H Αλήθεια των ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ
Αστέριος Κατσαμούρης, Δημοσιευμένο: 2014-05-24
H μεγάλη οικονομική ανεπάρκεια το 2009, όταν ξεκίνησε η οικονομική κρίση στην Ευρώπη (η Ελλάδα είχε μεγάλο Δημόσιο-οικονομικό έλλειμμα (>15% του ΑΕΠ), το χειρότερο έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών (15%) και τεράστιο Δημόσιο χρέος (130% του ΑΕΠ), σε συνδυασμό με τη μεγάλη ανεπάρκεια-ευτέλεια θεσμών, τη μεγάλη μείωση της παραγωγικής βάσης και τη μεγάλη αντίσταση του πολιτικού συστήματος και των κοινωνικών συλλογικοτήτων στις προσπάθειες εκσυγχρονισμού, με εξηγούν με αντικειμενικό τρόπο το γιατί η μετωπική αντιπαράθεση για τη «διάσωση της χώρας» με κριτήριο μόνο τη μνημονιακή, από τη μια μεριά, και την αντιμνημονιακή πολιτική, από την άλλη, είναι εντελώς ανιστόρητη και, εμφανώς, επιζήμια για τη χώρα.
Aν συμφωνήσουμε ότι η αφετηρία του αφηγήματός μας είναι ότι για δεκαετίες μας εμπνέει το όραμα να γίνουμε μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα, θα έπρεπε όλα αυτά τα χρόνια της Μεταπολίτευσης να εργαζόμασταν με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα, ώστε να δημιουργήσουμε ένα αξιόπιστο κράτος δικαίου, μια αποτελεσματική, αξιοκρατική, μη γραφειοκρατική και μη πελατειακή δημόσια διοίκηση, μια στοιχειωδώς ανταγωνιστική οικονομία, μια σύγχρονη ανάπτυξη των κοινωνικών αγαθών της Παιδείας και Υγείας και μια κοινωνία ενεργών και υπερήφανων πολιτών. Ευκαιρίες είχαμε πολλές!
Σήμερα, φτάσαμε στον πάτο! Οι ευθύνες των κομμάτων που διακυβέρνησαν τη χώρα είναι μεγάλες και ο θυμός μας για τα κόμματα αυτά είναι δικαιολογημένος από κάθε άποψη. Άμοιρη ευθυνών δεν είναι και η λεγόμενη Αριστερά, η οποία έδειξε κατά συρροή και εξακολούθηση ανεπίτρεπτη αντίσταση σε κάθε προσπάθεια στοιχειωδών μεταρρυθμίσεων. Παρά ταύτα, με τις θυσίες του κόσμου, σήμερα, μπορούμε να πούμε ότι στεκόμαστε όρθιοι και ξεκινάμε την νέα πορεία μας, έστω και με αρνητικά πρόσημα. Το ελπιδοφόρο μήνυμα είναι ότι ΜΠΟΡΟΫΜΕ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ!
Τα διλήμματα που εγείρονται στις κάλπες των Ευρωεκλογών είναι πολλά. Ορισμένοι θα δείξουν κομματική αφοσίωση. Αλλοι θα προβάλλουν την κυβερνητική σταθερότητα εξομοιώνοντας τις Ευρωεκλογές με τις Εθνικές εκλογές. Σημαντική μερίδα του κόσμου θα προβάλλει την με κάθε τρόπο αγανάκτησή της ρίχνοντας την αμιγή ψήφο διαμαρτυρίας, η οποία εξ αντικειμένου δεν θα είναι οπλισμένη με τη λογική. Ο «μνημονιακός» και «αντι-μνημονιακός» διπολισμός θα αποτελέσει μείζον κριτήριο επιλογής για πολλούς. Τέλος, έχοντας ως βασικό κριτήριο την ανεργία που μαστίζει τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, πολλοί θα προβληματιστούν ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ή μη.
Με βάση το περιεχόμενο της εισαγωγής μου το δίλημμα του «μνημονιακού» και «αντι-μνημονιακού» διπολισμού είναι σαφώς παραπλανητικό και δυστυχώς το επικαλείται και το προτάσσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αγνοώντας την αμιγή λαϊκιστή πολιτική του, όλο το διάστημα που υπήρξε αξιωματική αντιπολίτευση. Αν αναλογιστούμε ποια μεταρρυθμιστική πολιτική, σε πρακτικό επίπεδο έχει προτείνει μέχρι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, θα διαπιστώσουμε τη μηδενική έως αρνητική προσφορά του.
Για μένα, όχι το δίλημμα, αλλά το διακύβευμα των Ευρωεκλογών είναι με ποια πολιτική θα αντιμετωπιστεί η κρίση που μαστίζει την Ευρώπη. Είναι το πως θα αλλάξει ο τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης. Και το πρόβλημα της ΕΚΒΑΣΗΣ της Ελληνικής κρίσης συνδέεται άμεσα με το μέλλον της Ευρώπης. Η επόμενη ημέρα των Ευρωεκλογών έχει μείζονα σημασία γα το μέλλον της Ευρώπης. Η Ευρωβουλή την επόμενη πενταετία θα πρέπει να ασχοληθεί και να δώσει λύσεις στη φτώχια, στην ανεργία, ιδιαίτερα των νέων, στο κοινωνικό κράτος, στην μετανάστευση, στην επισιτιστική επάρκεια και στις παραγωγικές μεταρρυθμίσεις. Μια Ελλάδα, έξω από τη Ε.Ε. αίρει το μείζον αφήγημά μας και φτωχοποιεί την Ελληνική κοινωνία. Συνεπώς, η επιλογή μας να στείλουμε άξιους Ευρωπαϊστές οφείλει να είναι μονόδρομος.
Τελειώνω, με ενά ντοκουμέντο, αδιάψευστο κριτή της Ελληνικού προβλήματος. Χθες είχα συνάντηση με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΤΕ) του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έμαθα, ότι ο προϋπολογισμός του ΙΤΕ είναι 50.000.000 ευρώ. Από αυτά, το Κράτος χορηγεί μόνο 6.000.000. Τα έξοδα πληρωμής του προσωπικού είναι 17.000.000 ευρώ! Δηλαδή, 11.000.000 ευρώ για τις πληρωμές του προσωπικού προέρχονται από πρωτογενείς πιστώσεις του Ιδρύματος, όπως και τα υπόλοιπα 33.000.000 ευρώ! Τα χρήματα αυτά προέρχονται αμιγώς από ανταγωνιστικά ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ερευνητικά προγράμματα του ΙΤΕ!! Αυτή είναι η αξία της ΕΝΕΡΓΟΥ συμμετοχής μας στην Ε.Ε. Να γιατί οι Ευρωεκλογές με νίκη των δυνάμεων της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έχουν μεγαλύτερη σημασία για την Ευρώπη, παρά για την Ελλάδα!
---
Καθηγητή Αγγειοχειρουργικής ΑΠΘ
Υπ. Ευρωβουλευτή της ΔΗΜΑΡ