Η ΕΡΤ ως κυβερνητικό παραμάγαζο…

Γιώργος Καρελιάς, www.protagon.gr, Δημοσιευμένο: 2017-02-07

Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά η κρατική τηλεόραση μένει ίδια, ακριβώς γιατί είναι θεραπαινίδα των κυβερνήσεων. Σήμερα έχει μεταβληθεί σε φερέφωνο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η ΝΔ δεν δικαιούται να εξοργίζεται και να κάνει εμπάργκο.

Πριν από μερικά χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε εμπάργκο στο Mega, σήμερα η ΝΔ κάνει εμπάργκο στην ΕΡΤ. Τότε οι ΣΥΡΙΖΑίοι βρήκαν αφορμή ένα άρθρο του Γιάννη Πρετεντέρη (στα ΝΕΑ) εναντίον της Ζωής Κωνσταντοπούλου και απαγόρευσαν στα στελέχη τους να πηγαίνουν στην εκπομπή του (εδώ). Τώρα η ΝΔ απαγορεύει στα δικά της στελέχη να εμφανίζονται στην ΕΡΤ, με αφορμή ένα ανόητο σχόλιο της δημοσιογράφου Αναστασίας Γιάμαλη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη (εδώ).

Πρόκειται για την ίδια αντίληψη, που έχουν τα κόμματα εξουσίας. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να λένε όσα τους αρέσουν. Αλλιώς στοχοποιούνται ανάλογα με τις επιδιώξεις κάθε κόμματος. Τα φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα (και τα τρολ του, πολύ περισσότερο) είχαν αφηνιάσει τότε εναντίον του Πρετεντέρη. Σήμερα συμβαίνει το ίδιο, αν και σε μικρότερο βαθμό (δείγμα της βαρεμάρας που προκαλεί πλέον αυτή η ιστορία) με τα αντίστοιχα της ΝΔ, που έχει στοχοποιήσει μια-δυο ΣΥΡΙΖΑίες της κρατικής τηλεόρασης.

06_10_20150629212616_img_4506_sooc1435610515

«Αντάρτικο» στην ΕΡΤ: Οι δημοσιογράφοι διαμαρτύρονται για τις παρεμβάσεις

Πατήστε εδώ

Η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα ΕΡΤ είναι αδύνατον να εξαγνιστεί. Ετσι είναι φτιαγμένη, για να παίζει τον ρόλο της κυβερνητικής ορντινάτσας. Επειδή, όμως, πρέπει να τηρούνται και τα προσχήματα, παίζει και τις ανακοινώσεις των άλλων κομμάτων.

Κανονική δημοσιογραφία δεν μπορεί να παραχθεί στην ΕΡΤ (υπήρξαν, κατά καιρούς, εξαιρέσεις, όταν οι κυβερνήσεις δεν ασχολούνταν μαζί της), διότι είναι πανταχού παρούσα η αίσθηση του κυβερνητικού μπαμπούλα. Οι άνθρωποι που δουλεύουν εκεί- πολλοί αξιόλογοι επαγγελματίες-εμποδίζονται από την αίσθηση αυτή και, φυσικά, από τα κομματικά φερέφωνα, που καταλαμβάνουν τις θέσεις κορυφής.

Φυσικά ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ πρωτοτύπησε, κάθε άλλο. Εστειλε στην ΕΡΤ είτε τα αμιγώς «δικά του παιδιά» είτε μερικά απέξω, αλλά όλα με παρόμοια πολιτική κατεύθυνση. Σε ορισμένες δε περιπτώσεις δεν τηρούνται ούτε τα προσχήματα, αφού οι επιλογές έγιναν από τον (στενό) μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Οχι ότι η ΕΡΤ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ήταν διαφορετική, αλλά τώρα ο έλεγχος είναι ασφυκτικός, μπας και παρεισφρήσει κανένας μη ελεγχόμενος και πει καμιά κουβέντα παραπάνω για τον κ. Τσίπρα ή τον κ. Καμμένο.

Πώς αντιμετωπίζεται αυτή η κατάσταση; Δεν αντιμετωπίζεται όσο οι κυβερνήσεις θέλουν την ΕΡΤ ως δικό τους παραμάγαζο, νομίζοντας ότι η ξετσίπωτη προπαγάνδα τούς κάνει καλό. Πάντως, δεν αντιμετωπίζεται με εμπάργκο, σαν κι αυτό που επέβαλε σήμερα η ΝΔ. Τα σοβαρά κόμματα δεν κάνουν τέτοια λάθη. Στέλνουν τα στελέχη τους παντού και απαντούν σε όλα, ακόμα και στα κυβερνητικά φερέφωνα. Μιμούμενη παλιότερα εμπάργκο του ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ δεν κάνει τίποτα άλλο από να επιβεβαιώνει τη δική της αλλεργία στην κριτική, ακόμα και σε εκείνη των φερεφώνων του ΣΥΡΙΖΑ.

Το πρόβλημα της κρατικής ραδιοτηλεόρασης είναι άλυτο. Μικρό το κακό μπροστά στα τόσα άλλα, πολύ σοβαρότερα, προβλήματα. Είναι, όμως, θλιβερό μια δημόσια υπηρεσία με πολλά λεφτά (από τις συνδρομές των φορολογουμένων) και χιλιάδες ανθρώπους να λειτουργεί μονίμως απαξιωμένη και να γίνεται μπαλάκι στα χέρια των εκάστοτε κομματικών υπαλλήλων.

Θέματα επικαιρότητας: ΜΜΕ

Άρθρα/ Πολιτική

Ο Επιθεωρητής

Παύλος Τσίμας, 2023-09-23

Θεόφιλος Ξανθόπουλος

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

Θεόφιλος Ξανθόπουλος, 2023-09-21

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ανανέωση με πολιτικά χαρακτηριστικά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-09-01

Με φόντο την ολόμαυρη Θράκη

Παντελής Μπουκάλας, 2023-09-05

Επιστρέφει η Τουρκία του Ερντογάν στη Δύση;

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-09-06

ΣΥΡΙΖΑ: η δύσκολη επόμενη μέρα

Τάσος Παππάς, 2023-09-04

Ακόμη μία πληγή

Πάσχος Μανδραβέλης, 2023-09-02

Γιάννης Βούλγαρης

Νέες γέφυρες πάνω από παλαιά τείχη;

Γιάννης Βούλγαρης, 2023-09-02

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Το βραχυπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-09-02

Πολιτικοί του Ιnstagram

Αλέξης Παπαχελάς, 2023-08-30

Γιώργος Σταθάκης

Η μάχη της ΝΔ για την ίδρυση ιδιωτικής Πανεπιστημιακής «παιδείας»

Γιώργος Σταθάκης, 2023-08-28

«Μην ξεχνάτε, στις εκλογές πήραμε 40 και κάτι τοις εκατό»

Τάσος Παππάς, 2023-08-27

×