Θαν. Θεοχαρόπουλος: Η ανακύκλωση της φτώχειας δεν έσωσε καμιά κυβέρνηση.

Η ομιλία στη Βουλή του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και κοιν εκπροσώπου της Δη.Συ. για το κοινωνικό μέρισμα.

Δημοσιευμένο: 2017-11-20

Βρισκόμαστε για μια ακόμη φορά αντιμέτωποι με την διαστρέβλωση της πραγματικότητας από την κυβέρνηση. Ουσιαστικά ταραγμένος ο κ. Τσίπρας από την διαδικασία ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς την προηγούμενη εβδομάδα, παρουσίασε εσπευσμένα στο διάγγελμά του μια εικονική πραγματικότητα και ανακοίνωσε τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, ενάμιση μήνα πριν την καταβολή του. Ο κ. Τσίπρας όμως δεν επιστρέφει παρά ένα πολύ ελάχιστο μέρος των χρημάτων που αποσπά η κυβέρνησή του από τους πολίτες. Πως τα αποσπά; Με υπερφορολόγηση, περικοπή κοινωνικών δαπανών και ουσιαστικά φοροκεντρική λιτότητα.

Μέσα σε όλα αυτά ο Υπουρ­γός Οικονο­μι­κών, αλλά και ο κ. Τσίπρας στο διάγγελμα του, είπε ότι το αποτέλεσμα αυτό δεν εί­ναι προ­ϊ­όν υπερφορολόγησης, αλλά πά­τα­ξης της φοροδια­φυ­γής! Από πού προκύπτει, κανένας δεν το έχει καταλάβει. Από τις διάφορες λί­στες δεν έχετε καταφέρει να πάρετε παρά ελάχιστα χρήματα! Σας τα δώσαμε τα στοιχεία πριν από λίγο. Υπερφορολογείτε, ουσιαστικά τους πάντες και τα πάντα, για να πετύχετε υπερπλεόνασμα και μετά θριαμβολογείτε για την δήθεν πάταξη της φοροδιαφυγής.

Πέρσι, η κυβέρνηση έδωσε μέρισμα 617 εκατ. ευρώ, περικόπτοντας ταυτόχρονα συντάξεις στο διηνεκές. Φέτος, επιδίδεστε σε μία νέα επικοινωνιακή προπαγάνδα, λέγοντας ότι θα μοιράσετε 1,4 δις ευρώ, όταν το πλεόνασμα που μπορείτε να δώσετε είναι μόνο 720 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα απλές υποχρεώσεις του κράτους. Ποιον νομίζετε ότι κοροϊδεύετε μ’ αυτόν τον τρόπο; Και να σας υπενθυμίσουμε ότι και πέρσι έπρεπε να δώσετε κι άλλα 2 δις ευρώ με βάση το 40%, με τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος που πετύχατε, και δεν τα δώσατε.

Και το πιο κορυφαίο, επιδίδεστε σε ένα τρελό κυνηγητό υπερβολικών στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος! Εσείς που ως αντιπολίτευση δεν αποδεχόσασταν καν την ανάγκη ύπαρξης πλεονασμάτων! Να θυμίσω ότι δική μας σταθερή θέση ήταν και είναι η διανομή μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος πάνω από τους στόχους σε κοινωνικές, αναπτυξιακές, επενδυτικές δράσεις. Αυτή ήταν και η αποφασιστική συμβολή μας τότε, το 2012-2013, όταν πέρασε αυτή η ρήτρα, που τότε εσείς στο ΣΥΡΙΖΑ λοιδορούσατε. Δεν ήταν όμως ποτέ για εμάς εμμονή ή ο μοναδικός στόχος. Αντιθέτως τώρα, δεν έχετε καμία άλλη πολιτική επιδίωξη. Στον επόμενο Προϋπολογισμό του 2018, είναι ο μοναδικός στόχος! Οικονομικός και πολιτικός. Αν είναι δυνατόν να είναι αυτή βιώσιμη οικονομική πολιτική εξόδου από την κρίση. Να έχετε ως μοναδικό στόχο να υπερφορολογείτε και να μοιράζετε μετά ένα πολύ μικρό μέρος πίσω.

