Ενα ζεστό χαμόγελο

Μιχάλης Μητσός, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2015-08-08

To κομβικό σημείο είναι το κάπνισμα. Ή μάλλον η ποταπαγόρευση, αλλά ας μην πάμε τόσο μακριά. To αρχικό ερώτημα που τέθηκε είναι το εξής: έχει το κράτος δικαίωμα ή ακόμη και υποχρέωση να προστατεύει τους καπνιστές από τις συνέπειες της συνήθειάς τους; Οι σοσιαλιστές, ως υπέρμαχοι του κρατικού παρεμβατισμού, απάντησαν καταφατικά. Οι φιλελεύθεροι, ως οπαδοί της απόλυτης ελευθερίας του ατόμου, απάντησαν αρνητικά. Στη συνέχεια τέθηκε το ζήτημα της αυξημένης επιβάρυνσης του συστήματος Υγείας από τους καπνιστές και οι φιλελεύθεροι άλλαξαν θέση. Οι ανακαλύψεις για τις συνέπειες του τσιγάρου στους παθητικούς καπνιστές είχαν ως αποτέλεσμα να αρθούν και οι τελευταίες επιφυλάξεις και να νομιμοποιηθεί η «καταστολή». Τουλάχιστον στις προηγμένες χώρες - γιατί εμείς ως γνωστόν είμαστε διαφορετικοί, ψαγμένοι, ανυπόταχτοι.

Σε άλλες χώρες, η άποψη του υπουργού Υγείας πως ο προληπτικός έλεγχος για τέσσερις μορφές καρκίνου πρέπει να είναι υποχρεωτικός θα θεωρούνταν αυτονόητη. Ακόμη και η «τιμωρία» όσων δεν υποβάλλονται σε αυτές τις εξετάσεις θα προκαλούσε μεν συζητήσεις, αλλά όχι και κατακραυγή. Αλλά είπαμε, εμείς είμαστε διαφορετικοί. Το θέμα που δημιουργήθηκε αυτή την εβδομάδα με τις δηλώσεις του Κουρουμπλή έχει πολλές εξηγήσεις. Πρώτον, ο συγκεκριμένος υπουργός έχει βεβαρημένο παρελθόν (και παρόν). Δεύτερον, δεν μας αρέσει να δίνουμε στο κράτος, παρά μόνο να παίρνουμε. Τρίτον, έχουμε την τάση να χαρακτηρίζουμε «νεοφιλελεύθερο» οτιδήποτε ξεφεύγει από τις αντιλήψεις που έχουμε διαμορφώσει εδώ και δεκαετίες. Τέταρτον, τρελαινόμαστε για μελό: δεν φθάνει που ο δυστυχής έπαθε καρκίνο, θα του ζητήσουμε να πληρώσει κι από πάνω; Πέμπτον, σε ένα διαλυμένο κράτος, με τριτοκοσμικές υπηρεσίες, αποτελεί πολυτέλεια να μιλάμε για υποχρεωτικούς προληπτικούς ελέγχους και πρόκληση να μιλάμε για πρόστιμα.

Μια φίλη περιέγραφε πριν από λίγες ημέρες στο facebook την περιπέτεια με τη νοσηλεία του πατέρα της στο Ηράκλειο. Τα σεντόνια ήταν του προηγούμενου ασθενούς, γιατί «εφημερία έχουμε, δεν έχουμε άλλα». Οι μαξιλαροθήκες επίσης, «βάλτε το μαξιλάρι κάτω από το σεντόνι». Οι καρέκλες για το ξενύχτι ελάχιστες, αν σηκωνόσουν για να ξεμουδιάσεις έπρεπε την υπόλοιπη νύχτα να μείνεις όρθιος. Και η αποκλειστική του ηλικιωμένου ασθενούς που νοσηλεύεται παραδίπλα να σου λέει σε σπαστά ελληνικά, «πάρτε τον και φύγετε, αν μείνει εδώ θα πεθάνει, είναι πολύ βρώμικα».

Με άλλα λόγια, σε αυτή τη χώρα καλύτερα να μην αρρωστήσεις. Αν αρρωστήσεις, καλύτερα να έχεις παιδιά να σε φροντίσουν. Και σε κάθε περίπτωση, καλύτερα να έχεις λεφτά για να αγοράσεις ό,τι χρειάζεσαι και να εξαγοράσεις όποιον μπορείς. Ετσι είναι, έτσι ήταν πάντα. Οι ασθενείς αγωνιούν, οι νοσηλευτές τρέχουν και δεν φθάνουν, οι μεγαλογιατροί θέλουν φακελάκι και οι υπουργοί κάνουν δηλώσεις. Σε ένα τέτοιο ασφυκτικό πλαίσιο, ακόμη και μια αδέξια προσπάθεια «προστασίας» του ασθενούς από τον εαυτό του θεωρείται ύποπτη. Ακόμη και μια πρόχειρη προσπάθεια εφαρμογής συστημάτων που ισχύουν σε άλλες χώρες θεωρείται προκλητική.

Τι μένει; Το ζεστό χαμόγελο ενός υποδειγματικού γιατρού που δηλώνει κομμουνιστής. Μεγάλο δώρο. Κι αυτό, μάλλον μόνο στην Ελλάδα το βρίσκεις.

