Εθνικό Σχέδιο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης
Η απαραίτητη μεταρρύθμιση για τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας
Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Η ΑΞΙΑ, Δημοσιευμένο: 2015-05-16
Είναι άμεση ανάγκη η διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου βιώσιμης ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης για την έξοδο από την κρίση. Αυτό το αναπτυξιακό σχέδιο δυστυχώς παρά τις συνεχείς δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης ποτέ δεν παρουσιάσθηκε, ενώ η σημερινή κυβέρνηση έχει καθυστερήσει σημαντικά και διαφαίνεται μέχρι σήμερα ότι δεν έχει στην ατζέντα της την απαραίτητη αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να αποτελεί προϊόν ευρείας διαβούλευσης με την κοινωνία, τους φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους. Είναι θέμα άμεσης προτεραιότητας. Το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας πρέπει να στηριχθεί σε ένα κράτος δικαίου, με μια αναδιοργανωμένη δημόσια διοίκηση φιλική προς την αναπτυξιακή διαδικασία. Πρέπει να βασίζεται σε όλους τους σύγχρονους δυναμικούς κλάδους της οικονομίας και ιδιαίτερα σ’ αυτούς τους οικονομικούς τομείς που η χώρα μας διατηρεί συγκριτικά στρατηγικά πλεονεκτήματα. Να δίνεται προτεραιότητα σε δραστηριότητες που ενισχύουν την εξωστρέφεια και δημιουργούν μεγάλο αριθμό μόνιμων θέσεων εργασίας. Η επιλογή στόχων και τομέων να καθορίζονται αξιοκρατικά χωρίς την επιρροή τοπικών, κομματικών ή ιδιωτικών συμφερόντων.
Στόχος είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση και η μετάβαση σε ένα νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό πρότυπο. Σε αυτό το νέο μοντέλο απαιτείται η αξιοποίηση του υψηλού μορφωτικού επιπέδου των νέων για τη δημιουργία επιχειρήσεων σε τομείς γνώσης, ενίσχυση της εξωστρέφειας, αξιοποίηση των ενεργειακών δυνατοτήτων της χώρας και σύνδεση της παιδείας και του ερευνητικού ιστού με το νέο αναπτυξιακό πρότυπο, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Η ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα πρέπει να αποτελέσει βασικό μοχλό της αναπτυξιακής διαδικασίας. Ο πρωτογενής τομέας έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η σύνταξη εθνικού σχεδίου για την ανόρθωση της αγροτικής οικονομίας, το οποίο θα περιλαμβάνει στοιχεία εκσυγχρονισμού της παραγωγής με στροφή σε προϊόντα που η χώρα πλεονεκτεί και έμφαση στην ποιότητα. Από σήμερα έως και το 2020 θα εισρεύσουν στην χώρα μας κοινοτικοί πόροι περίπου 19 δις ευρώ για τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αγροτική ανάπτυξη. Δεν πρέπει αυτοί οι πόροι να πάνε πάλι σε λάθος χέρια. Είναι απαραίτητος ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός ώστε οι πόροι να κατευθυνθούν μεταξύ άλλων σε παραγωγικές επενδύσεις, στη μείωση της ανεργίας, στις αναγκαίες συμβουλευτικές υπηρεσίες και στα έργα αγροτικών υποδομών.
Πρέπει άμεσα να οικοδομηθεί αυτό το νέο υγιές παραγωγικό μοντέλο με πυρήνα την πραγματική οικονομία, που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, τόσο σε φυσικό πλούτο, όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό. Στόχος είναι η αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης. Από ένα καταναλωτικό σε ένα υγιές παραγωγικό μοντέλο. Η χώρα δεν μπορεί να περιμένει άλλο, το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης έπρεπε να είχε παρουσιασθεί και να αρχίσει να εφαρμόζεται χθες, ας παρουσιασθεί τουλάχιστον τώρα γιατί σε αντίθετη περίπτωση η κρίση μέσο και μακροπρόθεσμά δεν θα ξεπεραστεί.