Δεν καταλαβαίνετε ότι είναι μία καταστροφική επίμονη επιδίωξη για κατά πολύ υψηλότερα του ήδη μεγάλου στόχου πρωτογενών πλεονασμάτων με παράταση της υπερβολικής λιτότητας; Και όσο και να την αμφισβητείτε, καθώς επιδεικνύετε αλλεργία σε κάθε ανεξάρτητη αρχή, η Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής είναι ξεκάθαρη: «δεν συνιστούμε εμμονή στον στόχο της υπέρβασης των προβλεπόμενων πρωτογενών πλεονασμάτων, καθώς πνίγουν την ανάπτυξη και στηρίζονται κυρίως σε φόρους». Δεν ακούτε εμάς; Να ακούσετε την Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής ή την Έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, όπως θα σας πω στη συνέχεια.

Μας ζητάτε να ψηφίσουμε προθέσεις. Διότι αγνοούμε βασικά στοιχεία της διανομής. Είπατε ότι θα τα φέρετε σε ΚΥΑ στη συνέχεια, μετά είπατε ότι θα τα φέρετε σήμερα σε τροπολογία, την οποία δεν την έχουμε δει ακόμα και δεν έχει συζητηθεί ούτε στις Επιτροπές. Γι’ αυτό το θέμα η Έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής αναφέρει ότι παρέχεται στον κοινό νομοθέτη η εξουσία να μεταβιβάζει την αρμοδιότητα, κάτι που ουσιαστικά –όπως λέει καθαρά- δεν φαίνεται ότι αποτελεί επιτρεπτή κατά το Σύνταγμα νομοθετική εξουσιοδότηση. Δεν ακούτε εμάς, ας ακούσετε τουλάχιστον την Έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής.

Αλλά πώς θα διασφαλίσετε ότι φέτος θα ωφεληθούν όσοι το έχουν πραγματικά ανάγκη; Και γιατί αυτό δεν γίνεται σήμερα στη νομοθέτηση; Η μνή­μη μας δεν μπορεί παρά να γυρίσει κάποιους μή­νες πίσω, στην περσινή χρονιά. Όταν πήραν το κοινωνικό μέρισμα και όσοι δεν είχαν ανάγκη. Όταν εξαναγκάστηκε ο Υπουργός Οικο­νο­μι­κών να στεί­λει τα­πει­νω­τι­κή επιστο­λή! Κι αντί να απαντάει γι’ αυτά, ήρθε σήμερα να κατηγορήσει πάλι –λες και είναι αντιπολίτευση- την αντιπολίτευση. Αλλά και στα μπρος-πίσω της ψήφου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν έχουν καταλάβει ποιες είναι οι αιτίες της κρίσης και πώς θα βγούμε από αυτήν.

Κοινωνική πολιτική δεν σημαίνει εκτεταμένη και αυξανόμενη φτώχεια και στη συνέχεια ένα κράτος που μοιράζει έκτακτα επιδόματα. Σημαίνει ισχυρό δίκτυο κοινωνικής προστασίας. Γι’ αυτό δεν έχετε καμία σχέση με σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές. Γι’ αυτό στο πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησής σας πέρσι στον τομέα αυτό δεν συμβάλατε καθόλου στην ανατροπή της τάσης φτωχοποίησης της ελληνικής κοινωνίας.

Η χώρα δεν χρειάζεται μία επιδοματική πολιτική ανακύκλωσης της φτώχειας. Χρειάζονται σύγχρονες ποιοτικές υπηρεσίες στους τομείς κοινωνικής πολιτικής.

Ανεβήκατε στην εξουσία κατηγορώντας για την γενιά των 700 ευρώ και δημιουργήσατε την γενιά των 400 ευρώ.

Όσον αφορά δε το ποσό των 315 εκατ. ευρώ που θα δοθεί στους συνταξιούχους για την επιστροφή της παράνομης παρακράτησης των εισφορών υγείας, επί της ουσίας, η κυβέρνηση απλά εκτελεί σχετικές δικαστικές αποφάσεις. Ας μην κοροϊδεύετε τους πολίτες.

