Στόχος μας δεν μπορεί να είναι η διατήρηση του 6%
Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Συνέντευξη, Κυριακάτικη KONTRA NEWS, Δημοσιευμένο: 2016-06-12
Η διαδικασία της αξιολόγησης ολοκληρώθηκε και η κυβέρνηση έστω και με δυσκολίες και υποχωρήσεις υποστηρίζει ότι αρχίζει πλέον η διαδικασία της ανάκαμψης. Συμμερίζεστε την αισιοδοξία της;
Να μιλήσουμε με πραγματικούς όρους κοινωνίας. Υπάρχει κάποια ελληνική οικογένεια που στα οικονομικά της αντιλαμβάνεται οποιαδήποτε ανάκαμψη; Υπάρχει έστω και μία επιχείρηση που να ανακάμπτει; Υπάρχουν άνεργοι που βρίσκουν δουλειά; Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι που δεν μειώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις τους άμεσα ή έμμεσα; Η απάντηση σε όλα είναι ΟΧΙ. Η ελληνική οικονομία και κοινωνία δεν ανακάμπτει. Απαιτείται λοιπόν σοβαρότητα, συναίσθηση της κρισιμότητας της κατάστασης και των προβλημάτων που βιώνει αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία από τα δυσβάστακτα μέτρα που ψηφίστηκαν. Όλα τα άλλα είναι λογιστικές αλχημείες.
Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι η οικονομία δεν θα μπορέσει να ανακάμψει, όπως πιστεύει η κυβέρνηση;
Η οικονομία δεν θα μπορέσει να ανακάμψει γιατί υιοθετήθηκαν σκληρά υφεσιακά μέτρα χωρίς να αποφασισθεί ταυτόχρονα η απομείωση του χρέους. Έγινε ένας συμβιβασμός μεταξύ ευρωπαίων εταίρων και ΔΝΤ όπου μοναδική χαμένη είναι η χώρα μας. Δεν θα ανακάμψει γιατί η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ούτε προχωρά σε εξυγιαντικές ρυθμίσεις Δεν προχωρά σε κανένα εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, σε αλλαγές που θα αυξήσουν τα έσοδα, δεν αξιοποιεί μηχανισμούς για την καταπολέμηση λαθρεμπορίου καυσίμων, δεν συνδέει ταμειακές μηχανές με αρμόδιες υπηρεσίες. Δεν θέλει και δεν μπορεί σε όλα τα επίπεδα.
Η πρόταση για αναθεώρηση του Συντάγματος και η αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν είναι προς τη θετική κατεύθυνση;
Η αναθεώρηση του Συντάγματος και η αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν μπορούν να εντάσσονται στην εξυπηρέτηση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Απαιτούν την αντιμετώπιση τους με την δέουσα σοβαρότητα. Πρόταση όμως από την κυβέρνηση ακόμη δεν έχει κατατεθεί, έχουμε μόνο ανακοινώσεις – πυροτεχνήματα. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει ήδη επεξεργασθεί τις προτάσεις της για τα μείζονα αυτά ζητήματα, και θα τις παρουσιάσει με σοβαρότητα και ευθύνη στις θεσμικές διαδικασίες. Θεωρώ ότι στα βασικά ζητήματα πρέπει να περιλαμβάνεται η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, η διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων, η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Όσον αφορά το εκλογικό σύστημα, είναι απαραίτητη η καθιέρωση της απλής αναλογικής. Η χώρα έχει ανάγκη από ένα εκλογικό σύστημα απαλλαγμένο από στρεβλώσεις και «στατιστικές αλχημείες» που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Μία τέτοια πρόταση θα την στηρίξω καθώς είναι διαχρονικό αίτημα του ευρύτερου χώρου της αριστεράς. Και στην Δημοκρατική Αριστερά δεν λέμε αλλά χθες, άλλα σήμερα και άλλα αύριο.
