Συγκρότηση ενιαίου σοσιαλδημοκρατικού φορέα με πανελλαδική δομή και όργανα, εντός εξαμήνου.

ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ

Δημοσιευμένο: 2016-06-25

Η Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Αριστεράς τον Μάρτιο αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα για την ανασυγκρότηση των δυνάμεών μας και συγχρόνως καθόρισε τα επόμενα βήματα για το κόμμα μας και την Δημοκρατική Συμπαράταξη. Η προγραμματική Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τον Μάιο καθόρισε το προγραμματικό πλαίσιο που αποτυπώθηκε στις 50 θέσεις της προοδευτικής πρότασης της Συμπαράταξης.

Στην Συνδιάσκεψη της ΔΗΜΑΡ είχαμε τονίσει ότι η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία είναι εφικτή και αναγκαία για να καλυφθεί το πολιτικό κενό στη χώρα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Δημοκρατική Αριστερά συμμετέχει ενεργά σε όλες τις πολιτικές εξελίξεις.

Ως Δημοκρατική Αριστερά είμαστε υπέρ της συγκρότησης μιας ισχυρής προοδευτικής, σοσιαλδημοκρατικής και μεταρρυθμιστικής παράταξης.

Ο τόπος χρειάζεται μια εναλλακτική προοδευτική λύση με συγκεκριμένο προγραμματικό σχέδιο απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές και τον λαϊκισμό με σαφή και αδιαπραγμάτευτο τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τον τρόπο που διαχειρίζεται καθημερινά την εξουσία καταδεικνύει ότι αδυνατεί να εφαρμόσει ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης για την ανάκαμψη της χώρας. Από την άλλη, η ΝΔ είναι αγκιστρωμένη στον στείρο καταγγελτικό λόγο και στον συντηρητισμό.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η δυναμική και πρωταγωνιστική παρουσία του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας και της ανανεωτικής αριστεράς είναι απαραίτητη. Στην απόφαση της Συνδιάσκεψης της ΔΗΜΑΡ ξεκαθαρίσαμε ότι τελικός στόχος του εγχειρήματος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι το ενιαίο σχήμα.

Σήμερα δεν υπάρχει χρόνος για ατέρμονες συζητήσεις, χρειάζονται πρωτοβουλίες και δράση. Η συγκρότηση της Επιτροπής Διαλόγου για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις από ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΠΟΤΑΜΙ, Κινήσεις Πολιτών και άλλες δυνάμεις ήταν μία πολύ θετική εξέλιξη, στην συγκρότηση της οποίας συμβάλλαμε αποφασιστικά. Αναμένουμε πλέον από την Επιτροπή Διαλόγου για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις αρχές Ιουλίου να παραδώσει το κοινό προγραμματικό πλαίσιο στα κόμματα. Αυτό θα είναι ένα σημαντικό βήμα για τον ευρύτερο χώρο. Στην συνέχεια πρέπει όλες οι δυνάμεις χωρίς αμφισημίες, ταλαντεύσεις και μικροκομματικές περιχαρακώσεις να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα.

Χρειαζόμαστε ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα και οι προοδευτικοί πολίτες με αναφορές στον σοσιαλδημοκρατικό χώρο, στο μεταρρυθμιστικό κέντρο, στην ανανεωτική Αριστερά και στην πολιτική οικολογία απαιτούν να προχωρήσουμε αποφασιστικά. Το πολιτικό στίγμα πρέπει να υπηρετεί την πρόταση μας για την σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία ως τη νέα αριστερή πρόταση διακυβέρνησης της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε την συγκρότηση ενιαίου σοσιαλδημοκρατικού φορέα με πανελλαδική δομή και όργανα. Η Δημοκρατική Αριστερά, οι εταίροι μας στην Δημοκρατική Συμπαράταξη, οι υπόλοιπες δυνάμεις που συμμετέχουν στην Επιτροπή Διαλόγου καθώς και δυνάμεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου πρέπει να προχωρήσουμε αποφασιστικά προς τα εμπρός για έναν αυτόνομο πόλο της σοσιαλδημοκρατίας, του μεταρρυθμιστικού κέντρου και της ανανεωτικής αριστεράς. Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται να προχωρήσουμε εντός εξαμήνου στην εκλογή επικεφαλής από τη βάση με ανοιχτή συμμετοχική διαδικασία με ανοιχτό μητρώο και χωρίς κανένα αποκλεισμό και στο Συνέδριο δημιουργίας του ενιαίου σοσιαλδημοκρατικού φορέα.

