Η νέα σοσιαλδημοκρατία είναι η σύγχρονη αριστερή πρότασή μας για την υπέρβαση της κρίσης

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Συνέντευξη στον Κ. Μοσχολιό, www.thecaller.gr, Δημοσιευμένο: 2016-06-13

Πως βλέπετε την κατάσταση στη χώρα περίπου ενάμιση χρόνο μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ;

«Σε κοινωνικό αδιέξοδο. Αυτή η κυβέρνηση απογοητεύει τους πάντες και τους ρεαλιστές και τους οραματιστές. Η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δεν έχει σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, καταπολέμησης της ανεργίας και δεν προχωρά σε εξυγιαντικές ρυθμίσεις σε όλους τους τομείς πολιτικής. Για αυτό τον λόγο προχωρεί συνεχώς σε υφεσιακά μέτρα και στην υπερφορολόγηση. Η κατάσταση αυτή σταδιακά μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερα αδιέξοδα, ενισχύοντας δυνάμεις διαμαρτυρίας και αντιπολιτικής, εγκαθιδρύοντας ένα κλίμα αντιευρωπαϊσμού, και επιβεβαιώνοντας τις λογικές του κ. Σόιμπλε. Η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι αναποτελεσματική σε όλα τα επίπεδα. Στην διαπραγμάτευση το ΔΝΤ πέρασε τα σκληρά μέτρα, οι ευρωπαίοι εταίροι την μη άμεση αναδιάρθρωση-απομείωση του χρέους και χαμένη βρέθηκε η χώρα μας. Να μιλήσουμε και με πραγματικούς όρους κοινωνίας. Υπάρχει κάποια ελληνική οικογένεια που στα οικονομικά της αντιλαμβάνεται οποιαδήποτε ανάκαμψη; Υπάρχει έστω και μία επιχείρηση που να ανακάμπτει; Υπάρχουν άνεργοι που βρίσκουν δουλειά; Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι που δεν μειώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις τους άμεσα ή έμμεσα; Η απάντηση σε όλα είναι ΟΧΙ. Η ελληνική κοινωνία όχι μόνο δεν ανακάμπτει αλλά βρίσκεται συνεχώς σε χειρότερη κατάσταση».

Πολλοί εκτιμούν πως από το φθινόπωρο θα έχουμε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και το ενδεχόμενο εκλογών είναι στο τραπέζι. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;

«Δεν βλέπω εκλογές τον Φθινόπωρο όπως δεν βλέπω και εξάντληση της τετραετίας. Από την στιγμή που οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας ψήφισαν τέτοια δυσβάσταχτα μέτρα, θα ψηφίζουν τα πάντα. Εκλογές δεν θα έχουμε με επιλογή του κ. Τσίπρα γιατί γνωρίζει ότι πλέον θα τις χάσει. Εκλογές δεν θα έχουμε λόγω απώλειας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αλλά μπορεί να γίνουν πριν την λήξη της τετραετίας λόγω μεγάλης απώλειας της κοινωνικής πλειοψηφίας ή και ως αποτέλεσμα της συνέχισης της αναποτελεσματικής διαπραγμάτευσης με την συνέχιση της αποδοχής ακόμη και μέτρων που έχουν αποκρουστεί όλα τα προηγούμενα χρόνια όπως στα εργασιακά και στις ομαδικές απολύσεις».

Βλέπουμε πάντως πως οι Ευρωπαίοι εταίροι στηρίζουν την κυβέρνηση, ενώ φαίνεται πως υπάρχει ένα «φλέρτ» Τσίπρα- Ευρωπαίων Σοσιαλιστών…

