Ο ευρωσκεπτικισμός και η αναχαίτιση των εθνικολαϊκιστών

Βασιλική Γεωργιάδου, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2017-03-18

Ο ευρωσκεπτικισμός είναι ένα φαινόμενο που βρίσκεται σε άνοδο εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες. Με τον όρο γίνεται αναφορά σε ένα σύνολο διαθέσεων και στάσεων απέναντι στην ΕΕ που εκφράζουν από απλές επιφυλάξεις και κριτική αμφισβήτηση έως άρνηση ή και καθολική απόρριψη του σχεδίου της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Μετά τη δημιουργία της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης ο ευρωσκεπτικισμός αναδεικνύεται σε ένα πιο συντονισμένο και διακριτό ρεύμα με το οποίο εκφράζεται η αντίθεση στην οικονομική διακυβέρνηση που μέσω προπάντων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Eurogroup ασκείται στις χώρες-μέλη της ευρωζώνης.

Ο ευρωσκεπτικισμός όλων των τάσεων - από τον «μαλακό» μέχρι τον «σκληρό» ευρωσκεπτικισμό σύμφωνα με την τυπολογία των P. Taggart και A. Szczerbiak, ή από τον «συμβιβαστικό» και «υπό όρους» έως τον «απορριπτικό» ευρωσκεπτικισμό όπως αναλύεται από τη Σ. Βασιλοπούλου - αναφέρεται σε μια κλιμακούμενη όσον αφορά την έντασή της αλλά και διαφοροποιημένη ως προς το περιεχόμενό της εναντίωση στις αρχές, τις πολιτικές ή και τις προοπτικές της ΕΕ. Ενας κοινός παρονομαστής διατρέχει ωστόσο όλες τις υπάρχουσες παραλλαγές του ευρωσκεπτικισμού, ο οποίος συνοψίζεται στην αποδοκιμασία οποιασδήποτε ιδέας για περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ, όπως και στην πεποίθηση ότι το εθνικό συμφέρον βρίσκεται σε υποχώρηση και δυσαρμονία με την ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Η ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, ήδη από το παρελθόν, ήταν άμεσα συνυφασμένη με την εθνική· γι’αυτό τα εσωτερικά πολιτικά διακυβεύματα κάθε κράτους-μέλους της ΕΕ με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αποτυπώνονται στο ευρωπαϊκό στερέωμα. Αυτή η εθνικής υπόστασης ευρωπαϊκή πολιτική αρένα (για να παραφράσουμε τη γνωστή ρήση των K. Reif και H. Schmitt, που πρώτοι διαπίστωσαν την ύπαρξη μιας εθνικής πλαισίωσης στον πολιτικό και τον εκλογικό ανταγωνισμό που αφορά την ΕΕ) λειτουργεί σαν σάκος του μποξ· πάνω του εκτονώνονται τα αισθήματα πολιτικής διαμαρτυρίας και δυσαρέσκειας καθώς και οι αντικομματικές, αντιπολιτικές ή και αντισυστημικές διαθέσεις των πολιτών, όσο όμως και οι αδυναμίες ή και αποτυχίες της εθνικής πολιτικής ελίτ να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τα προβλήματα που έχει αναλάβει να διαχειριστεί.

Ενα πολυεπίπεδο παιχνίδι επίρριψης ευθυνών είναι σε εξέλιξη, με την ΕΕ να εμφανίζεται υπεύθυνη όχι μόνο για ό,τι της αναλογεί (για την αποτυχία στη μεταναστευτική πολιτική και στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, για τη διόγκωση του δημοκρατικού ελλείμματος, για τον γραφειοκρατικό συγκεντρωτισμό και την αδυναμία διαμόρφωσης μιας ευρωπαϊκής ταυτότητας, κ.ο.κ.), αλλά και για τις αποτυχίες των εθνικών κυβερνήσεων των χωρών-μελών της ΕΕ και εκείνες του κομματικού συστήματος και της ακολουθούμενης διακυβέρνησης στο εθνικό πλαίσιο. Στην ΕΕ όχι μόνο δεν αναγνωρίζεται (στον βαθμό τουλάχιστον που αποδεδειγμένα τής οφείλεται) η συμβολή της για τα 60 χρόνια ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην πάλαι ποτέ ταραγμένη Ευρώπη, αλλά επιπλέον έχει γίνει «δελεαστικό», σύμφωνα με την εύστοχη επισήμανση του αυστριακού καθηγητή A. Pelinka, «το χαρτί του λαϊκισμού» να παίζεται συνειδητά εις βάρος της. Ποιοι κερδίζουν από αυτή την παρτίδα;

