Θαν. Θεοχαρόπουλος: Αυτός ο προϋπολογισμός αποτελεί την ατράνταχτη απόδειξη της έλλειψης όχι μόνο αριστερής αλλά κάθε ευαισθησίας

Η ομιλία στη Βουλή στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2018

Δημοσιευμένο: 2017-12-12

Μέσα σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας έρχεται η συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2018. Έναν προϋπολογισμό που αναδεικνύει για άλλη μία φορά την πολιτική δογματικής λιτότητας. Και βασίζετε ουσιαστικά την επιτυχή εκτέλεση του προϋπολογισμού σε μια σειρά παραδοχών που είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να ευοδωθούν. Όπως ακριβώς συνέβη και το 2016 και το 2017. Είναι πραγματικά αποκαλυπτικό, όταν ένα χρόνο μετά τη συζήτηση του περσινού προϋπολογισμού στη Βουλή δημοσιοποιούνται τα πραγματικά μεγέθη του παρελθόντος έτους και ξεπροβάλλουν τα λογιστικά τρικ, επιβεβαιώνοντας το τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Καταθέσατε λοιπόν και φέτος έναν προϋπολογισμό που δεν εδράζεται σε κάποιο αναπτυξιακό πλάνο, σε μεμονωμένες μόνο ενέργειες που μοναδικό στόχο έχουν να «βγουν τα νούμερα», με πρώτο απ’ όλα τον υπερβολικό στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα. Είναι λες και έχετε έναν μοναδικό στόχο πλέον, την υπέρβαση του στόχου –του ήδη υπερβολικού- για το πρωτογενές πλεόνασμα. Συνεχίζετε λοιπόν αυτό το γαϊτανάκι, στο οποίο έχετε δεσμεύσει την χώρα μέχρι το 2022 με 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα και μέχρι το 2060 με 2%. Μια δέσμευση που σημαίνει την παράταση της φοροεπιδρομής. Και που συνδυάζεται με σκληρότατα μέτρα μέχρι το 2022.

Και βέβαια κωφεύετε –ή, το χειρότερο ακόμη, επιτίθεστε- σε ανεξάρτητες αρχές, όπως το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Στο ότι, για παράδειγμα, δεν συνιστάται «εμμονή στον στόχο της υπέρβασης των προβλεπόμενων πρωτογενών πλεονασμάτων, καθώς πνίγουν την ανάπτυξη και στηρίζονται κυρίως σε φόρους», στο ότι «η συνέχιση της φοροκεντρικής πολιτικής επιτείνει την κατάσταση ασφυξίας της οικονομίας» -αυτά σας λέει η ανεξάρτητη αρχή για τον προϋπολογισμό-. Τώρα εσείς όμως συνεχίζετε να έχετε ως κύρια πολιτική επιδίωξη την ανάδειξη του υπερπλεονάσματος. Επιπλέον, ξαφνικά ο κ. Τσίπρας ανακάλυψε ότι δεν είναι και τόσο σημαντική η ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση. Πότε είχε δίκιο, όταν έλεγε ότι είναι σημαντική πριν λίγο καιρό ή τώρα; Ταυτοχρόνως δεν υπάρχει καμία ουσιαστική δέσμευση για αναδιάρθρωση, για ουσιαστική μείωση του δημοσίου χρέους.

Ουσιαστικά έχετε «πουλήσει» την ανάπτυξη στο όνομα της υπεραπόδοσης. Από πού θα προκύψει αιφνιδίως η ισχυρή ανάπτυξη 2,5%, μετά από χρόνια ύφεσης και χαμηλών αναπτυξιακών πτήσεων;

Από τα έσοδα του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων που προϋπολογίζετε στα 2,7 δις; Και που το ίδιο σας το κόμμα θέτει υπό αμφισβήτηση πολλές από αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις και τις αντιμάχεται. Επιπλέον, ποιος θα βάλει τα χρήματά του σε μια χώρα με δαιδαλώδη γραφειοκρατία, εξοντωτική φορολογία και φορολογική αστάθεια; Αυτό ακριβώς αποκαλείται αντιεπενδυτικό κλίμα και αυτό συντηρεί, και διευρύνει δυστυχώς, η κυβέρνησή σας. Διότι επί τρία σχεδόν χρόνια απλώς διευρύνετε και δημιουργείτε και νέες παθογένειες.

Δεν έχετε ολοκληρωμένο πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και χωρίς αυτό δεν είναι δυνατόν να βγει η χώρα από την κρίση.

