Δεν είμαστε ακόμη στο τέλος της ιστορίας

Πιέρ Μοσκοβισί, Συνέντευξη στην Ελ. Βαρβιτσιώτη, Η Καθημερινή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2014-12-14

«Δεν είναι άλλη μία επίσκεψη της τρόικας, αλλά του επιτρόπου που είναι φίλος της Ελλάδας, επιβεβαιώνοντας ότι η ακεραιότητα της Ευρωζώνης είναι εγγύηση για την Ελλάδα και έχουμε όλα τα εργαλεία για να το κάνουμε αυτό», δηλώνει ο Πιερ Μοσκοβισί.

Ο μόλις 40 ημερών επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, θα βρίσκεται αύριο στην Αθήνα. Ο Γάλλος πολιτικός έπαιξε σημαντικό ρόλο τις τελευταίες μέρες ώστε να βρεθεί μια λύση στο αδιέξοδο με την τρόικα, επικοινωνώντας με τους πιο ισχυρούς παίκτες της παγκόσμιας οικονομίας. Ο ίδιος δηλώνει φιλέλληνας, ενώ με κάθε ευκαιρία δείχνει τη στήριξή του στις πολιτικές δυνάμεις της χώρας που θέλουν ξεκάθαρη ευρωπαϊκή πορεία τη χώρας.

– Πιστεύετε ότι η επέκταση του προγράμματος με την τωρινή πολιτική κατάσταση τη χώρας ήταν η σωστή απόφαση;

– Η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι 2-3 μήνες είναι η σωστή διάρκεια για μία παράταση. Νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση, οι ελληνικές αρχές και ο ελληνικός λαός έχουν τα μέσα να κάνουν ό,τι χρειάζεται μέσα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο. Είναι καλή η μικρή παράταση γιατί μετά ακολουθεί το τέλος του προγράμματος και μετά η πιστοληπτική γραμμή στήριξης που είναι μια διαφορετική σχέση με τα ευρωπαϊκά όργανα και αυτό είναι καλό για τους Ελληνες.

– Στο άμεσο μέλλον μπορεί να υπάρξει μία διαφορετική κυβέρνηση της οποίας δεν είναι ξεκάθαρη η στάση που θα κρατήσει με την τρόικα και τους Ευρωπαίους. Μήπως μια μεγαλύτερη παράταση θα σιγούρευε ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση θα έπρεπε να παραμείνει σε πρόγραμμα;

– Ναι, αλλά αυτό θα φαινόταν σαν να μην εμπιστευόμαστε την προσπάθεια της κυβέρνησης ή την ικανότητα το Κοινοβούλιο να ψηφίσει ή την ικανότητα η ελληνική οικονομία να μεταρρυθμιστεί. Είναι σημάδι πίστης και εμπιστοσύνης αυτό που κάναμε. Δεν μπορώ να ξέρω τι θα γίνει στις προεδρικές εκλογές. Εγώ συνεργάζομαι με την κυβέρνηση. Και τη Δευτέρα θα συναντηθώ με τον κ. Σαμαρά, με το άλλο κόμμα της συγκυβέρνησης, με κοινωνικούς εταίρους και επιχειρηματίες γιατί σήμερα αυτοί εκπροσωπούν τη χώρα. Ξέρετε, ο Ζαν- Κλοντ Γιουνκέρ μέσω της εκπροσώπου του έστειλε ένα μήνυμα ότι σαφώς θα θέλαμε η τωρινή Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο και ο κ. Δήμας που ήταν επίτροπος είναι καλός άνθρωπος.

– Η επίσκεψή σας στην Αθήνα, η δήλωσή σας ότι ο κ. Σαμαράς ξέρει τι κάνει, η υποστήριξη της επιτροπής στον κ. Δήμα δείχνουν ότι η Ευρωζώνη δεν αντέχει αβεβαιότητα...

– Νομίζω είναι πολύ θετικό να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, δεν είναι σημερινή πεποίθηση, ήταν και στο παρελθόν. Τα τελευταία 2 χρόνια έχω έρθει 4 φορές στην Ελλάδα. Πάντα έλεγα ότι χρειαζόμαστε μία ισχυρή Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Η Ευρώπη χρειάζεται την Ελλάδα, είστε μια τόσο σημαντική χώρα, έχετε εφεύρει τα πάντα, υπάρχει ευφυΐα εδώ και έτσι δουλεύουμε με αυτούς τους ανθρώπους που θέλουν η Ελλάδα να παραμείνει στην καρδιά της Ευρώπης με καλύτερη οικονομία.