Πως βλέπετε ένα πιθανό νέο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση;
«Οι διαφαινόμενοι σχεδιασμοί και αυτοσχεδιασμοί για αναθεώρηση του Συντάγματος μέσω δημοψηφίσματος είναι συνταγματικώς παντελώς αστήρικτοι και θεσμικώς εξαιρετικά επικίνδυνοι. Η αναθεώρηση του Συντάγματος μέσω δημοψηφίσματος συνιστά ευθεία και κραυγαλέα παραβίαση του Συντάγματος, κάτι τέτοιο συνιστά όχι απλώς παραβίαση αλλά, κυριολεκτικώς, πρωτοφανή ευτελισμό του γράμματος και του πνεύματος των διατάξεων του Συντάγματος». Αν σας φαίνονται ακραίοι αυτοί οι χαρακτηρισμοί, απλώς να σας θυμίσω ότι πρόκειται για τις επίσημες δηλώσεις το 2011 του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλου. Θεωρώ απαράδεκτες τις διαρροές αλλά και τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για πιθανό δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση. Ας σοβαρευτούν επιτέλους.
Πιθανότητα αιφνιδιαστικών εκλογών εκτιμάτε ότι υπάρχει στον ορίζοντα;
Από την στιγμή που ψήφισαν τέτοια δυσβάσταχτα μέτρα, θα ψηφίζουν τα πάντα. Εκλογές δεν θα έχουμε με επιλογή του κ. Τσίπρα γιατί γνωρίζει ότι πλέον θα τις χάσει. Εκλογές δεν θα έχουμε λόγω απώλειας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αλλά μπορεί να γίνουν πριν την λήξη της τετραετίας λόγω μεγάλης απώλειας της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν μεν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη να κρατά τα ποσοστά της αλλά δεν δείχνουν ότι προσελκύει νέο κόσμο. Σας ανησυχεί αυτό;
Αν σας έλεγα ότι δεν με ανησυχεί και δεν με προβληματίζει, δεν θα ήμουν ειλικρινής. Στόχος μας δεν μπορεί να είναι η διατήρηση του 6% και να ασκούμε μία πολιτική που ικανοποίει μόνο έναν σκληρό πυρήνα ψηφοφόρων. Στόχος μας πρέπει να είναι η προσέλκυση προοδευτικών πολιτών. Οι πολίτες απογοητεύονται από την πολιτική που ασκεί η σημερινή κυβέρνηση, πίστεψαν κάποια στιγμή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποτελέσει την λύση και διαψεύστηκαν. Για τον λόγο αυτό απαιτείται η ύπαρξη εναλλακτικής προοδευτικής λύσης. Πρέπει να δουλέψουμε συστηματικά, με ανανέωση προσώπων ιδεών και πολιτικών πρακτικών, χωρίς τάσεις συνεχούς αυτοεπιβεβαίωσης αλλά με όραμα για την σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία.
Το εγχείρημα της επανένωσης της Κεντροαριστεράς, γιατί δεν προχωρά όσο γρήγορα ενδεχομένως θα θέλατε;
Η κεντροαριστερά έχει ταλαιπωρηθεί από τους προσωπικούς εγωισμούς και τους κομματικούς παραγοντισμούς. Οι διεργασίες σήμερα βρίσκονται στο πιο κρίσιμο σημείο. Τα μέλη της επιτροπής διαλόγου από ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΠΟΤΑΜΙ και άλλες κινήσεις είναι αποφασισμένα για ένα κοινό πόρισμα προγραμματικών θέσεων έως τέλη Ιουνίου. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσει το εγχείρημα, τόσο σε επίπεδο πολιτικών όσο και σε επίπεδο κοινωνικών δυνάμεων. Παρουσιάζουμε την σύγχρονη κεντροαριστερή πρόταση, βαθιές τομές και ριζικές προοδευτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Θέλω να είμαι αισιόδοξος ότι στο τέλος όλοι θα κατανοήσουν ότι μόνο μία ευρεία συμμαχία μπορεί να κινητοποιήσει τον προοδευτικό κόσμο.
