Καθιέρωση της απλής αναλογικής χωρίς τεχνητή πόλωση και τακτικισμούς

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, www.anoixtoparathyro.gr, Δημοσιευμένο: 2016-06-30

Από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ζητήσαμε να φέρει άμεσα αλλαγές που αποτελούν πάγιες θέσεις του ευρύτερου χώρου της αριστεράς, όπως είναι η απλή αναλογική. Στις 6 Οκτωβρίου 2015 μάλιστα στη Βουλή στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στην ομιλία μου, ως Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τόνισα τα εξής.

«Αναμέναμε πως ο κ. Πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις του, στις δεύτερες πλέον, θα αντιστοιχούνταν με τη βούληση του εκλογικού σώματος που εδώ και τέσσερις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις τα τρία τελευταία χρόνια, απορρίπτει τις αυτοδυναμίες και προφανώς απαιτεί αλλαγή του εκλογικού νόμου. Το πάγιο αίτημα της Αριστεράς για απλή αναλογική είναι πλέον απαίτηση της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών και είναι πραγματικά κρίμα που μια κυβέρνηση που αυτοαποκαλέσθηκε ως «πρώτη φορά αριστερά» δεν τολμά να δηλώσει ξεκάθαρα: Να πει “Προτείνω την καθιέρωση της απλής αναλογικής και την κατάργηση του Bonus των 50 εδρών! Και αυτό θα είναι το πρώτο νομοθέτημα που η κυβέρνησή μας θα θεσμοθετήσει πέραν των εφαρμοστικών νόμων του Μνημονίου ανοίγοντας από αύριο τη συζήτηση με στόχο την ψήφιση του εκλογικού νόμου ως το τέλος του 2015”! Αν δεν αποτελεί προτεραιότητά σας διαπράττετε ένα σοβαρότατο πολιτικό σφάλμα. Και θα είστε και ιστορικά υπόλογοι…».

Ο κ. Τσίπρας δεν αντέδρασε τότε στις προγραμματικές δηλώσεις και δεν απάντησε θετικά στο αίτημα. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, 9 μήνες μετά τις εκλογές, έχοντας συνειδητοποιήσει ότι τα εκλογικά ποσοστά του καταβαραθρώνονται οριστικά και δεν υπάρχουν περιθώρια νέας εκλογικής νίκης λόγω των αδιέξοδων πολιτικών του, φέρνει στο προσκήνιο την αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Είναι φανερό ότι ο κ. Τσίπρας κινείται και αποφασίζει αποκλειστικά στην βάση μόνο των εκάστοτε μικροκομματικών του σκοπιμοτήτων. Η ΝΔ από την άλλη επιχειρεί με απαράδεκτο τρόπο να πολώσει με ανακοινώσεις και διαρροές για συμμαχίες μετεκλογικές στην βάση της απόφασης για τον εκλογικό νόμο. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ως πρώτη προτεραιότητα ότι θα ακυρώσει την απλή αναλογική αν γίνει κυβέρνηση. Δεν θα ασχοληθεί δηλαδή με την φορολογία, τον ΕΝΦΙΑ, την ανεργία κ.ά. ως πρώτη προτεραιότητα. Το μόνο που δεν μας είπε είναι ότι θα τον καταργήσει με ένα νόμο σε ένα άρθρο! Επαναλαμβάνονται συνέχεια τα ίδια λάθη που μας οδήγησαν στην κρίση. Ο λαϊκισμός, οι μικροκομματικές σκοπιμότητες και ο τακτικισμός οδηγούν την χώρα πιο βαθιά στην κρίση.

Εμείς όμως δεν έχουμε καμία σχέση με λογικές ΣΥΡΙΖΑ, τον στείρο καταγγελτισμό και του λαϊκισμό του όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος απαιτεί να μην λες άλλα χθες, άλλα σήμερα και άλλα αύριο. Η κοινωνία έχει αποφασίσει ότι θέλει κυβερνήσεις συνεργασίας, καθώς από τις εκλογές του 2009 και μετά δεν έχει βγει αυτοδύναμη κυβέρνηση ούτε καν με το απαράδεκτο μπόνους των 50 εδρών. Με το σκεπτικό όσων δεν επιθυμούν την απλή αναλογική, θα έπρεπε να αυξάνεται συνεχώς το μπόνους σε 60, 70 έδρες αλλοιώνοντας την βούληση των πολιτών για κυβερνήσεις συνεργασίας. Ας κατανοήσουν όλοι τις απαιτήσεις της κοινωνίας. Η απλή αναλογική είναι το σύστημα που ευνοεί τη συνεννόηση και την συνεργασία. Δεν μπορούμε άλλο να αλλοιώνουμε την βούληση των πολιτών. Βαθιά πεποίθηση μου είναι ότι οι θεσμικές αλλαγές οδηγούν και σε αλλαγή νοοτροπίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο ΑΣΕΠ. Τέτοιες αλλαγές χρειάζονται και στο πολιτικό σύστημα, για να αλλάξει και η νοοτροπία.