Η εκτεταμένη φτώχεια δεν αντιμετωπίζεται με ετήσια εφάπαξ «φιλανθρωπία» από ένα κοινωνικό μέρισμα συσσωρευμένο με τον πιο σκληρό και αντικοινωνικό τρόπο.

Εφαρμόζετε πιστά το δόγμα όσο πιο χαμηλά τόσο πιο καλά, εξισωτισμό προς κάτω με ταυτόχρονη αύξηση ανισοτήτων. Αυτό πραγματικά μόνο εσείς θα μπορούσατε να το πετύχετε.

Οι πολίτες όμως σάς γυρίζουν την πλάτη. Η μαζική και αθρόα προσέλευση χιλιάδων πολιτών για τον νέο φορέα της κεντροαριστεράς έδωσε μήνυμα για αλλαγή πολιτικών, για μία νέα προοδευτική ατζέντα. Και για να μην σας μένει καμιά αμφιβολία, ο προοδευτικός κόσμος χθες επιβεβαίωσε το μήνυμα αυτό. Φροντίστε λοιπόν σήμερα να βρείτε τι θα πείτε σε νέο έκτακτο ανακοινωθέν, όπως κάνατε την προηγούμενη εβδομάδα. Να ξέρετε όμως ότι η ανακύκλωση της φτώχειας δεν έσωσε καμιά κυβέρνηση. Συμπεριφέρεστε στους πολίτες όπως ο Παβλόφ στα σκυλάκια του, όμως οι πολίτες έχουν πλέον και γνώση και κρίση, για αυτό σας απαντούν και θα σας απαντήσουν την κατάλληλη στιγμή με τον κατάλληλο τρόπο.”

Θέματα επικαιρότητας: Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Ειδήσεις/ Εισηγήσεις

Έφη Αχτσιόγλου

Για έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: μεθοδικό, αποτελεσματικό, σύγχρονο

Έφη Αχτσιόγλου, 2023-07-15

Απαιτείται εθνική σύνεση, ανθρωπιστική ευαισθησία, πολιτική ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα

Απαιτείται εθνική σύνεση, ανθρωπιστική ευαισθησία, πολιτική ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα

2022-03-01

Να υψωθεί  φωνή καταδίκης της εγκληματικής νεοναζιστικής οργάνωσης

Να υψωθεί φωνή καταδίκης της εγκληματικής νεοναζιστικής οργάνωσης

2020-10-06

Ο Θαν Θεοχαρόπουλος στην εκδήλωση των ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ

Ο Θαν Θεοχαρόπουλος στην εκδήλωση των ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ

2019-03-04

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Να μη χαθεί άλλη μια ευκαιρία για μια γενναία και ρηξικέλευθη συνταγματική αναθεώρηση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2019-02-13

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Η ΔΗΜΑΡ ΨΗΦΙΖΕΙ ΝΑΙ ΣΤΗ «ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ»

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2019-01-24

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Για το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ σήμερα.

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2018-06-03

Το Ολοκαύτωμα των δικών μας Εβραίων, δοκιμάζει τα όρια της λογικής

Το Ολοκαύτωμα των δικών μας Εβραίων, δοκιμάζει τα όρια της λογικής

2018-01-31

Θαν. Θεοχαρόπουλος: Αυτός ο προϋπολογισμός αποτελεί την ατράνταχτη απόδειξη της έλλειψης όχι μόνο αριστερής αλλά κάθε ευαισθησίας

Θαν. Θεοχαρόπουλος: Αυτός ο προϋπολογισμός αποτελεί την ατράνταχτη απόδειξη της έλλειψης όχι μόνο αριστερής αλλά κάθε ευαισθησίας

2017-12-12

Θαν. Θεοχαρόπουλος: Η ανακύκλωση της φτώχειας δεν έσωσε καμιά κυβέρνηση.

Θαν. Θεοχαρόπουλος: Η ανακύκλωση της φτώχειας δεν έσωσε καμιά κυβέρνηση.

2017-11-20

Δημήτρης Χατζησωκράτης

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΣ: Πολέμησε τον στείρο δογματισμό, δεν παρασύρθηκε από την καιροσκοπική ευελιξία

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2017-10-17

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ του  ΘΑΝΑΣΗ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ του ΘΑΝΑΣΗ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

2017-10-17

×