«Ορισμένοι ευρωπαίοι εταίροι και κυρίως οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές στηρίζουν την χώρα, όχι τον κ. Τσίπρα. Και καλώς πράττουν. Δεν αντιμετωπίζουν τον κ. Τσίπρα ως αρχηγό του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς αλλά ως πρωθυπουργό της χώρας. Αυτά πρέπει να τα σκεφτεί ο κ. Τσίπρας που χαρακτήριζε πρόσφατα τον Ολάντ ως Ολαντρέου. Το προηγούμενο καλοκαίρι όμως οι Γάλλοι Σοσιαλιστές που ανήκουν στην δική μας κοινή ευρωπαϊκή οικογένεια της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών βοήθησαν στην αποτροπή του Grexit που ήταν προ των θυρών εξαιτίας των αυταπατών του ΣΥΡΙΖΑ και των ιδεολογικών εμμονών ορισμένων εταίρων. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Πρόσφατα βέβαια είδαμε και τον κ. Τσίπρα στο ρόλο του παρατηρητή στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Δεν υπάρχουν βέβαια τίτλοι ιδιοκτησίας στις ιδέες. Κανείς δεν μπορεί να απαγορέψει στον κ. Τσίπρα να γίνει σοσιαλδημοκράτης. Το ζήτημα είναι αν θέλει και αν μπορεί, και επίσης αν ξέρει τι σημαίνει σοσιαλδημοκρατία. Ιδιαίτερα όσον αφορά το τελευταίο, μήπως δεν ήταν ο Πρωθυπουργός και το κόμμα του που μέχρι πρότινος αποκαλούσαν την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία προδοτική; Τι είναι τελικά η σοσιαλδημοκρατία προδοτική ή προοδευτική δύναμη; Παράγοντας που στηρίζει τη λιτότητα ή παράγοντας που αγωνίζεται κατά αυτής; Και τα δυο δεν μπορεί να είναι. Τώρα έχουμε έναν Τσίπρα και ένα ΣΥΡΙΖΑ εσωτερικού που μοιράζουν χάντρες και καθρεφτάκια ακραίου ριζοσπαστισμού στους Έλληνες πολίτες που τους θεωρούν πολίτες-ιθαγενείς και έναν Τσίπρα εξωτερικού που παριστάνει τον δημιουργό μιας άλλης Ευρώπης. Για εμάς η σοσιαλδημοκρατία δεν είναι σημαία ευκαιρίας, αλλά η βάση για τη δημιουργία του προοδευτικού πόλου για τη διακυβέρνηση της χώρας. Η ευρωπαϊκή εμπειρία, αλλά και η στάση των σοσιαλιστικών κομμάτων έναντι της Ελλάδας δείχνει πως σήμερα η σοσιαλδημοκρατία είναι στο προσκήνιο, προτείνει λύσεις και διεκδικεί μια νέα παρουσία σε όλη την Ευρώπη».

Φοβάστε για το μέλλον της Κεντροαριστεράς, δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας δείχνουν έτοιμοι να «καταλάβουν» τον χώρο;

«Είμαι σίγουρος για το μέλλον του ευρύτερου χώρου μας της κεντροαριστεράς, απειλείται μόνο από ενδογενείς αδυναμίες του χώρου όχι από τον κ. Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας επανειλημμένα έχει τονίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κεντροαριστερά. Ταυτόχρονα δήλωσε ότι κεντροαριστερά χωρίς την αριστερά δεν υπάρχει. Συμφωνώ και με τα δύο καθώς η σημερινή κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αριστερή αλλά βαθιά συντηρητική ακόμη και σε θέματα που δεν έχουν σχέση με κανένα μνημόνιο. Εμείς δουλεύουμε συστηματικά για την σύγχρονη κεντροαριστερά, για τη νέα σοσιαλδημοκρατία ως την σύγχρονη αριστερή πρόταση υπέρβασης της κρίσης, αυτή είναι η κεντροαριστερή πρόταση μας».

Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδήλωση της Επιτροπής Διαλόγου για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Είστε ικανοποιημένος από τις μέχρι τώρα διεργασίες για την ανασυγκρότηση του χώρου; Υπάρχουν σημεία σύγκλισης;

«Έχουν γίνει πολλά θετικά βήματα από τον Αύγουστο. Σε διάστημα 9 μηνών έγινε ό, τι δεν έγινε τα προηγούμενα χρόνια. Είναι αρκετά αυτά; Σας λέω εκ των προτέρων όχι. Ποτέ ορισμένα βήματα δεν είναι αρκετά αν δεν γίνουν γρήγορα τα επόμενα. Σήμερα απαιτούνται σταθερά βήματα προς τα εμπρός, αποφασιστικότητα χωρίς μπρος πίσω. Για έναν ισχυρό χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και του μεταρρυθμιστικού κέντρου απέναντι στις αδιέξοδες πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ και στις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ. Η εκδήλωση της Επιτροπής Διαλόγου για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις αποτέλεσε μια θετική εξέλιξη. Οι διεργασίες σήμερα βρίσκονται στο πιο κρίσιμο σημείο. Τα μέλη της επιτροπής διαλόγου από ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΠΟΤΑΜΙ και άλλες κινήσεις είναι αποφασισμένα για ένα κοινό πόρισμα προγραμματικών θέσεων έως τέλη Ιουνίου. Θεωρώ ότι τα σημεία σύγκλισης είναι περισσότερα από τα σημεία απόκλισης. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσει το εγχείρημα, τόσο σε επίπεδο πολιτικών όσο και σε επίπεδο κοινωνικών δυνάμεων. Θέλω να είμαι αισιόδοξος ότι στο τέλος όλοι θα κατανοήσουν ότι μόνο μία ευρεία συμμαχία μπορεί να κινητοποιήσει τον προοδευτικό κόσμο».

Είπατε σε πρόσφατη συνέντευξή σας πως το «Ποτάμι πρέπει να αποφασίσει τι θέλει». Διακρίνετε μια κωλυσιεργία εκ μέρους του Ποταμιού στην συγκρότηση ενιαίας συμμαχίας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη;

«Πρέπει να αποφασίσουν σήμερα όλες οι δυνάμεις, τα κόμματα και οι κινήσεις που συμμετέχουν σε αυτόν τον διάλογο τι θέλουν. Συνεπώς πρέπει να αποφασίσει και το Ποτάμι τι θέλει. Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία δεν χωρούν μπρος-πίσω, χρειάζονται σταθερά βήματα, σαφή κατεύθυνση. Έχω πει από την πρώτη στιγμή, ότι όλες οι δυνάμεις -δεν εξαιρώ κανέναν, ούτε εμάς, από αυτή τη διαδικασία-, θα πρέπει να αφήσουν στην άκρη, ηγεμονισμούς και κομματικές περιχαρακώσεις. είναι η μεγάλη ευκαιρία για τον ευρύτερο χώρο, να προχωρήσουμε, με στόχο την μεγάλη προοδευτική παράταξη. Αν όλες οι δυνάμεις χωρίς αμφισημίες και ταλαντεύσεις αποφασίσουμε την συσπείρωση και την ενότητα, με την απαραίτητη ανανέωση προσώπων, ιδεών και πολιτικών πρακτικών και την μη κυριαρχία τάσεων συνεχούς αυτοεπιβεβαίωσης, θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο κοινωνικό προοδευτικό ρεύμα».

Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών έχουν ακόμη θέση στο εγχείρημα;

«Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών και ο πρώην πρωθυπουργός έχουν θέση στο εγχείρημα όπως έχουν και όλες οι δυνάμεις του ευρύτερου χώρου. Απαιτείται ενότητα. Χωρίς αποκλεισμούς αλλά και χωρίς ειδική μεταχείριση κανενός. Αυτή είναι η δική μου θεώρηση. Στόχος πρέπει να είναι η μεγάλη προοδευτική παράταξη και στο πλαίσιο αυτό δεν πρέπει να επανέλθουν στο προσκήνιο διαμάχες από το παρελθόν. Με την χώρα σε αυτήν την κατάσταση δεν υπάρχουν πολυτέλειες κατακερματισμού του χώρου».