– Στο τελευταίο Eurogroup και ιδιαίτερα στο Εuroworking group της περασμένης Πέμπτης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τη σημαντική πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα στην τελευταία αξιολόγηση παρά τα ανοιχτά θέματα που παραμένουν, ενώ το ΔΝΤ αναγνώρισε περιορισμένη πρόοδο. Πώς σχολιάζετε αυτές τις διαφορετικές αξιολογήσεις;

– Δεν τις σχολιάζω. Δουλεύουμε με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ και επιτέλους πήραμε κοινή απόφαση. Στο Εurogroup αποφασίσαμε σε θέσεις που κατά την άποψή μου ήταν όσο περισσότερο ικανοποιητικές γινόταν. Προσπαθώ να είμαι δίκαιος και αυστηρός την ίδια στιγμή γιατί πρέπει να είμαστε αυστηροί, οι συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση δεν είναι πάντα εύκολες. Την τελευταία εβδομάδα είχα πολλές συζητήσεις με τον κ. Σαμαρά, τον φίλο μου Ευάγγελο Βενιζέλο, την Κριστίν Λαγκάρντ, τον Μάριο Ντράγκι και όλοι έχουμε τον ίδιο στόχο. Να βγούμε από την κατάσταση με έναν έντιμο τρόπο προετοιμάζοντας τις μεταρρυθμίσεις, ένα διαφορετικό μέλλον με μία πιστωτική γραμμή. Πιστεύω ότι είναι μία καλύτερη λύση, που δίνει ένα είδος ελευθερίας στην ελληνική κυβέρνηση καθώς της επιτρέπει μια δικιά της διοίκηση.

– Η προσπάθεια που περιγράψατε μόλις, με τα τηλεφωνήματα και τις επικοινωνίες ήταν πριν πάρει τις αποφάσεις του το τελευταίο Eurogroup;

– Απολύτως και γι’ αυτό έρχομαι στην Ελλάδα. Οταν ακόμα ήμουν υποψήφιος επίτροπος και είχα την ακρόασή μου υποσχέθηκα ότι η πρώτη μου επίσκεψη στην Ευρώπη θα ήταν στην Ελλάδα. Τώρα που το Εurogroup επιτέλους είπε ότι αυτά που έχουν γίνει είναι αρκετά για να δοθεί δίμηνη επέκταση του προγράμματος και επί της αρχής μία ευρωπαϊκή πιστωτική γραμμή, τώρα έχω τη βάση και μπορώ να στείλω το φιλικό μήνυμα στήριξης αλλά και αυστηρότητας, καθώς ακόμα δεν είμαστε στο τέλος της ιστορίας. Υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν.

– Η πολιτική αβεβαιότητα που υπήρχε στην Ελλάδα πιστεύετε επηρέασε τη στάση και προσέγγιση των θεσμικών οργάνων;

– Σε κανέναν δεν αρέσει η αβεβαιότητα, ούτε στις αγορές ούτε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά πάλι δεν παρεμβαίνουμε στην ελληνική πολιτική σκηνή. Οι Ελληνες πολίτες μέσα από τους θεσμούς τους τώρα, αύριο μπορεί μέσα από εκλογές, να διαλέξουν το πεπρωμένο τους. Δεν χρειάζεται να το επηρεάσουμε αυτό, αλλά πάλι είναι λογικό ότι είμαστε σε επικοινωνία με τους εκπροσώπους που πράττουν και σκέφτονται αυτό που και εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει.

– Γνωρίζατε από πριν την απόφαση του κ. Σαμαρά να ανακοινώσει πρόωρες προεδρικές εκλογές;

– Οχι, αλλά και να το γνώριζα δεν θα σας το έλεγα.

