Θαν. Θεοχαρόπουλος : Οι αγρότες στους δρόμους περιμένουν απαντήσεις, όχι θεωρίες και διαλέξεις

Η ομιλία του κατά τη συζήτηση της ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗΣ της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ για τους αγρότες

Δημοσιευμένο: 2016-02-12

Η ομιλία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάση Θεοχαρόπουλου, στην Βουλή στην Επίκαιρη Επερώτηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με θέμα: «Άδικα φοροεισπρακτικά μέτρα για τους αγρότες προωθεί η κυβέρνηση αντί για Εθνικό Σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης».

Κύριοι Υπουργοί, οι αγρότες αυτήν τη στιγμή βρίσκονται στον δρόμο, οι αγρότες διαμαρτύρονται και μας είπατε πριν από λίγο ότι εσείς έχετε στο DNA σας τον διάλογο. Ε, λοιπόν, να το ξεκαθαρίσουμε τότε ότι ή οι αγρότες δεν καταλαβαίνουν τι θέλετε να πείτε ή εσείς δεν μπορείτε να καταλάβετε τι λένε, απ’ τη στιγμή που κάνετε διάλογο και πρέπει να ξεκαθαρίσετε ποιος από τους δύο, κατά τη γνώμη σας, δεν καταλαβαίνει.

Εμείς είπαμε -γιατί δεν κάνουμε τα δικά σας και το είπε πριν και η κ. Γεννηματά- ότι εμείς δεν είμαστε υπέρ του λαϊκισμού και δεν είμαστε και υπέρ των κλειστών δρόμων. Θεωρούμε ότι η βία απ’ όπου κι αν προέρχεται είναι καταδικαστέα.

Συνεπώς, οι αγρότες της χώρας που έχουν δίκαια αιτήματα –για τα οποία θα σας πω σε λίγο- και οι ίδιοι θα πρέπει να προστατεύσουν τους αγώνες τους.

Όμως εδώ να δούμε εσείς τι κάνετε σε αυτήν τη διαδικασία. Είπατε για εθνικό σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης πριν από λίγο κι εάν καταλάβαμε καλά, για εσάς το εθνικό σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης είναι το τρίτο μνημόνιο. Αναλύσατε το τρίτο μνημόνιο που συμφωνήθηκε πριν από λίγους μήνες ως εθνικό σχέδιο ανάπτυξης!

Εμείς σας λέμε, λοιπόν, ότι εθνικό σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης είναι αυτό που θα γίνει διαβούλευση με όλους τους φορείς της χώρας, με την κοινωνία, με τα κόμματα και το οποίο θα κατατεθεί. Έχει περάσει περισσότερο από ένας χρόνος και καμία τέτοια διαβούλευση δεν έχει ξεκινήσει και σας καλούμε συνεχώς να την ξεκινήσετε και δεν την ξεκινάτε.

Κοινή Αγροτική Πολιτική. Διασφαλίστηκαν περίπου 20 δισεκατομμύρια στην προηγούμενη διαπραγμάτευση. Όπως πολύ καλά ξέρετε, τη γνωρίζω καλά τη διαπραγμάτευση και για τον Πυλώνα Ι και για τον Πυλώνα ΙΙ. Λέγατε τότε ότι υπάρχει μείωση. Σας αποδείξαμε ότι η μείωση δεν υπήρχε, γιατί η «πίτα» είχε μεγαλώσει. Τώρα λέτε και λέει και ο κύριος Πρωθυπουργός κι όταν επισκέφτηκε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ότι μοχλός για τα επόμενα χρόνια είναι αυτά τα 20 δισεκατομμύρια και υποστηρίζει όλη την αγροτική ανάπτυξη, η οποία μπορεί να επέλθει αυτά τα χρόνια, πάνω σε αυτά τα χρήματα, σε αυτούς τους πόρους. Και εσείς λέτε τώρα και κατηγορείτε τη διαπραγμάτευση που εξασφάλισε αυτά τα χρήματα για την Ελλάδα.

Ασφαλιστικό, ΟΓΑ. Σας είπαμε και στην Κυβέρνηση, κύριε Κατρούγκαλε και στη συνάντησή μας, ότι ο ΟΓΑ θα πρέπει να μείνει αυτόνομος, να υπάρχουν συνολικά τρία Ταμεία. Θυμάστε. Τρία Ταμεία. Δεν το ακούσατε την κατάλληλη στιγμή. Καταθέσατε μια πρόταση στους εταίρους, εσείς, δική σας, της Ελληνικής Κυβέρνησης, η οποία έχει ένα ταμείο. Κι εμείς επιμένουμε και σήμερα και σας λέμε «αυτόνομος ΟΓΑ». Οι αγρότες είναι έξω και θέλουν να ακούσουν κάτι, μία πρόταση, ότι καταλαβαίνετε αυτήν τη στιγμή τα προβλήματα.

