Προς επίλυση του Κυπριακού

Π.Κ. Ιωακειμίδης, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2017-01-16

Από τη διαπραγματευτική διαδικασία της περασμένης εβδομάδας στη Γενεύη για την επίλυση του Κυπριακού προκύπτει ένας χρήσιμος αριθμός συμπερασμάτων που επιτρέπει συγκρατημένη αισιοδοξία για τελική διευθέτηση του προβλήματος. Καταγράφω πέντε:

1. Αντίθετα με μια ισχυρή αρνητική άποψη, η διαπραγματευτική διαδικασία έδειξε ότι η συγκυρία είναι μάλλον κατάλληλη, ευνοϊκή για την επιδίωξη της λύσης του διαχρονικού προβλήματος. Στην κοινή ανακοίνωση της Διάσκεψης αναφέρεται ότι «οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν ότι αυτή είναι η στιγμή για να έχουν επιτυχή κατάληξη οι διαπραγματεύσεις. Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή που δεν πρέπει να πάει χαμένη. Οι συμμετέχοντες ως εκ τούτου δεσμεύτηκαν να στηρίξουν τη διαδικασία προς μια συνολική λύση στην Κύπρο». Αλλά πέρα από τη διατύπωση αυτή, «η διαλεκτική των συζητήσεων», ιδιαίτερα μεταξύ των δύο κοινοτήτων (ελληνοκυπριακή, τουρκοκυπριακή), έδειξε ότι υπάρχει ισχυρή δυναμική για την επίλυση του προβλήματος. Το γεγονός ότι κατατέθηκαν χάρτες για την εδαφική έκταση των δύο ομόσπονδων κρατών επιβεβαιώνει τη θέση αυτή. Βεβαίως η διαπραγματευτική δυναμική ενισχύεται από την καλή χημεία σε επίπεδο κυπριακής ηγεσίας (Αναστασιάδης - Ακιντζί) η οποία πιστοποιήθηκε και στις συναντήσεις της Γενεύης.

2. Αντίθετα, επίσης, με μια ισχυρή άποψη που λέει ότι η Τουρκία δεν θέλει με τίποτα τη λύση του κυπριακού προβλήματος, η εικόνα που ήρθε από τη Γενεύη δεν την επιβεβαιώνει. Η Τουρκία εμφανίστηκε (οπωσδήποτε σε ρητορικό επίπεδο) να θέλει την επίσπευση της διαδικασίας διευθέτησης του προβλήματος. Βεβαίως, οι όροι και προϋποθέσεις που θέτει εμφανίζονται ανελαστικοί, αλλά αυτό συνιστά μέρος της διαπραγματευτικής στρατηγικής, στην αφετηρία της τουλάχιστον. Ακόμη και «οι σκληρές δηλώσεις» Ερτογάν που ακολούθησαν αφήνουν «θετικώς αξιοποιήσιμα» στοιχεία στο επίμαχο θέμα της ασφάλειας εάν διαβαστούν προσεκτικά (και όχι επιλεκτικά).

3. Η συμμετοχή έστω με την ιδιότητα του παρατηρητή της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) στη Διάσκεψη για τις εγγυήσεις και ασφάλεια (μέσω του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της Υπατης Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι) υπήρξε ιδιαίτερα ευεργετική. Η ΕΕ έπαιξε σημαντικό ρόλο με την υποβολή συμβιβαστικών προτάσεων για την επίτευξη συγκλίσεων, κάτι που δείχνει τις δυνατότητες που έχουμε για την παραπέρα αξιοποίησή της ιδιαίτερα στο επίμαχο θέμα εγγυήσεων/ασφάλειας.

4. Η ελληνική πλευρά θα πρέπει να λειτουργεί με υψηλότερο βαθμό πειθαρχίας, αυτοσυγκράτησης, ετοιμότητας και σε στενό συντονισμό με τους άλλους συντελεστές της διαπραγματευτικής διαδικασίας και ιδιαίτερα τη Λευκωσία. Και σε κάθε περίπτωση δεν νοείται υποκατάσταση ή παρακάμψη της υπεύθυνης κυπριακής ηγεσίας. Η αρχή «η Λευκωσία αποφασίζει, η Αθήνα στηρίζει» συνιστά την αξιόπιστη κατευθυντήρια γραμμή για τη στρατηγική της Ελλάδας, χωρίς να παραγνωρίζεται βεβαίως ότι στο θέμα των εγγυήσεων και ασφάλειας έχει ρόλο και γνώμη, αλλά όχι πέρα από ένα ορισμένο σημείο.

5. Τελικά, η κατάληξη της διαπραγματευτικής προσπάθειας της περασμένης εβδομάδας πιστοποιεί ότι η διαδικασία επίλυσης μπορεί (και πρέπει) να ολοκληρωθεί σύντομα με μια τελική συμφωνία για δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική διευθέτηση που θα εγκριθεί από τους πολίτες της Κύπρου.