Οι μνηστήρες του λαϊκιστικού ευρωσκεπτικισμού είναι πολλοί στην Ευρώπη σήμερα: σε αυτούς συγκαταλέγεται ένα τμήμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς που συνδέει τον εξευρωπαϊσμό με τον «νεοφιλελευθερισμό» και θεωρεί την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ως την άλλη όψη τής - προπάντων οικονομικής - παγκοσμιοποίησης. Ελκυστικότεροι σε ένα αρκετά διευρυμένο κομμάτι του εκλογικού σώματος εμφανίζονται, ωστόσο, οι δεξιοί εθνικολαϊκιστές και τα μορφώματα του ακροδεξιού χώρου, καθώς η δική τους πολιτική πλατφόρμα υποστηρίζει έναν πιο συνεκτικό ευρωσκεπτικισμό που δεν οργανώνεται μόνο γύρω από την εναντίωση στις πολιτικές της ΕΕ ή και στις προοπτικές της για περαιτέρω διεύρυνση, αλλά στο όνομα μιας «Ευρώπης των εθνών» απορρίπτει το ίδιο το οικοδόμημα και τη βασική ιδέα πάνω στην οποία συγκροτήθηκε η ΕΕ. Επιπλέον, καθώς ο αντιφιλελευθερισμός που πρεσβεύουν οι εκπρόσωποι της ακροδεξιάς πολιτικής σκηνής δεν είναι μόνο οικονομικός και αντικαπιταλιστικός, όπως κάτι τέτοιο συναντάται σε όλο το ιδεολογικά πολύχρωμο ρεύμα των πολέμιων της παγκοσμιοποίησης, αλλά πολιτικός και αξιακός ταυτοχρόνως, το κατά της Ευρώπης αφήγημα της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς συνδέεται πειστικά με τον ριζικά αντιμεταναστευτικό και αντιδικαιωματικό της λόγο.

Παρότι ο ευρωσκεπτικισμός εντοπίζεται σε πολλές περιοχές της πολιτικής σκηνής και διαπερνά διαφορετικούς κομματικούς σχηματισμούς, βρίσκει μεγαλύτερη απήχηση σε μεταδημοκρατικές συνθήκες, εκεί δηλαδή όπου η πολιτική αντικαθίσταται από το θέαμα, η μετα-αλήθεια παίρνει τη θέση της πληροφορίας και η λαϊκή κυριαρχία συγχέεται με δημοψηφισματικές εκφράσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι πολιτικά παράδοξα μορφώματα, από το Κίνημα των 5 Αστέρων του Μπ. Γκρίλο και το UKIP, μια «μονοθεματική ομάδα πίεσης» για την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ, μέχρι το PVV του Χ. Βίλντερς, ένα απόλυτα προσωποκεντρικό κόμμα του αρχηγού, χωρίς μέλη και οργανωτική διάρθρωση, κέρδισαν σημαντική επιρροή επενδύοντας ολοένα και περισσότερο στην πολεμική εναντίον της ΕΕ.

Σε αυτό το σταυροδρόμι που βρίσκεται η Ευρώπη σήμερα, με τους εθνικολαϊκιστές υπό τη Μ. Λεπέν, τον Χ. Βίλντερς και τη Φρ. Πέτρι να έχουν συστήσει μια ιδιότυπη Διεθνή διεκδικώντας μερίδιο στη διακυβέρνηση, μια ευθεία αντιμετώπισή τους δείχνει απαραίτητη όσο ποτέ. Μέχρι στιγμής είδαμε δύο διαφορετικά μοντέλα να εφαρμόζονται: του Ντ. Κάμερον που έθεσε στην κρίση των πολιτών την ατζέντα των ευρωσκεπτικιστών για το Brexit και του Μ. Ρούτε που με τη σθεναρή στάση του κατά των αξιώσεων της Τουρκίας για μετατροπή της Ολλανδίας σε δική της προεκλογική αρένα φρέναρε την ορμή των εγχώριων ακροδεξιών λαϊκιστών. Κρίνοντας από το αποτέλεσμα, το μοντέλο Ρούτε δείχνει πιο αποτελεσματικό και πάντως καταδεικνύει ότι η αναχαίτιση των αντιευρωπαίων λαϊκιστών είναι και επιδιώξιμη και επιτεύξιμη.

---

Βιβλιογραφία

n Ευτυχία Τεπέρογλου, Οι άλλες «εθνικές» εκλογές. Αναλύοντας τις Ευρωεκλογές στην Ελλάδα 1981-2014, Εκδ. Παπαζήση, 2016.

n Sofia Vasilopoulou, Euroscepticism and the Radical Right: domestic strategies and party system dynamics, διδακτορική διατριβή, LSE, 2010.

Θέματα επικαιρότητας: Η Ευρώπη των 28

Π.Κ. Ιωακειμίδης

Προστασία του κράτους δικαίου- ΕΕ εναντίον Πολωνίας

Π.Κ. Ιωακειμίδης, 2017-12-21

Μια ιστορική απόφαση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε για...