Η Φώφη Γεννηματά έχει ήδη εκφράσει την πρόθεσή της να διεκδικήσει την ηγεσία της νέας Κεντροαριστεράς. Παράλληλα, έχουν ακουστεί ονόματα, όπως αυτά του Κώστα Σημίτη, αλλά και του Γιώργου Καμίνη, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε «παρών»…

«Το κύριο είναι να υπάρξουν οι απαραίτητες συγκλίσεις για την μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη και να συμφωνήσουμε όλοι σε μία ευρεία συμμαχία, σε έναν μεγάλο προοδευτικό, σοσιαλδημοκρατικό και μεταρρυθμιστικό φορέα. Όσον αφορά την εκλογή ηγεσίας θα ήθελα να τονίσω ότι ο τόπος έχει ανάγκη από κινήσεις που ξεκινούν από τη βάση και όχι από την κορυφή. Στο πλαίσιο αυτό, η ανάδειξη επικεφαλής του νέου φορέα κινητοποιεί τον ευρύτερο χώρο και πρέπει να γίνει με ανοιχτή συμμετοχική διαδικασία με άμεση εκλογή από τη βάση με ανοιχτό μητρώο και χωρίς κανένα αποκλεισμό. Αν μπούμε όμως σήμερα σε ονοματολογία και μάλιστα πολιτικών που δεν έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ηγεσία αδικούμε το εγχείρημα. Εξάλλου όταν φθάσουμε σε αυτό το σημείο, δικαίωμα υποψηφιότητας θα έχουν όλοι. Το ποιος όμως είναι ο πιο κατάλληλος να ηγηθεί του σχήματος θα το επιλέξει η ίδια η βάση της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης».

Συμπληρώσατε έναν χρόνο στην ηγεσία της Δημοκρατικής Αριστεράς και περίπου 9 μήνες από τη συγκρότηση από κοινού με τη Φώφη Γεννηματά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Είναι θετικός ο απολογισμός;

«Ο απολογισμός κρίνεται θετικός εκ του αποτελέσματος. Γυρίζοντας σελίδα αποκτήσαμε ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα, συμμετείχαμε σε ευρύτερες συνεργασίες, προσπαθήσαμε να είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία. Είναι η πρώτη φορά που ελάχιστους μήνες μετά έγιναν πράξη οι διακηρύξεις μας. Η σύγκλιση των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας και της ανανεωτικής αριστεράς ήταν ένα μεγάλο βήμα. Προχωρήσαμε στην «Δημοκρατική Συμπαράταξη» με την διατήρηση της πολιτικής και οργανωτικής αυτονομίας των χώρων. Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν ενθαρρυντικό. Δείξαμε τον δρόμο το καλοκαίρι όταν έγινε το πρώτο βήμα προς τα εμπρός. Στη συνέχεια έγιναν και άλλα βήματα όπως η Συνδιάσκεψη με στόχο την προγραμματική εμβάθυνση της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ. Σήμερα απαιτείται η ίδια αποφασιστικότητα από όλους για βήματα προς τα εμπρός. Το έχει ανάγκη όχι μόνο ο χώρος αλλά και η χώρα. Για την αλλαγή των συσχετισμών και την υπέρβαση της κρίσης».

Πως σχολιάζετε τα σενάρια περί συνεργασίας του πρώην προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη με τον Αλέξη Τσίπρα;

«Το ιστορικό στέλεχος της ανανεωτικής αριστεράς, ο Λεωνίδας Κύρκος, έλεγε ότι «O καθένας τελικά κρέμεται από το ποδαράκι του».

Θέματα επικαιρότητας: Σοσιαλδημοκρατία

Γιώργος Θεοτοκάς

Δύσκολος ο δρόμος του ΠΑΣΟΚ να γίνει εναλλακτικός πόλος εξουσίας

Γιώργος Θεοτοκάς, 2023-07-04

O αποκλεισμός από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κάθε πιθανότητας συνεργασίας...

Περισσότερα

Ορντολιμπεραλισμός, κοινωνική οικονομία της αγοράς και σοσιαλδημοκρατία

Θεόδωρος Ν. Τσέκος, 2023-06-20

Υπάρχει τα τελευταία χρόνια διάχυτη σε κύκλους της Κεντροαριστεράς...