Θέματα επικαιρότητας: Οικονομική κρίση

Δημήτρης Λιάκος

Σκέψεις, με αφορμή το βιβλίο της Άνγκελα Μέρκελ

Δημήτρης Λιάκος, 2024-12-01

Η έκδοση των απομνημονευμάτων της Άνγκ. Μέρκελ και οι αναφορές...

Περισσότερα
Φίλιππος Σαχινίδης

Προοδευτικές προτάσεις για την οικονομία σε συνθήκες permcrisis

Φίλιππος Σαχινίδης, 2022-11-21

H λέξη της χρονιάς για το 2022 σύμφωνα με το λεξικό Collins είναι...

Περισσότερα
Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Η αδιέξοδη οικονομική πολιτική θα φέρει λουκέτα και ανεργία

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2021-02-02

Η πανδημία του Covid19 άλλαξε ριζικά τα δεδομένα παγκοσμίως...

Περισσότερα
Γιάννης Βούλγαρης

Τι μαθαίνουμε από την τριπλή κρίση;

Γιάννης Βούλγαρης, 2020-09-12

Λίγες ήταν ευτυχώς οι φορές που η μεταπολιτευτική Ελλάδα...

Περισσότερα

Εικόνα δύσβατης πορείας

Αντώνης Παπαγιαννίδης, 2020-06-25

Είναι αλήθεια πως στην Ελληνική πραγματικότητα συχνά υπάρχει...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Από τη χαμένη 10ετία, μην πάμε στη χαμένη γενιά

Κώστας Καλλίτσης, 2020-05-10

Η καταιγίδα έχει όνομα, λέγεται ανεργία. Και θα είναι σφοδρή....

Περισσότερα
Αντώνης Λιάκος

Πλοήγηση μέσω κρίσεων

Αντώνης Λιάκος, 2020-05-03

Η τωρινή κρίση της πανδημίας, και η οικονομική που σέρνει...

Περισσότερα

Μειώστε τους φόρους στους μισθωτούς

Αντώνης Καρακούσης, 2019-10-20

Η μακρόχρονη κρίση και το πλήθος των μέτρων, μνημονιακών...

Περισσότερα

Άρθρα/ Κοινωνία-Δικαιώματα

Γιώργος Σιακαντάρης

Ο Μακρόν, ο Αντρέας, η Μονή του Σινά και ο υπερήλικας

Γιώργος Σιακαντάρης, 2025-06-04

Το χειρότερο ήταν τ’ ότι ο Μακρόν κατηγορήθηκε πως επέτρεψε...

Οι επτά μύθοι για το μεταναστευτικό

Πίκια Γαλάτη, 2025-05-30

Έχουμε πρόβλημα με τους μετανάστες: Το πραγματικό πρόβλημα...

Δημήτρης Λιάκος

Η αντιμετώπιση της δημογραφικής πρόκλησης

Δημήτρης Λιάκος, 2025-05-07

Ο πληθυσμός της χώρας αναμένεται να μειωθεί έως το 2050 κατά...

Κώστας Ζαχαριάδης*

Γιατί η Αριστερά αγάπησε τον Πάπα;

Κώστας Ζαχαριάδης*, 2025-04-28

Τον Πάπα Φραγκίσκο δεν τον θρηνούν µόνο οι καθολικοί χριστιανοί...

Γιώργος Σιακαντάρης

Ο Πάπας της νεωτερικότητας

Γιώργος Σιακαντάρης, 2025-04-22

Ο Πάπας Φραγκίσκος άφησε την επίγεια πόλη ίσως για την ουράνια,...

Πάνος Σκοτινιώτης

Το κεντρικό πρόσωπο των Τεμπών και το πέπλο ποινικής προστασίας του

Πάνος Σκοτινιώτης, 2025-03-10

Ο τότε υπουργός Μεταφορών Κ. Καραμανλής αναγνώριζε, συνεπώς,...

Η τουρκική μαφία, απειλή για την Ελλάδα

'Εφη Λαμπροπούλου, 2025-03-09

Η Ελλάδα, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχει γίνει τα...

Τα χαμένα ηχητικά

Πάσχος Μανδαρβέλης, 2025-02-15

Ας μην ανησυχεί ο Συνήγορος του Πολίτη. Σε δύο χρόνια θα...

Γιώργος Χ. Σωτηρέλης

Εμπιστευόμαστε την Δικαιοσύνη;

Γιώργος Χ. Σωτηρέλης, 2025-02-15

Α. Η μόνιμη επωδός του πρωθυπουργού και των κυβερνητικών...

Κώστας Καλλίτσης

Tipping point;

Κώστας Καλλίτσης, 2025-02-02

Η Κυριακή των Τεμπών διέλυσε την ψευδαίσθηση κυριαρχίας....

ΔΕΝ ΕΧΩ ΟΞΥΓΟΝΟ

2025-01-26

 Το μεσημέρι άφησα αυτή την τεράστια συγκέντρωση κόσμου...

Δημήτρης Χριστόπουλος

Η αλβανική εθνική επέτειος της 28ης Νοέμβρη πρέπει να γιορταστεί επισήμως στην Ελλάδα

Δημήτρης Χριστόπουλος, 2024-12-04

Dita e Pavarësisë. Ημέρα της Αλβανικής Ανεξαρτησίας! Στις 28 Νοεμβρίου...

×
×