερο ρόλο της.

Θέματα επικαιρότητας: Ευρωεκλογές 2014

Οι αποφάσεις της Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ εν όψει του Εκτάκτου Συνεδρίου (12-14/6/14)

2014-06-22

Η Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς κατά τη...

Περισσότερα

Ομιλία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής(21/06/2014)

2014-06-21

Μετά το πολύ κακό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έχει ανοίξει...

Περισσότερα

Η σταυρoδοσία των ευρωεκλογών

2014-06-18

Σύμφωνα με το Πρωτοδικείο Αθηνών, η κατάταξη των υποψηφίων...

Περισσότερα
Φώτης Κουβέλης

Ο σχηματισμός προεδρικής πλειοψηφίας θα είναι εξαιρετικά δυσχερής χωρίς ορατή αλλαγή πολιτικής

Φώτης Κουβέλης, 2014-06-15

Χρειαζόμαστε ένα προοδευτικό μπλοκ εξουσίας, που θα εκφράσει...

Περισσότερα
Δημήτρης Χατζησωκράτης

Χρειαζόμαστε νέο μπλοκ εξουσίας με προοδευτικές δυνάμεις

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2014-06-15

Αυτό που έχουμε τονίσει είναι ότι, με βάση και τα αποτελέσματα...

Περισσότερα
Jean Pisani-Ferry

Ενίσχυση του οράματος μιας Ευρώπης περιορισμένων εξουσιών.

Jean Pisani-Ferry, 2014-06-14

Τα αποτελέσματα των εκλογών που προέκυψαν για το Ευρωπαϊκό...

Περισσότερα
Παναγιώτης Παναγιώτου

Κριτική αποτίμηση

Παναγιώτης Παναγιώτου, 2014-06-12

Το κακό αποτέλεσμα δίνει τη δυνατότητα , να δικαιολογούνται...

Περισσότερα

Η επόμενη μέρα

Θανάσης Μαχιάς, 2014-06-12

Έχω παιδεία θετικών επιστημών και μου είναι αδύνατον να...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Εγκλήματα διαρκείας στη Ράφα

2024-05-29

Τραγικό λάθος ο κυριακάτικος βομβαρδισμόςκαταυλισμού...

Στέργιος Καλπάκης

Τα πολλά πρόσωπα της υποκρισίας και της ανευθυνότητας

Στέργιος Καλπάκης, 2024-05-25

Άλλοτε πολέμιοι της Συμφωνίας, σήμερα ομνύουν στην τήρησή...

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

2024-05-21

Θεωρώ ότι υπάρχει κοινωνικό αίτημα του προοδευτικού κόσμου...

Σωτήρης Βαλντέν

Η Βόρεια Μακεδονία και τα όρια της πολιτικής της ισχύος

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-05-26

Εν μέσω πολλαπλών διεθνών και περιφερειακών κρίσεων, μερικές...

Νίκος Κοτζιάς

H σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-19

Η συμφωνία των Πρεσπών έλυσε έναν γόρδιο δεσμό με θάρρος....

Θόδωρος Τσίκας

Το καλό κλίμα είναι θετικό, αλλά χρειάζεται και επίλυση

Θόδωρος Τσίκας, 2024-05-13

Η συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη στην Άγκυρα πήγε θετικά,...

Είναι επείγουσα ανάγκη να υπερασπιστούμε την Συμφωνία των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-05

Ας κινητοποιηθούμε όλοι για να υπερασπιστούμε την Συμφωνία...

Γιάννης Βούλγαρης

Μια επέτειος για 70+ ή μια υπόμνηση;

Γιάννης Βούλγαρης, 2024-04-20

...Στις ιστορικά σημαδιακές μέρες όπως η αυριανή, επαναλαμβάνουμε...

Ο ιπτάμενος δίσκος

Παύλος Τσίμας, 2024-05-18

Τι είναι η μεταπολίτευση; Μια εορταστική στιγμή, εκείνο...

Γιατί ανεβαίνει η ακροδεξιά;

Παύλος Τσίμας, 2024-04-27

Που είναι πιθανότερο να συναντήσει κανείς μετανάστες στον...

Όχι κύριε Νετανιάχου

Όχι κύριε Νετανιάχου

2024-04-26

Ο γερουσιαστής και ακτιβιστής Μπέρνι Σάντερς, (την ώρα που...

Τα τανκς με τα γαρίφαλα

Γιώργος Καπόπουλος, 2024-04-26

Πριν από πενήντα χρόνια η Λισαβόνα μόλις ξυπνούσε και όσοι...

×
×