– Πιστεύετε ότι η Ευρώπη έχει πια την εσωτερική δυνατότητα μόνη της να αντιμετωπίσει μία κρίση σ’ ένα κράτος-μέλος μετά την εμπειρία στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα;

– Αυτό που είναι το ερώτημα για την Ελλάδα είναι πώς θα ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα κάτω από καλές συνθήκες. Ας δούμε τα ελλείμματα. Ηταν πάνω από 10% πριν από μερικά χρόνια και του χρόνου θα μιλάμε για ένα πλεόνασμα 3% και σε μία κατάσταση, στην οποία η οικονομία βρισκόταν σε ύφεση. Αυτό ήταν μία πολύ σημαντική προσπάθεια και υπάρχουν ακόμη μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν την ελληνική οικονομία να ανακάμψει. Και είμαι πολύ χαρούμενος που οι προβλέψεις μας δείχνουν ανάπτυξη 3% και 2,9% για τα επόμενα χρόνια. Οπότε οι προσπάθειες ήταν αναγκαίες επειδή η κατάσταση ήταν άσχημη και η οικονομία δεν μπορούσε να επιβιώσει με τις προηγούμενες δομές. Τώρα πιστεύω ότι αρχίζουν να δρέπονται οι καρποί. Γνωρίζω ότι οι Ελληνες υπέφεραν από αυτό και ότι έκαναν προσπάθειες, αλλά τώρα πιστεύω υπάρχει ελπίδα και μιλώντας για success story, αυτό είναι το πρώτο μου μήνυμα, μήνυμα υποστήριξης και θαυμασμού. Και αν έρχομαι στην Αθήνα τη Δευτέρα είναι για να μεταφέρω αυτά τα μηνύματα, δεν είναι άλλη μία επίσκεψη της τρόικας, αλλά του επιτρόπου που είναι φίλος της Ελλάδας επιβεβαιώνοντας ότι η ακεραιότητα της Ευρωζώνης είναι εγγύηση για την Ελλάδα και έχουμε όλα τα εργαλεία για να το κάνουμε αυτό. Αλλά πρέπει επίσης να έχουμε μια κοινή πολιτική βούληση.

– Στην περίπτωση της Γαλλίας και της Ιταλίας υπάρχει μια δυσκολία να φτάσουν τους στόχους που τους έχει θέσει η Ε.Ε. για το 2015. Θα υπάρξει επιείκεια για να φτάσουν πιο μαλακά στους στόχους και αν ναι, θα μπορούσαν και οι Ελληνες να ζητήσουν κάτι ανάλογο;

– Οταν μιλάμε για την Ελλάδα, το μοναδικό πρόβλημα δεν είναι το έλλειμμα, αλλά το τεράστιο χρέος και η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας που χρειάζεται μεταρρυθμίσεις για να εκσυγχρονιστεί και να γίνει πιο δυνατή. Οσον αφορά τη Γαλλία, την Ιταλία και άλλες χώρες, πρέπει να ξεκαθαρίσω τον ρόλο μου. Είμαι Γάλλος, αλλά δεν ενδίδω στις απαιτήσεις της χώρας μου. Αν το έκανα αυτό, η αξιοπιστία μου θα καταστρεφόταν άμεσα. Οπότε δεν είναι προσωπικό το πρόβλημα, είναι πρόβλημα των θεσμών, δεν υπάρχει μικρή και μεγάλη χώρα. Φυσικά οι κανόνες έχουν κάποια ελαστικότητα, κάποιο χώρο για να ελιχθεί κανείς και να συζητήσει. Οπότε οι κυρώσεις δεν είναι ποτέ καλή λύση, επειδή αποδεικνύουν ότι δεν έπεισες μια χώρα να μεταρρυθμιστεί και ότι η χώρα στιγματίζεται και γενικά τα αντιευρωπαϊκά κόμματα το εκμεταλλεύονται αυτό. Αλλά αν είναι απαραίτητο δεν διστάζουμε να επιβάλουμε κυρώσεις και αυτό είναι ξεκάθαρο. Γι’ αυτό δώσαμε τρεις μήνες στη Γαλλία, στο Βέλγιο, στην Ιταλία, για να συζητήσουμε και να βρούμε λύσεις. Ελπίζω πως θα βρούμε.

Θέματα επικαιρότητας: Οικονομική κρίση

Φίλιππος Σαχινίδης

Προοδευτικές προτάσεις για την οικονομία σε συνθήκες permcrisis

Φίλιππος Σαχινίδης, 2022-11-21

H λέξη της χρονιάς για το 2022 σύμφωνα με το λεξικό Collins είναι...