Περισσότερα
Jean-Claude Juncker

Να αξιοποιήσουμε τώρα τη χρονική συγκυρία για την Ευρώπη

Jean-Claude Juncker, 2017-12-14

...Οι 27 ηγέτες της ΕΕ θα προχωρήσουν σε αρχική συζήτηση σχετικά...

Περισσότερα

Με €11 δισ. στηρίζει η Κομισιόν την Ελλάδα από το 2015

Άρης Περουλάκης, 2017-07-10

Με €11 δισ. στηρίζει η Κομισιόν την Ελλάδα από το 2015Με φρέσκα”...

Περισσότερα

ΟΧΙ στην ΕΥΡΩΠΗ της ανελευθερίας

Γκυ Φέρχοφστατ, 2017-05-27

Οι ευρωπαίοι πολιτικοί έχουμε κατακτήσει την τέχνη τού...

Περισσότερα

Θαν. Θεοχαρόπουλος:ΝΑΙ στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ΟΧΙ στις πολλαπλές επιλογές ή ταχύτητες

2017-03-22

Η ομιλία στη Βουλή του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικού...

Περισσότερα

Ο ευρωσκεπτικισμός και η αναχαίτιση των εθνικολαϊκιστών

Βασιλική Γεωργιάδου, 2017-03-18

Ο ευρωσκεπτικισμός είναι ένα φαινόμενο που βρίσκεται σε...

Περισσότερα
Π.Κ. Ιωακειμίδης

Επιλογή πολιτισμού, δημοκρατίας, ειρήνης και επιβίωσης

Π.Κ. Ιωακειμίδης, 2017-03-18

Το επόμενο Σάββατο 25 Μαρτίου σε μια πανηγυρική εκδήλωση...

Περισσότερα
Ανδρέας Μπελιμπασάκης

Το αποτέλεσμα στην Ολλανδία, οι αισιόδοξοι και οι “φοβισμένοι”

Ανδρέας Μπελιμπασάκης, 2017-03-16

Μεγάλη ανάσα από τις εκλογές στην Ολλανδία. Μεγαλύτερη...

Περισσότερα

Άρθρα/ Κίνηση Ιδεών

Το Είναι και το Φαίνεσθαι

Κώστας Κωστής, 2023-12-24

...Δεν έχω τίποτε εναντίον των ιδιωτικών πανεπιστημίων,...

Αυτοκίνητο που μαρσάρει μέσα στη λάσπη

Τάσος Τσακίρογλου, 2023-09-29

Ένας ακμαίος πολιτισμός αντιλαμβάνεται έγκαιρα τα προβλήματά...

Η διάκριση Δεξιάς - Αριστεράς

Θανάσης Γιαλκέτσης, 2023-07-08

Αρθρο του Μάρκο Ρεβέλι που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα...

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Το ύφος και το βάθος

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-07-08

Ο Ελύτης έγραψε κάποτε ότι ο Σολωμός είναι «ένας από τους...

Ορντολιμπεραλισμός, κοινωνική οικονομία της αγοράς και σοσιαλδημοκρατία

Θεόδωρος Ν. Τσέκος, 2023-06-20

Υπάρχει τα τελευταία χρόνια διάχυτη σε κύκλους της Κεντροαριστεράς...

Αντώνης Λιάκος

Η Δικαιοσύνη και το βάρος της Ιστορίας

Αντώνης Λιάκος, 2023-06-13

Υπάρχει μια υπόθεση που έχει γαγγραινιάσει εκεί στη Θεσσαλονίκη,...

Το ήθος ως αίσθημα

Ευάγγελος Αυδίκος, 2023-06-13

Ζούμε στην εποχή της εντύπωσης. Ολα στην υπηρεσία του φευγαλέου....

Γιώργος Σιακαντάρης

Πότε αποτυγχάνουν οι δημοκρατίες;

Γιώργος Σιακαντάρης, 2023-04-26

Η συζήτηση που γίνεται στη χώρα μας από πλευράς ορισμένων...

Πράσινες, μπλε και κόκκινες γραμμές

Τάσος Παππάς, 2023-03-01

Τι χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία; Αβυσσος, λένε...

Συνηγορία υπέρ των διαπραγματεύσεων

Γιούργκεν Χάμπερμας, 2023-02-19

Αρθρο του κορυφαίου πολιτικού φιλοσόφου της εποχής μας...

Με δόλωμα τον φόβο, όπως πάντα

Τάσος Παππάς, 2023-01-24

Τα ολοκληρωτικά καθεστώτα έχουν ανάγκη από εσωτερικούς...

Πώς πεθαίνουν οι δημοκρατίες

Νίκος Μαραντζίδης, 2023-01-15

Το 2018, ο Στίβεν Λεβίτσκι και ο Ντάνιελ Ζίμπλατ, καθηγητές...

×
×