Και βέβαια για τον τριπλασιασμό των εισφορών νομίζω ότι δεν χρειάζεται να πούμε κάτι περισσότερο. Τα στοιχεία, οτιδήποτε κι αν πείτε, νομίζω ότι είναι χαρακτηριστικά για το τι γίνεται σε σχέση με τις εισφορές των αγροτών.

Μέτρα τα οποία αυτήν τη στιγμή υπάρχουν:

ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια. Το αυξάνετε από 13% στο 23%, όταν το προηγούμενο χρονικό διάστημα λέγατε ότι το 13% είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη κι έπρεπε να μειωθεί, να φτάσει στον μέσο όρο που είναι περίπου 8% με 9% και τελικά πάει από το 13% στο 23%.

Κοινοτικές ενισχύσεις: Τις φορολογείτε με 26% στην πρόταση. Αυτό κι αν είναι αλλοίωση του κοινοτικού ανταγωνισμού, να λαμβάνει 19 δισεκατομμύρια η χώρα την επόμενη επταετία και να τους παίρνετε περίπου τα 5 δισεκατομμύρια, ενώ στους αγρότες των υπολοίπων χωρών αυτά τα χρήματα που δικαιούνται, για να είναι ανταγωνιστικοί, να παραμένουν. Και σας μιλάω με στοιχεία και συγκεκριμένα νούμερα.

Δεν θα μιλήσω για την προκαταβολή φόρου.

Θα φθάσω στο αγροτικό πετρέλαιο, που θέλω να σας πω κάτι. Σας το είπαμε και προχθές στην ερώτηση της προηγούμενης εβδομάδας. Στις 3 Νοεμβρίου καταθέσαμε συγκεκριμένη τροπολογία για το αγροτικό πετρέλαιο κίνησης. Και επειδή σας ακούω να λέτε συνέχεια ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις ψήφισαν τον Αύγουστο την κατάργηση της επιστροφής φόρου στο πετρέλαιο, σας λέω ότι δεν διαφωνούμε με την κατάργηση επιστροφής φόρου, αρκεί να θεσπιστεί αγροτικό πετρέλαιο κίνησης, όπως στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάνετε ότι δεν ακούτε στο επιχείρημα αυτό; Να θεσπίσουμε, όπως είναι στη Γερμανία και όπως υπάρχει στις άλλες χώρες, αγροτικό πετρέλαιο κίνησης; Υπάρχει συγκεκριμένη τροπολογία που καταθέσαμε στις 3 Νοεμβρίου και την οποία δεν την έχετε κάνει αποδεκτή εδώ, σε υπό συζήτηση νομοσχέδιο. Τώρα πρέπει να προχωρήσετε στη θέσπιση του αγροτικού πετρελαίου κίνησης.

Κάνουμε, λοιπόν, συγκεκριμένες προτάσεις. Αναφερθήκαμε πριν και κατατέθηκαν οι προτάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για το εθνικό σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης. Δεκαπέντε συγκεκριμένες προτάσεις, με τις οποίες θα έχουμε ένα εθνικό σχέδιο και δεν θα έχουμε αυτό το αλαλούμ το οποίο γίνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Βιβλία εσόδων-εξόδων: Κοιτάξτε, οι αγρότες φορολογούνται από τα προηγούμενα χρόνια με βιβλία εσόδων-εξόδων. Στην αλλαγή αυτή ήσασταν απέναντι, ως ΣΥΡΙΖΑ. Σας λέω, λοιπόν, τι λέγατε ακριβώς έναν χρόνο πριν στις 11 Φεβρουαρίου, όχι ως Αντιπολίτευση, στα εγκαίνια της Πανελλαδικής Αγροτικής Έκθεσης στη Λάρισα.: «Όχι στη δημιουργία βιβλίων εσόδων-εξόδων, μείωση της τιμής του πετρελαίου έως τη δημιουργία αγροτικού πετρελαίου, επαναφορά δέκατης τρίτης σύνταξης» και διάφορα άλλα τέτοια στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν την αναξιοπιστία σας. Και βέβαια, λέγατε και «αναμόρφωση του ασφαλιστικού», αλλά δεν είχαμε καταλάβει τι σημαίνει τότε και δεν είχε καταλάβει και η χώρα τι σημαίνει «αναμόρφωση του ασφαλιστικού».