Επιμένετε ότι πρέπει να προκύψει από αυτή τη Βουλή μια νέα κυβέρνηση με τη συμμετοχή των δυο μεγάλων κομμάτων και του δικού σας; Και την βλέπετε εφικτή;
Ο μόνος τρόπος για να μπορέσει η χώρα εντός τριετίας να βγει από τα μνημόνια είναι μία νέα κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων που θα εφαρμόζει προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Η ελληνική κοινωνία έχει αποφασίσει ότι θέλει συνεργασίες, δυστυχώς υπάρχουν κόμματα που συνεχίζουν και βάζουν πάνω από το εθνικό το κομματικό συμφέρον. Η χώρα όμως κινδυνεύει να βουλιάξει και στην πολιτική πρέπει να ανοίγεις δρόμους στις κρίσιμες στιγμές και να παίρνεις δύσκολες αποφάσεις χωρίς να αποδέχεσαι τα αδιέξοδα.
Αφού ο μεν ΣΥΡΙΖΑ ούτε που συζητά ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με την ΝΔ και ο Κυριάκος Μητοτάκης ζητά επίμονα εκλογές…
Με την λογική του ερωτήματος σας, η ΝΔ δεν θα έπρεπε να ζητά εκλογές καθώς δεν μπορεί να τις επιβάλει και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έπρεπε να συγκυβερνήσει με τους ΑΝΕΛ καθώς όταν ήταν στην αντιπολίτευση ούτε που συζητούσε αυτό το σενάριο. Να σας το πω και με τον τρόπο που σκέφτεται ο κ. Τσίπρας: αν δεν το πράξει θα κάψει πολύ σύντομα και το εναπομείναν πολιτικό του κεφάλαιο, αν δεν το έχει κάψει ήδη. Και με όρους δηλαδή μακροπρόθεσμου κομματικού οφέλους του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό θα έπρεπε να επιλέξει.
Η συνεργασία σας με την Φώφη Γεννηματά πως είναι;
Ειλικρινής. Συμφωνούμε στα κρίσιμα, χωρίς να σημαίνει ότι συμφωνούμε σε όλα. Ξέρουμε όμως που συμφωνούμε και που όχι. Αναλάβαμε τις ηγεσίες της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ πριν από ακριβώς ένα χρόνο. Για πρώτη φορά υλοποιήσαμε αμέσως ότι διακηρύτταμε. Η σύγκλιση των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας και της ανανεωτικής αριστεράς ήταν ένα μεγάλο βήμα με την συγκρότηση της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης». Στη συνέχεια έγιναν και άλλα βήματα όπως η Συνδιάσκεψη με στόχο την προγραμματική εμβάθυνση. Βεβαίως αρκετές φορές ορισμένα βήματα δεν έχουν την κατεύθυνση και την ταχύτητα που θα έπρεπε. Σήμερα εργαζόμαστε από κοινού για έναν ισχυρό χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και του μεταρρυθμιστικού κέντρου απέναντι στις αδιέξοδες πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ και στις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ.
Τι άποψη έχετε για τον τρόπο που πολιτεύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εσείς σε πιο από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα νιώθετε πιο κοντά;
Δεν συμφωνώ με την στείρα αντιπολίτευση χωρίς προτάσεις, με το ΌΧΙ σε όλα που ήταν αντιπολιτευτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ και είναι τώρα της ΝΔ. Δεν συμφωνώ με την στάση αποχώρησης από την Βουλή, όπως πρόσφατα στην τροπολογία για τις offshore. Ο ελληνικός λαός ανέδειξε την ΝΔ αξιωματική αντιπολίτευση για να αντιπολιτεύεται, όχι για να φεύγει. Όσον αφορά τις δικές μου θέσεις, δεν ετεροπροσδιορίζομαι, νιώθω κοντά στις θέσεις της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας και στην νέα κεντροαριστερά που επιδιώκω να υπηρετήσω