Περισσότερα
Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Η αδιέξοδη οικονομική πολιτική θα φέρει λουκέτα και ανεργία

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2021-02-02

Η πανδημία του Covid19 άλλαξε ριζικά τα δεδομένα παγκοσμίως...

Περισσότερα
Γιάννης Βούλγαρης

Τι μαθαίνουμε από την τριπλή κρίση;

Γιάννης Βούλγαρης, 2020-09-12

Λίγες ήταν ευτυχώς οι φορές που η μεταπολιτευτική Ελλάδα...

Περισσότερα

Εικόνα δύσβατης πορείας

Αντώνης Παπαγιαννίδης, 2020-06-25

Είναι αλήθεια πως στην Ελληνική πραγματικότητα συχνά υπάρχει...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Από τη χαμένη 10ετία, μην πάμε στη χαμένη γενιά

Κώστας Καλλίτσης, 2020-05-10

Η καταιγίδα έχει όνομα, λέγεται ανεργία. Και θα είναι σφοδρή....

Περισσότερα
Αντώνης Λιάκος

Πλοήγηση μέσω κρίσεων

Αντώνης Λιάκος, 2020-05-03

Η τωρινή κρίση της πανδημίας, και η οικονομική που σέρνει...

Περισσότερα

Μειώστε τους φόρους στους μισθωτούς

Αντώνης Καρακούσης, 2019-10-20

Η μακρόχρονη κρίση και το πλήθος των μέτρων, μνημονιακών...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Τα πρωτογενή πλεονάσματα πριν και τώρα

Κώστας Καλλίτσης, 2019-04-27

Το 2016 είχαμε δεσμευτεί να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα...

Περισσότερα

Άρθρα/ Ευρωπαϊκή Ένωση

Κώστας Καλλίτσης

Δύο εν σειρά παράδοξα

Κώστας Καλλίτσης, 2024-04-07

Με ποια κριτήρια διαμορφώνεται η ευρωπαϊκή στρατηγική...

Θόδωρος Τσίκας

Προχωρά η ευρωπαϊκή Άμυνα, αν και με μικρά βήματα

Θόδωρος Τσίκας, 2024-03-22

Ας αρχίσουμε από τα βασικά: οι καλές εποχές πέρασαν. Η περίοδος...

Θα αυτοτραυματιστεί η Ευρώπη;

Παύλος Τσίμας, 2024-02-03

«Ευρώπη θα γίνουμε»! Στα ελληνικά ακούγεται θετικό, κάτι...

Π.Κ. Ιωακειμίδης

9+1 Ερωτήσεις - απαντήσεις για το Βέτο στην Ευρώπη

Π.Κ. Ιωακειμίδης, 2023-12-23

Είναι το πολιτικά πιο ευαίσθητο θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση...

Το μπούνκερ είναι αδιαπέραστο

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-18

Μια απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης,...

Κώστας Καλλίτσης

Το διπλό χάσμα της Ευρώπης

Κώστας Καλλίτσης, 2023-11-12

Οτι η Ευρωπαϊκή Ενωση φλερτάρει με την ύφεση, δεν ήταν άγνωστο....

Σωτήρης Βαλντέν

Η νέα διεύρυνση της ΕΕ και το μέλλον της Ευρώπης

Σωτήρης Βαλντέν, 2023-09-07

Όταν πέρσι τον Ιούνιο οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφάσισαν...

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ευρωεκλογές του 2024

Μανώλης Σπινθουράκης, 2023-06-28

Οπως πολύ σωστά είπε την Κυριακή ο Αλέξης Τσίπρας, το επόμενο...

Λόγια, λόγια, λόγια. Παχιά

Τάσος Παππάς, 2023-06-21

Στα ψιλά πέρασε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που έγινε...

Η ΑΠΟΨΗ ΕΦΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους

Η ΑΠΟΨΗ ΕΦΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 2023-06-15

Στο πιο βαθύ σημείο της Μεσογείου, εκεί όπου η αφρικανική...

Η συμφωνία για το μεταναστευτικό στην ΕΕ κι ένα ακόμη ναυάγιο

Λευτέρης Παπαγιαννάκης, 2023-06-15

Είναι η συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Σύμφωνο...

Κώστας Καλλίτσης

Η αφύπνιση της Κομισιόν

Κώστας Καλλίτσης, 2023-05-27

Να που άρχισε να βρίσκει τη φωνή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή!...

×
×