Και επειδή ακούμε και διάφορα για την εργασία και την ανεργία, έχετε αναγάγει τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης και τις μορφές μερικής απασχόλησης ως το μέγιστο στόχο σας. Αν είναι δυνατόν να είναι αυτό αριστερή και προοδευτική πολιτική. Ξαναδιαβάζω από το Γραφείο του Προϋπολογισμού της Βουλής: «Υπάρχει σημαντική εξάπλωση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Είναι υψηλό το ποσοστό των απασχολούμενων μερικής απασχόλησης και οι μικτές αποδοχές τους ανέρχονται σε 394,13 ευρώ». Ταυτοχρόνως «ένας στους τρεις ανέργους είναι εκτός εργασίας για περισσότερο από 12 μήνες, η μακροπρόθεσμη απομάκρυνση από την αγορά εργασίας οδηγεί τα άτομα σε ένα σπιράλ ανατροφοδοτούμενης φτώχειας».

Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε, μέσα σ’ όλο αυτό το πλαίσιο, ότι «αυτός ο προϋπολογισμός είναι όσο δίκαιος νομίζουμε εμείς ότι μας επιτρέπουν οι αντικειμενικές συνθήκες, μέσα στις οποίες ζούμε και που θέλουμε να αλλάξουμε». Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε. Πόσο δίκαιος είναι; Τρεις επισημάνσεις αρκούν για το θέμα αυτό.

Πρώτη. Οι άμεσοι φόροι ανέρχονται στα 20,8 δις ευρώ, οι έμμεσοι στα 27,4, αυξημένοι και οι έμμεσοι κατά 473 εκατ. ευρώ. Αναλογία έμμεσων προς άμεσους 1,33. Όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν χαμηλότερη, 1,15 και 1,18. Έμμεσοι και άμεσοι φόροι στην χώρα μας είναι ουσιαστικά 44% οι έμμεσοι, 26% οι άμεσοι. Στην Ευρωζώνη, 33% και 32%. Συγχαρητήρια! Αυτή είναι η αριστερή πολιτική; Και συνεχίζετε να μιλάτε για δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, όταν ουσιαστικά επενδύετε στους έμμεσους φόρους;

Δεύτερη. Προβλέπετε αύξηση των εσόδων, που περιλαμβάνει αυξήσεις στις εισφορές των επαγγελματιών, παρεμβάσεις στα επιδόματα, κατάργηση της μείωσης του φόρου εισοδήματος για ιατρικές δαπάνες, μείωση της διαθέσιμης δαπάνης για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης κατά 50%. Ποιους θα επηρεάσουν όλα αυτά; Τους πλούσιους; Τους περισσότερο αδύναμους θα επηρεάσουν.

Τρίτη. Η προβλεπόμενη εξοικονόμηση θα προκύψει με τον πιο αντικοινωνικό τρόπο, από περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και κατά 1,6 δις ευρώ από το συνταξιοδοτικό. Δηλαδή από νέες περικοπές στις συντάξεις και μέχρι την οριστική κατάργηση του ΕΚΑΣ. Την ίδια στιγμή παγώνετε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Τι κάνετε δηλαδή; Φορολογείτε, υπερφορολογείτε, για να παίρνετε πρωτογενές πλεόνασμα, για να ανακυκλώνετε την φτώχεια αντί να δίνετε στις δημόσιες επενδύσεις, να δημιουργείται ανάπτυξη στην χώρα και να δημιουργούνται σταθερές θέσεις εργασίας. Έχετε την ακριβώς αντίθετη πολιτική από αυτή που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η χώρα. Αυτό λέγεται ανικανότητα, αδιαφορία, κοινωνική αδιαφορία συγκεκριμένα, που χαρακτηρίζουν αυτόν τον προϋπολογισμό.

Η έξοδος της χώρας από την κρίση που ευαγγελίζεστε λοιπόν δεν είναι παρά ένα ευχολόγιο, στο οποίο αναφέρεστε πολλές φορές, και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Για την δε έξοδο από την εποπτεία την οποία λέτε πολλές φορές, το ίδιο το Μνημόνιο στο οποίο έχετε συμφωνήσει εσείς και έχει δει το φως της δημοσιότητας για τα επόμενα χρόνια προβλέπει τη σταθερή συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το 3,5% στο πρωτογενές πλεόνασμα. Εσείς που θέλατε κάποια στιγμή να απεγκλωβιστείτε από το με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο!