Μέχρι το τέλος της διαδικασίας κεντρικό και αποφασιστικό ρόλο προτείνεται να έχει το Κεντρικό Συντονιστικό Συμβούλιο, το οποίο μπορεί να διευρυνθεί με μέλη των συλλογικοτήτων που θα συμμετέχουν στην κοινή προσπάθεια. Υποστηρικτικά και εφόσον χρειαστεί μπορεί ένα Σώμα που θα αποτελείται από τις Κεντρικές Επιτροπές των κομμάτων και των Κινήσεων και τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες να συνδράμει στην όλη διαδικασία.

Η πρότασή μας είναι σύμφωνη και στην βάση των αποφάσεων του 4ου Συνεδρίου και της Συνδιάσκεψης της ΔΗΜΑΡ. Υπηρετεί τον κεντρικό ιδρυτικό στόχο της Δημοκρατικής Αριστεράς: την αποφασιστική συμβολή μας στην ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Σήμερα υπερασπιζόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την παράδοση, την πορεία και την διατήρηση των αρχών της ανανεωτικής αριστεράς στο διαμορφούμενο πολιτικό σκηνικό.

Θέματα επικαιρότητας: ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ-ΠΟΤΑΜΙ_ΚΙΔΗΣΟ-ΚΙΝΗΣΕΙΣ

Ειδήσεις

Η απουσία πρόληψης και Εθνικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας, Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων

Η απουσία πρόληψης και Εθνικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας, Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων

2023-09-07

Στέργιος Καλπάκης

Βιώνουμε τα αποτελέσματα του δήθεν “επιτελικού” κράτους και στις πλημμύρες

Στέργιος Καλπάκης, 2023-09-09

Έφη Αχτσιόγλου

«Χρέος μας να δώσουμε ξανά ελπίδα στην κοινωνία, να νικήσουμε τον Μητσοτάκη»

Έφη Αχτσιόγλου, 2023-09-02

Κώστας Ζαχαριάδης

Θέλω ένα κίνημα πολιτών για την Αθήνα

Κώστας Ζαχαριάδης, 2023-09-05

Σπύρος Δανέλλης

Με κοινωνική συμμαχία και καινοτόμο προοδευτικό σχεδιασμό

Σπύρος Δανέλλης, 2023-09-02

Μουσταφά Μουσταφά

Η προεκλογική φασαρία μάς έκανε να περπατάμε σκυφτοί στους δρόμους

Μουσταφά Μουσταφά, 2023-08-13

Κώστας Ζαχαριάδης

«Μπορούμε να διοικήσουμε καλύτερα την Αθήνα»

Κώστας Ζαχαριάδης, 2023-08-12

Έφη Αχτσιόγλου

Για έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: μεθοδικό, αποτελεσματικό, σύγχρονο

Έφη Αχτσιόγλου, 2023-07-15

Μαρία Ρεπούση

Φεμινισμοί σε εξέλιξη / Το προσωπικό είναι πολιτικό

Μαρία Ρεπούση, 2023-07-09

Γιάννης Δραγασάκης

Να σχεδιάσουμε ένα νέο άλμα του ΣΥΡΙΖΑ

Γιάννης Δραγασάκης, 2023-07-09

Αλέξης Τσίπρας

Δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο Ζάππειο Μέγαρο

Αλέξης Τσίπρας, 2023-06-29

Διονύσης Τεμπονέρας

Τέρμα στη φορολεηλασία και στην αισχροκέρδεια

Διονύσης Τεμπονέρας, 2023-06-11

×