Πραγματικά, άλλο είναι το ότι φορολογούνται όπως και οι υπόλοιπες επαγγελματικές τάξεις από τα επόμενα χρόνια και είναι άλλο στοιχείο αυτό που κάνετε τώρα με την υπερφορολόγηση, που είναι εκτός κοινοτικού κεκτημένου.

Και επειδή, κύριε Υπουργέ, μιλήσατε για πρόστιμα και καταλογισμούς και επειδή επαναλαμβάνετε το «πακέτο Χατζηγάκη» -που είναι μια απαράδεκτη τακτική- κάνοντας κριτική στην Αντιπολίτευση, έχω εδώ δύο δημοσιεύματα στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», στις 22 Αυγούστου του 2014. Σας διαβάζω: «Για την ακρίβεια ο Βουλευτής Βαγγέλης Αποστόλου, αρμόδιος του κόμματος για τα αγροτικά, στις παρεμβάσεις του αυτές τις ημέρες στις αγροτικές συνελεύσεις για τα προϊόντα που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο ζητεί μέτρα τύπου Χατζηγάκη, με το επιχείρημα ότι τότε είχαν ευνοηθεί οι παραγωγοί. Αν φθάσουν και σε αυτό είναι σαν να βγάζουμε τη γλώσσα στους κοινοτικούς». Τις επόμενες μέρες δημοσίευμα πάλι: «Αλλά αφού μιλάμε για το συγκεκριμένο θέμα, προστίθεται και η θεωρία της Κουμουνδούρου για ενισχύσεις στους αγρότες σε στυλ «πακέτου Χατζηγάκη». Ήδη υπήρξε μια πρώτη αψιμαχία ανάμεσα στον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλη Αποστόλου και στον Γραμματέα της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο, ενώπιον των παραγωγών. Ευλόγως ο δεύτερος δεν καταλαβαίνει τι νόημα έχει να δοθούν στους αγρότες λεφτά που θα τους ζητούν στη συνέχεια να επιστραφούν εντόκως». Κατατίθενται στα Πρακτικά για να δούμε τι ακριβώς λέγατε για το «πακέτο Χατζηγάκη» και για τις πρακτικές αυτές, που κουνάτε το δάχτυλο αυτήν τη στιγμή, ενώ το καλοκαίρι του 2014 ήσασταν ουσιαστικά σε αυτήν την πολιτική, ενώπιον των παραγωγών της χώρας, ενώπιον της Αντιπολίτευσης, ενώπιον των κομμάτων, ενώπιον των δημοσιογράφων και λέγατε αυτά τα στοιχεία.

Και βεβαίως, να πάμε και στην κτηνοτροφία. Θα σας πω το εξής σχετικά με το γάλα –γιατί είναι πολύ σημαντικό θέμα και μας ακούν αυτήν τη στιγμή οι κτηνοτρόφοι. Δεν αυξήθηκε η διάρκεια ζωής του γάλακτος πάνω από επτά μέρες. Είχαμε καταφέρει να προστατευθεί μέχρι τις επτά μέρες η διάρκεια ζωής του γάλακτος.

Σας ρώτησα και σας ξαναρωτώ: Θα φέρετε υπουργική απόφαση με την οποία θα απελευθερώνετε τη διάρκεια ζωής του γάλακτος, με αποτέλεσμα να έχουμε πλειάδα εισαγωγών στη χώρα και να μην μπορεί να προστατευθεί καθόλου η εγχώρια κτηνοτροφική παραγωγή; Δώστε επιτέλους μία απάντηση. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι είναι στους δρόμους και περιμένουν απαντήσεις από σας. Δεν περιμένουν θεωρίες και διαλέξεις. Λέτε συνέχεια για τη σχέση τιμής παραγωγού και καταναλωτή 1 προς 7. Τι έχετε κάνει αυτούς τους μήνες, αυτόν το χρόνο που κυβερνάτε; Δεν έχετε κάνει απολύτως τίποτα.

Τελειώνοντας την ομιλία μου, για να δούμε τι σημαίνει αξιοπιστία λόγων, έργων και πράξεων, σας θυμίζω τα εξής: «Μόλις γίνουν εκλογές, ξεχνάνε τις υποσχέσεις και οι σωτήρες του τόπου κρύβονται πίσω από τις κλούβες των ΜΑΤ. Έπρεπε να έλθει στα μπλόκα ο Πρωθυπουργός για να συζητήσει με τους αγρότες. Αν δεν ανασυγκροτήσουμε την αγροτική παραγωγή, θα είμαστε για πάντα αποικία χρέους. Αν δεν υπάρξει φθηνό πετρέλαιο, φθηνό ρεύμα και ρευστότητα, δεν μπορεί να ανασυγκροτηθεί η αγροτική οικονομία. Δεν μπορούμε να δίνουμε αφορολόγητο πετρέλαιο στους εφοπλιστές και οι αγρότες να πληρώνουν». Ποιος τα είπε αυτά, κυρίες και κύριοι Βουλευτές; Ο κ. Τσίπρας.