Η Ελλάδα βρίσκεται σε αδιέξοδο, οι πολίτες έχουν ξεπεράσει τα όρια της αντοχής τους. Με αυτή την πολιτική και τη δογματική λιτότητα ουσιαστικά θα συνεχίσουν τα αδιέξοδα.

Χωρίς σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και χωρίς εθνική συνεννόηση, θα συνεχιστεί η ίδια καταστροφική πορεία. Και η λύση βέβαια δεν είναι η πολιτική της ΝΔ, η οποία σε όλα τα επίπεδα δεν δίνει λύσεις, απλώς διευρύνει τις ανισότητες. Και βεβαίως αυτό, όπως έχουμε ακούσει, είναι ουσιαστικά στοιχείο της πολιτικής της, ότι δεν θα δώσει μάχη για τη μείωση των ανισοτήτων.

Αυτό λοιπόν το μίγμα οικονομικής πολιτικής που περικόπτει κοινωνικές δαπάνες, αυξάνει τις επιβαρύνσεις σε μια ήδη εξοντωμένη κοινωνία και περιστέλλει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, αποτελεί την ατράνταχτη απόδειξη της έλλειψης όχι αριστερής αλλά κάθε ευαισθησίας.

Για να υπερβεί η χώρα την κρίση επιτέλους χρειάζεται αλλαγή πολιτικής, αποτελεσματική διαπραγμάτευση, προοδευτική πολιτική, με στόχο τη μείωση της σπατάλης πόρων με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ένα υγιές παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης με αρμονική συνύπαρξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, με ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας με κοινωνική συνοχή και ποιοτικές υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής χωρίς επιδοματική πολιτική ανακύκλωσης της φτώχειας. Αυτά μόνο ο δικός μας χώρος μπορεί να τα εγγυηθεί και θα τα προωθήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Θέματα επικαιρότητας: Οικονομική κρίση

Ειδήσεις/ Εισηγήσεις

Έφη Αχτσιόγλου

Για έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: μεθοδικό, αποτελεσματικό, σύγχρονο

Έφη Αχτσιόγλου, 2023-07-15

Απαιτείται εθνική σύνεση, ανθρωπιστική ευαισθησία, πολιτική ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα

Απαιτείται εθνική σύνεση, ανθρωπιστική ευαισθησία, πολιτική ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα

2022-03-01

Να υψωθεί  φωνή καταδίκης της εγκληματικής νεοναζιστικής οργάνωσης

Να υψωθεί φωνή καταδίκης της εγκληματικής νεοναζιστικής οργάνωσης

2020-10-06

Ο Θαν Θεοχαρόπουλος στην εκδήλωση των ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ

Ο Θαν Θεοχαρόπουλος στην εκδήλωση των ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ

2019-03-04

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Να μη χαθεί άλλη μια ευκαιρία για μια γενναία και ρηξικέλευθη συνταγματική αναθεώρηση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2019-02-13

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Η ΔΗΜΑΡ ΨΗΦΙΖΕΙ ΝΑΙ ΣΤΗ «ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ»

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2019-01-24

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Για το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ σήμερα.

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2018-06-03

Το Ολοκαύτωμα των δικών μας Εβραίων, δοκιμάζει τα όρια της λογικής

Το Ολοκαύτωμα των δικών μας Εβραίων, δοκιμάζει τα όρια της λογικής

2018-01-31

Θαν. Θεοχαρόπουλος: Αυτός ο προϋπολογισμός αποτελεί την ατράνταχτη απόδειξη της έλλειψης όχι μόνο αριστερής αλλά κάθε ευαισθησίας

Θαν. Θεοχαρόπουλος: Αυτός ο προϋπολογισμός αποτελεί την ατράνταχτη απόδειξη της έλλειψης όχι μόνο αριστερής αλλά κάθε ευαισθησίας

2017-12-12

Θαν. Θεοχαρόπουλος: Η ανακύκλωση της φτώχειας δεν έσωσε καμιά κυβέρνηση.

Θαν. Θεοχαρόπουλος: Η ανακύκλωση της φτώχειας δεν έσωσε καμιά κυβέρνηση.

2017-11-20

Δημήτρης Χατζησωκράτης

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΣ: Πολέμησε τον στείρο δογματισμό, δεν παρασύρθηκε από την καιροσκοπική ευελιξία

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2017-10-17

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ του  ΘΑΝΑΣΗ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ του ΘΑΝΑΣΗ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

2017-10-17

×