Για αυτό εμείς σταθερά έχουμε την θέση της καθιέρωσης της απλής αναλογικής, η οποία είναι και μία από τις πενήντα θέσεις της νέας προοδευτικής πρότασης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης η οποία παρουσιάστηκε δημόσια μετά την πρόσφατη προγραμματική Συνδιάσκεψη μόλις πριν δύο εβδομάδες. Συνεπώς είναι φανερό ότι μία πρόταση απλής αναλογικής δεν μπορεί παρά να στηριχθεί. Αυτό απαιτεί η αξιοπιστία λόγων και πράξεων που χαρακτηρίζει τον χώρο μας.

Θέματα επικαιρότητας: Εκλογικό Σύστημα

Γιώργος Σωτηρέλης

Οι κυβερνήσεις συνεργασίας υπό το πρίσμα του ισχύοντος Συντάγματος – Εκλογικές μεθοδεύσεις και «δημοκρατικιστικά» προσχήματα

Γιώργος Σωτηρέλης, 2022-05-21

Περισσότερα

«Σε διαδικασία εμπέδωσης του νέου εκλογικού συστήματος»

Γ. Μοσχονάς, 2021-04-18

Περισσότερα

«Σε ρότα δικομματισμού το κομματικό σύστημα»

Νίκος Μαραντζίδης, 2021-04-18

Περισσότερα

Πυροτεχνήματα της ψήφου εκτός επικράτειας

Δημήτρης Χριστόπουλος, Ηλίας Νικολακόπουλος,, 2021-04-18

Περισσότερα
Γιώργος Χ. Σωτηρέλης

To εκλογικό σύστημα στη δίνη αντισυνταγματικών και αντιδημοκρατικών μεθοδεύσεων.

Γιώργος Χ. Σωτηρέλης, 2020-01-22

Περισσότερα
Χριστόφορος Βερναρδάκης

Η απλή αναλογική και η «κυβερνησιμότητα»

Χριστόφορος Βερναρδάκης, 2020-01-12

Περισσότερα
Κώστας Πουλάκης

Προοδευτικές κυβερνήσεις μέσω προγραμματικών συγκλίσεων

Κώστας Πουλάκης, 2020-01-11

Περισσότερα
Γιώργος X. Σωτηρέλης

Ακρως προβληματική η κυβερνητική πρόταση

Γιώργος X. Σωτηρέλης, 2020-01-11

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Ο Επιθεωρητής

Παύλος Τσίμας, 2023-09-23

Θεόφιλος Ξανθόπουλος

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

Θεόφιλος Ξανθόπουλος, 2023-09-21

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ανανέωση με πολιτικά χαρακτηριστικά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-09-01

Με φόντο την ολόμαυρη Θράκη

Παντελής Μπουκάλας, 2023-09-05

Επιστρέφει η Τουρκία του Ερντογάν στη Δύση;

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-09-06

ΣΥΡΙΖΑ: η δύσκολη επόμενη μέρα

Τάσος Παππάς, 2023-09-04

Ακόμη μία πληγή

Πάσχος Μανδραβέλης, 2023-09-02

Γιάννης Βούλγαρης

Νέες γέφυρες πάνω από παλαιά τείχη;

Γιάννης Βούλγαρης, 2023-09-02

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Το βραχυπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-09-02

Πολιτικοί του Ιnstagram

Αλέξης Παπαχελάς, 2023-08-30

Γιώργος Σταθάκης

Η μάχη της ΝΔ για την ίδρυση ιδιωτικής Πανεπιστημιακής «παιδείας»

Γιώργος Σταθάκης, 2023-08-28

«Μην ξεχνάτε, στις εκλογές πήραμε 40 και κάτι τοις εκατό»

Τάσος Παππάς, 2023-08-27

×