Θέματα επικαιρότητας: Αγροτικό

Δεν έχετε παρουσιάσει κανένα σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης όλο αυτό το χρονικό διάστημα, κανένα σχέδιο για την αγροτική παραγωγή.

Δεν έχετε παρουσιάσει κανένα σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης όλο αυτό το χρονικό διάστημα, κανένα σχέδιο για την αγροτική παραγωγή.

2017-05-05

Περισσότερα

Θαν. Θεοχαρόπουλος : Οι αγρότες στους δρόμους περιμένουν απαντήσεις, όχι θεωρίες και διαλέξεις

2016-02-12

Περισσότερα

Θαν. Θεοχαρόπουλος:Τα μέτρα σας οδηγούν σε μείωση της παραγωγής, αύξηση της ανεργίας και αύξηση των ελλειμμάτων,

2016-02-05

Περισσότερα

Θαν. Θεοχαρόπουλος:Η κυβέρνηση δεν ακούει, δεν ξέρει και δεν μπορεί

2016-01-21

Περισσότερα
Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Οι καταστροφικοί χειρισμοί στο «πακέτο Χατζηγάκη»

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2015-03-06

Περισσότερα
Τάσος Βασιλείου

Για μια αγροτική αναγέννηση...

Τάσος Βασιλείου, 2012-02-14

Περισσότερα

Αποσύρθηκε η …αμαρτωλή διάταξη για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς

2011-09-09

Περισσότερα

Ν. Τσούκαλης: Δεν μπορεί να παρεμβαίνει το κράτος και να προσδιορίζει έναν αγροτικό συνεταιρισμό ή μια οργάνωση ανά περιφέρεια και να απαγορεύει οτιδήποτε άλλο.

2011-09-07

Περισσότερα

Ειδήσεις/ Εισηγήσεις

Έφη Αχτσιόγλου

Για έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: μεθοδικό, αποτελεσματικό, σύγχρονο

Έφη Αχτσιόγλου, 2023-07-15

Απαιτείται εθνική σύνεση, ανθρωπιστική ευαισθησία, πολιτική ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα

Απαιτείται εθνική σύνεση, ανθρωπιστική ευαισθησία, πολιτική ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα

2022-03-01

Να υψωθεί  φωνή καταδίκης της εγκληματικής νεοναζιστικής οργάνωσης

Να υψωθεί φωνή καταδίκης της εγκληματικής νεοναζιστικής οργάνωσης

2020-10-06

Ο Θαν Θεοχαρόπουλος στην εκδήλωση των ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ

Ο Θαν Θεοχαρόπουλος στην εκδήλωση των ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ

2019-03-04

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Να μη χαθεί άλλη μια ευκαιρία για μια γενναία και ρηξικέλευθη συνταγματική αναθεώρηση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2019-02-13

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Η ΔΗΜΑΡ ΨΗΦΙΖΕΙ ΝΑΙ ΣΤΗ «ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ»

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2019-01-24

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Για το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ σήμερα.

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2018-06-03

Το Ολοκαύτωμα των δικών μας Εβραίων, δοκιμάζει τα όρια της λογικής

Το Ολοκαύτωμα των δικών μας Εβραίων, δοκιμάζει τα όρια της λογικής

2018-01-31

Θαν. Θεοχαρόπουλος: Αυτός ο προϋπολογισμός αποτελεί την ατράνταχτη απόδειξη της έλλειψης όχι μόνο αριστερής αλλά κάθε ευαισθησίας

Θαν. Θεοχαρόπουλος: Αυτός ο προϋπολογισμός αποτελεί την ατράνταχτη απόδειξη της έλλειψης όχι μόνο αριστερής αλλά κάθε ευαισθησίας

2017-12-12

Θαν. Θεοχαρόπουλος: Η ανακύκλωση της φτώχειας δεν έσωσε καμιά κυβέρνηση.

Θαν. Θεοχαρόπουλος: Η ανακύκλωση της φτώχειας δεν έσωσε καμιά κυβέρνηση.

2017-11-20

Δημήτρης Χατζησωκράτης

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΣ: Πολέμησε τον στείρο δογματισμό, δεν παρασύρθηκε από την καιροσκοπική ευελιξία

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2017-10-17

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ του  ΘΑΝΑΣΗ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ του ΘΑΝΑΣΗ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

2017-10-17

×