Θέματα επικαιρότητας: Κυπριακό

Νίκος Μπίστης

Γιά ένα νέο Μέτωπο Λογικής στην εεξωτερική πολιτική

Νίκος Μπίστης, 2024-12-02

Πριν μια βδομάδα η Εποχή είχε φιλοξενήσει άρθρο μου για...

Περισσότερα

Δειλά βήματα στο Κυπριακό

Κυριάκος Πιερίδης, 2024-10-20

Η «διευρυμένη συνάντηση» που προανήγγειλε ο Γκουτέρες...

Περισσότερα
Θόδωρος Τσίκας

50 χρόνια: Αναζητείται πολιτική βούληση για λύση του Κυπριακού

Θόδωρος Τσίκας, 2024-07-20

Το τελευταίο διάστημα φάνηκε ότι αναθερμαίνονται οι διεργασίες...

Περισσότερα

Το κενό της παγωμένης διένεξης

Κυριάκος Πιερίδης, 2024-01-28

Από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου...

Περισσότερα

Νέα πρωτοβουλία με αμυδρές ελπίδες

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-12-23

Το 2023 κλείνει με αμυδρές ελπίδες για το Κυπριακό. Κατά το...

Περισσότερα

Πού βαδίζει ο Χριστοδουλίδης με το Κυπριακό;

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-05-27

Στους τρεις μήνες αφότου ανέλαβε την εξουσία, ο νέος πρόεδρος...

Περισσότερα

Η δύναμη των πολιτών στη μοιρασμένη Κύπρο

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-04-15

Αυτές τις ημέρες του Πάσχα, πριν από 20 χρόνια, άνοιξε το...

Περισσότερα

Το Κυπριακό από την οπτική των Ευρωπαίων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-03-25

Στις Βρυξέλλες κυκλοφορούν δύο παράλληλες αναγνώσεις γύρω...

Περισσότερα

Άρθρα

Σωκράτης Φάμελλος

Πολύ λίγα και πολύ αργά κύριε Μητσοτάκη....

Σωκράτης Φάμελλος, 2025-04-26

Οι εσπευσμένες ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη, για τη διάθεση...

Γιώργος Σιακαντάρης

Ο Πάπας της νεωτερικότητας

Γιώργος Σιακαντάρης, 2025-04-22

Ο Πάπας Φραγκίσκος άφησε την επίγεια πόλη ίσως για την ουράνια,...

Δημήτρης Λιάκος

Η αντιμετώπιση της δημογραφικής πρόκλησης

Δημήτρης Λιάκος, 2025-05-07

Ο πληθυσμός της χώρας αναμένεται να μειωθεί έως το 2050 κατά...

Σταμάτης Μαλέλης

Τι φταίει στην Κεντροαριστερά

Σταμάτης Μαλέλης, 2025-05-06

...Εάν τα βασικά κόμματα της Κεντροαριστεράς δεν εκσυγχρονιστούν...

Κώστας Καλλίτσης

Ο προπομπός

Κώστας Καλλίτσης, 2025-05-04

Η πολιτική ζωή σήμερα έχει δύο χαρακτηριστικά που ίσως...

Κώστας Ζαχαριάδης*

Γιατί η Αριστερά αγάπησε τον Πάπα;

Κώστας Ζαχαριάδης*, 2025-04-28

Τον Πάπα Φραγκίσκο δεν τον θρηνούν µόνο οι καθολικοί χριστιανοί...

Κώστας Καλλίτσης

Μειώσεις φόρων;

Κώστας Καλλίτσης, 2025-04-27

...Δεν χρειάζονται γενικά μειώσεις φόρων –και τί θα γίνει,...

Οι περιστάσεις

Τάσος Παππάς, 2025-04-22

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στο ΜEGA...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Οι προοδευτικές δυνάμεις σε κοινό ψηφοδέλτιο

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2025-04-20

…Ας σκεφτούμε και την προοπτική για την πρόοδο της χώρας,...

Κώστας Καλλίτσης

Αδύναμη κυβέρνηση

Κώστας Καλλίτσης, 2025-04-19

Διάχυτη είναι η πεποίθηση ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά....

Κώστας Καλλίτσης

Δασμοί, συνέπειες και αντιδράσεις

Κώστας Καλλίτσης, 2025-04-13

Τα τύμπανα του δασμολογικού πολέμου δεν φαίνεται να σιγούν...

Διαφάνεια Ποτέμκιν

Πάσχος Μανδραβέλης, 2025-04-10

Θεσμοί υπάρχουν», που θα ‘λεγε και ο Γιώργος Παπανδρέου,...

×
×