Περισσότερα

Η ακύρωση της Κεντροαριστεράς

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-05-31

Από την Ιταλία στην Ισπανία και από τη Σουηδία στη Φινλανδία...

Περισσότερα
Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Τι εστί σοσιαλδημοκρατία;

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2022-02-05

Μετά την ήττα της υποτιθέμενης ριζοσπαστικής Αριστεράς...

Περισσότερα
Γιώργος Σιακαντάρης

Ποια σοσιαλδημοκρατία επιστρέφει το 2022;

Γιώργος Σιακαντάρης, 2022-01-08

Ο Νίκος Ανδρουλάκης και το αίτημα «ανανέωσης» είναι οι...

Περισσότερα
Νικόλας Σεβαστάκης

Η σοσιαλδημοκρατία, πάλι;

Νικόλας Σεβαστάκης, 2021-11-25

Μια ιστορία μετ’ εμποδίωνΕδώ και χρόνια ακούγεται και...

Περισσότερα
Σωτήρης Βαλντέν

Η δύσκολη επάνοδος της Σοσιαλδημοκρατίας

Σωτήρης Βαλντέν, 2021-11-16

Η εκλογική νίκη του Σολτς, απρόσμενη μέχρι πριν από μερικούς...

Περισσότερα
Γιάννης Βούλγαρης

Επιστρέφει η Σοσιαλδημοκρατία;

Γιάννης Βούλγαρης, 2021-10-23

Λίγα χρόνια πριν οι αναλυτές διαπίστωναν τον «θάνατο» της...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Σωτήρης Βαλντέν

Ελληνοτουρκικά: ο Μητσοτάκης, ο Σαμαράς και η αντιπολίτευση

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-10-29

Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για αποκλιμάκωση και διάλογο...

Μαριλένα Κοππά

Κάποιες σκέψεις για τον ελληνοτουρκικό διάλογο

Μαριλένα Κοππά, 2024-10-26

Χρειάζεται αποφασιστικότητα, σχεδιασμός και εξαιρετικά...

Δειλά βήματα στο Κυπριακό

Κυριάκος Πιερίδης, 2024-10-20

Η «διευρυμένη συνάντηση» που προανήγγειλε ο Γκουτέρες...

Τα μίλια και η θάλασσα

Παύλος Τσίμας, 2024-10-19

Συμπληρώνονται, αυτές τις ημέρες, 51 χρόνια από τότε που...

Θόδωρος Τσίκας

Ελλάδ, Ισραήλ και κρίση στη Μέση Ανατολή

Θόδωρος Τσίκας, 2024-10-12

Στη χώρα μας ο δημόσιος διάλογος διεξάγεται μεταξύ δύο...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Εξωφρενικό το εξώδικο Κασσελάκη

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2024-10-12

...Το χάσμα είναι υπαρκτό, καθώς ο πρώην πρόεδρος και όσοι/ες...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Bing bang στην Κεντροαριστερά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-10-06

...Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία οφείλει να συμμετέχει...

Θόδωρος Τσίκας

Κρίσιμο όριο ο χειμώνας για το ουκρανικό μέτωπο

Θόδωρος Τσίκας, 2024-09-29

Ο χειμώνας αλλάζει τις συνθήκες του πολέμου στην περιοχή...

Ζητούμενο η ποιότητα της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

2024-09-28

Αν την ευθύνη για την χρεοκοπία και την πολυεπίπεδη κρίση...

Πάμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ

Πάμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ

2024-09-26

Πιστεύω ότι η ελληνική κοινωνία χρειάζεται έναν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ...

Γεράσιμος Μοσχονάς

Λάμψη, ταλέντο και μετά κενό

Γεράσιμος Μοσχονάς, 2024-09-22

Εν αρχή ην το γνωστικό κενό. Η μη καλή γνώση της χώρας, του...

Ελληνοτουρκικά, εξαΰλωση του ρεαλισμού

Κώστας Κωστής, 2024-09-22

Δεν είμαι ειδικός στις διεθνείς σχέσεις, πολύ περισσότερο...

×
×